Legoland Dubai

Legoland Dubai

Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

Rating: 3 out of 5.

“Ander klimaat, zelfde attracties”

– KLM, breng me naar de heetste bestemming die je in de aanbieding hebt.
– Mogen er ook achtbanen staan, Glenn?
– Yeah baby, that’s what I’m talking about…

En voor je het weet, zit je een dikke zes uur op een vliegtuig naar de bloedhete woestijn van Abu Dhabi. Ik kreeg last-minute vier vrije dagen en die gebruik ik graag om pretparken te bezoeken. Helaas zijn er in Europa momenteel weinig parken doordeweeks open, dus ik zocht een alternatief. Dat alternatief is een blitzbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. Dit land is de laatste decennia uitgegroeid tot een paradijs vol decadentie en dat uit zich tevens in de pretparkbusiness. In 2010 werd Ferrari World gepresenteerd, in 2016 volgden zowel IMG Worlds of Adventure als Dubai Parks & Resorts en in 2018 opende Warner Bros World Abu Dhabi. Hoewel er ook enkele projecten geannuleerd werden, is de regio dus een topbestemming voor pretparkfans. Mijn laatste bezoek dateerde alweer van 2015, dus ik had voorlopig alleen Ferrari World met m’n eigen ogen gezien. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

M’n uitvalsbasis voor deze reis is het Crowne Plaza Hotel op Yas Island. Dit viersterrenhotel ligt op een kwartiertje rijden van Abu Dhabi Airport en ook Ferrari World ligt vlakbij. Sterker nog: ik heb vanuit m’n kamer een bescheiden uitzicht op Formula Rossa, de blikvanger van dit park. Een wandeling naar Ferrari World is mogelijk, maar geloof me… ik heb het gedaan, zodat jullie het niet hoeven te doen. De hitte van Abu Dhabi is in september moordend. De gevoelstemperatuur reikt overdag tot 43 graden en zelfs ‘s nachts wordt het niet frisser dan 30 graden. Tenzij je wil weten hoe het aanvoelt om drie kilometer te wandelen in een sauna, kan je deze beproeving dus beter skippen. Er rijdt gelukkig ook een shuttlebus (de zogenaamde Yas Express) van Crowne Plaza naar alle toeristische sights op Yas Island. Handig, lekker koel en bovendien helemaal gratis.

Op dinsdag 24 september kan ik met de Yas Express echter weinig aanvangen, want ik wil vandaag naar Dubai Parks & Resorts. Dit complex ligt (in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden) niet in het centrum van Dubai, maar ergens ten zuidwesten ervan. Vanuit Yas Island is het een goede 70 kilometer rijden. Dat doe ik met een taxi, want handige alternatieven zijn er nauwelijks. Kleine tip van mijn kant: opteer voor een standaard taxi en kies niet voor Uber. Uber is in de Verenigde Arabische Emiraten immers een luxeproduct en je komt dus duurder uit dan met een taxi. Tenzij je echt een glimmende Lexus wilt, is er wat mij betreft geen reden om Uber te gebruiken. De taxirit naar Dubai Parks & Resorts kost me uiteindelijk 150 dirham, zowat 37 euro.

Dubai Parks & Resorts is een plek van indrukwekkende proporties. Het complex telt maar liefst drie themaparken, een waterpretpark, twee hotels en een uitgaansgebied à la Disney Springs. Deze entertainmentzone heet Riverland en het is groots opgezet. De paden zijn breed, er zijn een heleboel restaurants en het themasausje werkt verbazend goed. Toch straalt het geheel – ondanks z’n jonge leeftijd – vooral vergane glorie uit. Het kan aan de periode van m’n bezoek liggen, maar Riverland is vandaag doods en kil. De deuren blijven overal dicht en de paden zijn leeg. Dit zou een heerlijke plek voor een lunch of een drankje kunnen zijn, maar momenteel word je er helemaal niet vrolijk van. Laat ons dus maar vlug naar het eerste themapark van de trip gaan: Legoland Dubai.

Legoland heeft me in het verleden nooit echt omver geblazen. Het Californische park bezorgde me de meest ontnuchterende pretparkdag ooit en het originele Legoland Billund was tof, maar ik behoor niet tot de doelgroep. Legoland Dubai stond dus laag op m’n verlanglijstje, maar dankzij een internetdeal kan ik een voordelig combiticket met Motiongate (het belangrijkste themapark van Dubai Parks & Resorts) bemachtigen. Ik plan hier dus een tweetal uurtjes door te brengen vooraleer ik naar Motiongate trek. Dat lijkt krap, maar ik waag het graag. Laat me alvast met het slechte nieuws beginnen: een coaster-bingo zal ik hier niet halen. Ik merk vlug dat Dragon’s Apprentice onverwacht in onderhoud gegaan is, dus deze kinderachtbaan mag ik op m’n buik schrijven. Gelukkig zit er nog een andere rollercoaster in het aanbod en die lijkt bovendien een stuk interessanter.

Een drakenachtbaan is vaste kost in elk Legoland en dus ook in Dubai. In dit geval is Dragon een moderne Zierer-coaster. En net zoals dat bij de meeste soortgenoten het geval is, rijdt de trein eerst door een middeleeuws gethematiseerd stukje dark ride. Hieraan merk je dat Legoland Dubai een vrij nieuw park is, want dat gedeelte vol Lego-bouwsels ziet er fris uit. Ook leuk is het verrassende dropje dat op het einde van de dark ride zit, waarna we in de snikhete buitenlucht verder gaan. Dragon haalt daar trouwens best veel snelheid en hij bevat enkele pittige bochten, dus wat mij betreft is dit een prima familieachtbaan. Het personeel nodigt me uit voor een tweede rondje, maar dat hoeft ook weer niet. Dan liever een attractie die honderd procent in de airconditioning plaatsvindt. Hebben jullie dat ook, Legoland?

Ja Glenn, dat hebben we zeker. In onze Egyptische themazone staat namelijk een interactieve dark ride. Eerst en vooral: Egypte is een vaak gebruikt onderwerp voor themaparken, maar zelden is het zo overtuigend als hier. Wanneer je een overdonderende 40°C op je dak krijgt, voelt het inderdaad alsof je middenin de Egyptische woestijn staat. Een tien voor geloofwaardigheid, maar de dark ride op zich scoort helaas minder goeie punten. Lost Kingdom Adventure heeft een saaie ovalen lay-out en de scènes zijn wat kaaltjes. Dankzij Challenge of Tutankhamon en Tomb Blaster weet ik dat interactieve dark rides met dit thema heel wat knapper kunnen zijn. Next, please.

Dark ride nummer twee is een heel stuk unieker. Of althans… ik heb iets dergelijks nog nergens gezien. Ik heb het over Submarine Adventure, een attractie die logischerwijs rond duikboten draait. Ik neem plaats in een Lego-onderzeeër en bewonder vervolgens een kleurrijke onderwaterwereld. Die onderwaterwereld is niet fake. Er werden hier en daar weliswaar Lego-figuren toegevoegd, maar de haaien en roggen die voorbij zwemmen, zijn echt. Het is een bijzondere ervaring om zo’n Sea-Life-achtige ervaring vanuit een duikboot te zien, dus ik ervaar deze Submarine Adventure als een erg waardevolle ride. Net zoals dat bij Lost Kingdom Adventure het geval was, is ook hier de ritduur echter verbazend kort.

Verder bestaat Legoland uit veel familieattracties. Het park heeft een 4D-film, een plezierige Jetski-ride, enkele onvermijdelijke familiemolens en zo’n brandweer-attractie waarbij je met andere teams moet concurreren. Het probleem bij die laatste attractie is ‘t feit dat je moet werken… dus geen sprake van bij deze temperaturen! Bovendien is er geen concurrentie, want Legoland lijkt eerder Leeg-oland vandaag. Niet onbegrijpelijk bij veertig graden, maar het geeft toch een gek gevoel om een pretpark zo uitgestorven te zien. De enige plek waar ik nog een minimum aan medebezoekers tegenkom, is Miniland.

Miniland is het centrum van elk Legoland-themapark. Deze zone bestaat telkens uit reusachtige bouwwerken van Legoblokjes. Men focust zich in Miniland meestal op monumenten en bouwsels uit de wijde omgeving. Aan de Amerikaanse westkust reconstrueerde men bijvoorbeeld de skylines van San Francisco en Las Vegas, in Billund ligt de nadruk op Scandinavische sights en hier is ‘t Midden-Oosten goed vertegenwoordigd. Opvallende elementen zijn het zeventien meter hoge replica van de Burj Khalifa, de skyline van de Sheikh Zayed Road (de bekendste autoweg van Dubai) en een indrukwekkende Lego-versie van Burj Al Arab. Verder spot ik ook knappe replica’s van de Taj Mahal en Petra. Dit gebied is met z’n twintig miljoen (!) bouwsteentjes het kloppende hart van Legoland Dubai en je moet hier dus sowieso een kijkje nemen. Dat kan ook niet anders: Miniland ligt centraal in het park en het verbindt de verschillende themazones met elkaar. Geen onbelangrijk detail: deze versie van Miniland is volledig overdekt en de airconditioning draait er op volle toeren. Het is dus de ultieme locatie om even aan de verzengende hitte te ontsnappen.

En zo beland ik opnieuw in de hoofdstraat van het park. Deze zone – die in Dubai de naam Factory draagt – bestaat uit kleurrijke gevels, horeca en (uiteraard) een hele resem souvenirwinkels. Het is kinderspel om geld uit te geven aan Lego-bouwpakketten, maar wist je dat je ook een gratis Lego-blokje kan krijgen? Je moet daarvoor deelnemen aan de Factory Tour, een interactieve rondleiding die elk halfuur plaatsvindt. Tezamen met een gids ontdek ik het productieproces van Lego. Dat gebeurt door middel van een filmpje en in de tweede ruimte staat er zelfs een werkende productielijn. De gele blokjes die daar gemaakt worden, deelt men op ‘t einde uit aan de deelnemers. Factory Tour is dus niet alleen een fijn tussendoortje, maar het levert ook een leuk aandenken op. Zeker even binnenspringen wanneer je Legoland Dubai bezoekt.

Iets over twaalf uur houd ik het voor bekeken in Legoland Dubai. Dit gaat dus wellicht de geschiedenisboeken in als m’n kortste pretparkbezoek ooit. Toch heb ik niet het gevoel dat ik iets gemist heb. Ik hoor nu eenmaal niet bij de doelgroep van Legoland Dubai en daardoor gaan de attracties al gauw vervelen. Gezinnen met jonge kinderen kunnen zich hier echter prima vermaken. Het park telt een heleboel familiale rides, de sfeer is aangenaam en Lego blijft sowieso tot de verbeelding spreken.

Als ik een verbeterpunt moet bedenken, is het de verhouding tussen indoor- en outdoor-gedeelten binnen het park. De meeste parken in deze regio zijn grotendeels overdekt, waardoor een bezoek tijdens de hete zomermaanden eigenlijk geen probleem vormt. Legoland heeft weliswaar enkele indoor-attracties en dat gekoelde Miniland is een heerlijke plek, maar verder is het een relatief standaard outdoor-pretpark. Dat maakt een bezoek in september iets minder vanzelfsprekend, want het is letterlijk puffen en zweten wanneer je hier rondloopt. Grote complimenten trouwens aan de personeelsleden, die ondanks de loden hitte erg professioneel hun job uitvoeren.

Is Legoland het pretpark waarvoor je meteen een vliegticket naar de Emiraten moet reserveren? Neen, zeker niet. Ik heb genoten van m’n blitzbezoek, maar een dagvullende ervaring levert Legoland Dubai op dit ogenblik niet. Gelukkig valt er in Dubai Parks & Resorts nog meer te beleven. Enkele tientallen meters verder vinden we immers nog meer pretparkplezier in het swingende Bollywood en bij het filmthemapark Motiongate. En vooral Motiongate blijkt een topper te zijn…

FOTOGALERIJ

Ik gebruikte helaas een verkeerde camera-instelling tijdens mijn bezoek aan Legoland Dubai. Daardoor is de meerderheid van deze foto’s erg korrelig, waarvoor excuses.

RIVERLAND

LEGOLAND DUBAI

Bedenkingen? Vragen? Commentaar? Laat gerust een berichtje achter via het invulveld onderaan deze pagina.

2 thoughts on “Legoland Dubai

  1. Erg vlot geschreven verslag, zoals we van je gewend zijn! 😉

    Je geeft ook een aantal handige tips, wat zeker leuk is in verslagen over ‘Verwegistan’. 🙂

    Like

    1. Hey Thijs is aan het lezen geweest :D. Leuk en mercietjes! Over Legoland had ik niet zo ontzettend veel te melden, maar vond het inderdaad wel tof om er wat praktische zaakjes in aan te kaarten. Thanks voor de reactie!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s