Asakusa Hanayashiki

Asakusa Hanayashiki

Tokyo, Japan

Rating: 3 out of 5.

“Het oudste pretpark van Japan”

Konnichiwa. Welkom terug in Japan en haar bruisende metropool Tokyo. Een wereldstad die voor pretparkfans overigens meer te bieden heeft dan Tokyo Disney Resort en haar imponerende DisneySea alleen. Tokyo is namelijk het Orlando van Azië en is bijgevolg bezaaid met amusementsparken die variëren van een verrassend tot een ronduit lachwekkend niveau. Heel erg leuk voor wie z’n coaster- en WTF-counter de hoogte in wil jagen, maar je ziet de kostbare tijd aardig slinken wanneer je ze allemaal wil bezoeken. Ons verblijf van acht dagen werd sowieso grotendeels gedomineerd door een vierdaagse in Disney. Wanneer we het bezoek aan coasterheaven Fuji-Q Highland en een bescheiden portie cultureel verantwoord Japan in mindering brengen, wordt het al snel duidelijk dat we keuzes moesten maken.

Laat ons dus beginnen met een eervolle vermelding voor de parken die (net) niet op onze agenda geraakten. Dat zijn onder andere het volkse Toshimaen en Tobu Zoo, een park even buiten de stad. Hoewel vooral die laatste er met haar grootse woodie Regina en de Intamin Mega-Lite Kawasemi best cool uit zag, lagen deze beide parken vrij ver van ons hotel. En hoewel het metro- en treinnetwerk rond Tokyo uitblinkt in gebruiksvriendelijkheid voor een zeer betaalbare prijs, vraagt reizen met het openbare vervoer wel veel concentratie en voorbereiding (update: zowel Toshimaen als Tobu Zoo zouden tijdens een latere reis wel aan bod komen). Ook het bekende LaQua nabij Tokyo Dome lieten we voor wat ‘t was. Eyecatcher Thunder Dolphin stond sinds haar ongeval in 2011 namelijk stil en zou pas drie maanden na ons bezoek heropenen. Het overige aanbod leek ons niet interessant genoeg om de gesloten Intamin Megacoaster te compenseren. Ten slotte kreeg ook Tokyo Joypolis ons niet over de vloer. Ondanks haar locatie dicht bij Tokyo Disney Resort en de recent geopende spinning inversieachtbaan Veil of Dark sprak dit indoorpark ons immers nauwelijks aan.

Na een welverdiend aanmoedigingsapplaus voor deze verliezers komen we stilaan tot de essentie van het verhaal: ons bezoek aan drie minder bekende pretparken in en rond Tokyo. We bezoeken tijdens de komende dagen Yomiuriland en Yokohama Cosmo World, maar vandaag starten we met het Asakusa Hanayashiki. Dit is het oudste pretpark van Japan en het pronkt met een erg centrale locatie. Je vindt Hanayashiki immers in de binnenstad van Tokyo, waar het letterlijk naast het wereldberoemde tempelcomplex van Asakusa ligt.

Naar analogie met Gröna Lund en Phantasialand… ruimte is geld. Maar het parkplan van Asakusa liegt er niet om: hoewel men over een miniem lapje grond beschikt, is het attractieaanbod fors. Zowat de helft van de attracties vertrekken opvallend genoeg vanuit één gebouw; The Mother Building zal ik het noemen. Een souvenirshop, restaurant, ticketautomaten, de achtbaan, een door RCT2 geïmiteerde helikoptermonorail en een door Disney geïmiteerde Peter Pan’s Flight… je vindt het allemaal in The Mother Building. Om nog meer kostbare vierkante centimeters te besparen, vliegen en rijden die beide attracties overigens grotendeels op dezelfde supports langs hetzelfde traject. Dus als je er nooit in slaagde om het RCT-scenario Micro Park uit te spelen… kom gerust ‘ns kijken hoe het moet.

De meest legendarische (enige) achtbaan van Hanayashiki kreeg niet ‘s werelds origineelste naam: Roller Coaster. Toch is dit een behoorlijk legendarisch ding. Roller Coaster blaast in 2013 zijn zestigste kaarsje uit en daarmee is het de oudste achtbaan van Japan. Nog meer fun voor de historici onder ons: in 1953 was dit tevens de eerste coaster die het beroemde (en beruchte) bedrijfje Togo neerpootte. Het resultaat daarvan is een Spaßmachine die ondanks haar bescheiden tracklengte van 240 meter het ganse park omcirkelt. Dat illustreert nogmaals de beperkte oppervlakte, hè?

Dit park – dat inderdaad een bijzonder moeilijk uitspreekbare naam kreeg – bestaat inmiddels al 160 jaar en teert voornamelijk op het toerisme rond het meer dan indrukwekkende tempelcomplex van Asakusa. Bereid je voor op de nodige chaos, want de smalle wandelpaden en goedkope kermisattracties kunnen de drukte nauwelijks aan. Toch is de sfeer vrij uniek en was het een plezier om dit parkje aan te vinken op onze teller. Meer dan anderhalf uur (waarvan zowat 50 minuten in de wachtrij van onze enige credit) liepen Nick en ik hier echter niet rond, maar dat was voldoende om van dit erg bijzondere karakterparkje te proeven. Wat mij betreft is Hanayashiki geen regelrechte must tijdens een trip naar Tokyo, maar de tempels van Asakusa zijn dat wel. En dan is de combinatie uiteraard snel gemaakt.

FOTOGALERIJ

Bedenkingen? Vragen? Commentaar? Laat gerust een berichtje achter via het invulveld onderaan deze pagina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s