TOP 10 Achtbanen

Laat me beginnen met de arme rollercoasters die deze lijst net niet haalden, ondanks het feit dat ze buitenaards goed zijn. Ik denk daarbij meteen aan de Finse Taiga, aan Walibi Hollands kersverse paradepaardje Untamed en aan Wildfire in het Zweedse Kolmården. Ook wereldbanen als Nemesis, Alpengeist en The Incredible Hulk vielen onverbiddelijk uit de boot. Dat doet pijn, maar ik heb mezelf dan ook een quasi-onmogelijke taak gegeven: mijn tien favoriete achtbanen oplijsten. Hieronder vind je dus tien schitterende coasters, al zijn er ruim voldoende banen die op gelijkaardig niveau presteren. Opmerkelijk is het feit dat ik blijkbaar van acceleraties houd, want in totaal bevat deze Top 10 maar liefst negen lanceringen. Whoesj!

BIG GRIZZLY MOUNTAIN RUNAWAY MINE CARS

Hong Kong Disneyland

De meeste achtbanen in deze lijst profileren zich als sensationele thrillmachines. Big Grizzly Mountain is een uitzondering, want deze Disney-attractie focust zich op de hele familie. Thrill junkies hebben er wellicht weinig aan, maar voor liefhebbers van storytelling is dit een droom. Elk element van deze achtbaan wordt immers gebruikt om een verhaal te vertellen. Het is bijvoorbeeld een beer die ons per ongeluk een verkeerde tunnel in stuurt, het is een knappende kabel die het achterwaartse ritgedeelte veroorzaakt en hongerige grizzly’s steken (ongewild) het lanceermechanisme in gang. Bovendien is de spanningsopbouw van deze rollercoaster briljant. Het begint bedeesd, maar elk baangedeelte genereert steeds een beetje meer power dan het vorige. Na de verbazend krachtige finale kan ik dus maar één ding concluderen: wow, wat een ongelooflijk toffe ride.

DC RIVALS HYPERCOASTER

Warner Bros Movie World Gold Coast

De langste, hoogste en snelste rollercoaster van het halfrond. Dat klinkt indrukwekkend hè? In de noordelijke hemisfeer zou je daarvoor een 2.500 meter lange, 140 meter hoge coaster met een topsnelheid van ruim 240 km/h nodig hebben. Op het zuidelijk halfrond is dat niet nodig. Daar is een lengte van 1,4 kilometer, een hoogte van 61 meter en een snelheid van 115 km/h voldoende. Dat zijn de statistieken van DC Rivals HyperCoaster, het paradepaardje van Warner Bros Movie World aan de Australische Gold Coast. De baan werd in 2017 geopend en hij werd gebouwd door Mack. Deze Duitse constructeur stond nooit bekend omwille van zijn thrillmachines, maar dat is tegenwoordig anders. DC Rivals HyperCoaster is namelijk niet alleen intens en krachtig, maar ook de soepelheid en de comfortabele treinen zijn het vermelden waard. De tijd waarin Mack alleen maar bobsleebaantjes en wilde muizen bouwde, is echt voorbij.

FURY 325

Carowinds

De Amerikaanse oostkust is een geliefde bestemming voor achtbaanfans. De Carolina’s, Georgia, Tennessee, Virginia, New Jersey en Pennsylvania bieden bijvoorbeeld veel topcoasters op overbrugbare afstand van elkaar. Een van de eye-catchers ligt zelfs in twee staten, want Fury 325 staat letterlijk op de grens tussen North en South Carolina. Deze Hyper Coaster heeft cijfermateriaal om van te duizelen. Hij is 99 meter hoog (da’s 325 ft, mocht je jezelf vragen stellen bij de gekke naam van deze coaster), ruim twee kilometer lang en je raast tegen 153 km/h over de rails. De treinen bollen bovendien soepeler dan een Mercedes over de Deutsche Autobahn en Fury pronkt met een wondermooie kleurcombinatie. Briljante machine.

HELIX

Liseberg

Het Zweedse Liseberg wordt al jaren bij de beste pretparken van Europa gerekend. Het park heeft een schilderachtige locatie, de gastvrijheid is ongekend en men kan uitpakken met enkele fantastische attracties. De topper van het park opende in 2014 en hij werd gebouwd op de heuvel waaraan dit park zijn naam dankt. Ik heb het over Helix, een multi-launch coaster van Mack Rides. Met een tracklengte van 1.400 meter en een totaal van zeven inversies is dit sowieso een kanjer, maar de locatie op een heuvelflank maakt Helix nog indrukwekkender. De rit overtuigt dankzij de ongewone lay-out vol power en twee momenten van heftige airtime. Ook de sfeer rondom de baan is noemenswaardig: de wachtruimte heeft een hippe vormgeving en IMAscore leverde een uitmuntende soundtrack.

MAVERICK

Cedar Point

Cedar Point in Ohio wordt liefkozend America’s Roller Coast genoemd. Dit eiland in Lake Erie staat vol achtbanen van topniveau en Cedar Point hoort op de bucket list van elke pretparkfan thuis. Rides als Millennium Force, Raptor en Top Thrill Dragster gaven dit park zijn legendarische status, maar de absolute topper is in mijn ogen Maverick (belangrijk om weten: Steel Vengeance was nog niet operationeel toen ik er was). Maverick heeft relatief brave statistieken en hij is niet prominent aan de skyline zichtbaar. Toch is deze coaster groots in andere opzichten. Maverick bevat buitengewoon intense bochtencombinaties en de elementen volgen elkaar in sneltempo op. Hij duurt bovendien langer dan ik aanvankelijk verwachtte. Een verrassend heftige baan, die Maverick.

SHAMBHALA

PortAventura Park

PortAventura World staat bekend als het pretparkcomplex dat z’n eigen (Europese) records breekt, gewoon omdat geen enkel ander park het doet. Daardoor heeft het resort vandaag een hoop indrukwekkende rollercoasters in de aanbieding. Ferrari Land biedt bijvoorbeeld de hoogste en snelste achtbaan van het continent, maar de leukste coaster moet je in het aanpalende PortAventura Park zoeken. Daar staat Shambhala, een B&M Hyper Coaster die een expeditie naar de Himalaya nabootst. En hoewel het thema een beetje plastic-fantastic oogt, is de eigenlijke baan briljant. Shambhala creëert een sterk hoogtegevoel, de snelheid ligt hoog en de soepelheid is moeilijk in woorden te vatten. Het mooiste moment van deze ervaring is overigens een 540° bocht in de vorm van een ampersand. Shambhala hoort bij de grootste rollercoasters van Europa en maakt de bijhorende verwachtingen absoluut waar.

TARON

Phantasialand

Eind juni 2016 werd de Europese achtbaanwereld aardig overhoop gehaald. Op 28 juni opende Kolmården zijn beroemde Wildfire en amper een dag later ging Taron in première. Wildfire haalde mijn top tien net niet, maar Taron doet dat wel. Dit is een zogenaamde Blitz Coaster en het is de blikvanger van themagedeelte Klugheim. Dit middeleeuwse dorp wordt gedomineerd door enorme basaltrotsen en ruim 1,3 kilometer zwarte Intamin-rails. Dat is Taron, een van de allerbeste achtbaanervaringen van Europa. Wat deze baan zo goed maakt, is z’n opbouw. Het eerste gedeelte is tof, maar niet uitzonderlijk. Na de tweede lancering wordt Taron daarentegen een wild beest. De richtingswissels zijn intens en de near-misses verrassend. Het Duitse IMAscore componeerde voor Taron trouwens een hoogstaande soundtrack, maar de meest legendarische klank wordt gecreëerd door de tweede lanceerstrook. Wanneer ik dat geluid hoor, weet ik dat er een perfecte achtbaan op me wacht.

TRON LIGHTCYCLE POWER RUN

Shanghai Disneyland

Ik ben zo’n freak die een hele dag in een pretpark kan doorbrengen zonder een attractie te doen. Laat me gewoon wat rondlopen/kijken en ik ben al meer dan tevreden. En als er één achtbaan is waar ik een hele dag dromerig naar zou kunnen staren, dan is het TRON wel. Deze gelanceerde rollercoaster opende in 2016, tezamen met de rest van Shanghai Disneyland. In dit recentste Disney-themapark kregen de Imagineers blijkbaar een heleboel wild cards waarmee men mocht afstappen van het gebruikelijke concept. Een klassieker als Space Mountain werd vervangen door deze hypermoderne Vekoma. Het resultaat is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook de rit is een pareltje. TRON Lightcycle Power Run is waanzinnig soepel, de acceleratie is sneller dan verwacht en het overdekte gedeelte zit boordevol slimme effecten.

TWISTED COLOSSUS

Six Flags Magic Mountain

Rocky Mountain Construction is een jonge speler in de pretparkwereld. Toch heeft dit Amerikaanse bedrijf al behoorlijk veel rollercoasters van wereldklasse afgeleverd. Een van hun specialiteiten is het ombouwen van oude, versleten houten achtbanen. Men deed dit voor het eerst in Six Flags Over Texas, maar in 2015 was ook het Californische zusterpark Six Flags Magic Mountain aan de beurt. De duellerende Colossus was een prachtige baan, maar tijdens de laatste jaren verloor hij veel van z’n glamour. RMC verwijderde de oude tracks en men installeerde stalen rails in de plaats. Het resultaat is geniaal, want er leveren maar weinig achtbanen zoveel fun als deze. Twisted Colossus pronkt niet alleen met hippe elementen en een extreem soepel verloop, maar ook het race-element is schitterend. Dit is een zogenaamde Möbius Loop waarbij je de race zelfs twee keer beleeft. Buitengewoon leuk, al komt de tegenstander (omwille van trage operations) soms niet opdagen…

VERBOLTEN

Busch Gardens Williamsburg

Net zoals Big Grizzly Mountain is dit een achtbaan die het eerder van thema dan van thrill moet hebben. Verbolten is namelijk een rollercoaster met bescheiden statistieken: hij is 860 meter lang, 27 meter hoog en de topsnelheid bedraagt 85 km/h. Dat is allemaal best braaf, maar de sterkte van deze multi-launch coaster zit in het overdekte gedeelte. Daar ervaren we enkele krachtige bochten, ijzersterke sfeerschepping en een speciaal element om U tegen te zeggen. Het blijft enigszins gek dat Verbolten het Zwarte Woud afschildert als een griezelig bos des onheils, maar ach… we zullen de gekke Amerikanen in die waan laten. Voor een uniek kijkje bij Verbolten kan ik overigens aanraden om deel te nemen aan Busch Gardens’ leerrijke Coaster Insider Tour.

%d bloggers liken dit: