TOP 10 Achtbanen

Laat me beginnen met de arme rollercoasters die deze lijst net niet haalden, ondanks het feit dat ze buitenaards goed zijn. Ik denk daarbij meteen aan de Finse Taiga, aan Walibi Hollands paradepaardje Untamed en aan Wildfire in het Zweedse Kolmården. Ook wereldbanen als Nemesis, Helix en The Incredible Hulk vielen onverbiddelijk uit de boot. Dat doet pijn, maar ik heb mezelf dan ook een quasi-onmogelijke taak gegeven: mijn tien favoriete achtbanen oplijsten. Hieronder vind je dus tien schitterende coasters, al zijn er ruim voldoende banen die op gelijkaardig niveau presteren. Opmerkelijk is het feit dat ik blijkbaar van acceleraties houd, want in totaal bevat deze Top 10 maar liefst zes lanceringen. Whoesj!

ALPENGEIST

Busch Gardens Williamsburg


Inverted coasters van B&M staan bekend om hun kracht en intense elementen. En ik moet er eerlijk in zijn: B&M inverted coasters zijn eigenlijk altijd fantastisch. Mijn favoriete exemplaar is de in 1997 geopende Alpengeist in Busch Gardens Williamsburg. Deze baan pronkt met een unieke lay-out (inclusief bijzondere first drop) en een krachtige opeenvolging van zes inversies. Daarenboven scoort de baan ook pluspunten dankzij z’n locatie tussen weelderig groen en het originele skilift-thema. Alpengeist wordt sinds jaar en dag bij de beste rollercoasters van de planeet gerekend, en dat lijkt mij volledig terecht.

DC RIVALS HYPERCOASTER

Warner Bros Movie World Gold Coast


De langste, hoogste en snelste rollercoaster van het halfrond. Dat klinkt indrukwekkend hè? In de noordelijke hemisfeer zou je daarvoor een 2.500 meter lange, 140 meter hoge coaster met een topsnelheid van ruim 240 km/h nodig hebben. Op het zuidelijk halfrond is dat niet nodig. Daar is een lengte van 1,4 kilometer, een hoogte van 61 meter en een snelheid van 115 km/h voldoende. Dat zijn de statistieken van DC Rivals HyperCoaster, het paradepaardje van Warner Bros Movie World aan de Australische Gold Coast. De baan werd in 2017 geopend en hij werd gebouwd door Mack. Deze Duitse constructeur stond nooit bekend omwille van zijn thrillmachines, maar dat is tegenwoordig anders. DC Rivals HyperCoaster is namelijk niet alleen intens en krachtig, maar ook de soepelheid en de comfortabele treinen zijn het vermelden waard. De tijd waarin Mack alleen maar bobsleebaantjes en wilde muizen bouwde, is echt voorbij.

FURY 325

Carowinds


De Amerikaanse oostkust is een geliefde bestemming voor achtbaanfans. De Carolina’s, Georgia, Tennessee, Virginia, New Jersey en Pennsylvania bieden bijvoorbeeld veel topcoasters op overbrugbare afstand van elkaar. Een van de eye-catchers ligt zelfs in twee staten, want Fury 325 staat letterlijk op de grens tussen North en South Carolina. Deze Hyper Coaster heeft cijfermateriaal om van te duizelen. Hij is 99 meter hoog (da’s 325 ft, mocht je jezelf vragen stellen bij de gekke naam van deze coaster), ruim twee kilometer lang en je raast tegen 153 km/h over de rails. De treinen bollen bovendien soepeler dan een Mercedes over de Deutsche Autobahn en Fury pronkt met een wondermooie kleurcombinatie. Briljante machine.

KONDAA

Walibi Belgium


Beschouw dit paragraafje gerust als Belgische trots, want een van mijn favoriete Europese rollercoasters staat slechts op een uurtje rijden van m’n voordeur. Het jaar 2021 heeft ons Belgenlandje sowieso op de pretparkkaart gezet. Walibi Belgium opende Kondaa en Plopsaland De Panne presenteerde de unieke Ride To Happiness by Tomorrowland. Volgens vele fans is die laatstgenoemde de beste van het sterrenduo, maar persoonlijk verkies ik Kondaa. Walibi’s nieuwe paradepaardje is zo’n achtbaan die ik de hele dag zou kunnen blijven doen. Kondaa is niet alleen snel en intens, maar de treinen rijden ook met een ongelooflijke souplesse over de rails. De beste ritten beleef je op de laatste rij en bij voorkeur in de late namiddag, wanneer de baan sneller aanvoelt dan ‘s ochtends. Wat ik overigens ook apprecieer, is het feit dat Walibi veel aandacht schonk aan de aankleding van Kondaa. Het stationsgebouw is prachtig en het aangrenzende pleintje oogt best gezellig.

MAVERICK

Cedar Point


Cedar Point in Ohio wordt liefkozend America’s Roller Coast genoemd. Dit eiland in Lake Erie staat vol achtbanen van topniveau en Cedar Point hoort op de bucket list van elke pretparkfan thuis. Rides als Millennium Force, Raptor en Top Thrill Dragster gaven dit park zijn legendarische status, maar de absolute topper is in mijn ogen Maverick (belangrijk om weten: Steel Vengeance was nog niet operationeel toen ik er was). Maverick heeft relatief brave statistieken en hij is niet prominent aan de skyline zichtbaar. Toch is deze coaster groots in andere opzichten. Maverick bevat buitengewoon intense bochtencombinaties en de elementen volgen elkaar in sneltempo op. Hij duurt bovendien langer dan ik aanvankelijk verwachtte. Een verrassend heftige baan, die Maverick.

SHAMBHALA

PortAventura Park


PortAventura World staat bekend als het pretparkcomplex dat z’n eigen (Europese) records breekt, gewoon omdat geen enkel ander park het doet. Daardoor heeft het resort vandaag een hoop indrukwekkende rollercoasters in de aanbieding. Ferrari Land biedt bijvoorbeeld de hoogste en snelste achtbaan van het continent, maar de leukste coaster moet je in het aanpalende PortAventura Park zoeken. Daar staat Shambhala, een B&M Hyper Coaster die een expeditie naar de Himalaya nabootst. En hoewel het thema een beetje plastic-fantastic oogt, is de eigenlijke baan briljant. Shambhala creëert een sterk hoogtegevoel, de snelheid ligt hoog en de soepelheid is moeilijk in woorden te vatten. Het mooiste moment van deze ervaring is overigens een 540° bocht in de vorm van een ampersand. Shambhala hoort bij de grootste rollercoasters van Europa en maakt de bijhorende verwachtingen absoluut waar.

TARON

Phantasialand


Eind juni 2016 werd de Europese achtbaanwereld aardig overhoop gehaald. Op 28 juni opende Kolmården zijn beroemde Wildfire en amper een dag later ging Taron in première. Wildfire haalde mijn top tien net niet, maar Taron doet dat wel. Dit is een zogenaamde Blitz Coaster en het is de blikvanger van themagedeelte Klugheim. Dit middeleeuwse dorp wordt gedomineerd door enorme basaltrotsen en ruim 1,3 kilometer zwarte Intamin-rails. Dat is Taron, een van de allerbeste achtbaanervaringen van Europa. Wat deze baan zo goed maakt, is z’n opbouw. Het eerste gedeelte is tof, maar niet uitzonderlijk. Na de tweede lancering wordt Taron daarentegen een wild beest. De richtingswissels zijn intens en de near-misses verrassend. Het Duitse IMAscore componeerde voor Taron trouwens een hoogstaande soundtrack, maar de meest legendarische klank wordt gecreëerd door de tweede lanceerstrook. Wanneer ik dat geluid hoor, weet ik dat er een perfecte achtbaan op me wacht.

IRON GWAZI

Busch Gardens Tampa


Rocky Mountain Construction is een jonge speler in de pretparkwereld. Toch heeft dit Amerikaanse bedrijf al behoorlijk veel rollercoasters van wereldklasse afgeleverd. Een van hun specialiteiten is het ombouwen van oude, versleten houten achtbanen. Daarnaast onderscheidt RMC zichzelf door het integreren van baanelementen die vroeger haast onmogelijk leken op een houten achtbaan. We hebben het dan bijvoorbeeld over verticale drops, inversies en overbanked turns. Iron Gwazi in Busch Gardens Tampa toont ons een soort ‘best of’-versie van al dit typische RMC-geweld. We worden achtereenvolgens verwend met een fantastische first drop, een neerwaartse barrel rol en enkele briljante momenten vol airtime. Hoewel Busch Gardens ook voor 2022 reeds een ijzersterke collectie attracties had, bevestigt Iron Gwazi dat dit Florida’s allerbeste achtbaanpark is.

TWISTED COLOSSUS

Six Flags Magic Mountain


Ook mijn volgende top tien-achtbaan werd gebouwd door Rocky Mountain Construction. Pretparkgroep Six Flags heeft al regelmatig met deze constructeur samengewerkt. Zo ontstond ‘s werelds eerste RMC-conversie in Six Flags Over Texas, maar in 2015 was ook het Californische zusterpark Six Flags Magic Mountain aan de beurt. De duellerende Colossus was een prachtige baan, maar tijdens de laatste jaren verloor hij veel van z’n glamour. RMC verwijderde de oude tracks en men installeerde stalen rails in de plaats. Het resultaat is geniaal, want er leveren maar weinig achtbanen zoveel fun als deze. Twisted Colossus pronkt niet alleen met hippe elementen en een extreem soepel verloop, maar ook het race-element is schitterend. Dit is een zogenaamde Möbius Loop waarbij je de race zelfs twee keer beleeft. Buitengewoon leuk, al komt de tegenstander (omwille van trage operations) soms niet opdagen…

VELOCICOASTER

Universal’s Islands of Adventure


Islands of Adventure is een van ‘s werelds meest iconische themaparken. Toen Universal dit park ontwikkelde, wilde men duidelijk het beste van het beste. De waterattracties, dark rides en achtbanen in dit park zijn allemaal van topkwaliteit. In 2021 bevestigt men dit nogmaals dankzij de opening van VelociCoaster, een LSM Launch Coaster gebaseerd op Jurassic World. VelociCoaster bevat twee lanceringen, een 47 meter hoge top hat en vier inversies. Ik beschrijf deze ride graag als een soort Taron met inversies. Ook hier bestaat de ritervaring namelijk uit een eerder kalm begin, gevolgd door een pijlsnel gedeelte na de tweede acceleratie. Het grootste deel van VelociCoaster’s awesomeness zit overigens in dat tweede gedeelte, met de inverted stall en de afsluitende barrel roll als absolute hoogtepunten.