Tatzmania Löffingen

Tatzmania Löffingen

Löffingen, Duitsland

Rating: 3.5 out of 5.

Aangenaam en betaalbaar wildpark met enkele attracties”

Als we de Roller Coaster Database mogen geloven, staan er in Duitsland maar liefst 242 werkende achtbanen. Dat is een hele hoop, zeker wanneer je bedenkt dat hier de kermisexemplaren niet bij gerekend worden. Je achtbaanteller kan dus een stevige boost krijgen bij onze oosterburen. Pretparkfans reizen met de regelmaat van de klok naar Phantasialand, Movie Park, Heide Park of Europa-Park. Deze denkbeeldige Big 4 levert je aanzienlijk wat credits op, maar toch kom je daarmee uiteraard niet aan een totaal van 242. Duitsland heeft immers veel meer te bieden dan die pretparken die iedereen kent. Doorheen het hele land vind je amusementsparken van elk mogelijk kaliber. En omdat het voor ons heus niet altijd grote kleppers hoeven te zijn, bezoeken Jonne en ik op 10 juli een minder bekend adresje: Tatzmania Löffingen.

We zijn op vakantie in het Zwarte Woud. Ons hoofddoel is – je raadt het waarschijnlijk al – Europa-Park. We spenderen twee volledige dagen in het beroemdste Duitse themapark en dat is (zoals altijd) genieten. Toch heeft het Zwarte Woud meer pretparkplezier in de aanbieding, en dat is voornamelijk aan een zekere familie Braun te danken. Tussen het groene heuvellandschap baat deze familie maar liefst drie verschillende bestemmingen uit. Dat zijn Steinwasenpark, de gigantische Hasenhorn Coaster en Tatzmania. Steinwasenpark en de Hasenhorn-rodelbaan bezocht ik in 2020, vandaag is Tatzmania aan de beurt. Het domein, dat tot 2017 overigens gewoon Schwarzwaldpark genoemd werd, ligt op zowat anderhalf uur rijden van Europa-Park.

BEESTIG

First things first… Tatzmania noemt zichzelf het grootste roofdierenpark van de regio. Katachtigen zijn hier dus sterk vertegenwoordigd en je hoeft niet ver te lopen om die indrukwekkende dieren te bewonderen. Meteen achter de (wel erg kleinschalige) toegangspoort liggen namelijk de verblijven van de leeuwen en tijgers. De landscaping is prachtig en er werd bovendien veel ruimte voorzien. Als ik eerlijk ben, is er zelfs iets te veel ruimte. Het is namelijk een heuse opdracht om Simba, Rajah en hun kompanen terug te vinden in de reusachtige habitats. Ik begrijp dat dit voor het dierenwelzijn een dikke plus oplevert, maar als betalende bezoeker verwacht je stiekem ook om de beestjes van dichtbij te kunnen bewonderen. Gelukkig is er bij het aangrenzende perk van de stokstaartjes wel wat actie te zien. Timon redt de boel, zullen we maar zeggen.

De website en de folders van het park pakken groots uit met de katachtigen, maar ik kan ze voorlopig enkel spotten wanneer ik de zoomlens van m’n fototoestel gebruik. Gelukkig spelen enkele andere dieren in mindere mate verstoppertje. De zebra’s zijn mooi zichtbaar, de kamelen zitten fotogeniek in het zonnetje en ook de struisvogels laten zich met graagte bewonderen. Het grootste spektakel vinden we trouwens bij de berberaapjes, en gek genoeg zitten die niet allemaal in hun habitat. Het is bizar, maar enkele primaten wandelen gewoon door het park. Ze hebben duidelijk geen schrik van de aanwezige bezoekers en ze kruipen langs/over de wandelpaden van het domein. Aanvankelijk vermoedde ik dat ze op slinkse wijze uit hun habitat ontsnapt waren, maar Robin van ingecheckt.be wist me te vertellen dat er ook in 2020 al monkeys on the run waren in Tatzmania. Het blijkt dus niks nieuws en het is wellicht ook volkomen normaal, maar je bent gewaarschuwd: Jos de Berberaap kan achter elk hoekje tevoorschijn komen.

CREDITS

Het is tegenwoordig mode om dierenparken aantrekkelijker te maken door de toevoeging van pretparkattracties. Het concept bewijst zijn populariteit in parken als Bellewaerde, Busch Gardens en Kolmården. Tatzmania is voorlopig van een totaal andere omvang, maar het achterliggende idee is gelijkaardig. En eerlijk is eerlijk: we kwamen hier in eerste instantie heen voor de achtbanen. Dat zijn, voor alle duidelijkheid, geen wereldschokkende apparaten. Een doorgewinterde freak zou zich zelfs kunnen afvragen waarom we in godsnaam een dag Europa-Park skippen ten voordele van Tatzmania. Toch blijkt onze keuze niet helemaal onterecht. Enkele vrienden brengen deze zonovergoten zaterdag in Europa-Park door en ze berichten over een nauwelijks houdbare drukte. Wachttijden voor topattracties klimmen naar maxima van 60 à 90 minuten en het blijkt een hels karwei om aan een lunch te geraken. De sfeer in Tatzmania is opmerkelijk gemoedelijker. Ook hier treffen we een gezellige hoeveelheid volk aan, maar bij de achtbanen kunnen we telkens met het eerste vertrekkende voertuig mee. Kijk, zo bezoek ik graag pretparken.

Onze eerste credit wordt African Spin, een spinning coaster van de SBF Visa Group. Ik kwam dit model tijdens de afgelopen jaren al vaker tegen (onder andere in Energylandia, Freizeitpark Plohn en Global Village) en helaas is de ritervaring allesbehalve legendarisch. Dit is wellicht een van de goedkoopste achtbanen die er op dit moment bestaan… en dat voel je. De treintjes zitten ietwat ongemakkelijk en de lay-out is doodsimpel. Families met jonge kinderen lijken African Spin best te appreciëren, maar voor ons is dit puur tellermateriaal. Check.

Achtbaan nummer twee is gelukkig een stuk fijner. Ik heb het over Gold Rusher, een Bobsled Coaster van Gerstlauer. Dit is een van de grote succesnummers van deze Duitse constructeur en dat is honderd procent terecht. De banen zijn doorgaans soepel, ze hebben een mooi snelheidsgevoel en ze zijn intenser dan je op het eerste zicht vermoedt. Ook Gold Rusher beschikt over al deze sterktes. Ondanks z’n beperkte statistieken kan de baan ons overtuigen om vier ritjes te maken en dat gaat niet vervelen. Ik wil uiteraard niet beweren dat deze rollercoaster de lange rit naar Löffingen volledig verantwoordt, maar het is een familieachtbaan comme il faut. Fans van het themapark Motiongate kunnen de lay-out van Gold Rusher trouwens herkennen, want hij is helemaal identiek aan Green Hornet in de Verenigde Arabische Emiraten.

EEN FOUTJE RECHTZETTEN

Wie Gold Rusher gedaan heeft, heeft de beste attractie van Tatzmania achter de rug. Het overige attractiegedeelte van dit park werd voornamelijk gevuld met kermismolens en simpele kinderattracties. Een van die rides haalde in 2019 trouwens wel de internationale pers. Inversiemolen Eagle Fly werd in sommige nieuwsbulletins omgedoopt tot Holocoaster, omdat het silhouet van de attractie aan een hakenkruis deed denken. Ronduit beledigend volgens de ene, onnodig vergezocht volgens de andere. Toch kon het park de negatieve kritiek niet negeren en het ontwerp werd zo snel mogelijk aangepast. Er werden gondels verwijderd en in z’n huidige vorm doet Eagle Fly gelukkig lang niet meer denken aan die swastika-attractie van weleer. De capaciteit werd door deze ombouw gehalveerd, maar ook dat blijkt vandaag ruim voldoende om wachttijden te vermijden. Eagle Fly ziet er best heftig uit en vele bezoekers nemen dus genoegen met een kijkje van op de begane grond.

Tatzmania ligt in een oogstrelend mooie omgeving. Zin om dit bosrijke gebied vanuit de lucht te bewonderen? Dan kan je een plekje bemachtigen in de vrijevaltoren… en daarvoor hoef je niet noodzakelijk een thrill junkie te zijn. Het park heeft namelijk geopteerd voor een 2-in-1 attractie met totaal verschillende ervaringen. Via de linkse wachtrij beland je in een klassieke torenattractie met snelle stijgingen en dalingen. Langs de rechtse rij kom je echter uit bij de panoramische rondrit, waarbij het sensationele aspect tot een absoluut minimum herleid wordt. Wanneer m’n reisgezelschap plaatsneemt in de thrill-versie blijkt echter dat beide varianten eerder tam aanvoelen. Ach… goed geprobeerd.

(NOG) GEEN MUST-DO

Je kon het ongetwijfeld reeds afleiden uit mijn schrijfstijl: Tatzmania is niet de meest ultieme bestemming van Europa. De zoo is ruim opgezet, maar een overdosis aan dieren zie je niet. Daarnaast staat ook het attractiegedeelte nog in zijn kinderschoenen. Begrijp me niet verkeerd… de ligging van dit park heeft me aangenaam verrast en Gold Rusher was een uitstekende credit om aan de teller toe te voegen, maar verder gaat het niet. Ik zou een tripje naar Tatzmania bijgevolg alleen aanraden indien je meerdere plekken in de regio bezoekt. Een tripje naar Steinwasen Park, een ritje op die Hasenhorn-rodelbaan, een plons in Badeparadies Schwarzwald of een uitgebreide hike in de bergen… het lijken me allemaal fijne combinaties.

FOTOGALERIJ

ATTRACTIES

DIERENPARK

Bedenkingen? Vragen? Commentaar? Laat gerust een berichtje achter via het invulveld onderaan deze pagina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s