Energylandia

Energylandia

Zator, Polen

Waardering: 3 uit 5.

“De thuishaven van enkele fantastische achtbanen, maar er staat ook veel rommel”

De belangrijkste spelers van het Europese pretparklandschap zijn bijna allemaal gevestigde waarden. Op zoek naar een weekendje magie? Dan ga je naar Disneyland Paris. Een kwalitatief dagje weg dicht bij huis? Dan zijn de Efteling en Phantasialand ideale keuzes. Een paar dagen coasteren doen we dan weer in Europa-Park, PortAventura, Blackpool of Alton Towers. Wie het liever in Scandinavië zoekt, heeft trouwens geluk: ook het Hoge Noorden heeft enkele iconische pretparken te bieden. Al deze beroemde attractieparken hebben een ding gemeenschappelijk: ze zijn er al een hele tijd. De meesten openden ooit klein, groeiden organisch en ze bouwden gaandeweg een vast cliënteel op.

Toch is er een opvallende nieuwkomer die zich met bruut geweld naar de top probeert te wroeten. In het Poolse plaatsje Zator ligt immers Energylandia, wat recentelijk een van Europa’s meest besproken pretparken werd. Het park opende in juli 2014 en is dus nog maar vier jaar oud. Maar vergis je niet; Energylandia staat vandaag heus niet meer in z’n kinderschoenen. Het park heeft ondanks die jonge leeftijd al twaalf achtbanen, waarvan eentje bekend staat als Europa’s hoogste en snelste Mega Coaster. Reden genoeg voor een trip naar Polen? Reken maar van yes.

We brachten de voormiddag door in het rare Zatorland en we hadden een spotgoedkope lunch op het stadsplein van Zator. Rond een uur of twee arriveren we dan eindelijk op de parkeerplaats van Energylandia en we zijn daar helemaal niet alleen. Zelfs ondanks dit late aankomstuur stromen de gasten nog steeds vlotjes toe. Opvallend is ’t feit dat zowat iedereen onmiddellijk zijn/haar blik naar Hyperion wendt wanneer hij/zij uit de wagen stapt. De gitzwarte Mega Coaster staat aan de rand van de parkeerruimte en vormt daar een imposante blikvanger. We zien treinen vol gillende passagiers ruim tachtig meter naar beneden glijden, wat mijn zin in vandaag aardig aanwakkert. We wandelen daarom in sneltempo naar de ingang. Dat die ingang geen schoonheidsprijzen verdient, is een understatement. De toegangspoort zoekt het evenwicht tussen een Playmobil-kasteel en een Duplo-blokkendoos, maar vond dat evenwicht helaas niet. In het rijtje willen-maar-niet-kunnen klasseer ik tevens het middeleeuwse inkomplein en de twee majorettes die een flauw freestyle dansnummertje opvoeren.

Het klinkt hierboven allemaal wat negatief, maar eigenlijk stoor ik me nauwelijks aan de rommelige eerste indruk. Wanneer de ingang van Hyperion binnen handbereik ligt, geraak ik blijkbaar automatisch vergevingsgezind. En inderdaad: wanneer we achter de toegangspoort rechtsaf draaien, doemt het futuristische station van deze veelbesproken achtbaan meteen op. Hoewel de industriële stijl wellicht z’n tegenstanders heeft, vind ik het er cool uit zien. Het gebouw en het naambord zijn gróóts, terwijl de immense lifthill een schitterende backdrop vormt. Ook de wachtrij krijgt pluspunten voor originaliteit: Energylandia bedacht een handige, plaatsbesparende manier om het klassieke zigzag-principe te vermijden en vooral het eerste gedeelte daarvan is knap gethematiseerd. De hippe wachtruimte en het station doen me haast terugdenken aan de Tron-rollercoaster in Shanghai Disneyland, wat de Polen als een waanzinnig compliment mogen beschouwen. Dankzij vlotte operations wordt de rij trouwens kort gehouden: na amper vijf minuten staan we al aan het draaipoortje richting perron.

Hyperion maakt (net zoals bijna elke attractie in Energylandia) gebruik van een automatisch telsysteem. Je herkent dat principe misschien uit sommige Italiaanse pretparken, waar men steeds een beperkt aantal mensen in de stations toelaat. In het geval van Hyperion is dat systeem nog wat complexer, want er zijn vier aparte rijen. Eentje voor frontseat, twee voor de rest van de trein en eentje voor single riders. Mijn raad: vermijd de single rider queue sowieso, want je haalt er helemaal geen voordeel uit. Er is geen substantiële tijdswinst ten opzichte van de normale rij en de plaatskeuze is beperkt. Leuk dat Energylandia het concept van single riders opgepikt heeft, maar men begrijpt duidelijk nog niet helemaal hoe het werkt. Kies daarentegen gerust voor de frontseat-rij (geduld is vereist, want alle Polen willen blijkbaar vooraan zitten) of hoop op een backseat-plekje via rij nummer drie. Wij doen dat laatste en we hebben geluk: we mogen inderdaad achteraan plaatsnemen. Nadat we onze rugzak in de opbergkasten gelegd hebben (overal in Energylandia gebruiken ze trouwens dit veilige bagagesysteem, wat ik een pure zaligheid vind) trekken we dan ook snel de beugel naar beneden. En dan begint de beklimming van Europa’s hoogste lifthill.

Zevenenzeventig meter. Wanneer de ketting ons pijlsnel omhoog takelt, voel ik pas hoe hoog dat eigenlijk is. Hyperion duikt bovendien in een tunnel, dus de eerste afdaling klokt uiteindelijk af op een imposante 82 meter. Mede dankzij de hellingsgraad van 85° genereert de first drop trouwens veel airtime. Het absolute summum van gewichtloosheid is echter de tweede heuvel, waar ik secondenlang blindelings op de beugel moet vertrouwen. Het daarop volgende element is dan weer het meest intense gedeelte van de hele rit. De trein duikt rechtsom de diepte in, wat vooral backseat een heel bruut gevoel geeft. Ook het verdere verloop blijft overtuigen: Hyperion combineert vliegensvlugge bochten met erg goede airtime. Eén keer lijkt het alsof het voertuig wat vaart verliest, maar het tempo komt achteraf gelukkig snel terug. Na de zeven ritjes die we uiteindelijk maken, concludeer ik dat dit een topcoaster is. Hyperion doet me terugdenken aan Shambhala, maar dan met krachtiger bochtenwerk. Eén kleine kanttekening: op de buitenste zitjes is er een bepaalde ruwheid voelbaar, dus mijn voorkeur gaat absoluut naar de stoeltjes in het midden. Toch krijgt Hyperion zelfs ondanks die trilling het labeltje goedgekeurd. Er zijn immers maar weinig Europese rollercoasters zo sterk als deze.

Ik schreef zonet drie alinea’s voor één coaster. Als ik die werkwijze volhoud, wordt dit ongetwijfeld mijn langste tripverslag ooit. Met twaalf operationele achtbanen (anno 2018) mag Energylandia namelijk bij de ultieme Europese achtbaanparadijzen gerekend worden. Toch zijn daar veel standaard exemplaren bij waar je als volwassene weinig aan hebt. Tenzij je op zoek bent naar een coaster-bingo, natuurlijk. In dat geval moet je gewoonweg in de rij voor Frutti Loop Coaster en je moet acht schaamtelijke rondjes op de Circus Coaster overleven. In de categorie enkel-leuk-voor-de-teller heeft Energylandia ook Happy Loops in de aanbieding. De karretjes van deze familieachtbaan lijken weliswaar op die van Euro-Mir, maar helaas is dat het enige interessante dat er over deze spinning coaster te melden valt.

Viking Roller Coaster is tevens een draaiende achtbaan, duidelijk gebaseerd op het Reverchon-model van de kermis. Het station (dat als Vikingschip vormgegeven werd) ziet er tof uit, maar daar houdt het goede nieuws op. De baan op zich is lomp en vreselijk onaangenaam omwille van de enorme beugels. Als viking moet je tegen een stootje kunnen, maar kom op zeg… er zijn grenzen.

Thema en sfeerschepping zijn niet de sterkste punten van Energylandia. Bij een van hun family coasters is de decoratie zelfs zo fout dat het stiekem heel tof is. De baan in kwestie heet Mars en het thema bestaat voornamelijk uit groene marsmannetjes in een soort papier-maché. Blijkbaar had men tijdens de bouw niet aan het vrijeruimteprofiel gedacht, want sommige aliens zijn inmiddels al enkele ledematen kwijt. Schrijnend of hilarisch? De waarheid zit ergens tussenin.

Ook Vekoma mocht familieachtbanen leveren in Zator. Drie exemplaren zelfs. En geloof het of niet: in dit segment hoort Vekoma bij de besten van de klas. Men plaatste onder andere een family boomerang met de originele naam Boomerang. Het ding is verrassend pittig en het thema werd summier, doch fijn uitgewerkt. Energuś Roller Coaster blijkt eveneens een plezierige attractie. Men vergat dit catalogusmodel weliswaar te decoreren en een tweede trein zou geen overbodige luxe zijn, maar het is een leuke baan. Bovendien rijdt Energuś opvallend soepeler dan de meeste soortgenoten.

De leukste Vekoma familieachtbaan is Dragon Roller Coaster. Je moet er misschien even naar zoeken, want het ding ligt nogal verscholen in het achterste gedeelte van Energylandia. Maar wanneer je ‘m gevonden hebt, ben je klaar voor een topervaring. Deze drakenbaan is qua lay-out identiek aan Orkanen in Fårup Sommerland. Als je die coaster al deed, weet je dat dit een nagenoeg perfecte ride is. Dragon Roller Coaster is heerlijk soepel, het snelheidsgevoel ligt hoog en er zit veel power in. Aangezien ook de decoratie oké is – naar de bescheiden normen van Energylandia, althans – lijkt dit de ideale familieattractie. Enkel de capaciteit is voor verbetering vatbaar. Net zoals Orkanen, moet Dragon Roller Coaster het met één trein doen. Voor een dergelijk populaire ride is dat helaas erg beperkt, dus wachttijden lopen aardig op. We stellen ons ritje daarom uit tot dag twee. Want als je ‘m vlak na parkopening bezoekt, kan je natuurlijk wel meteen instappen.

Energylandia bestaat uit meer dan coasters alleen. Ook qua flat rides heeft het park veel te bieden, al lijken de meeste exemplaren rechtstreeks van de kermis geplukt. Voor diepgaand thema moet je het dus niet doen, maar daar maken de locals geen probleem van. Er ontstaan lange wachttijden bij Space Booster, de Frisbee en ook de (in slow-motion vallende) drop tower heeft vandaag een rij. De grappigste flat ride in Energylandia is trouwens een XS-versie van Talocan. Deze attractie is omwille van zijn betonnen omhulsel duidelijk gebaseerd op de top spin in Phantasialand, maar Energylandia bespaarde verder op alles wat Talocan zo geniaal maakt. Men gebruikt geen vuur- of watereffecten, het thema is minimaal en er speelt geen indrukwekkende soundtrack. Jammer natuurlijk, maar het is wel enigszins typerend voor Energylandia.

Dit park zet volop in op expansie en nieuwigheden, maar het algemene kwaliteitsniveau blijft vaak laag. Dat geldt ook voor de interactieve dark ride Monster Attack. Ik zou deze attractie willen beschrijven als een rondrit doorheen de garagebox van een Halloween-hobbyist. Die meneer kocht wat antieke spooktreinvoertuigen, hij knutselde een paar monsters in elkaar en hoppa… Monster Attack was geboren. Na de uitstekende dark ride die we gisteren in Legendia ontdekten, is dit ronduit triest.

Als het op originele naamgeving aan komt, zijn de Polen geen uitblinkers. Met namen als Boomerang, The Planes Ride en Magic Flying Sightseeing Train is het principe duidelijk: what you see, is what you get. Als je een Vekoma SLC in een Zuid-Amerikaanse themazone opent, noem je die dus liefst Roller Coaster Mayan. Die naam is niet opvallend, maar de kleurstelling maakt dat helemaal goed. De rails, de ondersteuningen en de treinen… Energylandia verfde alles knalrood. De kleur van pijn, foltering en lijden? In dit geval niet: Roller Coaster Mayan rijdt soepeler dan vele andere Vekoma SLC’s en er werd bovendien een comfortabel treintype geïnstalleerd. Het is natuurlijk niet evenwaardig aan een B&M, maar al bij al is dit een prima baan. Extreem korte dispatch-tijden zorgen trouwens voor een topcapaciteit en quasi onbestaande wachttijden. Applausje voor het personeel.

Energylandia is nog jong en de grootste uitbreidingen kwamen pas recent. Eigenlijk hoorde ik voor het eerst van dit park in 2016, toen men Formula opende. Dit model van Vekoma heet de Space Warp en het bevat een lancering en drie inversies. Met een lengte van nog geen 600 meter en een topsnelheid van 80 kilometer per uur is dit geen monsterachtbaan, maar Vekoma kreeg veel lof voor de soepelheid. Dat blijkt honderd procent terecht: wanneer we vandaag plaatsnemen, merken we inderdaad dat Formula een fantastische ervaring is. Ondanks de zachte launch – vergelijk ‘m gerust met die van Blue Fire – is dit een verrassend fijne coaster. De zitjes zijn heerlijk, de lay-out is afwisselend en er zit een heel toffe flow in de baan. Formula doet me zelfs terugdenken aan die fantastische Lech Coaster van gisteren, weliswaar in een soort light-variant. De enige minpunten die ik bij Formula wil aanhalen, zijn de goedkope decoratie-elementen en de veel te brede wachtruimte. We worden in deze rij omringd door een bende hardnekkig voorkruipende schoolkinderen, wat behoorlijk onaangenaam is.

We bezoeken Energylandia op maandagmiddag met z’n tweeën, maar op dinsdag zijn we plots met vier. Kevin en Jeffry vergezellen ons namelijk tijdens hun reisje naar Polen. De twee Nederlanders zijn zo vriendelijk om in onze plaats de rapid river uit te testen. Ik ben doorgaans geen liefhebber van de onvoorspelbaarheid die aan zulke attracties gelinkt is, dus ik laat Kevin en Jeff de test ondergaan. En ja… die zogenaamde Jungle Adventure blijkt inderdaad behoorlijk nat. Vergis je trouwens niet: hoewel deze attractie bijna dezelfde naam draagt als de rapid river van Gardaland, is ie qua thema niet vergelijkbaar. Integendeel zelfs, want dit is misschien wel de kaalste versie in heel Europa.

Wie op kale waterattracties kickt, is niet alleen bij Jungle Adventure aan het goede adres. Ook de twee (!) splash battles in dit park zijn allesbehalve oogstrelend en de log flume is dan weer te kleinschalig om te overtuigen. Het meest frappante voorbeeld van goedkoop thema is Anaconda, een shoot-the-chutes die volgens de parkmap door grootse Mayatempels vaart. In realiteit is dit echter een pijnlijk kale attractie waarvan enkel het stationsgebouw een minimum aan decoratie kreeg. Wordt dit thema binnenkort toegevoegd? Ik hoop het van ganser harte.

Polen zijn liefhebbers van waterplezier, zoveel is duidelijk. Voor de populairste water ride van Energylandia moeten we dan ook een halfuur aanschuiven. Het lijkt alsof Intamin de inspiratie voor deze Speed Water Coaster in Europa-Park haalde. Men combineerde de verticale lift van Matterhorn Blitz met de drop van Atlantica SuperSplash en men plakte er vervolgens nog een achtbaangedeelte à la Poseidon achter. Het resultaat is een behoorlijk unieke ervaring. Ik weet wel dat er een tweelingsbroertje in Mirabilandia staat, maar die deed ik voorlopig nog niet. Daarom ben ik aardig onder de indruk van de hoogte (al zou de afdaling een tikkeltje steiler mogen) en het soepele coastergedeelte is een verademing als je Poseidon-gebonk verwacht.

Ook de natheid is prima: Speed Water Coaster is lekker verfrissend op deze zomerse dag, maar doorweekt word je er niet van. Mijn grootste bedenking is nog maar eens de afwerking. Hoewel het station en de wachtrij in een summier piratenthema gestyled werden (inclusief filmmuziek van Pirates of the Caribbean, uiteraard), is Speed helaas de zoveelste kale staalconstructie binnen Energylandia. Vooral het enorme wateroppervlak vormt een doorn in het oog. Gaat Energylandia hier nog wat aan doen? Gaat er een nieuwe achtbaan over het meer razen? De toekomst zal het uitwijzen.

Over de toekomst gesproken… die van Energylandia ziet er rooskleurig uit. Het park heeft op dit moment plannen voor twee nieuwe topachtbanen, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat het daar de komende jaren bij blijft. Het uitbreidingstempo van Energylandia is immers ongezien op Europees niveau. Twee jaar geleden kende haast niemand dit park, maar inmiddels werd het een must-do voor iedereen die van achtbanen houdt. Is dat terecht? Ja, toch wel. Hoewel er hier veel middelmatige (of zelfs doodsaaie) coasters staan, heeft Energylandia namelijk heel wat moois te bieden. Hyperion is een klassebak, Formula hoort bij de fijnste Vekoma’s ooit, Dragon Roller Coaster is pure fun en Speed bleek een heel sterke waterattractie. Ik was vooraf een beetje bang dat we geen anderhalve dag in Energylandia zouden kunnen vullen, maar dankzij de herhalingswaarde van bovenstaande toppers was die vrees onterecht.

Goede attracties zijn er genoeg, maar je krijgt een nogal bizar pretpark bij. Ik had een heel fijn weekend en onder dat zomerzonnetje was Energylandia heus wel gezellig, al staat het park qua thema’s nog niet ver. Ondanks verdienstelijke pogingen (het station van Hyperion is bijvoorbeeld erg netjes) blijft het kermisgevoel overheersen. Het lijkt wel alsof men willekeurig attracties neerploft en daar vervolgens wat goedkope decorelementen tegenaan gooit.

Energylandia is zo’n beetje het pretpark dat we allemaal ontwierpen als beginnende Roller Coaster Tycoon-spelers. Ook ik plaatste Romeinse standbeelden voor het spookhuis en er stond wellicht ooit een piramide naast mijn ruimte-achtbaan. Het is niet doordacht en je moet er vooral geen diepgaand verhaal achter zoeken, maar ach… de bezoekers lijken er weinig problemen mee te hebben. Het park is populair, je ziet bijna uitsluitend lachende gezichten en mijn persoonlijke coaster-counter rondde hier zelfs de kaap van 600 achtbanen. Er is dus geen reden tot klagen. Of toch: Polen blijken nogal bedreven in de kunst van het voorkruipen. Wees dus voorbereid op een irriterend potje line-cutting wanneer je hier ooit tijdens een drukke dag belandt.

Laat dit duidelijk zijn: het beste pretpark van Europa is Energylandia niet. Je bent hier aan het juiste adres voor sensatie en kwantiteit, maar ook de papier-maché en de goedkope kermissfeer zijn expliciet aanwezig. Daardoor is dit geen plek waar ik per se jaarlijks heen wil. Er hangt geen volmaakte vakantiesfeer zoals in PortAventura, de lieflijke themagebieden van Europa-Park ontbreken en ik mis de ziel die een Efteling uitstraalt. Het is dus nog te vroeg om Energylandia bij de grote Europese namen te rekenen. Maar eerlijk is eerlijk… over tien jaar zou dit zomaar de ultieme pretparkbestemming van ons continent kunnen zijn. Hou ze dus goed in de gaten daar in Zator. Dit verhaal kan (en zal) behoorlijk spectaculair worden.

Energylandia

Fotogalerij 2018

Bedenkingen? Vragen? Commentaar? Laat gerust een berichtje achter via het invulveld onderaan deze pagina.

1 reactie

  1. Tof verslag, al ben ik verrast door de matige kwaliteit van de thema’s. Je bent een uitstekende fotograaf, maar zelfs op foto’s straalt het allemaal weinig sfeer uit. De kwaliteit van het attractieaanbod vind ik ook nog wat onvoldoende om er de reis naar Polen voor te maken. Maar zoals je zelf aangeeft: over pakweg 15 jaar zou dit wel eens een belangrijke speler kunnen zijn op de Europese markt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: