Steinwasen Park

Steinwasen Park

Oberried, Duitsland

Rating: 3.5 out of 5.

“Rodelparadijs met schilderachtige locatie”

Aan het begin van de zomer vertelde ik jullie al over rodelen. Tezamen met Nick ondernam ik toen een reisje naar Oost-Duitsland en onderweg pikten we heel wat rodelbanen mee. Fort Fun heeft een topexemplaar, maar ook in de ruime omgeving van Eisenach – een schilderachtig stadje op het middelpunt van de Duitse landkaart – ontdekten we enkele spaßige Rodelbahnen. Waren onze rodelquota daarmee bereikt voor 2020? No way! Hoe meer er gerodeld kan worden, hoe liever we het hebben. Daarom gebruiken we de laatste zomerse dagen van het jaar om naar een andere rodelhotspot te rijden. Op naar het Zwarte Woud.

Wie een ritje maakt op Verbolten in Busch Gardens Williamsburg, gaat automatisch geloven dat The Black Forest een duister bos des onheils is. Fout, zeg ik dan. Het is immers een van de gezelligste vakantieregio’s van Europa en de Deutsche Gemütlichkeit viert er hoogtij. Toch kwam ik er nog niet zo vaak. Mijn favoriete Europese themapark ligt weliswaar aan de rand van het Zwarte Woud, maar de bijhorende heuvels en bossen zag ik tot nog toe meestal vanuit de verte. Op 15 september brengen we daar echter verandering in. Na een dagje Europa-Park, rijden we op deze dinsdag immers de bergen in. Ons doel: een ritje maken op de gigantische Alpine Coaster van Todtnau en een nieuw pretpark aan onze teller toevoegen. Welkom in Steinwasen Park.

Steinwasen Park ligt in het plaatsje Oberried, op ongeveer drie kwartier rijden vanuit Europa-Park. Ondanks het stralende weer staan er rond elf uur slechts een handvol auto’s op de parkeerplaats. Druk gaat het vandaag dus absoluut niet worden en dat is goed nieuws. Toch zijn onze eerste indrukken van het park een beetje… tja, raar. De kassa en de toegangspoortjes zitten immers in een ouderwets gebouw dat weinig vrolijkheid uitstraalt. Het doet terugdenken aan de cafetaria van een ziekenhuis of een parochiezaal op z’n best. Maar een pretpark? Dat zie ik er niet in.

Die cafetaria/parochiezaal blijkt niet enkel de ingang; het vormt ook een wezenlijk onderdeel van het park. Dit gebouw is immers verrassend groot en het bestaat uit meerdere etages. Het indoor-gedeelte van Steinwasen Park bevat horeca en een aantal attracties, maar op de hoogste verdieping (waar we ons nu bevinden) is dat alvast niks spectaculairs. Twee lachwekkende walk-throughs wil ik echter niet onvermeld laten. In het sprookjeshuis is Roodkapje haast griezeliger dan de Wolf en in de ijswereld geraak ik op oprecht gecharmeerd door de schattige animatronics.

Terwijl we het indoor parkgedeelte ontdekken, voelen we regelmatig dat de hele boel begint te trillen. Dat is logisch, want in de kelders van het gebouw passeert er om de zoveel minuten een trein van Gletscherblitz. Hoewel het een omweg vergt om de ingang van deze achtbaan te vinden, is het de moeite waard om te zoeken. Gletscherblitz levert niet alleen een extra credit op, maar het blijkt ook een verrassend tof ding. Mack Powered Coasters zijn nooit de grote thrill-machines en dat is hier uiteraard niet anders. Toch haalt deze versie meer snelheid dan verwacht en de overdekte locatie is een grote plus. Vooral het baangedeelte door de Eiswelt (die ijswereld van de walk-through, inderdaad) is tof vormgegeven.

Vanuit Gletscherblitz zagen we dat er nog meer rails door het gebouw kronkelen. Die sporen zijn een onderdeel van Spacerunner, een Bobkart-installatie van het Duitse bedrijf Wiegand. Je herkent de Bobkart misschien vanuit Toverland en deze Spacerunner heeft een vergelijkbaar ritverloop als zijn Nederlandse broertje. Het zijn allebei prima rides die net voldoende power bevatten om de hele familie te plezieren. Vanuit thematisch oogpunt staat deze baan echter een beetje verloren in het snoezige Duitse wereldje dat Steinwasen Park is. Dat ruimte-thema past gewoonweg niet, dus een inkleding à la Toverlands Maximus’ Blitz Bahn was wellicht fijner geweest.

Ik vertelde in de inleiding dat we hierheen kwamen om te rodelen. En hoewel Spacerunner gedeeltelijk als rodelbaan beschouwd mag worden, gaat mijn voorkeur toch naar de klassieke exemplaren waarbij de zwaartekracht zijn werk doet. In dat segment heeft Steinwasen Park drie must-do’s en die bevinden zich logischerwijs in het buitengedeelte. We starten met een rit op Coasterbahn, een Alpine Coaster. Alpine Coasters schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond: volgens Roller Coaster Database staan er maar liefst 263 dergelijke rides op onze planeet. Dankzij Bellewaerde’s Dawson Duel hebben we zelfs in eigen land een exemplaar. Gelukkig voor de Duitsers is Steinwasen z’n Coasterbahn een stuk sneller en boeiender dan dat onding in West-Vlaanderen. Deze versie is zowat een kilometer lang en hij raast door een oogstrelend berglandschap. Ook de lay-out is tof. Vele Alpine Coasters bestaan voor negentig procent uit haarspeldbochten, maar deze variant heeft meer variatie.

En dan is er ook nog de Berg-Rodelbahn, een klassieke dubbele rodelbaan met een stalen goot en uitneembare sleetjes. Zulke versies leveren in mijn ogen altijd wat meer suspense. Alwaar je bij een Alpine Coaster simpelweg full speed kan gaan, is zulk gedrag bij een ouderwetse rodelbaan ronduit gevaarlijk. Of althans, dat geldt bij sommige exemplaren. De Berg-Rodelbahn van Steinwasen Park is immers amusant, maar voelt ook tamelijk braaf aan. Ik kan alvast 800 meter lang gas geven, zonder dat daar mensenlevens mee in gevaar komen. Ook interessant om weten: Berg-Rodelbahn bestaat uit twee racende tracks en eentje daarvan is overdekt. Bijgevolg kan je zelfs bij regenweer doorgaans van dit rodelplezier genieten.

Het instapstation van de Berg-Rodelbahn ligt aan de top van een steile heuvel. Er is een wandelpad en de echte avonturiers kunnen natuurlijk naar boven hiken. Gelukkig beschikt Steinwasen Park ook over een stoeltjeslift die de klim beduidend eenvoudiger maakt. Op diezelfde bergflank is er overigens een wildpark aangelegd. De focus ligt op lokale dieren en je hoeft dus heus geen exotische zoo te verwachten, maar dit dierengedeelte is wel een leuk extraatje voor gezinnen met jonge kinderen.

De opvallendste attractie van Steinwasen Park is geen rodelbaan, rollercoaster of hert. Neen, de visuele aandacht wordt voornamelijk opgeëist door de Erlebnisseilbrücke. Deze indrukwekkende hangbrug is vanuit het hele park duidelijk zichtbaar en de statistieken zijn navenant. Hij is ruim 200 meter lang en hangt zowat dertig meter boven de vallei waarin Steinwasen Park zich in bevindt. Volgens de website van het park is de hangbrug voorzien op 1000 bezoekers tegelijk, maar ik vermoed dat er vandaag slechts een fractie van dat aantal door het hele park loopt. Leuker voor de foto’s, leuker voor de ervaring en ideaal om van het oogverblindende landschap te profiteren. Hier voel je pas echt dat je middenin het Zwarte Woud staat.

Voor de grote thrills ben je in Steinwasen Park aan het verkeerde adres. Alle rides zijn geschikt voor de hele familie en rondom de ingangszone ligt de focus op de allerkleinsten. Nick en ik hebben daar niet veel aan, maar ik denk dat jonge gezinnen zich hier best wel wat plezier aan beleven. En geef toe… die konijntjes zijn toch wel heel schattig?

In Europa-Park liep de temperatuur gisteren op tot bijna 35°C en ook vandaag wordt het weerom heet. Hoewel het tussen de bergen weliswaar wat koeler aanvoelt, is verfrissing dus welkom. Steinwasen Park heeft met RiverSplash gelukkig een waterattractie in de aanbieding, al moet je die niet voor z’n grote sensatie bezoeken. Deze rapid river-achtige glijbaan haalt de voornaamste fun uit het feit dat de bootjes soms hard beginnen te tollen, maar zelfs dat gebeurt helaas niet. We moeten ons dus tevreden stellen met een eenvoudige rit zonder thema en zonder natheid. Hier zat meer in.

Voor onvergetelijke ervaringen hoef je niet naar Steinwasen Park te reizen. En als je rechtstreeks naar het Zwarte Woud wil rijden om dit park te bezoeken, kan ik alleen maar zeggen: doe het niet. De autorit vanuit Antwerpen duurt ruim zes uur en dat is Steinwasen Park vanzelfsprekend niet waard. Toch verdient het park ook veel lof. De locatie is bijvoorbeeld schitterend en ondanks het lage bezoekersaantal zijn alle attracties vandaag gewoon operationeel. Tijdens drukkere dagen ontstaan er wellicht snel wachtrijen bij de rodelbanen en de Alpine Coaster, maar op zo’n doordeweekse septemberdag mogen we gewoon onbeperkt ritjes maken. Als je bedenkt dat je voor de nabijgelegen Hasenhorn Coaster (een drie kilometer lange Alpine Coaster in het plaatsje Todtnau) per rit 10 euro neerlegt, is Steinwasen Park dus zijn toegangsprijs meer dan waard. Ben je in het Zwarte Woud op reis of wil je een weekendje Europa-Park uitbreiden met rodelplezier? Overweeg dan zeker om eens hierheen te komen.

FOTOGALERIJ

Bedenkingen? Vragen? Commentaar? Laat gerust een berichtje achter via het invulveld onderaan deze pagina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s