Djurs Sommerland

Djurs Sommerland

Nimtofte, Denemarken

Rating: 5 out of 5.

“Een Scandinavisch pareltje”

Denemarken is tijdens de zomer van 2022 een hotspot voor achtbaanfans. Heel wat Europese pretparkclubs reizen immers naar het Scandinavische land, op zoek naar thrills en credits. Een deel van het Deense succes is ongetwijfeld te danken aan Fønix, de nieuwe sterachtbaan van Fårup Sommerland. Toch opende er ook in het 120 kilometer zuidoostelijker gelegen Djurs Sommerland recent een nieuwe rollercoaster. Dit park wordt door de wereldwijde fan community op handen gedragen omdat het steevast voor kwalitatieve attracties en geslaagde thema’s kiest. Ook ik herinner me levendig dat we tijdens een vorig bezoek van de ene in de andere verbazing vielen, dus het is heerlijk om hier vandaag opnieuw te zijn.

Djurs Sommerland ligt ietwat verscholen tussen de Scandinavische bossen en eindeloze weilanden, op een halfuurtje rijden van de steden Aarhus en Randers. Op het eerste zicht lijkt het alsof we ons in niemandsland bevinden. Toch zien we boven de bomen plots enkele Intamin-rails en een zwaaiende gondel met 40 gillende passagiers. We stallen onze huurwagen op de (gratis) parking en wandelen via een bosrijk pad naar de parkingang. Die toegangspoort oogt allesbehalve imposant en bovendien is er geen sprake van een soort Main Street. Desalniettemin maakt het park meteen een goede indruk. Aan beide zijden van de ingang spotten we namelijk indrukwekkende achtbanen en na het scannen van onze tickets belanden we op een aangenaam plein. Van hieruit hebben bezoekers rechtstreekse toegang tot de themagebieden Wild Asia, Bondegårdsland en Piratland. En hoewel dat allemaal aanlokkelijk klinkt, starten we onze dag (zoals gebruikelijk) verderop in het park. In Mexicoland, om precies te zijn.

Vermijd de ochtendrush bij de attracties nabij de ingang en start je dag in het achterste parkgedeelte. Het is een tip die voor de hand ligt, maar het grote publiek lijkt er nog steeds geen gehoor aan te geven. Gevolg: we kunnen vanochtend zonder enige wachttijd terecht bij Juvelen, de langste rollercoaster van Denemarken. De baan is een kilometer lang en na twee lanceringen bereik je een topsnelheid van 85 kilometer per uur. Vooral de tweede acceleratie is de moeite waard en dankzij een heleboel near-misses ligt het snelheidsgevoel hoog. Daarnaast wil ik Intamin oprecht in de bloemetjes zetten voor de ongelooflijke soepelheid waarmee de trein door de lay-out raast. Djurs Sommerland verdient op zijn beurt een pluim voor de afwerking, want ook thematisch maakt Juvelen een goede beurt. Het stationsgebouw is vormgegeven als een eeuwenoude tempel en de eerste launch wordt voorafgegaan door een sfeervol stukje dark ride. Eigenlijk valt er dus helemaal niets negatiefs over deze attractie zeggen. Of toch… ik mis een wandelpad dat dichter bij de track komt, want vanuit fotografisch standpunt is Juvelen helaas niet zo boeiend.

Naast Juvelen vind je in Mexicoland ook Speedy Gonzales (een waterglijbaan met knalrode gummibootjes) en een prachtig aangelegde minigolfbaan met maar liefst 36 holes. Het visuele hoogtepunt van deze zone is in mijn ogen echter Solguden, een oogstrelend mooie familiemolen met watereffecten. Het principe is vergelijkbaar met dat van Maya’s Bloemenmolen in Plopsaland: als je de aanwijzingen in het bijhorende liedje volgt, blijf je droog. Negeer je de soundtrack, dan word je nat. Misschien zelfs doorweekt, want de waterstralen blijken opvallend krachtig. Ondanks onze gebrekkige kennis van het Deens kunnen we de belangrijkste instructies gelukkig ontcijferen, dus de ergste natheid blijft ons bespaard.

We lopen verder naar themazone Vikingeland en ontdekken daar een aantal fijne familieattracties. Het assortiment bestaat onder andere uit het prachtige schommelschip Drageskibet, een dubbele vrijevaltoren voor de kids en een kano-/waterfietsparcours. De topper van het gebied is echter Thor’s Hammer. Constructeur Gerstlauer definieert dit als een Bobsled Coaster, al vind ik dat een misleidende naam. Dit type heeft namelijk helemaal niks met bobsleeën te maken, want het is eerder een XXL-variant van de klassieke wild mouse. Thor’s Hammer is qua lay-out (nagenoeg) identiek aan G’Sengte Sau in Tripsdrill, wat al bij voorbaat goed nieuws betekent. Dat wil immers zeggen dat de baan snel, gevarieerd en op sommige punten ook verrassend intens is. Het imposante Tripsdrill-kasteel ontbreekt, al is dat duistere vikingdorp eigenlijk een evenwaardige vervanger.

Dat stereotiepe uitbeeldingen van Afrika niet meer in de huidige tijdsgeest passen, beseft men in de pretparkwereld maar al te goed. Efteling nam na ruim 30 jaar afscheid van Monsieur Cannibale en in Europa-Park moest Dschungel Floßfahrt recent wijken. Hier in Djurs Sommerland zien we iets gelijkaardigs gebeuren. Tijdens m’n vorige bezoek was het zogenaamde Afrikaland namelijk een stuk groter dan tegenwoordig. De hoofdattractie van het gebied was een boottocht met de naam Jungle Safari, maar die werd in 2019 definitief gesloten. Een ramp vind ik dat niet: Jungle Safari was inderdaad een tikkeltje racistisch en ook hopeloos verouderd. Toch is Afrikaland nog niet volledig dood. We merken vandaag immers dat er hier een broertje van Monsieur Cannibale en een naar gorilla’s gethematiseerde rupsmolen staan. Benieuwd hoe lang die attracties nog gaan overleven…

Op de locatie van Jungle Safari verrees tijdens de afgelopen jaren een nieuwe themazone: Dinosaurland. Een soort Jurassic Park op z’n Deens, zeg maar. Het gebied opende bij de start van het seizoen 2022 en telt volgens Djurs Sommerland maar liefst drie gloednieuwe rides. Een van die drie attracties is een simpele (doch knap gedecoreerde) speeltuin, dus daar hebben Bram en ikzelf niet veel aan. We brengen echter wel een bezoekje aan de twee andere rides. Dino Xpedition blijkt een jeeptocht langs allerhande dino-scènes. We verwachten aanvankelijk weinig van de rit, maar worden toch aangenaam verrast. De track is namelijk verbazend lang en ook qua thema pakte men de dingen grootschalig aan. Djurs Sommerland investeerde in een audiosysteem aan boord van de voertuigen en er werd zelfs een bescheiden stukje dark ride toegevoegd. Grappig detail: aan de uitgang van Dino Xpedition kan je opteren voor een live ontmoeting met een raptor, net zoals dat in sommige Universal-themaparken kan.

De topattractie van Dinosaurland is T-Rex Family Coaster, een powered coaster van Mack Rides. Dat dit achtbaantype zelden heel spectaculair is, wordt hier jammer genoeg bevestigd. Djurs Sommerland koos voor een simpele lay-out zonder veel hoogteverschil. De helix-bochten en de zigzaggende passages zijn voor jonge kinderen misschien nog net toereikend, maar als volwassen passagier ervaar ik T-Rex toch als een trage, ietwat saaie ervaring. Op vlak van thema zocht men al evenmin grenzen op. De wachtruimte ziet er oké uit en het station oogt uitstekend, maar de eigenlijke coaster bevindt zich grotendeels op kaal terrein. Waar is de donkere passage doorheen een prehistorische grot? Waar is de plotselinge ontmoeting met een T-rex animatronic?  Hoewel ik weet dat Djurs Sommerland z’n achtbanen zelden diepgaand thematiseert, had ik enigszins verwacht dat T-Rex Family Coaster een uitzondering zou zijn. Helaas koos men in realiteit voor een heel brave ervaring. Da’s anno 2022 eigenlijk not done, dus ik durf beweren dat Djurs Sommerland me hier voor ‘t eerst teleurstelt.

Dinosaurland voelt koel en een beetje afstandelijk. Het aangrenzende Westernland, daarentegen, bruist van de gezelligheid. Er branden kampvuren, er speelt countrymuziek en achter de houten façades grillt men stevige porties ribbetjes en burgers. Ook het attractieaanbod is passend. Er zijn buffel-autoscooters, een knappe zweefmolen zorgt voor de kinetische energie en je kan goud zoeken in een waterbak. De publiekstrekker van dit gebied is dan weer Rio Grande Rafting, waar de wachttijd tijdens de zomerse middaguren een klein halfuur bedraagt. Complimenten aan Djurs Sommerland voor de integratie van de attractie. Deze lange rivier stroomt immers door een bosrijk gebied, waardoor het lijkt alsof je letterlijk naar de Amerikaanse wildernis vaart. Qua rit is ‘wild’ echter niet het correcte woord, want Bram en ik stappen allebei kurkdroog uit de sloep. Een leuke attractie is het beslist, maar voor verfrissing zijn we bij Rio Grande Rafting duidelijk niet aan het juiste adres.

Van Mexicoland, Vikingeland, Afrikaland, Dinosaurland en Westernland naar… Wild Asia. Het is me een raadsel waarom Djurs Sommerland deze zone niet Asienland noemde, al is dat slechts een detail. Qua attracties en vormgeving is dit alleszins een van de knapste gebieden die het park rijk is. Dat merk ik bijvoorbeeld wanneer we Tigeren naderen. Deze Gyro Swing van Intamin ziet er sowieso kolossaal uit, maar toch bouwde Djurs Sommerland nog een heuse minizone rondom de attractie. De nabije omgeving ervan werd opgesmukt met waterpartijen, standbeelden en muurschilderingen, allen verwijzend naar de naamgevende tijger. Toch zijn niet alleen het vooraanzicht en de wachtruimte van Tigeren het vermelden waard; ook de rit maakt een onvergetelijke indruk. Met zijn hoogte van 45 meter en de topsnelheid van 100 kilometer per uur geeft deze attractie namelijk de krachtigste thrill die Djurs Sommerland in de aanbieding heeft. De beugels creëren daarenboven een ultiem gevoel van vrijheid, dus als sensatiezoeker is Tigeren werkelijk puur genieten. Wow, wow en nog eens wow!

Themazone Wild Asia zag het levenslicht in 2017, maar bestond toen uit slechts één achtbaan. Tijdens de daarop volgende jaren werd het gebied echter danig uitgebreid. In 2018 presenteerde men familieattractie Safaribussen en kinderachtbaan Jungle Rally. Met z’n hoogte van 4 meter, tracklengte van 70 meter en een topsnelheid van 25 kilometer per uur is het allesbehalve een gigant, maar Djurs Sommerland leverde wederom een puike prestatie met de vormgeving. Jungle Rally’s treintje ziet er bijvoorbeeld schitterend uit en de directe omgeving werd prachtig aangelegd. Om binnen de zone een bepaalde eenheid te creëren, gaf men ook de boomstammenbaan een make-over. Tijdens mijn vorige bezoek heette het ding nog Colorado River en lag het er afgeleefd bij. Tegenwoordig staat deze waterattractie bekend als Long Cun Expedition en is hij een stuk prettiger voor de ogen. Aangezien we de meeste passagiers kletsnat zien uitstappen, blijft het voor ons beiden trouwens bij kijken.

De publieksfavoriet van Wild Asia is DrageKongen, alias de Drakenkoning. Qua uiterlijk is dit een ware schoonheid: Djurs Sommerland creëerde een imposante toegangspoort, een aangename wachtruimte en een prachtig stationsgebouw. In dat station weerklinken overigens mysterieuze drums en elke dispatch wordt begeleid door een fijn klank- en lichtspel. Al bij al maakt DrageKongen dus een steengoede eerste indruk, maar het moet gezegd: de eigenlijke rit valt tegen. En het grote probleem, dat is de ruwheid. Intamin slaagde erin om soepele mega-achtbanen als Intimidator 305 en Taron uit de mouw te schudden, maar bizar genoeg bevat deze relatief simpele familiebaan een storend gerammel. De schokken zijn zowel front- als backseat voelbaar en blijven ook tijdens de tragere passages voortduren. Ondanks comfortabele zitjes en een prima lay-out is DrageKongen dus helaas geen hoogvlieger. Jammer, want op papier lijkt dit een topattractie.

We spoelen de teleurstelling rondom DrageKongen weg met een smakelijke (en naar Deense normen betaalbare) lunch in de Pirate’s Food Market. Deze leuk gethematiseerde food court brengt ons logischerwijs naar Piratland, de voorlaatste zone die we van het park tegoed hebben. Piratland is niet alleen fraai qua landscaping, maar ook het attractieaanbod mag gezien worden. We spotten de bloedmooie octopusmolen Søulken, een origineel gedecoreerde freefall, twee achtbanen en een kleine log flume. Men haalde tijdens het thematiseren natuurlijk alle clichés (en een paar plastiekerig ogende poppen) uit de kast, al ziet het eindresultaat er beeldig uit.

Piratland staat bovenaan het verlanglijstje van iedere coasterfan die Djurs Sommerland bezoekt. De topper van deze zone is immers Piraten, een legendarische Mega-Lite. Originaliteitsprijzen zal Djurs niet krijgen voor de naamgeving van deze coaster en ook qua decor is het geen uitblinker. Maar serieus… who cares wanneer er een dergelijk Intamin-juweel naar jou glimlacht? Ik mocht al twee Aziatische kopieën beleven in Tobu Zoo en Happy Valley, en ik herinner me vooral de brute kracht waarmee het treintje ons door de compacte lay-out sleurde. Piraten doet dat met minstens even veel overtuiging. Van zodra het voertuig loskoppelt van de kabellift, begint er een intense minuut vol snelheid en power. Het bochtenwerk is extreem en de hoeveelheid airtime is uniek voor een coaster van deze omvang. Piraten bewijst dat groter niet noodzakelijk beter is. De fun die Intamin in deze 30 meter hoge, 800 meter lange track integreerde, is ongekend. Laat je dus vooral niet misleiden door het cijfermateriaal, want hier staat een van Europa’s strafste rollercoasters.

De wachttijd van Piraten blijft gedurende de hele middag rond de tien minuten schommelen. We maken dus heel wat rondjes. Tussendoor pikken we echter ook een rondje op Skatteøen – wat je mag vertalen naar Schatteneiland – mee. Wie de baan nadert, denkt wellicht automatisch aan Poseidon in Europa-Park. Skatteøen is de compacte versie daarvan, met één lifthill en één splash. Het is leuk dat Skatteøen (in tegenstelling tot de Duitse broer) niet onnodig afremt en bovendien is het coastergedeelte opvallend soepeler. Toch wordt al gauw duidelijk dat de sterkte van Poseidon vooral in de lange ritduur zit, iets wat ik hier een beetje mis. Begrijp me niet verkeerd: dit is een prima familieattractie die perfect in het park past. Maar wanneer je twee keer met je ogen knippert, is het leukste gedeelte helaas reeds voorbij.

Hoewel we vooral naar Djurs Sommerland kwamen voor de spectaculaire attracties, laten we het kindergebied niet links liggen. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste is het zogenaamde Bondegårdsland gewoonweg erg schattig uitgewerkt. Deze uitgestrekte zone kreeg een boerderijthema en men koos duidelijk voor hoogwaardige materialen. Ten tweede moeten we Bondegårdsland bezoeken om onze coaster-bingo veilig te stellen, want we vinden hier Den Vilde Hønsejagt terug. Deze familieachtbaan van Zierer opende in 2015 en het is de populairste ride van de hele zone. Ik wil Djurs Sommerland oprecht complimenteren voor de originele decoratie van Den Vilde Hønsejagt, die vooral bestaat uit… opgejaagd pluimvee. Qua rit is deze baan echter simpel, want we herkennen zijn lay-out vanuit de Plopsa Indoor-parken. Ook de overige ride-selectie van Bondegårdsland doet trouwens fel terugdenken aan die van een willekeurig Plopsa-park. Je vindt hier bijvoorbeeld ronddraaiende eendjes, springende kikkers, vliegende fietsen, vrijevaltorens in miniatuur en een tractorbaan.

Laat ons even alles op een rijtje zetten. Eerst en vooral het coasteraanbod: Djurs Sommerland heeft een line-up waar je als pretparkliefhebber blij van wordt. Juvelen? Geweldig. Thor’s Hammer? Erg leuk. Skatteøen? Kort maar krachtig. Piraten? Geniaal. Djurs wordt regelmatig aanzien als dat park waar je puur voor die legendarische Mega-Lite heen moet, maar dat is onterecht. Niet alleen de achtbanen, maar ook de waterrides en de unieke familieattracties zijn de moeite waard. Bovendien ademt dit park de typisch Scandinavische sfeer die je bijvoorbeeld ook in Liseberg of Fårup Sommerland ervaart. Het is zo’n ongedwongen ervaring waarin het alles-kan-niets-moet-principe heel duidelijk aanwezig is. Ten slotte was het personeel ook vandaag een belangrijke schakel in de totaalervaring. Ze zien er doorgaans behoorlijk goed uit (alweer een geldige reden om naar Noord-Europa te reizen) en ook hun vriendelijkheid is legendarisch. Zelden zag ik zoveel vrolijke mensen op hun werkplek als in Djurs Sommerland. Klantgerichtheid wordt hier hoog in het vaandel gedragen en daar pluk je als bezoeker de vruchten van. Hier kunnen heel wat grote Europese themaparken nog iets van leren, als je het mij vraagt.

Kortom… Djurs Sommerland is het neusje van de zalm wanneer het over familieparken gaat. Ik stapte hier met een glimlach binnen, genoot een hele dag met volle teugen en wandelde met een nóg bredere glimlach weer richting uitgang. Er zijn zo van die plekken waar alle puzzelstukjes naadloos in elkaar lijken te vallen… en Djurs Sommerland is er een van. Ik kan je dus alleen maar aanraden om deze fantastische plek zo snel mogelijk zelf te bezoeken.

FOTOGALERIJ

SOMMERLAND

BONDEGÅRDSLAND

PIRATLAND

MEXICOLAND

VIKINGELAND

AFRIKALAND

DINOSAURLAND

WESTERNLAND

WILD ASIA

TERUG IN DE TIJD

Bedenkingen? Vragen? Commentaar? Laat gerust een berichtje achter via het invulveld onderaan deze pagina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s