Tobu Zoo

Tobu Zoo

Miyashiro, Saitama, Japan

Rating: 3 out of 5.

“Amusant pretpark, maar zeer matige dierentuin”

We gaan vandaag naar de dierentuin… in Tokyo! Tobu Zoo ligt een eindje ten noorden van de binnenstad, maar het is kinderspel om er met de metro te geraken. We vertrekken vanuit Hatchobori (een station dat tussen Tokyo-centraal en Tokyo Disney Resort ligt) en nemen daar de Hibiya Metro Line naar Tobu-Dobotsu-Koen. Dat kan (indien je heel veel geduld hebt) rechtstreeks, want er is een stoptrein die beide stations met elkaar verbindt. Om de tientallen haltes te omzeilen, kan je op de grotere stations gelukkig ook overstappen op express-treinen. Wij nemen bijvoorbeeld de Hibiya Line tot Kitasenju en reizen vanaf daar verder met de snellere Tobu SkyTree Line. En zo arriveren we een uurtje later in een verrassend modern stationsgebouw dat ergens in the middle of nowhere lijkt te liggen. De twee reuzenraden en de Intamin-lifthill die in de verte boven de bomen uitsteken, bewijzen gelukkig dat we wel degelijk goed zitten.

Gecombineerde attractie- en dierenparken zijn tegenwoordig vrij alledaags en dankzij Bellewaerde hebben we een prachtig voorbeeld in onze eigen streek. Maar zoals dat Ieperse exemplaar een uitgedunde versie van Busch Gardens Tampa is, zo is Tobu Zoo een minder interessante versie van Bellewaerde. Begrijp me niet verkeerd: kwantitatief doet Tobu Zoo het allesbehalve slecht en qua oppervlakte is het zelfs een indrukwekkend park. Het is echter voornamelijk de kwaliteit die achter blijft en daar is het zoo-gedeelte een pijnlijk voorbeeld van. De hier neergeplofte reservaten maken namelijk geen mens of dier vrolijk. Het attractiepark scoort betere punten omdat sommige zones duidelijk een recente opknapbeurt kregen, maar verwacht ook hiervan geen wonderen. Sommige rides lijken rechtstreeks van eBay geplukt, gebouwen smeken om een likje verf en een doorsnee tuinman krijgt een hartaanval wanneer ie de verwilderde plantsoenen opmerkt. Neen, dit is niet The World’s Most Beautiful Theme Park.

De uiterlijke verschijningsvorm van Tobu Zoo is allesbehalve legendarisch, maar toch slaagde het park erin om op de to-do list van menig pretparkreiziger te verschijnen. De geldige reden daarvoor is Kawasemi, een geel-groene Mega-Lite. Ik geraakte voorlopig nog niet in Djurs Sommerland en ik kon het Europese broertje van Kawasemi dus nog niet testen. Gevolg: ik beleef hier in Tobu Zoo mijn allereerste ervaring met dit bewierookte achtbaantype van Intamin. De baan ziet er aanvankelijk nogal mak uit en doet met haar beperkte statistieken vermoeden dat het een Megacoaster voor kleuters is. Tja ehm… niet dus. Van zodra de trein zich na een heerlijke eerste afdaling in een pittige bocht wringt, weet ik immers meteen dat dit het betere werk is. Kawasemi overtuigt dankzij haar soepelheid, de constant hoge snelheid en airtime-momentjes waar menig coaster van droomt. Zelfs als Intamin criticaster moet ik dus toegeven dat Kawasemi een van de beste rollercoasters op Japans grondgebied is. Het tweede en derde ritje bevestigen dat statement met glans.

Kawasemi is het allerbeste dat Tobu Zoo te bieden heeft, maar er is nog een andere (tevens door Intamin geconstrueerde) achtbaan die indruk maakt: Regina. Deze woodie staat aan de oever van een vijvertje en torent imposant boven het park uit. Een kleintje is het niet: met een baanlengte van 1,3 kilometer en een hoogte van ruim vijfendertig meter ziet Regina er ronduit groots uit. De rit bevestigt het visuele plaatje zoals een goeie houten achtbaan dat hoort te doen: we knallen heftig over de track en scoren gaandeweg enkele flarden zwevende airtime. Geheel turbulentieloos verloopt het allemaal niet, al grenst de ruwheid nergens aan het onaangename. Ja, als het op Coasterspaß aankomt, scoort Tobu Zoo niet bepaald slecht.

Met Kawasemi en Regina heeft Tobu Zoo een meer dan degelijk coasteraanbod, al blijft het in eerste instantie een verouderd dierenpark. Zou ik dan aanraden om het park op je reisplanning voor Tokyo te noteren? Tja, dat hangt er van af. Ben je een echte coasterfreak of wil je sowieso een Mega-Lite op je lijstje? Dan is Tobu Zoo een must-do. Wanneer je echter niet noodzakelijk de credits wil binnenhalen, zou je dit park zonder al te veel spijt kunnen weglaten. De reis vanuit Tokyo neemt best wel wat tijd in beslag en bovendien zijn er daar in ’t centrum eveneens leuke dingen te doen.

FOTOGALERIJ

Bedenkingen? Vragen? Commentaar? Laat gerust een berichtje achter via het invulveld onderaan deze pagina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s