Avonturenpark Hellendoorn

Avonturenpark Hellendoorn

Hellendoorn, Nederland

Rating: 3.5 out of 5.

“Gezellig en betaalbaar familiepretpark”

Het is een traditie om jaarlijks met m’n collega’s te dineren in een sterrenrestaurant. Een behoorlijk duur avondje uit, dat sowieso, maar het is altijd ontzettend gezellig. We focusten de afgelopen jaren op Belgische topzaken, maar in 2019 gingen we verder van huis. Naar Zwolle, om precies te zijn. Daar vinden we immers De Librije, een ronduit briljant driesterrenrestaurant. Het was een avond om nooit meer te vergeten, maar stuur me vooral een privébericht wanneer je daar meer info over wil. Het gaat hier namelijk over pretparken en niet over restaurants, toch? Juist. Omdat Zwolle niet bepaald bij de deur ligt (zelfs zonder file duurt de autorit ruim twee uur) leek het ons leuk om een extra dagje in de omgeving door te brengen. Walibi Holland zou een logische keuze geweest zijn, maar ook Avonturenpark Hellendoorn ligt op overbrugbare afstand. Dit amusementspark is kleinschalig en het ligt een beetje verborgen tussen de bossen, maar lijkt best gezellig. We nemen een kijkje.

Het is een mooie zomerdag en Hellendoorn organiseert vandaag een van z’n Zinderende Zomeravonden. Het park is op zulke dagen geopend tot 21.30 uur en de avond wordt afgesloten met vuurwerk. Dat brengt veel volk op de been en wanneer we arriveren, is de parkeerplaats bijgevolg al goed gevuld. Het lijkt dus een goed idee om bij populaire rides te beginnen. Waterattracties, bijvoorbeeld. Zodoende staan we al snel in de rij voor Wild Waterval, een boomstammenbaan. De attractie werd knap geïntegreerd in een piratengebied vol groen en de begroeiing rondom het traject is oogstrelend mooi. Toch is ‘t jammer dat de baan slechts één grote afdaling telt. Na de eerste lifthill had er wat mij betreft gerust een extra dropje mogen zijn. Maar ach… Wild Waterval is hoe dan ook een prima familieattractie, daar bestaat geen twijfel over.

Heftig ronddraaien, dat is niet m’n ding. Daardoor vallen vele klassieke flat rides automatisch weg tijdens mijn dagje pretpark. Disk’O-molen DrakenNest ziet er bijvoorbeeld stralend uit, maar ‘t is wat mij betreft een no-go. Ook voor een ritje op de Top Spin of de klassieke Enterprise pas ik, maar achtbanen interesseren me des te meer. Het spectaculairste exemplaar van Avonturenpark is Tornado, een vrij simpele loopingachtbaan van Vekoma. De baan is amper een halve kilometer lang, hij haalt geen supersonische snelheden en bovendien is er van decoratie geen sprake. Vooral dat laatste feitje is frappant: de meeste rides van dit park zien er verbazend goed uit, maar voor Tornado werd er geen enkele moeite gedaan. Laten de bezoekers Tornado daarom links liggen? Of schrikken die twee inversies de gemiddelde gast van Hellendoorn af? Geen idee, maar de rij is vanmiddag wel leeg.

Nadat we een hapje gegeten hebben (niet zo culinair als gisteravond, maar ach… wel lekker) wagen we ons aan de langste wachtrij van de dag. Die bedraagt zowat 45 minuten en staat voor de deuren van Sungai Kalimantan. Deze rapid river ligt centraal in het park en ‘t is een ware eyecatcher. Want het thema dat Tornado mist, dat is hier wel present. De Indonesisch vormgegeven attractie ligt er fantastisch bij. De ingang ziet er leuk uit, het stationsgebouw mag gezien worden en een deel van de wachtrij biedt interactie met de voorbij varende boten. Net iets te veel interactie, misschien: als je niet oppast, word je zelfs tijdens het wachten al aardig nat. De eigenlijke rit is amusant, maar nogal bedeesd. Als de fonteinen op het einde er niet gestaan hadden, was ik immers kurkdroog uitgestapt. Op zulke warme dagen mag de golfmachine dus wat intenser ingesteld worden, maar hoe dan ook: oogstrelende topattractie.

Sommige dingen maak je liever niet mee. Avonturenpark Hellendoorn dat een poging doet om Disney te imiteren, bijvoorbeeld. Toch is het de realiteit. Men bouwde namelijk een molen met vliegende olifanten en vlak ernaast staat de lokale versie van Jungle Cruise. Men noemde het Jungle Monster en de Skipper werd (godzijdank) geschrapt, maar verder doet deze rustige boottocht alles wat je ervan verwacht. Nu ja… bijna alles. Ik ga er immers van uit dat de watereffecten net op tijd uitgeschakeld worden, maar dat is niet altijd het geval. Resultaat: een paniekerig gillende Phaedra die onverwacht nat wordt. Dat moment is onvergetelijker dan de plastic dierenpoppen van Jungle Monster, by the way.

Dinosauriërs doen het goed in pretparkland. Jurassic Park is een geliefde inspiratiebron voor Universal en er zijn ook dino’s in Europa-Park, Nigloland en Plopsaland. Avonturenpark Hellendoorn doet mee aan de hype met z’n Dino Sky Pedalo. Wachtrijen voor deze doe-het-zelf-monorail worden relatief lang, maar de attractie garandeert wel enkele toffe uitzichten. Op Donderstenen, onder andere. Deze familieachtbaan van Zierer valt niet enkel op door z’n ongewone naam, maar ook door de volledig groene baanconstructie. De rit ziet er echter niet zo bijzonder uit en er staat bovendien een aanzienlijke rij. We slaan Donderstenen vandaag dus over, want voor de credit hoef ik deze niet meer te doen.

Ook de credit van Rioolrat scoorde ik in ‘t verleden reeds, al wil ik deze achtbaan vandaag liever niet overslaan. Ik hou namelijk van indoor coasters: ze zijn vaak verrassend en er zijn meer thema-mogelijkheden dan in de buitenlucht. Dat zijn alvast twee vereisten waar Rioolrat aan voldoet. Deze Junior Coaster van Vekoma verrast met een unieke lay-out, pikdonkere passages en een fantastische indoor-wachtruimte. Het lijkt echt alsof je de duisterste hoeken van een rioolnetwerk betreedt en daar plots een achtbaanstation tegenkomt. Die achtbaan is helaas minder leuk gedecoreerd dan de wachtruimte, maar ‘t blijft een prima familieachtbaan. Jammer dat er een halfuur aangeschoven moet worden, want deze had ik graag een tweede keer gedaan.

In de meest noordelijke uithoek van Avonturenpark Hellendoorn staat een verlaten villa. Je kan duidelijk zien dat de poetshulp al enkele jaren niet kwam opdagen, maar de pretparkbezoekers doen dat wel. Hun grootste reden om deze villa te betreden, is een bezoekje aan Discovery Club. Ik ga een gewaagde uitspraak doen: dit is de Mystic Manor van Hellendoorn. Ook hier rijden we door een soort museum waarin banale voorwerpen tot leven gekomen zijn. Het themaniveau ligt (ui-te-raard) beduidend lager dan in Hong Kong Disneyland en de verhaallijn is minder indrukwekkend. Toch presteert Discovery Club verbazend goed en ik ervaar dit als een plezierige dark ride. Zonder twijfel de verrassing van Avonturenpark Hellendoorn.

Dankzij het mooie weer gaan er ‘s namiddags heel wat bezoekers naar het Slidepark. Deze verzameling felgekleurde waterglijbanen kan voor een kleine meerprijs bezocht worden en grenst onmiddellijk aan het pretpark. Niet mijn ding en ook m’n medereizigers lieten hun zwembroek thuis, maar we kunnen uiteraard wel genieten van de capriolen die anderen uitvoeren. De meest indrukwekkende stunts zien we overigens bij de High Dive Stunt Show, die een beetje verderop plaatsvindt. Deze tijdelijke voorstelling gaat door in een openluchttheater en wordt ‘s zomers door internationale artiesten verzorgd. Cody, een van de hoofdrolspelers, komt me bekend voor en overtuigt me om een kijkje te nemen. Ik besluit een halfuur later dat het tof was én dat ik mezelf nooit van een 25 meter hoge plank zal laten vallen. Dat mogen deze mannen doen.

Hoewel het park tot laat geopend blijft, houden we het rond half zes voor bekeken. De sfeer in Avonturenpark Hellendoorn was opperbest en ik had een leuke dag, maar je geraakt hier relatief vlug rond. Zeker wanneer je ouder dan zestien jaar bent, heeft Hellendoorn niet de meest waanzinnige line-up. De achtbanen zijn stuk voor stuk braaf en het aantal thrill rides is beperkt. Wil dat automatisch zeggen dat ik dit een matig pretpark vond? Neen, absoluut niet. Integendeel zelfs, want ik ervoer Hellendoorn als een van de fijnste familieparkjes in onze omgeving. Het personeel is vriendelijk en ondanks beperkte middelen werden de thema’s doorgaans erg leuk uitgewerkt. Op zoek naar een leuk en betaalbaar dagje uit voor de hele familie? Dan is Avonturenpark Hellendoorn zonder meer de moeite waard.

FOTOGALERIJ

Bedenkingen? Vragen? Commentaar? Laat gerust een berichtje achter via het invulveld onderaan deze pagina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s