Children’s Grand Park

Children’s Grand Park

Seoul, Zuid-Korea

Rating: 2.5 out of 5.

“Grootschalig natuurpark, kleinschalige attracties”

Velen kennen Zuid-Korea vooral als de thuishaven van Samsung, de plek waar K-Pop ontstond en als dat land met de gekke noorderbuur. In de Lage Landen wordt Zuid-Korea echter niet beschouwd als een voor de hand liggende vakantiebestemming, en dat is jammer. Het land pronkt immers met enkele fijne steden, vriendelijke locals, een overvloed aan prachtige tempels en een uitstekend openbaar vervoersnetwerk. Ik zou Zuid-Korea bijgevolg durven beschrijven als een betaalbaar alternatief voor Japan, met toeristische paadjes die veel minder platgelopen aanvoelen. Net zoals Japan heeft Zuid-Korea trouwens een mooi aantal pretparken in de aanbieding. En zoals je kan verwachten, vormden die parken de rode draad tijdens een recente reis naar Korea. In deze verslagenreeks trakteer ik jullie dus op een nieuw shotje Aziatische achtbanen. Annyeonghaseyo!

Net zoals dat voor een meerderheid van de internationale reizigers het geval is, starten we onze Zuid-Koreaanse trip in Seoul. Dit is niet alleen de hoofdstad van het land, maar ook (met grote voorsprong) de grootste stad op het Koreaanse Schiereiland. In totaal wonen er maar liefst 26 miljoen mensen in deze metropool en z’n buitenwijken. En of die inwoners zich tijdens hun vrije dagen kunnen vermaken? Reken maar van yes. Voor een portie pretparkplezier hoeven ze zelfs hun thuisstad niet te verlaten. Op een boogscheut van zakenwijk Gangnam ligt bijvoorbeeld het gigantische Lotte World, waar we later een bezoekje aan brengen. Op dag één houden we het echter kleinschaliger. We nemen de metro naar de noordelijke oever van de Han-rivier, om vervolgens het kind in onszelf los te laten. Onze eerste bestemming is namelijk Children’s Grand Park.

TRAVEL TIP

Children’s Grand Park is met behulp van twee metrolijnen te bereiken. Lijn 7 stopt bij de hoofdingang (haltenaam Children’s Grand Park). Lijn 5 dropt je dan weer aan de achteringang van het park (haltenaam Achasan). Voor diegenen die niet graag ver wandelen: halte Achasan ligt dichter bij het attractiegedeelte.

Children’s Grand Park is meer dan gewoon een pretpark. Beschouw het gerust als een vrijetijdspark met wandelroutes, horeca, concertlocaties, een botanische tuin, een zoo en een (weliswaar bescheiden) zone met attracties. Het lijkt ons een fijne plek om een zomerdag door te brengen, maar helaas is de hemel vandaag grijs. We bezoeken Children’s Grand Park tussen enkele regenbuien door, waardoor we er bijna alleen rondlopen. Het spreekt voor zich dat dit niet bevorderlijk is voor de algemene sfeer. De meeste eet- en drankstandjes houden de deuren dicht en in het dierenpark is er nauwelijks leven te bekennen. Over die zoo gesproken… Echt vrolijk word je er niet van. De habitats bestaan uit veel beton en de dieren hebben geen overschot aan ruimte. Zo schandalig als de Hanoi Zoo is het gelukkig niet, maar in Europese dierenparken komt het allemaal toch wat professioneler over.

Een spectaculaire zoo-ervaring hoef je hier niet te verwachten. Toch klaag ik niet, want we betaalden geen cent om er binnen te geraken. Het volledige Children’s Grand Park is gratis te bezoeken, al reken je in het pretparkgedeelte natuurlijk wel afzonderlijk per attractie af. En als er één specifieke attractie onze aandacht trekt, dan is het wel de suspended family coaster van Vekoma. De geel-blauwe baan is identiek aan Kvasten (Tivoli Gröna Lund) en Little Dragon’s Flight (Dragon Park), en dat vind ik goed nieuws. Hoewel deze coasters niet buitengewoon intens zijn, ben ik telkens gecharmeerd door de fijne lay-out, de soepel bollende treinen en de comfortabele zitjes. Thema is er in Children’s Grand Park helaas nauwelijks en ook deze achtbaan staat er in z’n meest pure vorm. De Koreanen deden zelfs amper moeite om een leuke naam te verzinnen, want men hield het op Family Coaster. Niet origineel, maar het dekt de lading natuurlijk wel. Actiefoto’s met een trein kon ik trouwens niet maken, want wij zitten in de enige rijdende trein die ik vanmiddag zie.

Het feit dat Family Coaster een tamelijk lage capaciteit heeft, blijkt vandaag geen probleem. Wanneer we het pretparkgedeelte ‘s namiddags bezoeken, zijn we namelijk de enige bezoekers. Letterlijk! Het personeelslid van de achtbaan is duidelijk opgelucht dat hij nog eens een trein mag dispatchen, maar zijn collega’s zitten ietwat verveeld in hun operatorhokjes. Wij kunnen hen echter geen werk bezorgen, want onze interesse in het overige attractieaanbod van Children’s Grand Park is onbestaande. De belangrijkste rides zijn een zweefmolen, een schommelschip, een gammel ogende vrijevaltoren en een (vandaag gesloten) boomstammenbaan. Foto’s uit het verleden tonen ook een monorail, een reuzenrad en een Frisbee-achtige machine, maar daar is tegenwoordig helaas geen spoor meer van.

Op dit moment heeft Children’s Grand Park slechts één achtbaan te bieden. Vroeger was er voor creditjagers echter meer te beleven. In 1973 opende hier de eerste rollercoaster van Korea en in 1984 verwelkomde het park de zogenaamde 88 Train, een inversieachtbaan van Meisho Amusement Rides met een looping en twee corkscrews. Van 2008 tot 2018 stond hier dan weer een zeer compacte Wild Mouse van Interpark. De twee oudste rollercoasters zijn trouwens nog niet volledig uit het park verdwenen. Children’s Grand Park eert z’n verwijderde achtbanen immers door hun treinen tentoon te stellen. Als pretparkfan moet je hier dus zeker een kijkje nemen, want zo’n antieke achtbaantrein straalt een zekere schoonheid uit.

Misschien is dit het kortste tripverslag dat ik ooit schreef, maar veel meer valt er over Children’s Grand Park niet te vertellen. Het spreekt voor zich dat dit zo’n plek is waar je niet noodzakelijk heen moet. De zoo stelt weinig voor en voor de plaatselijke achtbaan moet je het al helemaal niet doen. Heb je echter een paar uurtjes op overschot tijdens je ontdekking van Seoul? Of heb je een onweerstaanbare drang om alle credits rond de Koreaanse hoofdstad op je curriculum te zetten? Dan kan het geen kwaad om enkele uurtjes aan Children’s Grand Park te besteden. Ook voor ons blijft het bij een blitzbezoek, want we moeten op tijd in het station zijn. Vanavond nemen we namelijk de hogesnelheidstrein naar Daegu, waar morgen een opmerkelijk groter pretpark op de planning staat. Word vervolgd in E-World.

FOTOGALERIJ

Bedenkingen? Vragen? Commentaar? Laat gerust een berichtje achter via het invulveld onderaan deze pagina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s