Warner Bros Movie World Gold Coast

De belangrijkste vraag die in dit verslag beantwoord moet worden, luidt wellicht is die DC Rivals HyperCoaster echt de moeite waard? Het antwoord daarop is ongetwijfeld ja, maar laat me daar straks dieper op in gaan. Nu wil ik eerst en vooral zeggen: pfiew, we zijn er. Het kostte zowat dertig uur om van Antwerpen tot Brisbane te reizen, maar je krijgt er dan ook wat voor terug. Een Australisch stempeltje in m’n paspoort en een temperatuur van zowat dertig graden, bijvoorbeeld. Het doet me dat frisse Belgische weer meteen vergeten en ik krijg er een instant vakantiegevoel van. En de jetlag? Die spoelen we vandaag weg met coasterthrills op Australische wijze. Ja, we zijn opnieuw Down Under en dat is behoorlijk kicken.

DSC03936DSC03904

Warner Bros Movie World in het stadje Oxenford. Je weet het of je weet het niet, maar exact twee jaar geleden wandelde ik hier al eens door de toegangspoorten. Was dit themapark dan zo buitengewoon dat ik er meteen weer 16.000 kilometer voor wilde reizen? Eerlijk gezegd niet. Australië was echter wel zo’n verfrissende, coole vakantiebestemming die eigenlijk onmiddellijk opnieuw op m’n to-do list verscheen. Daarom sta ik vandaag dus aan de Australische Gold Coast, waar enkele felgekleurde achtbaanrails de skyline tekenen. Om met het slechte nieuws te beginnen: het is een grijze, regenachtige dag én blockbuster DC Rivals HyperCoaster zit toevallig in een vier dagen durende onderhoudsperiode. Het goede nieuws is echter dat we een weekticket aankopen waarmee we overmorgen opnieuw hierheen komen. En als we de voorspellingen mogen geloven, worden we die dag zowel op stralend zomerweer als op een gloednieuwe Mack-achtbaan getrakteerd. Hoera!

DSC03850DSC03897

Warner Bros Movie World werd in 1991 ingehuldigd en het was rechtstreeks een voorbeeld voor het vijf jaar jongere zusterpark in Duitsland. En hoewel dat Duitse park inmiddels niet meer onder de vlag van Warner Bros draait, zijn de gelijkenissen nog steeds treffend. Je merkt dat aan de herkenbare toegangspoort, aan het ronde plein met de fonteinen en aan de huisjes in de Main Street. Die hoofdstraat is qua lay-out zelfs identiek aan die van Movie-Park Germany: hij ligt aan de rechterzijde wanneer je het park betreedt en aan het uiteinde van die laan vind je een T-splitsing. Een opvallend verschilpunt tegenover Team Germany is de overkapping die boven een groot deel van deze Australische hoofdstraat zweeft. De mooiste oplossing is dat niet, maar tijdens zo’n tropische regendag als vandaag kan ik het dak eigenlijk alleen maar appreciëren.

DSC03852DSC03855

In Movie-Park Germany werden er twee attracties in de onmiddellijke nabijheid van de parkingang gebouwd, aan de Gold Coast zijn er dat opvallend meer. Movie World bouwde hier immers een zone rond de figuren van DC Comics en die levert maar liefst vier achtbaancredits op. Van op het centrale plein is Superman Escape het meest opvallende exemplaar. Deze Intamin Accelerator was tot 2017 de meest tot de verbeelding sprekende attractie van het hele park en het is duidelijk waarom: de felrode gigant is prachtig gelegen en ziet er sowieso behoorlijk spectaculair uit. Aangezien het tijdelijk droog is, zullen we maar meteen checken of de rit kan overtuigen. We stoppen onze rugzakken in een (gratis) locker en we wandelen door de lege wachtruimte, waarna een personeelslid ons indeelt voor de eerstvolgende trein. Die trein werd vormgegeven als een metrostel, want Superman Escape gaat over een metrorit die niet helemaal goed loopt. Niet omwille van vertragingen (zoals we dat in België en Nederland gewend zijn), wel omwille van een dreigende aardbeving. Dit achtergrondverhaal wordt op een simpele, doch doeltreffende wijze uitgebeeld in het stationsgebouw en tijdens een inleidend darkride-gedeelte. Verwacht geen themaniveau zoals dat van Disney of Universal, maar het is alsnog verrassend leuk aangepakt. De eigenlijke coasterrit overtuigt eveneens dankzij z’n krachtige lancering en de intense bochten. Superman Escape zou misschien net iets langer mogen duren en de trein zou wat sneller over de tophat mogen rijden (liever airtime dan deze quasi stilstand), maar al bij al is ’t een prima rollercoaster.

DSC03892DSC03886DSC03887

Van een Intamin kwaliteitsproduct naar standaard rommel van Vekoma… Begrijp me alsjeblieft niet verkeerd: ik heb niks tegen Vekoma, want ze hebben heus wel wat mooie attracties afgeleverd. Toch zijn er ook een heleboel vreselijke machines bij en Superman’s buurman Arkham Asylum is daar een sprekend voorbeeld van. Deze standaard Suspended Looping Coaster werd gethematiseerd naar de kwaadaardige Joker, waardoor de term martelwerktuig qua thematiek eigenlijk niet eens misplaatst is. Toch betwijfel ik of het parkmanagement wilt dat een attractie zo pijnlijk aanvoelt als deze. Ik moet toegeven dat de rit me beter meevalt dan twee jaar geleden, maar het blijft een pure horrorcoaster. Dat is jammer: SLC’s zijn qua lay-out mooie machines en de extra helix van Arkham Asylum voegt wel degelijk iets toe, al lijkt het quasi altijd onmogelijk om een trein soepel door zo’n baan te sturen. Wanneer Warner Bros Movie World eens geld op overschot heeft, mag deze t(h)ril(l)ride alleszins gerust plat gegooid worden ten voordele van een B&M inverted coaster.

DSC03870DSC03879

Torenattracties zijn m’n ding nog steeds niet en de zestig meter hoge Batwing Spaceshot laten we dus voor wat hij is. De aanpalende darkride Justice League: Alien Invasion 3D is daarentegen ideaal om te ontsnappen aan een naderende regenbui. Jammer genoeg is de naam van deze attractie haast indrukwekkender dan de uiteindelijke belevenis. Het is een behoorlijk tamme rondrit langs veelal statische scènes en matig uitgevoerde 3D-passages. M’n aandacht wordt gedeeltelijk afgeleid door de ingebouwde laserpistolen waarmee we oplichtende monstertjes moeten afknallen, al wordt deze Justice League darkride nergens echt overtuigend. Variërende snelheden en meer reële decorstukken zouden deze attractie wellicht een aanzienlijke stap vooruit helpen, maar helaas.

DSC03891DSC03959

Er zijn zo van die attracties die ontworpen lijken tijdens een dronken personeelsfeestje. En het bedrijf waar de meeste alcohol vloeit, is wellicht S&S Worldwide. Deze constructeur leverde ons al geschifte coasters als Tranan, Eejanaika en Sequoia Adventure op. Een andere achtbaan die perfect in dat rijtje past, is Green Lantern Coaster. S&S lijkt goed te beseffen dat het een gek ding is, want ze doopten dit type de El Loco. Deze 500 meter lange baan bestaat onder andere uit een vreselijk steile lifthill, een 120° afdaling, een verkeerd gebankte bocht en een neerwaartse inline twist. Het zijn allemaal zulke rare elementen en gestroomlijnd voelt deze coaster dus niet aan. Dat oncomfortabele gevoel heeft niks te maken met de soepelheid (die is best oké) maar eerder met de onnatuurlijke flow. Een personeelslid stelt voor om te blijven zitten voor een tweede ronde, al heb ik daar eigenlijk heb ik daar geen enkele behoefte aan. Toch bedankt.

DSC03960DSC03876DSC03898

Ik had er stiekem op gehoopt dat DC Rivals een dagje vroeger uit onderhoud zou terugkeren, maar helaas: de zone rond deze kanjer blijft vandaag op slot. We trekken dus verder het park in via de Main Street, die meteen ook de thuishaven vormt van twee shows. De eerste is een 3D-kortfilm gebaseerd op The Lego Movie. De film gaat over een pretpark – dat is dus tof – maar buitengewoon boeiend is het natuurlijk ook weer niet. Toch is die 3D-film verrassend genoeg sensationeler dan Hollywood Stunt Driver 2, een voorstelling waarmee Warner Bros Movie World groots uitpakt. Ik herinner me dat ik hier in 2016 ook al aardig teleurgesteld buiten wandelde, maar dat het zo slecht gesteld is… neen, dat was ik vergeten. Van stunts is er eigenlijk geen sprake, want driekwart van de tijd rijden de racewagens cirkeltjes op de piste tegen een snelheid van zowat twintig kilometer per uur. Wie dus dacht dat Moteurs Action in de Franse Walt Disney Studios een saaie show was, moet dringend hier eens een kijkje komen nemen… het kan altijd nog erger.

DSC03965DSC03885

Net zoals in Movie-Park Germany ligt er een kinderzone aan de rechterkant van Main Street. Hier aan de Gold Coast is die zone niet gewijd aan Nickelodeon, maar wel aan de Looney Tunes. Het is leuk om al die figuurtjes opnieuw te zien verschijnen – dit zijn immers de cartoons waar ik mee opgroeide – en bovendien is deze Kid’s WB Fun Zone erg gezellig ingericht. Het straalt met z’n rijkelijke begroeiing en de gedetailleerde thema’s veel meer uit dan dat kale, identiteitsloze Nickland in Bottrop. Toch moet je hier als volwassene niet zijn voor de attracties. Alwaar het Duitse Nickland bestaat uit een heleboel ervaringen voor de hele familie, is deze Fun Zone quasi uitsluitend op de allerkleinste bezoekers gericht. We springen even binnen bij Road Runner Rollercoaster voor Nick z’n coaster-counter (dit is trouwens de enige attractie waar we vandaag langer dan één minuut moeten wachten), maar daarmee hebben we het echt helemaal gezien.

DSC03858DSC03859DSC03860DSC03862DSC03863

In tripverslagen over pretparken wordt vaak uitsluitend gesproken over achtbanen en thrillrides, maar graag wil ik in ’t geval van Movie World Gold Coast ook aanhalen dat het personeel echt exceptioneel vriendelijk is. Verwacht geen fake glimlach of een overdreven ingestudeerd rolletje, maar je ontmoet hier gewoon tientallen mensen die hun job oprecht graag blijken te doen. Dit is de laid-back attitude die je in Australië verwacht, al kan dat uiteraard ook samenhangen met de lage bezoekersaantallen vandaag. En nu we toch met complimenten gooien, wil ik graag ook m’n heerlijke lunch aanhalen. Net zoals twee jaar geleden opteren we voor Dirty Harry’s Bar & Grill, een plek waar het vlees, de nacho’s, de burrito’s en de slaatjes ontzettend lekker zijn. Dit adresje komt sowieso in mijn top drie als het over de beste pretpark-fastfood gaat.

DSC03883

Tegenover Dirty Harry’s ligt de komiek vormgegeven gevel van Scooby-Doo Spooky Coaster. Deze achtbaan was in 2016 de meest aangename verrassing van m’n hele dag in Warner Bros Movie World. Deze standaard wild mouse werd namelijk uitgebreid met een cool darkride-gedeelte waarbij je door de duistere gangen van een spookachtig kasteel rijdt. Daarna volgen er een verticale lift en een diepe achterwaartse afdaling, alvorens je in de klassieke lay-out van een wild mouse terecht komt. Dat alles is een goeie basis om Scooby-Doo Spooky Coaster te bombarderen tot de beste wild mouse ter wereld, iets wat ik vandaag voor het instappen ook vol overtuiging aan Nick vertel. Helaas blijkt dat gelogen, want deze coaster is vandaag nog slechts een schim van wat ie twee jaar geleden was… Alle decors van het darkride-stuk werden immers weggenomen, waardoor de eerste dertig seconden echt vreselijk doods geworden zijn. Waarom, Movie World… waarom?! Ik kan maar moeilijk geloven dat het park blij is met deze oplossing, dus laat ons vooral hopen dat deze ride snel in volle glorie hersteld wordt. Eind 2018 staat er een drie weken durende rehab gepland, dus wie weet. Tot dat moment is Scooby-Doo Spooky Coaster jammer genoeg niks meer dan een langgerekte wild mouse in de duisternis.

DSC03884

Warner Bros Movie World lijkt een haat-liefdeverhouding te hebben met thema en styling. Een coaster als Green Lantern werd bijvoorbeeld kaaltjes neergeploft op een stuk grond naast de parkeerplaats, maar een simpele flatride als Doomsday Destroyer kreeg een mini-themagebied boordevol interessante fotolocaties als decor. Heb ik zin om m’n maag te laten omdraaien in dit cool uitziende inverterende schommel? Nope, geen denken aan. Maar als je jezelf ooit afvraagt of een flatride diepgaand te thematiseren valt, roept deze Doomsday Destroyer wel luidkeels ja in je oor.

DSC03877DSC03882

De meest imposant uitgewerkte attractie van Movie World is Wild West Falls Adventure Ride. Men spaarde bij deze log flume kosten noch moeite om een gezellig Far West straatje, een enorm bergmassief en geloofwaardige beplanting te voorzien. Een streling voor het oog is deze attractie dus zeker, maar helaas zal het daar tijdens dit bezoek ook bij blijven. Deze waterattractie komt net uit een halfjaar durende onderhoudsperiode en bevindt zich eind maart in de fase van technical rehearsal. Toch zien we uiteindelijk alleen maar testdummies in de boten en zitten de personeelsleden meestal werkloos op het perron. Het feit dat Wild West Falls gesloten blijft, vind ik ontzettend jammer. Ik herinner me dat ik deze flumeride zowel qua rit als qua thema best indrukwekkend vond en bij zulke zomerse temperaturen is een waterattractie sowieso welkom. Volgende keer beter dus. Of we plannen een reisje naar Madrid, waar een quasi exacte (doch visueel wat minder aantrekkelijke) kopie staat.

DSC03864DSC03866

Movie World Gold Coast is een verrassend klein themapark waar je op zulke kalme dagen zeker geen hele dag hoeft door te brengen. Na ons tweede rondje Superman Escape laten we het park dus achter ons en rijden we opnieuw naar Brisbane. Het afscheid is echter maar tijdelijk, want twee dagen later zijn we al opnieuw in Oxenford. We ruilen de grijze regenwolken in voor de meest volmaakte zomerse omstandigheden en van op de oprijlaan zien we een zwarte Mack-trein haast loodrecht naar beneden razen. M’n coasterhart gaat op zulke momenten een beetje harder slaan.

DSC03940

DC Rivals HyperCoaster werd officieel geopend op 22 september 2017 en draagt sindsdien de titel van hoogste, snelste en langste coaster op het zuidelijke halfrond. Dat klinkt opzienbarend, maar er staan nu eenmaal weinig enorme achtbanen onder de evenaar. Naar Amerikaanse of Europese normen zijn de statistieken van DC Rivals bijgevolg niet zo uniek: het hoogste punt ligt op 61 meter, de track is 1.400 meter lang en de topsnelheid bedraagt zowat 115 kilometer per uur. Toch moet ik toegeven dat de ride er indrukwekkend uit ziet wanneer je bij het park arriveert. Vooral het uitzicht op de eerste afdaling (die zich onder een oplichtend Joker-masker bevindt) doet me vermoeden dat hier wel eens een achtbaan van wereldformaat kan staan.

DSC03951DSC03943

Wanneer we Movie World betreden en linksaf slaan richting DC Rivals HyperCoaster, valt me op dat het park vandaag drukbezocht is. Daarom is m’n verbazing groot wanneer de wachttijd voor deze nieuwigheid nauwelijks een halfuur blijkt te bedragen. Zijn Australiërs niet zo geïnteresseerd in grootse coasters? Misschien, want aan vlotte operations is die korte rij alvast niet te danken. Hoewel er twee treinen op de track staan, duurt het al gauw vijf minuten om een trein te dispatchen. De wachtrij vordert dus traag, maar uiteindelijk kunnen we na ongeveer 25 minuten wel de beugel naar beneden trekken. Frontseat bovendien!

DSC03947DSC03950DSC03953

Drie minuten later ben ik euforisch. Ik beleefde zonet immers een van m’n nieuwe favoriete rollercoasters. Van zodra DC Rivals HyperCoaster ons met een sensationele first drop in de actie gooit, begint er een verrassend lange opeenvolging van coastervermaak op hoog niveau. De eerste afdaling is heftig, de non-inverting loop geeft kriebels in m’n buik, het bochtenwerk is intenser dan je van Mack verwacht en op het einde probeert DC Rivals me drie keer uit het zitje te katapulteren met waanzinnige airtime. Dit alles gebeurt trouwens met zo’n souplesse dat Intamin en B&M er een geduchte concurrent bij hebben als het op hypercoasters aan komt. Is er helemaal niks negatiefs over deze attractie te melden? Natuurlijk wel: enkele trim-brakes remmen de trein voelbaar af en tijdens rondje twee en drie merken we dat je enkel frontseat van een honderd procent soepele rit geniet. Ik beweer niet dat je backseat een storend gerammel ervaart, maar een zekere trilling is er wel. Je kan achterin weliswaar van nog heftigere airtime proeven, maar mijn voorkeur gaat absoluut naar de eerste rij. Daar leverde DC Rivals HyperCoaster werkelijk een onvergetelijke belevenis in de meest positieve betekenis.

DSC03958DSC03952

Ooit al eens gedroomd van een achterwaartse hypercoaster? Dan kan je bij DC Rivals terecht voor tien Australische dollars (een dikke zes euro). Omdat ik doorgaans zelfs al moet bekomen van een achterwaarts rondje Euro-Mir, laat ik deze kans echter aan me voorbij gaan. Gelukkig was DC Rivals HyperCoaster ook zonder deze unieke backwards-ervaring al een schot in de roos. Ik ben blij dat we Warner Bros Movie World een tweede namiddag op de planning hebben gezet voor deze baan, want ik had ‘m voor geen geld willen missen. Dankzij deze toevoeging bevestigt Movie World z’n status als hét achtbaanparadijs Down Under. Met Superman Escape had men reeds een mooi exemplaar in huis, maar tegenwoordig staat er ook echt een wereldtopper binnen de grenzen van ’t park. Wanneer je tevens het gemotiveerde personeel, de knappe landscaping en de doorgaans geslaagde thema’s in rekening brengt, wordt duidelijk dat Warner Bros Movie World een prima pretpark is. Tijdens een reis naar Australië is deze plek – en dan vooral dat roze staal uit Waldkirch – zeker een aanzienlijke omweg waard.

DSC03955

Zo, we zijn eraan begonnen: drie weken zomers plezier in Brisbane, Gold Coast, Sydney, Hong Kong en Singapore. Voor info over de steden, de palmbomen en de watervallen verwijs ik je met plezier door naar m’n reports uit 2016, die een vergelijkbare trip beschrijven. Maar als je meer te weten wil komen over themaparken als Dreamworld, Hong Kong Disneyland en Universal Studios Singapore, dan kan ik je tijdens de komende weken wellicht verder helpen. Hopelijk tot snel!

DSC03967

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: