Fun Spot America

Fun Spot America

Orlando, Florida, USA

Rating: 3 out of 5.

“Betaalbaar achtbaanplezier in de pretparkhoofdstad van de wereld”

Er is gratis parking, gratis toegang, gratis wifi en het is een quasi verplicht nummertje voor credithunters in Orlando. Je ziet Fun Spot America zo vaak in reisverslagen dat je er op een gegeven moment toch echt ‘ns zelf heen moet. Bovendien vermenigvuldigde dit minipretpark haar must-do-waarde in 2013 met factor tien. Zowel Vekoma als de genieën van Great Coasters International plantten hier recent namelijk een achtbaan neer. En hoewel dat nieuwe stalen en houten geweld nog steeds ietwat lachwekkend oogt naast het op wandelafstand gelegen Universal Orlando Resort, is Fun Spot stiekem best een charmante plek.

We zijn hier in eerste instantie voor White Lightning, de baan die gepromoot wordt als eerste en enige woodie van Orlando. Dat is ie zeker, maar verwacht van deze nauwelijks één jaar oude coaster verder geen indrukwekkende prestaties. De statistieken blijven immers aan de brave kant. Het opvallend korte treintje klimt naar een hoogte van 21 meter, haalt een topsnelheid van 70 kilometer per uur en na 600 meter is de pret alweer voorbij. Records breken doet hij misschien niet, maar verder bevat White Lightning wel alle ingrediënten die GCI grootmaakten. We hobbelen vinnig op en neer langs de parkgrens en staan versteld van de perfecte airtime en het verrassende bochtenwerk. Dit alles beleven we met de kenmerkende vlotheid van GCI. Het gaat uiterst smooth, zonder daarbij het typische woodie-gevoel te moeten inleveren. Neen echt, ik heb met volle teugen van White Lightning genoten en heb er volgende keer met plezier opnieuw de omweg en een paar dollar voor over.

Het verdere attractieaanbod wordt voornamelijk gedomineerd door een aantal kartingcircuits een portie Amerikaans patriottisme met een Nederlands tintje. De familiale Vekoma Freedom Flyer heeft een prominent plaatsje en overtuigt vooral dankzij haar soepele verloop. De lay-out is identiek aan die van Gröna Lunds heerlijke Kvasten. Helaas doet deze versie het helaas zonder een kruisende woodie, een rakelings langs scheurende Schwarzkopf, een daaronder gelegen spooktrein en de briljante sfeer van een stadspretpark. USA-Zweden wordt dus 0-1, maar dat neemt niet weg dat Freedom Flyer gewoonweg een fijne coaster is. Oh trouwens: wanneer de operator even zoek blijkt, wenk dan gewoonweg de man die even verderop het gras maait. Multitasken, noemen ze dat.

Een eventuele derde credit laten we wegens een te groot schaamtegevoel netjes aan ons voorbij gaan. Aangezien ook het overige aanbod ons relatief weinig doet, ronden we ons uurtje Fun Spot stilaan af. Ik kan alleen maar concluderen dat het extreem vriendelijke personeel en de ongedwongen sfeer dit minipark tot een aangenaam tussendoortje omtoveren. Er zit duidelijk een ziel in en ik hoop van ganser harte dat Fun Spot op de langere termijn kan blijven opboksen tegen de moordende concurrentie uit de directe omgeving. Tijdens deze week voor Pasen worden zowel Universal als Disney overspoeld door enorme mensenmassa’s, terwijl we Fun Spot op een hete middag met hooguit tweehonderd medebezoekers moeten delen.

FOTOGALERIJ

Bedenkingen? Vragen? Commentaar? Laat gerust een berichtje achter via het invulveld onderaan deze pagina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s