Zatorland

Zatorland

Zator, Polen

Rating: 2.5 out of 5.

“Een van de meest bizarre themaparken in Europa”

Ergens in deze wereld is er een vrijetijdscomplex met vier verschillende themaparken. In het ene park sta je oog in oog met dinosauriërs, in het andere park staan natuur en educatie centraal. Er is ook een plek waar je de wereld ondersteboven kan zien en zelfs een vlucht in kleurrijke olifantjes behoort tot de mogelijkheden. En raad eens wat het allerbeste is. Vlak bij dit resort ligt nog een andere beroemde pretparkbestemming. Weet je al waarover ik praat? Voor alle duidelijkheid: Walt Disney World is niet het antwoord dat ik zoek. Ik had het niet over Dinoland USA of Epcot en het ging evenmin over een ritje Rock ‘n’ Rollercoaster. Die kleurrijke olifantjes zijn dan weer geen onderdeel van de Dumbo-molen in Magic Kingdom. Dat nabijgelegen themaparkresort is logischerwijs dus ook niet Universal Orlando. Ons alternatief van vandaag is echter Zatorland, het vrijetijdscomplex dat zich op een boogscheut van het Poolse Energylandia bevindt. Terwijl pretparkfans van heinde en ver naar Energylandia komen, wordt deze plek meer dan eens vergeten. Daar brengen we vandaag verandering in.

Na ons bezoek aan Legendia van gisteravond hadden we een heerlijke nachtrust in Hotel Galicja in Oświęcim. Van daaruit vertrekken we op maandagochtend naar het plaatsje Zator, dat zowat vijftien kilometer oostelijker ligt. Het wordt al vlug duidelijk dat Zator vooral beroemd is omwille van Energylandia. Tijdens onze korte autorit spotten we minstens vijf enorme reclameborden waarop Energylandia met z’n gloednieuwe Mega Coaster uitpakt. Leuke voorpret, dat zeker. Wanneer de skyline van dat park opdoemt, wordt het zelfs een beetje moeilijk. We rijden letterlijk op tien meter van Energylandia’s coaster-arsenaal en we kijken rechtstreeks binnen in de wachtruimte van Hyperion. Het doet op zo’n moment een beetje pijn en ik zou dus liefst onmiddellijk naar binnen gaan.

Toch laten we Energylandia (en de monsterfile richting hun parkeerplaats) nog even voor wat het is. We rijden een drietal kilometer verder en treffen daar de veel rustigere parking van Zatorland. Wanneer we arriveren, staan er hooguit dertig auto’s. Valt best mee voor een complex met vier themaparken, zo lijkt me. Ook de toegangsprijs is een meevaller. Ik had op voorhand wel wat informatie opgezocht over tickets en tarieven, maar dat bleek nogal gecompliceerde materie. De website van Zatorland toont namelijk heel wat verschillende prijzen. Vandaag blijkt dat er eigenlijk maar één juiste optie is: het Premium Ticket van 59,90 zloty (ongeveer 14 euro). Met dit kaartje krijgen we toegang tot alle themaparken en ook de attracties zijn inclusief. Een absoluut koopje, hè?

Veertien euro voor vier themaparken… het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Het is ook te mooi om waar te zijn. Zatorland hanteert immers een nogal vrije interpretatie van het woord themapark. Het eerste zogenaamde themapark is bijvoorbeeld een collectie uitvergrote insecten. Stel je enkele van de meest gehate, irritante, krioelende en rondvliegende beestjes voor. Maak ze vervolgens enkele tientallen keren groter en zet deze beeldjes op een lap gras. Meer dan dit stelt dat Park of Insects echt niet voor. Door de luidsprekers weerklinkt regelmatig het vreselijke gezoem van een vlieg, waardoor mijn liefde voor deze plek naar een absoluut dieptepunt zakt. Tien minuten, meer tijd spenderen we niet aan deze Poolse insectenkolonie. Dat is zelfs inclusief een bezoek aan het coole omgekeerde huis, dat om onverklaarbare redenen in de insectentuin geploft werd.

Park twee is gelukkig interessanter voor twee Belgische pretparkliefhebbers. In het Lunapark mogen we namelijk een coaster-credit aan onze teller toevoegen. Die achtbaan gaat door het leven als Dinocoaster, al lijkt de frontcar toch echt op een draak. Verwacht geen wonderen van deze Dinocoaster: dit is een ultrakleine, compacte kermisattractie die vooral op kleuters gericht is. De operator trakteert ons weliswaar op vijf rondjes, maar dat verandert weinig aan de totaalervaring. Het feit dat we de trein delen met enkele Duitse coasterfans maakt mijn schaamte gelukkig iets minder intens.

Het Lunapark van Zatorland is eigenlijk een soort permanente kermis. Zowat elke attractie is transportabel en men deed geen moeite om hun kermisachtige uiterlijk te camoufleren. In de aanbieding zijn onder andere een reuzenrad, de tergend traag draaiende Dumbo’s en een grappige molen met waterpistooltjes. Met je toegangsticket zijn al deze attracties inclusief, wat voor jonge kinderen enkele toffe uren kan opleveren. Wij houden het daarentegen bij ons verplichte rondje Dinocoaster en een bezoek aan de Kino 5D Extreme. Pretparken bluffen tegenwoordig graag met vijf, zes of zeven dimensies, maar we kennen het principe inmiddels allemaal. De informatieve film over dinosauriërs is vermakelijk, maar het blijft zonde dat men er zoveel overbodige effecten aan toegevoegd heeft.

Van dino’s in 3D naar dino’s in real-life. Of tja, bijna dan toch. Themapark nummer drie is het Park Dinozaurów, het populairste onderdeel van Zatorland. Er is hier vanmiddag behoorlijk wat leven en de Polen halen gretig hun fototoestellen en telefoons boven. En ik moet het toegeven: dit geïmproviseerde Jurassic Park mag er best zijn. We wandelen door een dichtbegroeid bos en we zien daar ruim honderd dino-animatronics. In het begin zijn die best klein en schattig, maar later staan we oog in oog met enkele reusachtige creaturen. Zatorland maakte van dit dinopark bovendien meer dan een simpel selfie-reservaat. Informatiebordjes houden ons up-to-date wat betreft de voeding en de vermoedelijke woonplaats van de beestjes in kwestie. Ook leidt het afgebakende wandelpad halverwege door een museum vol fossielen en skeletten. Het oogt daarbinnen weliswaar een beetje gedateerd, maar ach… dino’s zijn dat uiteindelijk ook.

Het themapark der dinosauriërs is een grappige plek. Je ziet er indrukwekkende beesten, je wordt willekeurig ondergeplast door een prehistorische animatronic en je maakt wat gekke selfies. Zatorland had schaamteloos de filmmuziek van Jurassic Park kunnen draaien, maar dat deed men gelukkig niet. In ruil daarvoor plaatste men naast elke dino hetzelfde speakertje waaruit hetzelfde krakende geluid komt. Interessant.

We zagen tientallen dinosauriërs, we haalden een credit op kleuterformaat en ik zocht een reusachtige vliegenmepper voor dat rotbeest van twintig kilo. Maar het is nog niet voorbij… op naar themapark nummer vier. Wanneer je hoopt dat ik het beste tot het eind bewaarde, moet ik je helaas teleurstellen. Het zogenaamde Park Mitologii is nochtans een mooie plek: dit park werd opgebouwd rond een enorm meer en de natuur ligt er stralend bij. Toch is deze verzameling van Griekse tafereeltjes een grote aaneenschakeling van oude rommel. De uitbeeldingen van verhalen uit de Griekse mythologie zijn grotendeels statisch en wereldschokkend ziet dat er nu eenmaal niet uit. Je kan de scènes van naderbij bekijken tijdens een boottocht, maar of ik daar interesse in heb? No, thanks. Zelfs de nieuwigheid van 2018 (een vijf meter hoge cycloop) en een fonteinenshow (Aquanura ontworpen door een kind van vijf) kunnen ons niet bezighouden.

Vijf dagen is de absolute minimumduur van een verblijf in Walt Disney World. Tweeënhalf uur is daarentegen ruim voldoende voor een bezoek aan Zatorland. Cool dat men uitpakt met de aanwezigheid van vier themaparken, maar uiteindelijk is een volwassene er relatief snel op uitgekeken. Ik wil graag toevoegen dat er in de insecten- en mythologieparken grote speeltuinen staan, waardoor jonge bezoekers hier misschien een verborgen paradijsje ontdekken. Laat dat dus mijn conclusie zijn: Zatorland is voor mijn leeftijdsgenoten weliswaar een lachwekkende en gedateerde plek, maar met kleine kinderen lijkt een fijne namiddag hier wel gegarandeerd. Ook goed om weten: informatiebordjes in Park Mitologii en Park Dinozaurów zijn meertalig, terwijl de meeste personeelsleden een aardig mondje Engels spreken. Dat valt dus reuze mee.

Zatorland is zo’n typische plek waar ik hoogstwaarschijnlijk nooit meer kom. Ze moeten al een verdomd goeie achtbaan aankopen om mij opnieuw te triggeren. Voorlopig lijkt er echter geen B&M Flying Coaster of een Mack Mega Coaster op de planning te staan. Als je voor de achtbanen komt, word je aan de andere kant van het dorp gelukkig op je wenken bediend. Energylandia bouwt daar pijlsnel aan zijn toekomst als coastermekka van Europa. Hoe soepel rijdt die gelanceerde Vekoma? Hoe nat is die torenhoge waterachtbaan van Intamin? En hoe intens is een ritje op die fonkelnieuwe Hyperion? We ontdekken het later vanmiddag.

FOTOGALERIJ

LUNAPARK

PARK OF INSECTS

PARK OF DINOSAURS

PARK OF MYTHOLOGY

Bedenkingen? Vragen? Commentaar? Laat gerust een berichtje achter via het invulveld onderaan deze pagina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s