Aussie World

NEDERLANDS // ENGLISH

Goedemorgen Australië. Terwijl jullie daar in Europa langzaamaan naar dromenland vertrekken, breekt er hier alweer een zonovergoten dag aan voor Michaël en mij. En oh wat ben ik blij dat Michaël hier is. Wist je eigenlijk dat ik een tijdje overwogen heb om deze reis op m’n eentje te ondernemen? Tripverslagen van soloreizigers hebben het steeds over een onvergetelijke ervaring waarbij ze één worden met zichzelf, met de wereld en met vreemde culturen. Je komt jezelf tegen, zeggen zij met een torenhoog cliché. Mooi, denk ik dan. Op je zesentwintigste mag je zulke verruimende ervaringen heus wel eens uitproberen. Maar helaas: wanneer ik in juni 2015 (bij wijze van test) op m’n eentje naar Finland reis, verveel ik me letterlijk steendood na amper drie dagen. Alleen op een hotelkamer zitten is saai en het wordt nog ongemakkelijker wanneer je – net zoals ik – graag uit eten gaat. Ik vertrek op reis om prachtige plekken te ontdekken, maar het voelt veel minder waardevol als ik die ervaring niet in real-life kan delen met een goeie vriend. Kortom: op m’n eentje naar Australië, dat wordt ‘m niet. Gelukkig bleek eind augustus dat Michaël dezelfde bestemming in vette drukletters op zijn bucket list genoteerd had. We reserveerden dus snel twee zitjes op elk vliegtuig en we boekten tweepersoonskamers in de verschillende hotels. Probleem opgelost.

DSC08455

Waar ik eigenlijk heen wil met deze intro… Die bewuste reis had er helemaal anders uitgezien wanneer ik ‘m niet had kunnen delen met Michaël. Oorspronkelijk was ik namelijk van plan om alle afstanden met shuttlebussen, treinen en vliegtuigen te overbruggen. Maar plots is er die brave Limburger die het idee van roadtrippen aanhaalt. We gaan natuurlijk niet alles met de wagen doen. Een enkeltje van Sydney naar Ayers Rock zou ons volgens Google Maps bijvoorbeeld een respectabele dertig uur bezighouden. Ehm… neen bedankt. De alternatieve binnenlandse vlucht klaart de klus in amper drie uur, dus die keuze is snel gemaakt.

Aan de Australische oostkust blijkt de afstand tussen toeristische blikvangers gelukkig kleiner. Daar kan die Corolla z’n nut dus bewijzen en brengt ie ons veilig (en nog steeds een tikkeltje onwennig, omwille van het links rijden) op alle plekken die we willen ontdekken. Dankzij het aspect roadtrippen verschijnt er zelfs een must-do op onze agenda waar ik voorheen nog niet eens over nagedacht had: het beroemde natuurpark Fraser Island. Dit eiland ligt op zowat 350 kilometer ten noorden van Brisbane. Dat is niet niks, want het grootste deel van die route is geen autosnelweg. Maar Australiërs weten hoe ze urenlange autoritten boeiender kunnen maken en ze hebben bijgevolg drie effectieve manieren om bestuurders wakker te houden. Eén: panorama’s om bij weg te dromen. Twee: quizzen langs de autoweg. Drie: achtbaancredits om te counter aan te vullen. Goed, zullen we?

DSC08405

Beginnen bij het begin. Het weidse panorama wordt geleverd door de Wild Horse Mountain Lookout. Want ja, dat is het leuke van roadtrippen: we zien langs de snelweg een bordje richting dit uitkijkpunt en hoppa… het plan wordt à la minute aangepast. We hebben beiden geen idee wat we mogen verwachten en we weten niet eens of de lookout überhaupt geopend is. Een klein detail dat we misschien over het hoofd zien, is de temperatuur. Ik voel het nauwelijks achter de ruiten van die heerlijk koele wagen, maar het is buiten een graad of zesendertig. Niet ideaal om steil naar de zowat 120 meter hoge top te klimmen, al rechtvaardigt het uitzicht meteen elke zweetdruppel op m’n voorhoofd. We kijken naar een wondermooi 360 graden panorama waarin eindeloze bossen en enkele uitgedoofde vulkanen de blikvangers vormen. Ik spotte die zogenaamde Glass House Mountains gisteren al vanuit het vliegtuigje in Redcliffe, maar vandaag komen we een heel stuk dichterbij. Het adembenemende fotomoment krijgen we er bovendien gratis bij.

DSC08412
DSC08415

Ik had het ook over quizzen langs de autobaan. Serieus? Jazeker! Je hoeft voor deze quiz overigens niet eens binnen te stappen in een suf clublokaal, maar je speelt letterlijk vanuit je autozetel terwijl je aan honderd kilometer per uur door het Australische landschap scheurt. Trivia houdt je wakker, zo redeneert men hier. En dus staan er op het saaiste, traagst aanvoelende stuk van de route verschillende verkeersborden met quizvragen. Je krijgt vervolgens enkele honderden meters om na te denken, waarna het juiste antwoord netjes op een volgend bord verschijnt. Quizvraag van vandaag: is dit concept A) geniaal, B) amusant of C) allebei?

DSC08459
DSC08460
DSC08461

Je hoeft wat mij betreft geen halve kilometer verder te rijden om te ontdekken dat C het juiste antwoord was. Maar hou je ogen wel goed open om nog meer Australische verkeersfenomenen te spotten. Wat dacht je van het beroemde Australische kangoeroe-waarschuwingsbord? Een Europeaan beschouwt dit schattige knuffelbeest als een uiterst exotisch wezen, maar hier is het letterlijk de meest alledaagse diersoort ever. Zelfs bij het bedrijf waar we onze huurwagen afhalen, waarschuwt men ons dat ze extreem talrijk aanwezig zijn. Oppassen dus, want je wil zo’n pluizenbol echt niet tegen je motorkap aan doen plakken. Gelukkig (of helaas, ’t is maar hoe je het bekijkt) zie ik op drie weken tijd uiteindelijk slechts één kangoeroe in het wild. Eentje die overigens al heeft gevoeld hoe hard een motorkap aankomt. En neen, ook koala’s spotten we niet buiten de poorten van de dierentuin. Jammer.

DSC08462
DSC08463

Nog een quizvraag om het af te leren. Wat was de derde en meest interessante manier om de slaap tegen te gaan? Was dat A) een blikje Red Bull, B) het behalen van een Australische snelheidsovertreding of C) een +2 voor je achtbaanteller? En ook hier is C het correcte antwoord. We zoeken ons vertier vandaag in Aussie World. Mag ik heel eerlijk toegeven dat ik nog nooit van dit park gehoord had vooraleer we deze trip Down Under planden? Dreamworld en Warner Bros Movie World ken ik al jaren, maar deze naam deed allerminst een belletje rinkelen. Ik wil de luidruchtige Amerikanen van Theme Park Review dus hartelijk bedanken. Toen ik op die website een uitgebreid reisverslag over Australische pretparken las, vernoemde men namelijk dit kleinschalige familiepark aan de Sunshine Coast. En wat bleek? Aussie World ligt letterlijk naast de highway richting Fraser Island. Wanneer we op weg zijn naar dat beroemde eiland, voelen we ons dus mentaal verplicht om hier een korte tussenstop in te lassen. Dankzij de aangrenzende boetiekjes, het tankstation en de beroemde Pub (een wegrestaurant waar Michaël een Signature Steak ter grootte van een gemiddelde koe verorbert) hoef je overigens niet eens coaster-minded te zijn om dit complex te bezoeken.

DSC08457
DSC08458

We hadden op deze zaterdag van het verlengde paasweekend topdrukte verwacht, maar dat valt nogal mee. Noch de winkels, noch de taverne worden overspoeld door toeristen en ook aan de toegangspoort van Aussie World staat men ons letterlijk op te wachten. Ik merk dat de vriendelijke dame achter de kassa ons bedenkelijk aankijkt. Wat komen twee Europese twintigers in ’s hemelsnaam in ons lokale amusementsparkje zoeken? Even later begrijpt ze wellicht dat we hier – net zoals die gekke Amerikanen van TPR – voornamelijk zijn voor plezier op achtbaanrails. We kopen dus met plezier dat veertig dollar kostende polsbandje, waarna we meteen op zoek gaan naar die bewuste coasterkriebels.

DSC08436

Hebben we zonet een kleine dertig euro uitgegeven aan een suffe Big Apple-credit? Neen, zo freaky zijn we niet. Alhoewel… deze fris uitziende kinderachtbaan staat met geopende beugels en een onbestaande wachtrij klaar, dus tja. Dan zeg ik natuurlijk niet nee tegen een +1 op m’n coastercounter. Hallo Bug Run Kiddie Rollercoaster! De naam van deze attractie is bijna langer dan de ritduur, maar dat compenseert men met een gratis tweede en derde rondje. Dat is extra tijd om te beseffen dat onze hobby soms echt wel schaamtelijke momenten oplevert. Ik scoor deze 423ste credit immers in ’t gezelschap van een groepje Australische kleuters. Auwtsj.

DSC08445
DSC08446

Soms zijn attracties een tijdje gesloten. Dat is niet altijd even fijn, maar het is nu eenmaal de realiteit. Technische storingen, weersomstandigheden of onderhoudswerken zijn immers nauwelijks te vermijden. We merken in Aussie World echter dat er nog andere redenen zijn om rides tijdelijk dicht te gooien. Wanneer we de lokale autoscooter passeren, zien we bijvoorbeeld dat ie ontruimd wordt omwille van – je leest het goed – een slang op de piste. Enkele tientallen ramptoeristen (daar horen wij uiteraard bij) verzamelen vervolgens rond de attractie, waarna de koelbloedige operatoren het beestje simpelweg opvangen met hun Crocodile Dundee-hoed. Van zodra Kaa weer door de vrije natuur kruipt, worden de botsautootjes opnieuw opgestart. Niets gebeurd. Het is opmerkelijk (en tegelijkertijd ook een tikkeltje angstaanjagend) hoe alledaags het personeel een dergelijke situatie opvat. Dit gebeurt duidelijk vaker.

DSC08439
DSC08448

Aussie World is een typisch familieparkje boordevol invulattracties. Van een überklassieke Waltzer en een origineel gethematiseerd schommelschip tot aan de kermisachtige logflume en het moderne draaiplezier van een Disk’O… we hebben het allemaal al wel eens gezien. Toch is er ook minder alledaags vertier te vinden en daar is Professor Bogglesworth’s Illusionarium een geslaagd voorbeeld van. Vooraleer we dit mysterieuze huisje betreden, krijgen we een 3D-bril toegestopt en verzekert het personeel me dat ze ons indien nodig kunnen komen bevrijden… Huh? Wat bedoelen jullie daarmee?! Het wordt echter vlug duidelijk dat dit een soort funhouse is waarbij de doorgang naar de volgende ruimte telkens heel erg goed verstopt is. Het desoriënterende tafereeltje houdt ons uiteindelijk een goeie tien minuten zoet en haalt enkele effecten boven die ik vol verbazing aanschouw. Bijzonder leuk uitgewerkt!

DSC08444
DSC08438
DSC08447

Dat Illusionarium is beslist de meest verrassende attractie in Aussie World, maar de hoofdreden voor ons bezoek is het niet. Die eer is immers weggelegd voor Slow, Fast… ehm Wild Mouse. Waarom ik per se een muisachtbaan wil bezoeken aan de andere kant van de aardbol? Simpel: omdat dit een houten versie is en omdat die dingen doorgaans garant staan voor pure spaß. Heel veel ervaring met dit attractietype heb ik echter niet, want we moeten het in onze omgeving helaas met één (legendarisch) exemplaar aan de Britse westkust stellen. En als ik terugdenk aan die beruchte Wild Mouse in Blackpool, dan voelt deze Australische variant opeens tamelijk braafjes aan. Men sleurt je niet aan een helse snelheid door de klassieke haarspeldbochten en ook tijdens de afdalingen ligt het tempo niet bijster hoog. Het is cool om deze coaster uit 1962 aan mijn teller toe te voegen en ik bewonder de goede staat waarin Aussie World haar topachtbaan presenteert. Maar verwacht alsjeblieft geen geschifte ervaring zoals in Blackpool, want dan is teleurstelling gegarandeerd. Gelukkig krijgen we volgende week al een herkansing in Sydney, waar een gelijkaardige coaster naast de iconische Harbour Bridge staat. Ik ben benieuwd!

DSC08435
DSC08426
DSC08450
DSC08434
DSC08442

Nadat we onze credits binnenhaalden en een lunch scoorden in de pub, gaan Michaël en ik terug on the road. We hebben vanuit Aussie World immers nog een heel eind te gaan naar Hervey Bay, het kustdorpje waar onze hotelkamer voor vanavond gereserveerd werd. De weg is lang en niet al te boeiend, maar we maken er het beste van. Heb ik dat in dit report iet of wat kunnen schetsen? Mja, ik kan me levendig voorstellen dat Aussie World niet de topbestemming is waarvoor je speciaal naar Australië zou vliegen. Zo extreem uniek zijn trivia-weetjes langs de baan daarenboven ook weer niet. En knappe uitzichten? Die scoor je in eigen land evenzeer. Ik geef je gelijk; dat klopt allemaal. Maar vanuit dat Belgenlandje kan je morgen niet naar ’s werelds grootste zandeiland varen. Want waar gingen we morgen ook alweer heen? Is dat A) Islands of Adventure, B) Fraser Island of ga je voor C) Temptation Island?

DSC08428

Psssssst, ’t antwoord is B. Wordt vervolgd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: