Jin Jiang Action Park

Jin Jiang Action Park

Minhang, China

Rating: 2.5 out of 5.

“Goedkoop uitziend pretpark met veel standaardattracties… en een Giant Inverted Boomerang”

We zagen de wolkenkrabbers van Shanghai, we bezochten een schilderachtige tuin in het stadscentrum en we maakten een heleboel ritjes op de TRON-achtbaan van het fantastische Shanghai Disneyland. Mooi, dan kunnen we opnieuw naar huis? Neen, wat mij betreft niet. Het stadscentrum van deze Chinese metropool en het plaatselijke Disney Resort zijn weliswaar de grootste toeristische blikvangers, maar de regio biedt meer. Zeker wanneer je een hart voor achtbanen hebt, kan je hier behoorlijk wat leuke dingen ontdekken. Daarom plan ik morgen een tripje naar het coasterparadijs dat zichzelf Happy Valley noemt, maar vandaag pakken we het kleinschaliger aan. Welkom in Jin Jiang Action Park.

Kleinschalig, dat wel… maar kijk eens welk legendarisch achtbaanmodel ze hier in huis hebben?!


Wanneer je zo’n Giant Inverted Boomerang ziet opdoemen, geraak je automatisch een beetje in extase. Toch was de eerste indruk van Jin Jiang Action Park een beetje triest. Een smurftastisch nieuwe inkomzone was nog volop in aanbouw en die nabijgelegen snelwegviaducten bleken ook niet bevorderlijk voor de sfeer.


Zo lang die paddenstoelen van de toekomstige entree in de steigers staan, worden bezoekers verwelkomd onder dit tentzeiltje. Het Huis Van De Vijf Zintuigen, made in China.


Dat Chinezen geen nood hebben aan originele attractienamen, zou vooral blijken in Happy Valley Shanghai. Toch kregen we ook in Jin Jiang Action Park al een voorsmaakje. De Giant Inverted Boomerang gaat namelijk door het leven als – je voelt ‘m komen – Giant Inverted Boomerang. In Chinese karakters ziet dat er gelukkig een stuk exotischer uit.


Ik kan het slechte nieuws niet langer negeren… Onze grootste angst werd werkelijkheid, want de poorten van die geel-blauwe topachtbaan bleven helaas op slot. De Giant Inverted Boomerang staat over ‘t algemeen niet bekend als een betrouwbaar ding; ook de versies in andere parken liggen regelmatig in storing. Het was bijgevolg misschien ietwat te optimistisch om te verwachten dat ie in een klein Chinees amusementspark wèl zou draaien, maar ach… hoop doet leven.


Slecht nieuws komt zelden alleen. De motorbike coaster aan de overkant van het wandelpad bleef ‘s ochtends tevens dicht. Gelukkig verzekerde de kassadame ons wel dat deze een uur later zou openen.


Het viel ook ten zeerste te betwijfelen of deze flat ride vandaag ging draaien…


… en als de nieuwe ride van 2019 op deze locatie moet verrijzen, is er nog werk aan de winkel.


Aha, kijk! een geopende attractie! De Chinese schooljeugd bestormde deze Frisbee dan ook met het nodige kabaal, maar wij pasten vriendelijk. Wat er achter die misselijkmakende machine te zien valt, vond ik echter wel interessant. Deze antieke shuttle loop stamt uit 1985 en werd gebouwd door Sensyo Kogyo en Meisho Amusement Machines. Twee constructeurs waar je buiten Azië zelden iets over hoort, maar net daarom vind ik het altijd wel bijzonder om zo’n coaster te zien. Helaas zou ook deze baan vandaag niet openen, al kwam dat niet als een verrassing. Volgens de Roller Coaster Database is ie namelijk al sinds 2017 standing but not operating.


De looping ziet er vreselijk intens uit en die achterwaartse lifthill oogt gek, maar helaas kan ik je dus niks over de eigenlijke ritervaring vertellen.


Sterk verslag, hè? Van de vier attracties die je op volgende foto ziet, waren de twee interessantste gesloten. We kochten voor 60 RMB (ongeveer 8 euro) nochtans een toegangskaartje waarmee we twee attracties naar keuze mochten bezoeken, dus we hoopten met heel ons hart dat er nog wat leuks te vinden was.


Dit reuzenrad bijvoorbeeld? Ja, deze ruim honderd meter hoge gigant was wel degelijk operationeel, maar dit was toevallig de enige attractie die niet inbegrepen is in een regulier entreekaartje. En bijbetalen voor zo’n reuzenrad terwijl we een dag eerder nog op de Oriental Pearl Tower stonden… dat leek een beetje overbodig.


Ik kon de wanhoop in de ogen van m’n vriendjes aflezen. ‘Wat doen wij hier eigenlijk en waaraan gaan we die twee attractie-coupons spenderen?’


En toen kwam het verlossende moment. Eindelijk stonden we voor een attractie die open was én ons alledrie interesseerde: Karst Cave Coaster. Waarom de ingang van deze attractie versierd werd met herbruikbare-boodschappentas-materiaal blijft een groot mysterie.


Mijn kennis van het Mandarijn is stoffig, maar op deze toegangspoort staat waarschijnlijk iets als brakke-Zamperla-powered-coaster-met-dinosaurus-thema-in-een-grot.


Ik moet toegeven dat die Karst Cave Coaster meer thema bevatte dan ik in dit park durfde verwachten. De ingang ervan werd zelfs bewaakt door de enige echte Cave Coaster Cat.


Het interieur van de ride zag er dan weer exact uit zoals ik het me bij een Chinees brolpark voorstel. Het gebouw zit vol kieren die daglicht binnenlaten, de dino-animatronics zijn (zacht uitgedrukt) basic en de trein zou elk moment uit mekaar kunnen rammelen. Grappig feitje: tijdens het eerste rondje wordt er geen verlichting gebruikt, maar tijdens ronde twee zet men enkele gekleurde spots aan.


Het lijkt wel alsof Jin Jiang Action Park geleid wordt door een verzamelaar die moeite heeft om voorwerpen weg te gooien. Hij verzamelt al zijn rommel dan maar in een verlaten uithoek, wachtend tot de natuur haar werk doet. Het lijkt haast op urban exploring, maar dit gedeelte van ‘t park was gewoon toegankelijk voor bezoekers. De botsbootjes leken me niet onmiddellijk klaar voor gebruik…


… en ook de show in dit openluchttheater ging voor onbepaalde tijd niet door.


Mocht je er nog aan twijfelen… Jin Jiang Action Park heeft wel degelijk geïnvesteerd in thema en decoratie. Je vindt in dit park bijvoorbeeld een vulkaan en behoorlijk indrukwekkende oorlogswapens…


… maar ook motors…


… en uiteraard draken. Het is en blijft China, toch?


Wat me vooral intrigeerde, was dit gigantische gebouw. De kleurtjes en patronen deden me vermoeden dat het een lokale kopie van It’s a Small World is, maar we mochten het helaas niet ontdekken. Carrie wist de Chinese tekens immers te vertalen naar ‘helaas… gesloten!’. It was a Small World after all.


Ik besef dat de ondertoon van dit verslag naar het cynische neigt, maar ik moet toegeven dat sommige gedeelten van het park er ook gewoon prima bij lagen. De draaimolen zag er leuk uit, het bruggetje oogde idyllisch en het groen werd piekfijn gesnoeid. Let trouwens ook op de witte rondvaartbootjes die je misschien herkent uit Nigloland of Europa-Park. In Shanghai vergat men helaas dat zulke boottochten het beste werken met stroming in ‘t water. Daardoor is dit beslist een van de traagste pretparkattracties die ik ooit zag.


Over die supertrage boottocht gesproken… Ooit al eens uit de kont van een dier willen varen? Dan maakt Jin Jiang Action Park je stoutste dromen waar.


Het management van dit park is duidelijk ook eens gaan shoppen bij de vrienden van Zamperla. Het resultaat is een collectie Italiaanse kinderattracties waar zowat elk Plopsa-park stikjaloers op mag zijn.


Kinderattracties komen in Jin Jiang Action Park overigens goed van pas, want het park wordt op zo’n doordeweekse dag overspoeld door schoolgroepen. Die schoolkindertjes beschouwen Hjälmar en mij trouwens ook als attracties, want zulke westerse jongemannen hebben ze blijkbaar nog niet vaak gezien. In het internationaal gefocuste Shanghai Disneyland maakten we dat niet mee, maar in de metro en de lokale pretparken werden we vaak met grote ogen nagekeken.


En wanneer een van die westerse bezoekers zich aan een kleurrijke suikerspin waagde, was het feest natuurlijk helemaal compleet. Hilariteit alom bij de Chinese basisschool.


Ik zei het al… sommige parkgedeelten ogen best leuk. Dit monorailstation en de bijhorende stoomtrein zien er bijvoorbeeld netjes uit. Over treinen gesproken: het is verrassend eenvoudig om in Jin Jiang Action Park te geraken. Het ligt vlak bij metrostation Jinjiang Park, dat door middel van metrolijn 1 rechtstreeks met het centrum van Shanghai verbonden is. Daardoor is deze plek zelfs makkelijker te bereiken dan z’n bekende broertje Happy Valley.


Een coasterbingo zou Jin Jiang Park ons niet gaan bezorgen, maar een extra credit is uiteraard altijd van harte welkom. Gelukkig had de kassadame gelijk en opende Moto Coaster uiteindelijk tegen elf uur de poorten.


Benieuwd of ik er ook zonder een staart van anderhalve meter in mag.


Moto Coaster staat sinds 2009 in ‘t park en werd geleverd door Zamperla. Ik deed enkele jaren geleden al een gelijkaardige baan in het Finse Särkänniemi en wist dus wat me te wachten stond: een compacte coaster met een verrassend pittige lancering en bruut bochtenwerk.


Uitzonderlijk comfortabel is dit ding niet, maar voor zo’n regionaal pretpark is dit eigenlijk een prima investering. Maar of ie kan tippen aan de motorbike coaster waar we vierentwintig uur eerder nog ritjes op maakten? Dat valt te betwijfelen.


Chinese tekens blijven voor mij abstracte materie. Toch weet ik sinds de voorbije bezoeken aan Hong Kong en Shanghai dat een cactus en een kastje je altijd naar de uitgang dirigeren.


We wierpen nog een korte blik op de Giant Inverted Boomerang (de ijdele hoop dat ie onverwacht toch opent, blijft altijd een beetje sluimeren) en lieten Jin Jiang Action Park vervolgens achter ons. Definitief, waarschijnlijk. De kans dat ik hier ooit nog eens kom, is immers klein. Het was heerlijk om eens zo’n brak Chinees pretpark te bezoeken, maar één enkele keer is genoeg. Tenzij men hier in de toekomst een waanzinnige uitbreiding presenteert – ze hebben in 2011 bewezen dat zoiets wel degelijk kan – zal ik volgende keer wellicht een extra dagje Shanghai Disneyland verkiezen.


M’n besluit over Jin Jiang Action Park mag ik eigenlijk meteen uitbreiden naar m’n conclusie over Shanghai. Het was tof om de wereldberoemde skyline eens met eigen ogen te bewonderen en het oude stadsgedeelte was oogstrelend, maar een onvergetelijke indruk maakte deze metropool niet. Als het op Aziatische wereldsteden aan komt, blijven Singapore, Hong Kong en Tokyo alleszins hoger scoren op de schaal van Glenneke. Toch bleef ik met plezier nog een dag langer in Shanghai, want ik had nog een mooi aantal achtbaancredits te goed. Een Intamin Mega-Lite, een gigantische Dive Machine en zo’n vrij unieke B&M Family Coaster… ik zou ze op zaterdag allemaal gaan beleven in Happy Valley Shanghai.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s