Shanghai

Shanghai

“Groot, groter, Shanghai”

DSC08127

Als het over tripjes naar wereldsteden gaat, heb ik geen reden tot klagen. Ik reisde tijdens de afgelopen jaren langs metropolen met klinkende namen als Hong Kong, New York, Seoul, Singapore en Tokyo. Dat zijn stuk voor stuk plaatsen waar miljoenen mensen wonen en werken. Voor een bezoek aan de absolute gigant der wereldsteden moest ik echter tot april 2019 wachten. Dat was namelijk de maand waarin ik voor ‘t eerst voet zette in Shanghai, de grootste stad van onze planeet als het over inwonersaantallen gaat. Maar liefst 26 miljoen mensen noemen Shanghai hun thuis. Dat is, voor alle duidelijkheid, ongeveer even veel als de totale bevolking van Nederland en Vlaanderen samen. Behoorlijk indrukwekkend cijfermateriaal, als je het mij vraagt.

Toegegeven… ik was in 2016 al eens in de omgeving. Mijn bezoek beperkte zich toen echter tot twee dagen Shanghai Disneyland. Een uitstapje naar het stadscentrum zat er helaas niet in. Tijdens de meest recente reis hadden we gelukkig meer tijd beschikbaar. En zo konden we in ongeveer anderhalve dag ontdekken wat Shanghai zoal te bieden heeft. Net zoals dat in vele Aziatische steden het geval is, springt de (positieve) clash tussen klassiek en modern meteen in het oog.

DSC08141

THE BUND

Wie Shanghai zegt, zegt The Bund. Deze brede wandelboulevard ligt aan de westelijke oever van de Huangpu-rivier en het is volgens vele reisgidsen de ultieme must-see in de binnenstad. Dat is niet alleen te danken aan de koloniale gebouwen die meteen aan The Bund grenzen…


… maar ook aan het overweldigende uitzicht richting de andere rivieroever. Daar ligt namelijk Pudong, het financiële hart van Shanghai. Die wijk wordt gedomineerd door moderne wolkenkrabbers en je vindt er zelfs drie van ‘s werelds hoogste bouwwerken.

DSC08136


Op onderstaande foto zie je van links naar rechts de iconische Oriental Pearl Tower (467 meter), het Shanghai World Financial Center (dat gebouw met het handvat, goed voor een hoogte van 492 meter) en de ultrahoge Shanghai Tower. Die laatste reikt 632 meter omhoog en daarmee is dit het op één na hoogste gebouw van de planeet. Laat me hier trouwens meteen een pretparkgerelateerd quizvraagje aan koppelen: in welke van deze drie torens kan je een achtbaancredit scoren?


(In afwachting van het juiste antwoord post ik graag even deze toeristische Shanghai-Squad-Selfie)


Het juiste antwoord is *tromgeroffel* de Oriental Pearl Tower. Het lijkt niet vanzelfsprekend, maar in de laagste bol van deze structuur zit toch echt een rollercoaster. Een kleintje natuurlijk, maar toch is dat genoeg om mijn aandacht te prikkelen.

DSC08134

ORIENTAL PEARL TOWER

Een achtbaan op een dergelijk unieke locatie… dat wilde ik met mijn eigen ogen bewonderen. We namen daarom de metro naar de overzijde van de rivier en we kochten een toegangskaartje voor de Oriental Pearl.

DSC08167


Wanneer ik onder die toren stond, merkte ik pas echt hoe gigantisch hij eigenlijk is. Tot 2007 was dit zelfs de hoogste constructie in China en er zijn observatieplatformen op 90, 260 en 350 meter. Met ons ticket mochten wij naar het middelste niveau, waar zich tevens een roterend restaurant bevindt.

DSC08171


Als je jezelf afvraagt of het uitzicht van op 260 meter indrukwekkend is, schreeuwt volgende foto luid ja. Met zijn grijze hoogbouw en hardnekkige smogwolken is Shanghai misschien niet ‘s werelds mooiste stad, maar de omvang is nauwelijks in woorden te vatten.

DSC08172


Size does matter. Als het uitzicht vanuit de Oriental Pearl nog niet ver genoeg reikt, kan je altijd hoger klimmen in een van die twee andere torens. Dat is qua panorama’s wellicht nog wat imposanter, maar…

DSC08180


… ik ga er van uit dat ze op die observatieplatformen minder coole waterflesjes verkopen.

DSC08181


Het populairste onderdeel van dit panoramadek is de zone met glazen vloer. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees, maar het levert wel Instagram-waardige plaatjes op. Helaas was deze verdieping zo overbevolkt dat je er nauwelijks zonder duw- en trekwerk van kon genieten. Zo’n sexy foto waarbij ik verleidelijk op het glas lig, sloeg ik dus effe over. Mijn schoenen die een kwartkilometer boven de Chinese bodem zweven; daar moet je het vandaag mee doen.

DSC08186


Leuk, zulke observatieplatformen met glazen vloer, maar ehm… we waren hier toch voor een achtbaan? Jammer, maar helaas: die coaster was tijdens de vooravond tijdelijk gesloten. We hadden weinig zin om op de eventuele heropening te wachten en bovendien merkten we dat het ding tegenwoordig in een VR-versie draait. Dat maakte het gemis plots kleiner, want VR doet mij persoonlijk écht niks. We lieten de Oriental Pearl dus achter ons en we merkten aan de voet van die toren dat Chinezen oogstrelende rotondes kunnen aanleggen.


Aan de andere kant van die rotonde vonden we trouwens nog een aantrekkelijk adresje: de Disney Flagship Store. Dit schijnt een van ‘s werelds grootste Disney-boetieks te zijn, maar eerlijk gezegd viel hij ons tegen. Het aanbod is relatief beperkt en de World of Disney Stores nabij Disney’s themaparken zijn in mijn ogen veel interessanter. De klokkentoren van deze winkel is dankzij blitse led-lampjes echter een kijkje waard.

DSC08189

YUYUAN OLD STREET

Oké… de Disney Store was geen topper, maar een ander onderdeel van Shanghai heeft me dan weer in positieve zin verrast. Het oude stadsgedeelte nabij metrostation Yuyuan Garden is immers beeldschoon. Het vormt ook een aardig contrast met die typische wolkenkrabbers van Shanghai.


Toegegeven: die hele wijk oogt een beetje artificieel en het is overduidelijk op toeristen gericht. Toch is het decor fotogeniek genoeg om die bedenkingen subtiel te negeren.

YUYUAN GARDEN

Het meest schilderachtige onderdeel van dit oude stadsgedeelte is de bijhorende tuin. Yuyuan Garden vindt zijn oorsprong in de zestiende eeuw bij de Ming Dynastie. En hoewel de omvang van het geheel relatief beperkt is, kan ik een bezoekje alleen maar aanmoedigen.


Gratis is een bezoek aan Yuyuan Garden niet, maar je toegangskaartje garandeert – net zoals bij de Oriental Pearl Tower – wel enkele fabuleuze en authentieke uitzichten. Er staan enkele prachtige tempeltjes…


… en die tempels zijn op hun beurt met prachtige details versierd.


Bovendien kan je een bezoek aan Yuyuan Garden nog interessanter maken door er een spelletje Drakenjacht aan te koppelen. Hieronder alvast een kleine greep uit de collectie draken. Er zijn twee draken die afkeurend naar een zee-egel kijken.


Je ziet ook draken die op een nogal verwijfde manier deze poort bewaken. Ze stralen iets uit als ‘Man, denk jij nu écht dat je met dat kapsel hier binnen komt?!’


Er zijn verder ook galopperende draken en draken van 1.90 meter met een sexy Brits accent. Kortom… voor ieder wat wils in die Yuyuan Garden.


Voor natuurpracht, tempels en drakenbeelden waren we hier aan het juiste adres. Maar zo’n bezoek aan een tuin blijft vrij passieve materie. En als je me kent, weet je dat het gerust een beetje spectaculairder mag. Ik stelde me dus de vraag of Shanghai ook wat meer actie kon bieden…


… en het antwoord was ja. Letterlijk zelfs. Onze volgende halte noemde zichzelf immers geen pretpark of amusementspark, maar wel actiepark. We reisden op vrijdagochtend naar Jin Jiang Action Park, een relatief kleinschalig pretpark actiepark op een halfuurtje van het stadscentrum. Je leest er alles over in mijn volgende report.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s