10 Sights in Stockholm

Stockholm

“Veelzijdige stad in een veelzijdig land”

Wanneer het zomer wordt, denkt iedereen aan reizen. De ene zweert bij een all-in vakantie in Spanje of Turkije, een ander trekt met de rugzak naar Thailand. Omwille van m’n job is het in juli of augustus bijna onmogelijk om er langdurig op uit te trekken, maar een weekje verlof kan er gelukkig wel af. Wanneer Phaedra – sinds jaar en dag een vaste reisgenoot – dezelfde vrije dagen fixt, gaan we dus op zoek naar een bestemming die ons beiden aanspreekt. Lang moeten we niet nadenken: Zweden staat hoog op haar verlanglijstje en ik vind ‘t al jaren een heerlijk land. We beginnen dus al gauw af te tellen naar dinsdag 17 juli, de dag waarop we in twee uurtjes van Zaventem naar Bromma vliegen. Van daaruit ligt Stockholm binnen handbereik en dat wordt meteen onze uitvalsbasis voor de komende week. Voor mij is het een blij weerzien met de Zweedse hoofdstad, maar Phaedra komt hier voor ‘t eerst. Het is dus mijn morele verplichting om haar mee te nemen naar de belangrijkste toeristische sights. En dat doe ik in dit tripverslag met plezier opnieuw…

GAMLA STAN

Laat ons beginnen bij het begin: Gamla Stan is het centrum van Stockholm in elke zin van het woord. Dit eiland ligt niet alleen in het midden van de stad, maar het vormt ook een ultieme trekpleister voor toeristen. Gamla Stan – wat je mag vertalen naar Oude Stad – barst van de pittoreske, felgekleurde geveltjes en übergezellige steegjes. Extreem groot is het eiland niet en je kan er dus nauwelijks verdwalen, maar ‘t is wel heerlijk om doelloos wat te kuieren. Het meest gefotografeerde stukje Gamla Stan is wellicht Stortorget, een pleintje waar de gezelligheid haast af druipt. Je kan hier, net zoals op de rest van Gamla Stan, de meest nutteloze souvenirs op de kop tikken, zwoel naar de Zweedse voorbijgangers loeren of ergens een drankje doen. En dat brengt ons naadloos bij een andere must-do in Stockholm…

TERRASJES

Natuurlijk vertel ik hiermee niks nieuws. In welke wereldstad vind je immers geen terrasjes vol toeristen? Pyongyang, zegt u? Ja, dat zou wel eens een valabel antwoord kunnen zijn. Maar alle gekheid op een stokje: terrasjes horen bij een citytrip zoals achtbanen bij een pretpark. En als die terrasjes dan nog eens aan het adjectief zonovergoten gelinkt worden, is het helemaal genieten. Op dat vlak hebben we hoegenaamd niets te klagen. Stockholm voelt dezer dagen aan als een als een badstad aan de Spaanse kust. Het wordt dagelijks dertig graden en de zon laat zich zowat achttien uur per dag zien. Niet meteen het weertype dat ik in Zweden verwachtte, maar het bevalt me wel. De terrasjes op Gamla Stan – die vaak ultrasmal zijn en trapsgewijs de heuvelachtige straatjes omlijnen – worden er nog aangenamer door. Belangrijke kanttekening: breng genoeg Zweedse kronen mee of wees bereid om je kredietkaart-limiet te verhogen. Goedkoop is het hier immers niet. Ons stamcafeetje voor deze week vraagt bijvoorbeeld bijna twintig euro voor een cocktail. Tipsy door de Zweedse straatjes wandelen is dus onmogelijk óf staat gelijk aan financiële zelfmoord. Kies maar.

Een van de leukste – en prijzigste – plekken die wij ontdekken, is het hippe Mälarpaviljongen. Je vindt dit enorme complex van terrasjes op een kwartiertje stappen van het Stockholmse stadshuis. Wat Mälarpaviljongen zo uniek maakt, is het feit dat het zichzelf gedeeltelijk op pontons bevindt die op een schilderachtig meer drijven. Het (voornamelijk regenboog-gezinde) publiek geniet hier extra van de zon, terwijl flessen cava en glaasjes rosé pijlsnel over de toonbank vliegen. De bevolking van Stockholm geniet duidelijk van ‘t leven tijdens zulke tropisch hete dagen.

dsc05140

KUNGLIGA SLOTTET

Dronken worden we om duidelijke redenen niet, wat ons goed uitkomt. Het is immers not-done om beschonken bij een koning op bezoek te gaan. Onze eerste dag in Stockholm brengt ons bij het Koninklijke Paleis. Dit enorme gebouw is te vinden op het noordelijke punt van Gamla Stan en ziet er behoorlijk indrukwekkend uit. Als er één ding is waarover Koning Carl Gustav, koningin Silvia en de andere familieleden niet mogen klagen, is het wel de ruimte die ze ter beschikking hebben. Het vierkante gebouw telt meer dan 600 kamers. De inrichting daarvan kan je in de meeste gevallen als protserig, ouderwets en klassiek beschouwen, maar dat maakt ons bezoek niet minder interessant. Het grootste deel van de tour is overigens betalend, maar de tentoonstelling van The Royal Armoury – gevestigd in een van de schitterende kelders – mag je gratis bekijken. Hier spotten we onder meer antieke koetsen, officiële kleding van voormalige Zweedse royals en een wapenarsenaal. Zelfs wanneer je niet wil investeren in een toegangskaartje voor de paleiskamers, moet je hier beslist effe binnen springen.

SHOPPEN

Whoever wants to be a Queen, should shop like a Queen. Een nieuwe slogan voor de toeristische dienst van Stockholm; gratis en voor niks aangeboden door mij. In eender welke Europese stad van formaat kan je een of meerdere winkelstraten terugvinden, vaak inclusief overdekte malls en department stores. Dat is in de Zweedse hoofdstad niet anders. Je hoeft vanaf het Koninklijke Paleis bovendien niet ver stappen om er te geraken. Het populairste shopdistrict van Stockholm bevindt zich op het eiland Norrmalm, letterlijk op enkele stappen van Gamla Stan. De zogenaamde Drottninggatan – dat mag je niet toevallig vertalen naar Koninginnenstraat – barst van de boetieks. De meest exclusieve luxemerken moet je in dit stadsdeel niet zoeken en da’s positief. Daardoor heeft Drottninggatan een toegankelijk en ongedwongen karakter. Het is een laan met toeristische prullaria, gadget-winkels en opvallend veel vestigingen van H&M.

dsc05661

Halverwege wordt Drottninggatan onderbroken door Sergels Torg, een van de drukste pleinen van de stad. Het gezelligste oord van Stockholm is dit helaas niet. Sergels Torg wordt gedomineerd door beton, koele gevels, bouwwerven en de kleur grijs. Met andere woorden niks om vrolijk van te worden. Hier zou een boompje wonderen kunnen doen.

dsc05662

GROEN

Het kille gelaat van Sergels Torg is gelukkig een uitzondering in het straatbeeld van Stockholm. Je hoeft in deze stad immers niet lang te zoeken naar bomen, frisse grasveldjes en klaterende waterpartijen. Kungsträdgården, dat op vijf wandelminuten van Sergels Torg ligt, is een van die zalige stadsparkjes. Toeristen en locals liggen hier samen in het gras, terwijl de fonteinen bestormd worden door verkoeling zoekende kleuters. Het is zo’n toffe plek dat Phaedra en ik er behoorlijk lang blijven. Leuk detail: ik schreef hier zowat de helft van het report over Gröna Lund.

SKANSEN

Als het nog wat groener mag, is Djurgården the place to be. Dit eiland staat bekend als het epicentrum van de vrije tijd in Stockholm. Wat Sentosa in Singapore is, is Djurgården in Stockholm en vice versa. Noem dit ook gerust een van de toeristische hubs van Stockholm, want er is heel veel – al dan niet cultureel verantwoord – vermaak te vinden. Een van die trekpleisters is Skansen, een openluchtmuseum. Dit enorme domein kan beschreven worden als een lokale versie van Bokrijk, want je krijgt hier een blik op het dagelijkse Zweedse leven van weleer. Het enorme domein is gevuld met antieken huisjes, moestuintjes en displays van oude ambachten. Bovendien ontmoet je op meerdere plekken traditioneel geklede locals, die vol passie hun verhaal vertellen. Je moet er wel voor zijn: mij doet deze kijk in ‘t verleden bijvoorbeeld niet veel, maar charmant is het wel.

Skansen is meer dan Bökrijk op z’n Zweeds; het is ook een dierenpark. De focus ligt logischerwijs op Scandinavische diersoorten. Je kan hier onder andere bruine beren, elanden en rendieren spotten, al moet je vaak goed kijken. Skansen is qua opbouw immers zo natuurlijk en uitgestrekt dat de beestjes zich doorgaans makkelijk kunnen wegstoppen. We herkennen dat probleem uit Kolmårdens Djurpark, het grootste dierenpark van Scandinavië. Verder gaat de vergelijking met die zoo niet, want Skansen bevat helaas geen kolossale houten achtbaan van Rocky Mountain Construction. Misschien is dat een leuk ideetje voor een toekomstige uitbreiding?

ZWEEDSE SCHLAGERS

Het gezelligste onderdeel van ons bezoek aan Skansen is het uurtje dat we doorbrengen aan een openluchtpodium. Het park is ‘s zomers de thuishaven van Allsång på Skansen, een soort Tien Om Te Zien met voornamelijk Zweedse artiesten. Het evenement wordt ‘s avonds opgenomen voor de televisie, maar je kan ook overdag plaatsnemen voor de repetities. Hoewel ik geen enkele performer herken, is het een ongedwongen momentje met verrassend aanstekelijke liedjes. Leuk.

dsc05708

VASA MUSEUM

Ik besef dat dit geen lijst met goed bewaarde geheimen is. Het zijn allemaal sights die de doorsnee toerist in de doorsnee toeristengids met de doorsnee toeristendingetjes vindt. Daarom mag ook Stockholms ultieme adresje – het beroemde Vasamuseum op Djurgården – niet ontbreken. Noem me gerust een cultuurbarbaar, maar ik ben meestal geen museumliefhebber. Musea zijn in mijn ogen vaak passieve plekken waar je te veel informatie moet aflezen op te kleine bordjes. Het Vasamuseum is gelukkig anders en je wordt hier visueel aardig verwend. Het museum werd opgebouwd rondom de Vasa, een indrukwekkend oorlogsschip uit de zeventiende eeuw. Het verhaal ervan is triest, maar tegelijkertijd ook een beetje lachwekkend. Het ging namelijk al mis vanaf de eerste reis: toen de Vasa in 1628 voor het eerst vaarde, begon het quasi meteen te zinken. Het schip zou uiteindelijk ruim drie eeuwen onderwater blijven liggen, tot men in 1961 met de berging begon. Het resultaat van een decennialang restauratieproject kan hier vandaag bewonderd worden.

Vanaf het moment waarop je binnen wandelt – en zo oog in oog komt met ‘t voorsteven van de Vasa – staat het Vasamuseum garant voor indrukwekkende views. Je kan het schip van op zes verschillende verdiepingen bewonderen en daarrond werden verscheidene aparte tentoonstellingen ingericht. Die tonen onder andere de bouw van het schip, de mensen die op de Vasa leefden (heel even, dan toch) en het ingewikkelde bergingsproces. Kortom: er valt erg veel pracht en praal te bewonderen. Bovendien is het allemaal geen ver-van-m’n-bed-show, omdat de originele Vasa hier gewoon binnen staat. Hoewel dit al mijn derde bezoek was, moet ik die toeristische gidsen dus nog steeds gelijk geven. Het Vasamuseum kàn en màg je eigenlijk niet missen.

SKEPPSHOLMEN & KASTELLHOLMEN

De negende stop van ons lijstje ligt niet op Djurgården, maar wel vlakbij: Skeppsholmen. Met een veerboot kost de oversteek tussen beide eilanden nog geen vijf minuten. Skeppsholmen is ondanks z’n centrale ligging een van kalmste plekjes in Stockholm. Het eiland bestaat uit veel groen, rustige wandel- en fietspaden en enkele musea. Verder dobberen hier wat zeiljachten, waaronder de oogstrelende witte af Chapman, waarin een jeugdherberg gevestigd is.

Vanuit Skeppsholmen leidt een brug naar Kastellholmen, een van Stockholms kleinste eilanden. Het minuscule lapje grond is de thuishaven van een schilderachtig kasteeltje en een park. Kastellholmen is niet de meest fantastische plek als het gaat over toeristische activiteiten, maar het uitzicht is wel ongeëvenaard. Omdat Kastellholmen zo centraal in de stad ligt, krijg je hier een schitterend 360 graden panorama cadeau. Je kijkt van het zuidelijke Södermalm en Gamla Stan tot aan de groene oase van Djurgården. En kan je, net zoals ik, urenlang dromerig staren naar rollercoasters? Dan is Kastellholmen sowieso een must-do. Op het oostelijke puntje van het eiland sta je immers vlakbij het laatste (maar beslist niet minst interessante) adresje van deze lijst…

TIVOLI GRÖNA LUND

Als ik van een ding zeker ben, is het wel dit: de genialiteit en de vindingrijkheid van Gröna Lund kan je niet in twee alinea’s beschrijven. Dit is dus een uitnodiging om vooral door te klikken naar het volgende report, waarin ik een uitgebreidere blik werp op m’n favoriete plek van heel Stockholm. De thuishaven van klinkende namen als Jetline, Twister en Ikaros… Tivoli Gröna Lund.

dsc05123

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s