Melbourne

Melbourne

“De thuishaven van de Australian Open en heel veel gelukkige mensen”

#Airport #City #Downunder #Australia  #Byebyevliegskes

Een heel goedemiddag vanuit Tullamarine Airport en godzijdank… er zijn hier geen zwermen vliegjes die me aanvallen wanneer ik de terminal verlaat. We vertrokken vanochtend uit het Ayers Rock Resort en lieten de schoonheid, de hitte en dat vervelende ongedierte van het eindeloze Australische binnenland achter ons. Een heuse verademing, dat kan ik je verzekeren. Bovendien brengt de verplaatsing ook vestimentaire voordelen met zich mee: onze kledij hangt niet meer vol met roodachtig woestijnzand en we kunnen opnieuw buiten wandelen zonder zo’n vliegennetje over onze hoofden te trekken. Ik denk zelfs dat de lokale bevolking ons met een twijfelachtige blik zou aanstaren als we hier zo’n afschuwelijke gezichtbescherming gebruikten. We nemen namelijk tijdelijk afscheid van de ongerepte natuur en opteren opnieuw voor de rush van een metropool. Nadat we onze huurwagen ophaalden, sjezen we in rechte lijn naar een van de meest zuidelijke wereldsteden op deze planeet: Melbourne.

Laat me alvast de conclusie van dit report verklappen… Melbourne is fantastisch! Er zijn zo van die steden waar je meteen het gevoel hebt dat je er zelf zou kunnen wonen. Deze op een na grootste stad van Australië is zo’n plek. Een toevalligheidje is dat wellicht niet, want Melbourne werd al ‘ns uitgeroepen tot de meest leefbare stad ter wereld. Ben je van plan om binnen afzienbare tijd te emigreren en lijken Bagdad, Timboektoe of Mogadishu je niet de meest ideale bestemmingen? Overweeg dan gerust Melbourne als optie, want je zou hier volgens verschillende bronnen een erg hoge leefkwaliteit genieten.

#Drankjes #Cocktails #Zomeravond #Yarrariver #Local #Onderdebrug #Ponyfishisland

Om te bewijzen dat ik deze informatie niet verzin, toon ik jullie in dit report een aantal plekjes die Melbourne en haar wijde omgeving de moeite waard maken. Nummer één in dat lijstje wordt ons trouwens al kort na aankomst aangereikt door een local. We spreken immers af met Birgitte, de nicht van Michaël die inmiddels al enkele jaren in Melbourne woont. Ze neemt ons op deze nazomerse dinsdagavond mee voor een relaxed dinertje op een gezellig terras, waarna we een zwoele nachtclub in openlucht ontdekken. De plek waar ik echter het felst van onder de indruk geraak, is de coole cocktailbar die onder een voetgangersbrug verscholen ligt. Alhoewel… verscholen? Bar Ponyfish Island ligt pal in het centrum van Melbourne en pronkt zelfs met een prime location aan de Yarra River. Op zulke plekken vind je doorgaans niet de meest interessante zaken, maar dat blijkt hier anders. De bar wordt op deze weekavond voornamelijk door Australiërs gefrequenteerd en de sfeer is laid-back zoals je dat Down Under verwacht. Ik slurp hier langs de rivieroever aan een hemelse cocktail, ik geniet van een waanzinnig panorama op de nachtelijke skyline van Melbourne en ik praat met een Belgische topvrouw die haar buitenlandse droom waar maakt. Genieten! Birgitte, bedankt voor die waanzinnig fijne avond en ook bedankt dat je Melbourne meteen toont zoals het is: vrolijk, open-minded en misschien een tikkeltje alternatief. Als levensgenieter ben je hier sowieso aan het juiste adres.

Een goedemorgen vanuit Quay West Suites, onze accommodatie in Melbourne. We werden hier voorzien van een kamer die wansmakelijk groot is voor ons tweeën. Michaël en ik kregen namelijk een ruime slaapkamer en een dito badkamer, een volledig uitgeruste keuken, een eettafel en een comfortabele zithoek. Hebben we al die luxe nodig? Niet echt, maar het decadente optrekje brengt op deze woensdagochtend een welgekomen troost. Wanneer we de gordijnen openen, zien we namelijk dat de herfst elk restje zomer op een enkele nacht verjaagd heeft. De hemel is grijs, regen valt met bakken uit de lucht en de temperatuur werd gehalveerd ten opzichte van gisterenavond.

#Shopping #Regen #Mall  #Shopuntilyoudrop #Hopelijkisdelimietvanmijncreditcardnognietoverschreden

De weersomstandigheden maken zo’n citytrip meteen minder interessant, maar als Belg ben je eigenlijk wel gewend aan het wisselvallige klimaat van Melbourne. Gelukkig is er zo’n activiteit die elke stad aanreikt wanneer het regent: shoppen. Toegegeven: winkelen is over ‘t algemeen geen favoriete bezigheid van me en ik ben zo’n jongen die aan twee paar schoenen voldoende heeft. Maar tja, wat moet je anders doen wanneer het pijpenstelen regent? Bovendien is het sowieso geen straf om door enkele van de vele malls in Melbourne te kuieren. Die variëren hier van de hypermoderne (Emporium Melbourne) tot de oogstrelende klassieke variant (Royal Arcade). Tel daar de vele brede winkelboulevards bij op om te besluiten dat Melbourne een waar paradijs voor shoppingfans is. Dat zou een geldig excuus kunnen zijn om m’n laatste Australische dollars rijkelijk te spenderen aan een uitbreiding van de kleerkast, maar het blijft bij een jeans, een postkaartje en een souvenir voor m’n eenjarig neefje.

#Tennis #SportiefGlenneke #Australianopen #Thirtylove #BatmanAvenue #Waarisrobinavenue

Na de vrolijkheid van een voormiddagje shopplezier, brengt de namiddag ons naar een plek die pure sportiviteit en mannelijkheid uitademt. Ooit gehoord van de Rod Laver Arena? Ik moet in alle eerlijkheid toegeven dat er absoluut geen belletje gaat rinkelen, maar volgens Michaël is het een onmisbare halte in dat rondje Melbourne. Michaël-ipedia weet me namelijk te vertellen dat deze enorme arena jaarlijks de Australian Open huisvest. Tijdens de maand januari wordt dit stadion dus volgepropt met bijna 15.000 Grand Slam-fans. Vandaag is er daarentegen geen tennisbal te beleven, wat in combinatie met het miezerige weer een tamelijk doods tafereeltje oplevert.

Heel boeiend is het sportcomplex Melbourne Park niet wanneer je de stadions vanaf een afstandje moet bekijken. We moeten onze fun dus elders zoeken en ik word op mijn wenken bediend door een drukke laan die quasi rechtstreeks aan de Rod Laver Arena grenst. Dat is niet de mooiste, drukste of gekste straat ter wereld, maar het is de naam die met originaliteitsprijzen gaat lopen. Want geef toe: wie wil er geen selfie met het straatnaambord op Batman Avenue? En welke Robin droomt er niet van om op nummer 38 van Batman Avenue te wonen? We beelden ons stiekem wel effe in dat Melbourne en Gotham City vergelijkbare steden zijn.

DSC09626


#Shrineofremembrance #Stilworden #Vlammetje #Wereldoorlog #Zelfsalsaustraliërishetlevennietaltijdeendroom

Melbourne mag dan wel een levendige stad boordevol jeugdigheid zijn, maar er zijn ook minder vrolijke plekjes. Concludeer echter niet te vlug dat een trieste plaats automatisch synoniem staat aan een oninteressante plaats. Zo vond ik Shrine of Remembrance ondanks haar weinig amusante achtergrondverhaal een streling voor het oog. Dit Grieks ogende herdenkingsmonument voor slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog straalt in al z’n grootsheid en staat middenin een rustgevend parklandschap. Ik ga je niet omver blazen met allerlei weetjes over dit gebouw, maar een specifiek feitje wil ik je niet onthouden. Elk jaar op 11 november om 11 uur ‘s ochtends valt er een lichtstraal door een opening in het dak die het woord Love binnenin het gebouw verlicht. Een beetje melig, dat wel. Laat dat je echter niet tegenhouden om hier een kijkje te nemen. Shrine of Remembrance is immers een ronduit indrukwekkend monument.

#Eendagjeweg #Vandestadnaardenatuur #Greatoceanroad #Portcampbell #Nationalpark #Theplacetobevoorsurfers #Hoeverishetnogtotantarctica

Op donderdag verlaten we de binnenstad en gaan we de wijde wereld in. Nu ja… de wijde wereld rondom Melbourne. We maken een daguitstap naar Port Campbell National Park en de wereldberoemde Great Ocean Road. Dit schilderachtige natuurspektakel verdient een eigen report, dus klik vooral hier als je verder wil lezen.


#Stkilda #Beach #Lunapark #Angstaanjagendetoegangspoort #Gepensioneerdeachtbanenalert #Scenicrailway #Rollercoaster #ACEcoasterclassic

Na ons uitje naar Port Campbell National Park gaan we op zoek naar pretparkkriebels. Die vinden we in Luna Park Melbourne, het zuidelijkste pretpark dat we beiden ooit bezocht hebben. En het pretpark met de meest griezelige toegangspoort… Ook dat verdient uiteraard een apart reisverslag.

Vrijdag 8 april 2016

#Citytrippen #Federationsquare #Flindersstreet #Glennekegoesmuseum #Datgebeurtooknietvaak #Sightseeing #Laatstedag #DagDagDownUnder

Nogmaals een goedemorgen vanuit onze balzaalachtige hotelkamer. Vandaag staan Michaël en ikzelf met een overwegend droevig gevoel op. Het weer is daar niet verantwoordelijk voor, want na twee kille dagen valt er eindelijk opnieuw wat zonneschijn op onze huid. Helaas zal dat ongeveer de laatste Australische zon zijn die we in lange tijd voelen; we stappen vanavond namelijk op een vliegtuig naar Singapore. Vooraleer we afscheid nemen van de Aussies, moeten we echter nog wat belangrijke plekjes in Melbourne ontdekken. Onze dag begint op het meest levendige punt van de stad en dat ligt (logischerwijs) rond het belangrijkste treinstation. Net zoals in vele wereldsteden het geval is, werd dat stationsgebouw zelfs een handelsmerk voor Melbourne. Ken je die coole monument-symbooltjes die op Facebook verschijnen wanneer je ergens heen reist? Wel, als je de trip naar Melbourne onderneemt, verschijnt er op je Facebook-status een gestileerd okerkleurig gebouw met een groen koepeldak. Dat is Flinders Street Station. Natuurlijk valt er in zo’n treinstation bitter weinig te beleven als je zelf geen trein nodig hebt. We kunnen hier dus weinig meer doen dan het verplichte fotootje maken, om vervolgens naar de volgende toeristische hotspot te wandelen. Gelukkig voor ons vinden we die gewoon aan de overkant van de straat.

Recht tegenover Flinders Street Station ligt Federation Square, een plek waar cultuur en vrije tijd centraal staan. Het in 2002 aangelegde plein was geruime tijd een doorn in het oog voor locals. Enerzijds is dat begijpelijk, want Federation Square is qua exterieur alles behalve alledaags. Anderzijds is het bijzondere uiterlijk wel een goeie manier om aandacht te trekken. En doet Federation Square zeker; haast iedereen maakt er wel een foto van de unieke façades. We bezoeken hier onder andere ACMI, het Australian Centre for the Moving Image. Dit museum vertelt over film, televisie en computergames en het geheel werd verrassend modern en interactief opgevat. We bewonderen enkele rekwisieten uit Moulin Rouge, we ontdekken achtergrondinformatie over Toy Story en er staat hier zelfs zo’n waanzinnig leuke zoetrope. Het bezorgt ons een aangenaam uurtje vermaak en bovendien bezoeken we ACMI geheel gratis. Altijd mooi meegenomen.

#Citycircle #Tram #Antiekoprails #Gratisvervoer #Beautifulmelbourne #Perseenstweehonderdtoeristenineenwagon

Melbourne is een rasechte tramstad. Wil je jezelf in de binnenstad verplaatsen? Dan helpt het tramnetwerk je doorgaans snel en frequent verder. Eén specifieke lijn trekt echter onze aandacht en dat is nummer 35. Deze zogenaamde City Circle Tram rijdt voortdurend z’n rondjes door het Central Business District en houdt halt bij de belangrijkste toeristische highlights. Tijdens de rit speelt er een bandje dat informatie geeft over de nabije omgeving en wat er allemaal te beleven valt.

Twee zaken maken de City Circle Line bovendien extra boeiend. Ten eerste mag je de tramlijn gratis en onbeperkt gebruiken, ten tweede wordt lijn 35 vertegenwoordigd door antieke voertuigen in een stijlvol bordeaux kleurschema. Het is heerlijk om de stokoude, doch perfect onderhouden tramstellen door de straten te zien glijden. Het is zo mogelijk nog leuker om er zelf in plaats te nemen. We benutten de City Circle Tram onder meer om een kijkje te nemen bij…

DSC09865


Melbourne Star, het 120 meter hoge reuzenrad van waaruit je een prijzig panorama over de stad kan scoren…

DSC09857


… het wondermooie Royal Exhibition Building

DSC09860


Queen Victoria Market, een gigantische overdekte foodmarkt…

DSC09850


… het Princess Theatre, een van de beroemdste schouwburgen in Melbourne…

DSC09828


… en bij het parlement van de staat Victoria.

#Parliament #Victoria #Politiektoerisme #Gratistour #Opdiestoelheeftdequeengezeten #Magikookopdiestoelzitten? #Neen

Als Belg ben je soms terecht geneigd om politieke ontwikkelingen niet meer te volgen. Het gaat er in ons land immers vaak zo onbegrijpelijk aan toe dat m’n interesse naar een historisch laag peil gezakt is. En als ik het in België niet volg, waarom zou ik mezelf dan in godsnaam verdiepen in de politiek van een land aan de andere kant van de planeet? Toch komt Michaël op de proppen met het idee om het Parliament of Victoria te bezoeken. Het statige gebouw ligt centraal in de binnenstad van Melbourne en bovendien is er ook hier een gratis sightseeing-tour beschikbaar (valt het op dat we vandaag de budgetvriendelijke toerist uithangen?). De rondleiding duurt ongeveer een halfuur en we krijgen zowat elk interessant hoekje van het gebouw te zien. Verrassend genoeg mogen we overal naar hartenlust fotograferen en is plaatsnemen op de zeteltjes van het halfrond evenzeer mogelijk. Een kleine uitzondering wordt er gevormd voor de stoel waar Queen Elisabeth II ooit op plaats genomen heeft. Hoewel ik m’n persoonlijke kontafdruk dus niet mag vergelijken met die van de Britse Queen, ervaar ik de tour door het parlementsgebouw nog steeds als erg boeiend. ‘t Is namelijk eens wat anders dan zo’n pretparkbezoek of een waterval-selfie. En gratis entertainment, dat krijgt sowieso een streepje voor.

#Kofferspakken #Melbourneairport #Terugnaarhetnoordelijkhalfrond #Ikwilnognietnaarhuis

Onze laatste uurtjes in Melbourne tikken genadeloos weg en tegelijkertijd moeten we ook afscheid nemen van het Australische continent. Over enkele dagen loopt m’n drie weken durende vakantie ten einde en het wordt bijgevolg tijd om aan de 16.600 kilometer lange terugreis te beginnen. Gelukkig is er tijdens die terugreis nog een driedaagse tussenstop in de exotische metropool Singapore gepland, maar het blijft een pijnlijk besef dat we de Aussies vanavond definitief achter ons laten. Dat gevoel is extra triest omdat ik Melbourne echt een heel fijne plek vond. Het weer was er weliswaar minder zomers dan op de andere plaatsen die we bezochten, maar da’s een van de weinige minpunten die ik kan opsommen. We zochten ons vermaak bij de toeristische highlights in en rond de stad, we probeerden enkele lokale bars en we scoorden een coastercredit waar je simpelweg stikjaloers op hoort te zijn. Kortom: de afgelopen vier dagen waren top!

DSC09809


Niet helemaal overtuigd? Scroll dan gerust terug naar boven en begin opnieuw te lezen. Melbourne heeft immers echt voor ieder wat wils. Aan een zoete cocktail slurpen bij #Ponyfishisland of een nieuw paar schoenen kopen in een van de vele #Shoppingmalls? Dat kan. Zoeken naar superhelden op #Batmanavenue en daarna helemaal stil worden dankzij de pracht van een #Oorlogsmonument? Evenzeer mogelijk. Vertrek ook gerust op dagtrip naar #Portcampbellnationalpark en bewijs met een foto van de #Achtovergeblevenapostelen dat je een Australische topbestemming met je eigen ogen hebt aanschouwd. Keer vervolgens terug naar Melbourne, maak een ritje op een #Antiekeachtbaan of op een #Antieketram. Scoor ten slotte nog een portie kostenloos plezier op #Federationsquare en voel jezelf benadeeld wanneer je niet mag neerzitten op de plek van Elisabeth’s #Koninklijkekont. En ziezo… Daar zijn #heelveelgoederedenen om #Melbourne diep in je hart te sluiten. Kom ik hier ooit nog terug?

DSC09804


#Zekerweten! #Byebyedownunder #Australiexit #Uwasgeweldig #Wordtvervolgd #Maardaninsingapore #Totbinnenkort

2 thoughts on “Melbourne

  1. “Alleen de toegangspoort van Bobbejaanland jaagt me harder de stuipen op het lijf”: geweldig! 🙂 Zeer aangenaam leesvoer. Zoals steeds interessant en informatief geschreven. Top! 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s