Disney’s Hollywood Studios

Disney’s Hollywood Studios

Lake Buena Vista, Florida, USA

Waardering: 2.5 uit 5.

“De toekomstige thuishaven van Toy Story en Star Wars”

Wat is er aan de hand met Disney’s Studio-themaparken? Ligt het aan mij, of zijn die plekken echt vervloekt? Want kijk… dat Walt Disney Studios in Parijs ’s werelds minst aantrekkelijke Disney-park is, dat weten we allemaal. Maar wist je dat de tegenhanger in Walt Disney World eigenlijk nauwelijks beter scoort? Ook dit park slaagt er maar nauwelijks in om bezoekers een hele dag bezig te houden. Ook hier is het moeilijk om gasten naar een droomwereld te transporteren. En ook de Amerikaanse filmstudio’s lijken nog niet helemaal klaar. Maar ja… een ritje op de originele Tower of Terror is verplichte kost wanneer je in Disney World bent, toch? We nemen dus de bus naar Disney’s Hollywood Studios, een park dat in de nabije toekomst wel eens from zero to hero zou kunnen evolueren.

Je hoort spontaan Hooray for Hollywood mee te kwelen wanneer de stijlvolle ingang van het studiopark in je vizier komt. Tegendraads als we zijn, halen we niet ons zangtalent maar wel ons kritische oog boven. Als regelmatige bezoeker van het Europese Disney Resort creëer je namelijk een onweerstaanbare drang om steeds te vergelijken. Eén ding mogen we onze eigen Walt Disney Studios alvast niet verwijten: de entree. Ik hou van de sierlijke toegangspoort, het grootse Place des Frères Lumière en ’t is leuk dat de hoofdstraat afgeschermd werd van het veranderlijke Noord-Franse klimaat. Ja, zo hoort een ingang eruit te zien. Helaas verliezen we daarna elk stukje consistentie: een trieste asfaltvlakte links, een iets kleurrijkere betonvlakte rechts en een leuk geprobeerd, doch veel te kleinschalig en levenloos stukje Hollywood. Dat doen de Amerikanen een stuk beter. Want hoewel de eigenlijke hoofdlaan (die geheel volgens cliché Hollywood Boulevard gedoopt werd) minder uniek is dan onze Studio 1, ligt er achter de straathoek wel een echt pretpark in plaats van een asfaltvlakte. De sfeer is dus heerlijk, iets wat deels te danken is aan de vroege Kerstdecoraties.

Wie ooit de echte Hollywood Boulevard bezocht, weet dat dit best een marginale plek is. Je maakt een verplichte foto bij je favoriete ster op de Walk of Fame, kiekt vlug het Hollywood Sign en dat beroemde Chinese Theatre, om vervolgens zo snel mogelijk naar minder dreigende oorden te vertrekken. In Hollywood Studios schrapte men de landlopers en de opdringerige straatverkopers, zodat we eindelijk tijd krijgen om te ontdekken wat er achter die gevels schuil gaat. Achter de gevel van het Chinese Theatre bevindt er zich momenteel alvast een grote bouwwerf. De reusachtige Great Movie Ride fungeerde jarenlang als een van de blikvangers binnen het park, maar deze dark ride voelde de laatste jaren hopeloos gedateerd aan. Walt Disney World besefte dit en koos ervoor om de iconische attractie te vervangen door Mickey & Minnie’s Runaway Railway. Dit wordt de eerste dark ride waarin Mickey himself de hoofdrol speelt en de concepttekeningen zien er alvast fantastisch uit. Wordt vervolgd… ergens tijdens het jaar 2020.

Het attractieaanbod van Disney’s Hollywood Studios is anno 2017 beperkt. Te beperkt, moet ik zeggen. Qua live-voorstellingen en entertainment mogen we echter niet klagen: je kan meerdere uren vullen met het showaanbod. Een van de grootste voorstellingen is Indiana Jones – Epic Stunt Spectacular. Niet alleen de naamgeving, maar ook de enorme tribune en de knappe setting doen vermoeden dat dit een voorstelling van wereldniveau is. Bespaar jezelf echter de teleurstelling: hoewel de eigenlijke stunts beslist indrukwekkend zijn, onderbreken Indy en z’n regisseur het geheel telkens voor minutenlange bla-bla-bla. Wanneer er op een gegeven moment enkele vrijwilligers uit het publiek gehaald worden, dreigt de zogenaamde Epic Stunt Spectacular al helemaal naar goedkope slapstick te evolueren. Mijn complimenten voor de multifunctionaliteit van het decor en voor de speciale effecten, maar deze dertig minuten duurden langer dan dertig minuten eigenlijk horen te duren.

Star Wars-fans werden helemaal gek toen Disney’s Hollywood Studios in 2011 haar langverwachte update van de klassieker Star Tours presenteerde. De ietwat verouderde simulator werden gepimpt met moderne effectjes, 3D-brillen en een computer die maar liefst vierenvijftig verschillende ervaringen kan samenstellen. Dat klinkt allemaal ontzettend cool, maar na zes jaar haalt Star Tours – The Adventures Continue nog nauwelijks wachttijden van een kwartier. Het tijdperk van dit attractietype is voorbij en daar kan zelfs een peperdure update maar weinig aan veranderen. Het is bovendien de vraag wat de positie van Star Tours zal worden wanneer het langverwachte themagebied Star Wars – Galaxy’s Edge in 2019 de poorten officieel opent.

Er staat niet alleen een gedeelte rond Star Wars op de planning; ook Toy Story krijgt binnenkort z’n eigen themagebied in Disney’s Hollywood Studios. Dat zal zelfs vrij snel gebeuren: over een half jaar zou de nieuwe zone operationeel moeten zijn. Het toekomstige Toy Story Land wordt indrukwekkender dan de versie die wij in Walt Disney Studios kennen, al zal het aantal attracties gelijk zijn: drie. Mack bouwt momenteel een gelanceerde achtbaan, er komt een familiale flat ride en nummer drie heet Toy Story Midway Mania. Toegegeven… die laatste is niet nieuw, want deze beroemde dark ride staat al sinds 2008 in het park. Sindsdien staat ie vaak garant voor de langste wachttijden van het hele park, wat ik enigszins verrassend vind. Begrijp me niet verkeerd: Toy Story Midway Mania is pure fun en speelt zowat elke andere interactieve ride moeiteloos naar huis, maar het is en blijft een uitvergroot computerspel met 3D-brilletjes. Verwacht tussen de virtuele actie bovendien geen noemenswaardig thema en het exterieur doet eerder aan een winkeletalage dan aan een Disney-attractie denken. Op dat vlak deden de Japanners en de Californiërs duidelijk meer moeite. Prima attractie hoor, maar ik zou er hooguit een halfuur voor aanschuiven.

Mijn Disney-lievende hart gaat niet alleen sneller kloppen dankzij de schitterende geschiedenisles die One Man’s Dream oplevert, maar ook shows met Disney-prinsessen dragen hun steentje bij. Hollywood Studios heeft met Voyage of the Little Mermaid en Beauty and the Beast – Live on Stage trouwens twee pareltjes in huis. Vooral die tweede overtuigt dankzij haar grootse aanpak en de aanstekelijke liedjes. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe waardevol dergelijk entertainment voor een Disney Resort is en ik vind het heerlijk om hier een halfuurtje uit te blazen.

Niet alleen de shows scoren punten, ook de restaurants van Hollywood Studios doen het goed. We worden vanmiddag verwacht bij 50’s Prime Time Café en dat zou meteen een van m’n beste horeca-ervaringen in Walt Disney World worden. We zijn hier op aanraden van een lokale Cast Member en zij was vooral laaiend enthousiast over het niet-alledaagse concept. Je eet in dit restaurant namelijk aan de keukentafel van je oma en dan gelden er andere regels. Met andere woorden: ellebogen van tafel en alle groenten netjes opeten, tenzij je gestraft wil worden door een van de obers. Het personeel zit ontzettend sterk in z’n rol en dat levert een hilarische ervaring op. Bovendien eten we heerlijk en is de menukaart (naar pretparknormen) correct geprijsd. We verlaten 50’s Prime Time Cafe niet uitsluitend met een volle maag, maar zijn tevens een topmoment rijker. Reserveren is wel ten stelligste aangeraden als je niet urenlang in het antieke salon wil wachten op een beschikbaar tafeltje.

Van het kitscherige interieur van je grootouders naar de glitter and glamour van Hollywood: we worden verwacht op Sunset Boulevard. Deze in 1994 geopende laan geeft misschien wel het bekendste beeld van Disney’s Hollywood Studios en heeft dat te danken aan The Hollywood Tower Hotel. Ik hoef je wellicht niet meer te vertellen dat een onweer dit ooit zo beroemde luxehotel omtoverde tot een spookachtig, verlaten krot. The Twilight Zone – Tower of Terror is het inmiddels twintig jaar oude origineel waarop Anaheim, Parijs en Tokio hun eigen versie baseerden. Toch staat de pionier in Orlando nog steeds bekend als de meest legendarische van het viertal. Dat is grotendeels te danken aan de zogenaamde Fifth Dimension, een sequentie waarin de liftkooi meer doet dan je van een traditionele lift zou verwachten. Het effect gaat gepaard met knappe visuele illusies en de meerwaarde ten opzichte van de andere varianten is inderdaad enorm. Na de grimmige boiler room en de realistischere manier van instappen (je wandelt niet door een misplaatste gang, maar zit meteen in de lift) vormt de Fifth Dimension een ultieme spanningsopbouw naar het intense valgedeelte. Daar pakt Disney overigens uit met een random programma, waardoor Tower of Terror niet de voorspelbare ervaring is die quasi iedere attractie op een gegeven moment wel wordt. Le Tour de la Terreur – oeps, verkeerde park – is met andere woorden het beste bewijs dat Disney niet enkel magische prinsessenkasteeltjes kan bouwen. Storytelling? Check. Intensiteit? Check. Awesomeness? Double check!

Laten we onze twee thrill rides maar lekker in een hoekje verzamelen, moet Disney gedacht hebben toen het Rock ‘n’ Roller Coaster in 1999 naast Tower of Terror bouwde. Wij als Europeanen kennen het concept als een ronduit heerlijke Vekoma die door een met discolampen gevulde fabrieksloods sjeest. Pure fun, maar tevens verhaalloos as hell. Dat is op z’n zachtst gezegd bizar, want drie jaar eerder kon men een identieke baan wel een consistente achtergrond meegeven. Stel je voor dat je in Los Angeles bent en een ontmoeting hebt met rockgroep Aerosmith. Wanneer de band echter beseft dat ze hopeloos laat zijn voor hun concert aan de andere kant van de stad, willen ze ons meenemen in hun superstretch limousine. Fijn, dat zien we zitten! We vertrekken in een ietwat groezelige parkeergarage en razen vervolgens rakelings langs verkeersborden, palmbomen en schijnwerpers zoals je die in een karikaturaal L.A. zou verwachten. Het thema is niet hoogstaand en haalt het in de verste verte niet van de high-tech lichtshow die men in Parijs neerzette, maar ’t is logischer en best geloofwaardig. Ik ervaar de Amerikaanse versie dus minstens even amusant als de Europese, maar een echte winnaar aanduiden is verdomd lastig.

Wanneer de nacht valt, begint er een massale toestroom naar het theater van Fantasmic! Deze show (die inderdaad met een uitroepteken geschreven wordt) behoort al jaren tot de toppers van Hollywood Studios, dus onze verwachtingen liggen hoog. Die verwachtingen worden aanvankelijk niet getemperd door de indrukwekkende omvang van het Hollywood Hills Amphitheatre, waar een halfuur voor aanvang al duizenden mensen ongeduldig zitten te wachten. Fantasmic blijft ruim vijftien jaar na de première duidelijk hot. Maar weet iemand eigenlijk waarom? Hoewel Orlando de enige versie van Fantasmic is die met een exclusief theater kan pronken, ervaar ik het als de minst geslaagde van het drietal. We zitten vijftig procent van de tijd naar waterprojecties te staren en bepaalde scènes zijn verbazend saai. De finale komt dankzij een enorme vuurzee gelukkig beter uit de verf, maar het blijft een teleurstellend spektakel wanneer de Japanse en Californische tegenhangers reeds zag. Negeer dus sowieso de goede raad om anderhalf uur op voorhand ter plaatse te zijn. In die tijd kan je gerust een extra rondje Tower of Terror maken.

Eindigen met een valse noot is niet fijn, maar het vat de dag wel op een doeltreffende manier samen. Disney’s Hollywood Studios geeft me immers sowieso gemengde gevoelens. Niet omdat ik me hier niet amuseer; het park heeft dankzij Rock ‘n’ Rollercoaster, Tower of Terror en het vele entertainment zelfs een mooi aanbod. Bovendien is de thematiek een stuk consistenter uitgevoerd dan in Parijs en hebben de Amerikanen op papier een completer aanbod. Hollywood Studios lijdt echter aan het kwaaltje waar elk studiopark mee te kampen heeft: kilheid. Omdat quasi elke ride en show in zo’n enorme hal verwerkt wordt, missen dergelijke parken de levendigheid die een gemiddeld pretpark net zo aantrekkelijk maken. Je ziet geen coastertrein over z’n rails donderen en je hoort geen gillende tienermeisjes. En hoe geniaal al die overdekte attracties op zichzelf ook zijn, het maakt een park minder uitnodigend. De hoofdstraat, Echo Lake en Sunset Boulevard vind ik reuzegezellig aangepakt, maar de hele linkerzijde van het park illustreert perfect wat ik bedoel. Natuurlijk komt hier dankzij Toy Story Land en Galaxy’s Edge snel verandering in, maar de huidige versie van Hollywood Studios heeft qua sfeer overduidelijk z’n mankementen.

Hollywood Studios is vandaag het minst boeiende park uit de Walt Disney World-familie, maar er staan grootse tijden voor de deur. Hoe dat nieuwe Toy Story Land is? En of Star Wars Land effectief alle torenhoge verwachtingen inlost? Ik vertel het jullie graag over enkele jaren. Nu zou ik echter zeggen: laat ons naar leukere plekken gaan. Naar de plek waar het succesverhaal van dit gigantische vrijetijdsresort begon, bijvoorbeeld. Magic Kingdom, we komen eraan.

Disney’s Hollywood Studios

Fotogalerij 2014 & 2017

TERUG IN DE TIJD

DISNEY’S HOLLYWOOD STUDIOS

Bedenkingen? Vragen? Commentaar? Laat gerust een berichtje achter via het invulveld onderaan deze pagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: