10 Sights in Singapore

Singapore

“Bloedhete, hypermoderne en buitengewoon attractieve stad”

DSC01265

Laat me beginnen met een vraagje aan de lezers: hoe steken jullie eigenlijk een reis in elkaar? Stap je naar een reisbureau voor een kant-en-klaar pakketje? Zoek je online naar een groepsreis die je aanspreekt? Of stel je helemaal individueel een droomreis samen met losse bouwstenen? In mijn geval geldt alvast die laatste optie. Het leuke hieraan is de vrijheid, de garantie dat je nergens een activiteit zal doen die niet honderd procent jouw ding is. Dat kan belangrijk zijn wanneer je speciale voorkeuren hebt. Ik heb het dan over uitstapjes naar lokale pretparken (check), een bezoekje aan een leuke cocktailbar (double check) of een airline waar je sowieso mee wil vliegen. Ook hieraan maak ik mezelf schuldig. Wanneer ik een reis naar het Verre Oosten plan, check ik immers elke keer of Singapore Airlines me kan brengen. Ik hou niet alleen van hun toegewijde service en hun buitengewoon stijlvolle crew, maar ik ben ook helemaal weg van hun thuisstad Singapore.

Toen Phaedra en ik onze voorjaarsreis van 2020 begonnen te bespreken, werd er één ding al vlug duidelijk: we gaan naar Vietnam. Het vorige seizoen van De Mol had ons warm gemaakt voor dit exotische land. We voelden dat Vietnam een toffe mix van natuur, steden en achtbaankriebels zou opleveren, iets waar we ons beiden in konden vinden. Maar dan komt dat onvermijdelijke moment waarop je begint na te denken over de plekken die met Vietnam gecombineerd kunnen worden. Want als je dan toch in de buurt bent… Tijdens deze fase wens je vaak dat je over een oneindig aantal vakantiedagen beschikt, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Een paar dagen Thailand of tussendoor effe naar Hong Kong Disneyland? Kan allemaal. De vrienden van Bunnies Unleashed brachten echter het ultieme antwoord: Cambodja. Vanuit Vietnam ligt het tempelcomplex van Angkor achter de spreekwoordelijke hoek en dit is zo’n plek die haast iedereen wel eens gezien wil hebben. Vietnam en Cambodja, dat werd dus de combinatie. Tijdens de zoektocht naar betaalbare vliegtickets kon ik trouwens m’n geluk niet op. Singapore Airlines bleek met voorsprong de beste vluchturen en tarieven aan te bieden, waardoor ik al vlug dit onvermijdelijke WhatsAppje naar Phaedra stuurde:

Hey Phae, wat zou je denken van drie dagen Singapore om de reis te starten?

DSC01437

Lang verhaal kort… Phaedra ging akkoord en daarom start onze trip naar Zuid-Oost Azië in het broeierig hete Singapore. Na een ruim twaalf uur durende vlucht landen we hier op donderdag 23 januari voor dag en dauw. De ochtendspits van de binnenstad komt langzaamaan op gang, maar ons tijdsbesef is nul. We overbrugden zonet een tijdsverschil van zeven uur en dat voel je. Gelukkig gunt het hotel ons een vroege check-in, waardoor we vanochtend alvast even kunnen opfrissen in de kamer. We kozen voor Grand Park City Hall, een hypermodern hotel middenin het stadscentrum. Het is niet de goedkoopste optie – luxe kost in Singapore een stevige duit – maar we zijn blij met onze keuze. Het bed ligt heerlijk, de kamer is relatief ruim en de locatie is fantastisch. De meeste bezienswaardigheden van de binnenstad liggen immers op wandelafstand. En die bezienswaardigheden vormen meteen het centrale thema van dit report. Laat ons eens kijken wat Singapore zoal te bieden heeft.

DSC01243
DSC01438
DSC01441

MARINA BAY

Wanneer het over Singapore gaat, denk ik altijd meteen aan Marina Bay Sands. De contouren van dit futuristische hotel zijn onmisbaar geworden aan de skyline van Singapore. Sinds Marina Bay Sands tien jaar geleden z’n deuren opende, prijkt de herkenbare vorm van het gebouw op zowat elk souvenir dat je in de toeristenwinkels terugvindt. De ene noemt het een skateboard op palen, de andere ziet er een modern luchtschip in. De ene houdt ervan, de andere vindt het afschuwelijk. Bij welk kamp je ook hoort; je maakt tijdens een verblijf in Singapore wellicht minstens één foto waar dit hotel op staat.

DSC09921

Marina Bay Sands ontleent z’n naam aan de Marina Bay, een watermassa in het oosten van de stad. De baai is omringd door luxehotels, de wolkenkrabbers van het zakendistrict, theaterzalen, een drijvend (!) voetbalstadion en prachtige wandelpromenades. Marina Bay is vanuit toeristisch standpunt het centrum van Singapore en ‘t is er dus altijd druk. Zelfs wanneer we om acht uur ‘s ochtends de stad in trekken, loopt er hier al een behoorlijke mensenmassa rond. Locals gebruiken de koelte (in Singapore wordt het zelfs ‘s nachts zelden frisser dan 26 graden, dus koel is relatief) voor hun ochtendloopje en bezoekers hopen op een ideale selfie bij zonsopgang.

DSC01247

Een groot deel van die ideale selfie-pogingen worden ondernomen bij de Merlion, het officiële icoon van de stad. Singapore is ook wel bekend als the Lion City en deze zeemeerleeuw (ik voel een nominatie voor woord van het jaar m’n richting uitkomen) hoort daarbij. Je ziet de Merlion trouwens op meerdere plekken in de stad. Hij staat bijvoorbeeld ook op Mount Faber en op Sentosa, maar het exemplaar aan Marina Bay is zonder twijfel de bekendste.

DSC01252

Wanneer we rondom Marina Bay wandelen, komen we uit bij het Sands. Het fotogenieke hotel en z’n nabije omgeving lijken rechtstreeks uit een science-fiction film geplukt: de asymetrische torens zijn ruim 190 meter hoog en het zogenaamde SkyPark is maar liefst 340 meter lang lang. De blikvanger van dat SkyPark is een 150 meter lange infinity pool die de ene Instagram-foto na de andere oplevert. Geïnteresseerd in een zwempartijtje op deze unieke locatie? Dan mogen je spaarcenten eraan geloven, want het zwembad is enkel toegankelijk voor geregistreerde hotelgasten. De meeste andere faciliteiten van het hotel kunnen daarentegen ook door niet-betalende bezoekers gebruikt worden. Bekijk het Marina Bay Sands als een soort Vegas-achtig resort met een casino, een gigantische shopping mall, tientallen restaurants, bars, een museum en concertzalen. Ook wanneer je er niet verblijft, kan het Marina Bay Sands dus best een middagje vermaak opleveren.

DSC01257

Meer lezen over Marina Bay Sands en de faciliteiten van dit wereldberoemde resort? Klik dan gerust even door naar m’n tripverslag uit 2013, want toen verbleef ik hier twee nachten. Een unieke ervaring, maar gratis was het zeker niet.

DSC01333

Londen heeft het London Eye, in Prater vind je het beroemde Wiener Riesenrad, Las Vegas heeft z’n High Roller. En nu ook Dubai aan z’n eigen observatierad bouwt, kunnen we stellen dat steden graag uitpakken met een dergelijke attractie. In Singapore is dat niet anders. Men opende in 2008 de zogenaamde Singapore Flyer, een reuzenrad met een hoogte van maar liefst 165 meter. Dat was goed voor een wereldrecord dat uiteindelijk zes jaar lang zou standhouden. Tijdens mijn eerste bezoek aan Singapore maakten we een rondje, maar ik herinner me vooral dat de omgeving van het rad nogal troosteloos oogde. Bovendien zijn er sowieso leukere en goedkopere plekken om een panoramisch uitzicht over de stad te krijgen. Tijdens deze trip is een rit sowieso onmogelijk: de Singapore Flyer blijkt sinds november 2019 voor onbepaalde tijd buiten gebruik.

DSC01263

GARDENS BY THE BAY

Mag ik nog een extra woordje zeggen over Marina Bay Sands? Dit hotel roept weliswaar een gevoel van exclusiviteit en dollartekens op, maar eigenlijk kan zelfs een budgettoerist er veel plezier aan beleven. Window shopping in de mall kost niks, een hapje in de food court is betaalbaar en elke avond trakteert het resort je op een gratis show met licht, lasers en fonteinen. Bovendien mag iedereen de achtertuin van het hotel kostenloos bezoeken. Die achtertuin heet Gardens By The Bay en ‘t is een sight die elke toeristengids terecht als een must-do aanprijst.

DSC01332

Gardens By The Bay is een iconisch onderdeel van Singapore en dat is voornamelijk aan de Supertree Grove te danken. Deze verzameling superbomen staat centraal in het park en het grootste exemplaar is maar liefst vijftig meter hoog. Supertrees zijn gebouwd als een soort ecosystemen waarin planten langs de stalen structuren omhoog klimmen. Imposant van op de begane grond, maar het wordt pas helemaal interessant wanneer je over de tweeëntwintig meter hoge OCBC Skyway loopt. Jammer genoeg is een wandeling over die voetgangersbrug niet gratis en er ontstaan ‘s namiddags vaak wachtrijen.

DSC01336
DSC01324
DSC01334

Ook voor een bezoekje aan de twee indoor parkgedeelten moet je betalen. Tijdens m’n drie vorige trips naar Singapore kwam dat nooit ter sprake, dus het is in 2020 hoog tijd om deze reusachtige serres eens langs de binnenkant te zien. We starten vanochtend bij het Cloud Forest, veruit de boeiendste van het duo. Het middelpunt van deze dome is een imposante rotspartij inclusief 35 meter hoge waterval. Je ontdekt Cloud Forest door middel van verhoogde wandelbruggen en dat is best bijzonder. Fotogeniek is deze plek in ieder geval.

DSC01299
DSC01269
DSC01297
DSC01285

Cloud Forest is visueel de indrukwekkendste van beide leefwerelden, al mag de aangrenzende Flower Dome zich wel ‘s werelds grootste bioom noemen. Flower Dome simuleert een koel mediterraan klimaat en bevat de plantensoorten die daarbij horen. Dat is eigenlijk best een vreemde gewaarwording: wij beschouwen zulke serres doorgaans als plekken waar het warmer is dan buiten, maar in het snikhete Singapore wordt dat concept helemaal omgedraaid. Het tropische klimaat van deze stadstaat wordt in het Cloud Forest en de Flower Dome dus buiten gehouden en in beide gebouwen draait de airconditioning op een nogal stevig standje. Als je (net zoals ik) vlug rilt van de kou, dan kan een vestje hier heus geen kwaad.

DSC01312

De Flower Dome bevat enkele permanente subtuinen, maar centraal in de hal vinden we een tijdelijke tentoonstelling. Die staat zoals verwacht volledig in het teken van Lunar New Year en het jaar van de Rat. Singapore viert morgenavond, net als grote delen van Azië, het nieuwe jaar van de maankalender. De hele stad is bijgevolg gevuld met kleurrijke displays en de sfeer is feestelijk.

DSC01310
DSC01316

We spenderen ongeveer een uur in het Cloud Forest en we brengen een kleine 45 minuten door in de Flower Dome. Voor toegang tot de beide biomen telden we 28 SGD neer. Omgerekend is dat een kleine 19 euro en da’s dus best prijzig. Zou ik het nog eens doen? Hoogstwaarschijnlijk niet. Ik ben blij dat ik deze fotogenieke plekken eindelijk met eigen ogen gezien heb, maar een enkele keer is voldoende. Heb je slechts tijd voor één bezoek? Opteer dan sowieso voor Cloud Forest, want die voelt opvallend avontuurlijker en specialer aan.

ORCHARD ROAD

Nood aan nog meer ijskoude airconditioning en nog meer kansen om je Singapore Dollars uit te geven? Dan is Orchard Road de plek waar je heen moet. Dit is de voornaamste shoppingstraat van Singapore en de gigantische malls liggen hier letterlijk zij aan zij. ION Orchard onderstreept nogmaals de lokale liefde voor futuristische architectuur, Ngee Ann City bevat een hyperpopulaire Japanse department store en de Apple Store is hier minstens even clean als in andere werelddelen. Een paradijs voor shoppers, maar mogelijk een ware hel voor je credit card.

DSC01365
DSC01368

Ik hoef niet al te diep in te gaan op een winkelboulevard, maar ik wil jullie wel even Emerald Hill Road laten zien. Dit steegje is een zijstraat van Orchard Road en biedt de ultieme afwisseling na alle drukte van de malls. De traditionele bouwstijl en de kleinschalige barretjes creëren hier namelijk een erg intieme sfeer. Zet manlief met een Tiger Beer op een terras terwijl vrouwlief om de hoek shoppingcentra leeg koopt… het is maar een tip. Of denk ik hiermee te stereotiep?

DSC01371
DSC01374

CHINATOWN

Mag ik jullie een heel fijn Chinees Nieuwjaar wensen? Hoewel de maankalender in Europa geen of weinig betekenis heeft, is Lunar New Year een big deal in grote delen van Azië. Zo ook in Singapore, waar het nieuwe jaar ingezet wordt met tientallen evenementen. We zagen bijvoorbeeld al een korte, maar krachtige vuurwerkdisplay op Marina Bay en de hele stad is bezaaid met passende decoraties. Het epicentrum van de feestelijkheden is logischerwijs Chinatown. Hier zijn we aan het goede adres voor die typische drakendansen en acrobatische acts. En het aantal vrolijke ratjes? Dat is nauwelijks te tellen in deze periode.

DSC01348
DSC01345

We bezoeken Chinatown tijdens de ochtend van Oudjaar en op dat moment heerst er nog relatieve rust. We merken op dat er veel voorbereidingen getroffen worden voor vanavond, maar die drukte willen we liever vermijden. Gelukkig zijn de meeste kraampjes en winkels ook vanochtend gewoon open, waardoor de sfeer alvast opperbest is. Chinatown is in Singapore trouwens geen bizarre achterwijk (ja Antwerpen, ik kijk even naar jou), maar dit is letterlijk een toeristische highlight. Een groot deel van de wijk is voorbehouden voor voetgangers, de geveltjes zijn prachtig en er is veel horeca. Met andere woorden: dit mag je niet missen tijdens een citytrip naar Singapore.

DSC01351
DSC01353
DSC01360

Niet alleen de autovrije winkelstraatjes zijn tof, maar je kan in Chinatown ook een prachtige boeddhistische tempel bezoeken. De Buddha Tooth Relic Temple pronkt zowel aan de buitenzijde als binnenin met een fabelachtige architectuur. Verwacht vooral geen eeuwenoude tempel – het ding staat er nog geen twintig jaar – maar je voelt hier wel een bepaalde magie die je alleen in Azië tegenkomt.

20200124_111840

Singapore is een culturele smeltkroes. De stad heeft maar liefst vier officiële talen en een veelvoud aan religies. Dit multiculturele aspect toont zich in de benamingen van verschillende wijken. Naast Chinatown heb je hier immers ook een Little India en Arab Street. Vooral Arab Street is tegenwoordig een toeristische hotspot. Wanneer ik Google raadpleeg, lijkt deze wijk inderdaad erg fotogeniek, kleurrijk en levendig. We hadden daarom een bezoekje aan Arab Street gepland, maar komen er wegens tijdsgebrek helaas niet aan toe. Mag ik Arab Street alsnog een eervolle vermelding geven in dit reisverslag? En tijdens m’n volgende Singapore-trip neem ik beslist een kijkje. Beloofd.

CLARKE QUAY & BOAT QUAY

Of dat nu thuis, op het werk of op vakantie is… een mens moet eten. Bovendien beschouw ik leuke dinertjes als een wezenlijk onderdeel van de reiservaring. Gelukkig is er in Singapore niet de minste reden om hongerig door het leven te gaan. De stad barst immers van de leuke eet- en drankgelegenheden. De populairste adressen in dit segment zijn Clarke Quay en Boat Quay, twee aaneengesloten zones langs de Singapore River. Clarke Quay is de modernste van het duo. De geüniformeerde geveltjes en de hippe overkappingen creëren hier een erg eigentijdse sfeer. Boat Quay lijkt op het eerste zicht wat authentieker, al blijft het concept in beide gevallen identiek: toeristenrestaurants met specialiteiten uit alle hoeken van de wereld. Je kan Clarke Quay en Boat Quay daardoor verwijten dat er een wel erg westerse vibe hangt, maar dat verandert niks aan de prima sfeer die je hier elke avond opsnuift.

DSC01342
dsc07655
dsc07674
dsc07677

COCKTAILS & FOOD

Clarke Quay en Boat Quay bieden een aantal prima restaurants, maar je betaalt er de premium prijs. Dat is op zich niet zo verrassend als je weet dat Singapore een van ‘s werelds duurste steden is. Toch hoef je niet noodzakelijk tientallen dollars te spenderen aan een maaltijd. Singapore is immers ook de stad van het hawker centre, een soort food court met focus op lokale specialiteiten. Omwille van de culturele diversiteit is lokaal in Singapore nog steeds een ruim begrip, maar voor een hamburger met frieten kan je toch beter ergens anders heen.

Hawker centres zijn er in alle vormen en maten. Wij bezoeken Newton Food Centre (een grote hawker ten zuiden van Orchard Road) en Lau Pa Sat. Die laatste – ook bekend als Telok Ayer Market – is opvallend drukker en dat lijkt ons vooral aan z’n locatie te danken. Lau Pa Sat ligt immers in het toeristische centrum, op wandelafstand van Marina Bay, Clarke Quay en Chinatown. Ik ken Lau Pa Sat nog van mijn vorige tripjes en weet inmiddels dat de Hainanese Chicken Rice en de Satay helemaal m’n ding zijn. Die Satay is overigens best wel een dingetje in Singapore: de van oorsprong Maleisische spiesjes worden per tientallen verkocht en je deelt ze bij voorkeur met een hele vriendentafel. Naast Lau Pa Sat wordt er zelfs elke avond een straat afgesloten, puur om een tiental extra Satay-kraampjes en zitgelegenheid te voorzien.

DSC09967
DSC00218

Satay maakt dorstig, zoveel is zeker. Op zulke momenten bestelt negentig procent van de aanwezigen een lokale Tiger Beer, maar ik ben geen fervent bierdrinker. In Singapore is het alternatief bij uitstek een Singapore Sling. Het is sowieso cool om een nationale cocktail te hebben, maar de Singaporezen kozen niet zomaar een cocktail. Neen… die Singapore Sling is werkelijk godendrank. Het bevat onder andere gin, kersenlikeur en Cointreau, een combinatie die veel goeds belooft. Dankzij z’n fruitige, licht zure smaak is zo’n Singapore Sling i-de-aal om de 34°C van deze stadstaat draaglijker te maken. De allerbeste Slings zou je eigenlijk bij het befaamde Raffles Hotel moeten krijgen – daar werd de cocktail honderd jaar geleden immers uitgevonden – maar ook op andere plaatsen dronk ik al topversies. Op zoek naar een alcoholvrij alternatief? Bestel in Singapore dan zeker eens een lime juice. Dit verfrissende sapje is mijn op één na favoriete drankje in deze stad.

DSC09960

SENTOSA

Als het over cocktails gaat, dan denk jij misschien aan zandstranden en wuivende palmbomen. Da’s een combinatie die in Singapore perfect mogelijk is. Je kan die Singapore Sling immers gerust bestellen op Siloso Beach of Palawan Beach, de twee bekendste stranden van het eiland Sentosa. Sentosa is de plek waar zowel locals als toeristen de binnenstad ontvluchten, op zoek naar een middagje vermaak. Het eiland ligt aan de zuidelijke punt van Singapore, op nauwelijks een kwartier treinrijden vanuit Marina Bay. We nemen de metro naar het station HarbourFront en van daaruit kunnen we verder met een kabelbaan, een monorail of gewoon te voet.

DSC09950
DSC09953
DSC01399
DSC01380

Je kan Sentosa enerzijds beschrijven als het ideale vakantieoord uit eenieders dromen, maar anderzijds is het ook een behoorlijk opgepompt toeristenreservaat. Je houdt ervan of je haat het, maar één ding is zeker: vele onderdelen van Sentosa zijn ordinaire tourist traps. Madame Tussauds opende er een wassenbeeldenmuseum, er is een indoor skydive, ‘s avonds speelt er een openluchtshow en de horeca is stiekem nog wat duurder dan die in de binnenstad. Als je een kijkje wil nemen bij alle verschillende activiteiten en winkels, dan graait Sentosa ongetwijfeld veel geld uit je zakken.

DSC01382
DSC01385
DSC01407
DSC01386

Ook de zogenaamde Skyline Luge is een toeristenmagneet, maar wel eentje die ik nooit oversla. Ik beschouw het als een kruising tussen een karting en een rodelbaan. Het principe is simpel: je zit op een uitvergroot skateboard en je raast over een bochtige racetrack. Supersonische snelheden bereik je niet, maar Skyline Luge is beslist een fijne variant op de alom bekende rodelbaan. Het grootste probleem van die klassieker – je voorganger – wordt hier immers mooi omzeild. Je kent dat hatelijke gevoel ongetwijfeld. Net wanneer je snelheid acceptabel wordt, merk je dat je voorliggen z’n rem maar niet wil loslaten. Weg fun, weg ervaring. Op Sentosa is de oplossing eenvoudig: inhalen en doen alsof er niks gebeurd is. Extra leuk zijn de splitsingen in het parcours, van waaruit vier aparte tracks naar beneden leiden. Het motto van Skyline Luge (Once is never enough) is dan ook toepasselijk. Want inderdaad… dit werkt verslavend.

DSC01402
dsc07521
DSC01403
DSC01392

Sentosa is er voor de liefhebbers van zon, zee en strand. Sentosa is er voor de liefhebbers van luxueuze hotelresorts. Sentosa is er voor liefhebbers van kabelbanen, skydives en geïmproviseerde rodelbanen. Maar dat is nog niet alles. Sentosa is er namelijk ook voor liefhebbers van themaparken. Het eiland is bijvoorbeeld de thuishaven van Adventure Cove, een exotisch aandoend waterpretpark. Spectaculair en verfrissend voor fans van glijbanen en tevens het ideale adres om kennis te maken met roggen, dolfijnen of haaien. Wanneer je achtbanen zoekt, kan je echter beter naar dat andere park…

DSC01409

UNIVERSAL STUDIOS SINGAPORE

Aangezien je mijn website bekijkt, is de kans reëel dat jij een pretparkliefhebber bent. Dat komt goed uit, want ik ben het ook. En wanneer pretparkliefhebbers aan Singapore denken, dan denken ze aan Universal Studios Singapore. De officiële opening van dit filmthemapark vond plaats in 2011 en het is dus nog een behoorlijk jong park. Is Universal Studios ondanks z’n jonge leeftijd een bezoekje waard? Absoluut. Ik heb het park in 2013, 2016 en 2018 bezocht en ik beleefde er telkens heerlijke dagen. Helaas veranderde er tijdens de laatste jaren bijna niets binnen de parkgrenzen. Men kondigde recent aan dat er themagebieden rond Despicable Me en Super Nintendo op de planning staan, maar die uitbreidingen laten nog een hele tijd op zich wachten. Phaedra en ik beschouwen Universal Studios Singapore deze keer bijgevolg niet als een must-do. Toch geïnteresseerd in meer info over dit kleine, maar oogstrelende themapark? Lees dan zeker m’n tripverslag uit 2018.

DSC01410

SOUTHERN RIDGES

We verlaten Sentosa en we keren terug naar het vasteland. Onze stappenteller draait tijdens deze vakantiedagen sowieso overuren, maar we gaan er vanmiddag vrijwillig extra kilometers aan toevoegen met een heuse hike. Avontuurlijke hikes in een stedelijke omgeving… dat klinkt aanvankelijk raar. Het is echter mogelijk dankzij the Southern Ridges, een reusachtig wandelpark aan de zuidkust van Singapore. Je mag terecht opmerken dat het woord hike misschien niet helemaal op z’n plaats is. Doorheen the Southern Ridges loopt namelijk een perfect onderhouden netwerk aan wandelpaden. We hoeven hier dus niet te klimmen zoals we dat in El Chaltén of Blue Mountains National Park deden, maar toch ervaar ik Southern Ridges als een uitstekende bestemming tijdens een citytrip in Singapore. Je ontsnapt hier even uit de stad en zelfs op een zaterdag zijn de paden best rustig. De visuele hoogtepunten van een wandeling doorheen het park zijn Henderson Waves en de Forest Walk. Henderson Waves is een prachtige brug tussen twee groene heuvels en de Forest Walk is een serie verhoogde wandelpaden tussen de boomtoppen.

DSC01412
DSC01416
DSC01420
DSC01423
DSC01424
DSC01432

CHANGI AIRPORT

De tiende en laatste sight die ik jullie wil tonen, is de luchthaven van Singapore. Ik moet toegeven dat ik zoiets nog nooit gedaan heb. Ik begin een report soms wel met zo’n typische vliegtuigfoto en het onderschrift ‘weg zijn wij’, maar de luchthaven als een bestemming op zich aanprijzen? Dat is nieuw. Toch is daar een goede reden voor, want Changi International Airport is veel meer dan een plek waar je het vliegtuig neemt. Het is een soort man-made droomwereld waarin je koffers mag ophalen tussen de palmbomen…

DSC01240

… en wachten op een aansluitende vlucht, dat doe je hier bij voorkeur in een tuin. Changi heeft onder andere een orchideeëntuin, een Japanse koi-tuin, een zonnebloementuin en een vlindertuin.

DSC01473
DSC01475
DSC01476

Die zonnebloemen zijn natuurlijk wel tof – zoiets verwacht je nu eenmaal niet op het dak van een luchthaventerminal – maar vreselijk indrukwekkend is zoiets ook weer niet. Wanneer je indrukwekkend wil, heeft men echter alsnog een antwoord klaar. Dat antwoord heet Jewel Changi Airport, een reusachtig gebouw dat tussen terminals 1, 2 en 3 ligt. Jewel is sinds april 2019 toegankelijk en het werd vliegensvlug een van de populairste Instagram-locaties van Singapore. In deze fotogenieke stad hebben Marina Bay Sands en Gardens By The Bay sinds vorig jaar dus geduchte concurrentie. Handig om weten: Jewel Changi Airport kan vanuit elke terminal bezocht worden en je hoeft zelfs niet noodzakelijk een vliegticket in handen te hebben.

DSC01469

Jewel is een soort oase van groen onder een reusachtige glazen koepel. Die koepel is gevuld met shops en horeca, maar de ultieme blikvanger vind je centraal in het gebouw.

DSC01458
DSC01444

Maak kennis met The Rain Vortex, ‘s werelds grootste indoor waterval. Want alsof het nog niet gek genoeg was om een heuse jungle in een reuzenveranda te proppen, vond Singapore Changi Airport het noodzakelijk om er een waterval bij te bouwen. Opmerkelijk: The Rain Vortex werd ontworpen en gerealiseerd door WET Design, het bedrijf dat ook verantwoordelijk was voor onder andere Fountains of Bellagio en Aquanura in de Efteling.

DSC01456
DSC01466

Het hoeft niet te verbazen dat er op elk moment van de dag tientallen fototoestellen en smartphones naar The Rain Vortex en z’n tropische omgeving gericht zijn. Miljoenen toeristen smullen tegenwoordig van Jewel en het lijkt er op dat Singapore Changi Airport met deze uitbreiding helemaal klaar is voor de toekomst. Transitpassagiers kunnen hier het ene visuele kunstwerk na het andere bewonderen, het personeel is vriendelijk, bagageafhandeling gaat pijlsnel en het hele complex straalt een bepaalde rust uit. Sinds 2013 beschouwt Skytrax dit als ‘s werelds beste luchthaven en die titel wil Changi duidelijk niet meer kwijt.

DSC01454
DSC01457

Met deze blik op Jewel Changi Airport besef ik dat onze driedaagse in Singapore ten einde loopt. En het was fantastisch om opnieuw in m’n favoriete stad te zijn. Singapore heeft alles wat ik zoek in een reisbestemming: het weer heeft er 365 dagen per jaar een tropisch karakter, de mensen zijn lief, het eten is lekker en de stad werkt bizar efficiënt. Als het over openbaar vervoer, orde en netheid gaat, moet elke wereldstad eigenlijk een voorbeeld nemen aan Singapore. Ik kan echter begrijpen dat niet iedereen Singapore daardoor automatisch fantastisch vind. Je kan terecht opmerken dat alles nogal afgeborsteld oogt, dat de regeltjes soms erg ver gaan en dat je geld hier als sneeuw voor de zon verdwijnt. Ik kan dus niet garanderen dat Singapore jouw persoonlijke city of dreams wordt, maar de mijne is het wel.

DSC01485
DSC01484

Singapore Airlines bracht me op donderdag naar Changi. Vervolgens verkenden we Gardens By The Bay, nipten we aan een peperdure cocktail bij de hippe Atlas Bar en we aten Satay. Daarna vierden we Chinees Nieuwjaar, we scheurden van de heuvel op Sentosa en we deden een soft-hike langs de Southern Ridges. Nadat we vandaag nogmaals omver geblazen werden door het wondermooie Jewel, zou je haast kunnen stellen dat onze vakantie geslaagd is. Maar weet je wat? Die vakantie moet eigenlijk nog beginnen. Deze vierdaagse in Singapore was een geslaagde proloog, maar we reisden eigenlijk vooral naar Azië voor de Angkor-tempels en Vietnam. Op zondagmiddag checken we dus in bij Singapore Airlines’ dochtermaatschappij SilkAir en stappen we op een vliegtuig richting Siem Reap. Het contrast tussen Singapore en Cambodja kan amper groter zijn, maar daar lees je in het volgende verslag uiteraard meer over.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: