Djurs Sommerland

Djurs Sommerland

Nimtofte, Denemarken

Waardering: 5 uit 5.

“Een Scandinavisch pareltje”

Dag twee van ons zomerse midweekje Denemarken. We bezoeken vandaag een pretpark dat door de Europese fan-community op handen gedragen wordt. Dat park gaat door het leven als Djurs Sommerland en ligt in het schattige plaatsje Nimtofte. Qua locatie doet dit dorp terugdenken aan Fårup Sommerland, waar we gisteren de dag doorbrachten. Ook vandaag zijn we namelijk in the middle of nowhere. Nadat we de autosnelweg verlaten, moeten we nog een goeie dertig kilometer afleggen op een lokale baan. Die route snijdt door eindeloze landbouwvelden en dichtbegroeide bossen. Je zou niet durven vermoeden dat er een pretpark van formaat om de hoek ligt, maar toch zie ik plots achtbaanrails boven de boomtoppen. Ik heb er zin in.

De toegangspoort van Djurs Sommerland is simpel en van een hoofdstraatje zoals in Fårup Sommerland is er geen sprake. De eerste indruk is dus karig, al blijkt dat louter een schoonheidsfoutje. Enkele meters verder mogen we immers meteen kiezen uit drie themagebieden en die zien er knap uit. Rechts zie ik een grootse piratenzone, links ligt een gloednieuw Aziatisch hoekje. Wij gaan echter rechtdoor en komen in een schattig landbouwdecor terecht.

Het zogenaamde Bondegårdsland is Djurs’ sterk gethematiseerde kinderzone en bevat een ride-selectie die me aan een willekeurig Plopsa-park herinnert. Ronddraaiende eendjes, springende kikkers, vliegende fietsen, vrijevaltorens in miniatuur en een tractorbaan zouden zelfs rechtstreeks uit Plopsaland De Panne kunnen komen. Hoewel we buiten het doelpubliek van Bondegårdsland vallen, is het hier aangenaam toeven. Bovendien kunnen we met Den Vilde Hønsejagt direct een credit op onze teller aanvinken. Deze Zierer opende in 2015 en krijgt een originaliteitsprijs voor zijn decoratie. Je mag de naam immers vertalen naar de wilde kippenjacht, wat uitgebeeld wordt door een vos die pluimvee achtervolgt.

Je kan Djurs Sommerland moeilijk verwijten dat ze niet consequent te werk gaan. Men deelde het park op in verschillende themalanden en die worden ook allemaal met het woordje land aangeduid. Dat klinkt aangenaam in het geval van Bondegårdsland en Piratland, maar ik vind het minder natuurlijk bij de zones die Afrikaland en Mexicoland heten. Dat is gelukkig slechts een detail en Mexicoland ziet er bovendien helemaal niet slecht uit. Een deel van de Zuid-Amerikaanse sfeer wordt geleverd door Solguden, een oogstrelende molen met watereffecten. Het principe is vergelijkbaar met dat van Maya’s Bloemenmolen in Plopsaland: als je de aanwijzingen in het bijhorende liedje volgt, blijf je droog. Negeer je de soundtrack, dan word je nat. Of doorweekt, want de waterstralen staan hier opvallend hard.

We laten het verfrissende plezier van Solguden aan ons voorbij gaan, want we zijn vooral in Mexicoland voor buurman Juvelen. Dit is niet alleen de langste, maar ook een van de snelste achtbanen die Denemarken rijk is. De baan is een kilometer lang en twee lanceringen stuwen je naar een topsnelheid van 85 kilometer per uur. Toch zijn het niet louter de statistieken die overtuigen, want ook thematisch maakt deze coaster een goede beurt. Het stationsgebouw werd vormgegeven als een eeuwenoude tempel en de eerste launch wordt voorafgegaan door een sfeervol stukje dark ride. De eigenlijke rit stelt niet teleur: Juvelen blijft vaak laag tegen de grond en creëert zo een uitstekend snelheidsgevoel. De trein rijdt daarenboven met een bijzondere souplesse en ik kan dus helemaal niks negatiefs over deze attractie zeggen. Of toch… ik mis een wandelpad dat dichter bij de track komt, want vanuit fotografisch standpunt is Juvelen niet zo boeiend.

Rond openingstijd naar de achterzijde van het park wandelen; het blijft een gouden truc in de pretparkwereld. Ook hier in Djurs Sommerland lijkt de menigte zich ’s voormiddags nauwelijks te verspreiden. Als we de app van het park mogen geloven, staan de Denen momenteel drie kwartier in de rij voor Piraten en de gloednieuwe inverted coaster heeft zelfs zeventig minuten wachttijd op de teller.

Wij merken voorlopig echter niks van drukte. Bij Juvelen waren we na vijf minuten aan de beurt en ook bij de aanpalende Thor’s Hammer staat er bijna niemand. Dit is een zogenaamde Gerstlauer Bobsled Coaster, al vind ik dat een misleidende naam. Dit type heeft namelijk helemaal niks met bobsleeën te maken, want het is eerder een XXL-variant van de klassieke wild mouse. Thor’s Hammer is qua lay-out (nagenoeg) identiek aan G’Sengte Sau in Tripsdrill, wat al bij voorbaat goed nieuws betekent. Dat wil immers zeggen dat de baan snel, gevarieerd en op sommige punten ook verrassend intens is. Het imposante Tripsdrill-kasteel ontbreekt, al is dat duistere vikingdorp eigenlijk een evenwaardige vervanger.

Wie ooit een pretpark wil openen in Scandinavië, moet weten dat daar regels aan verbonden zijn. En de allerbelangrijkste regel is: bouw genoeg doe-het-zelf-attracties. Als je de plaatselijke parken bezoekt, besef je opeens waarom die Denen, Zweden en Noren er opvallend fitter uit zien dan de meeste andere Europeanen. Zelfs tijdens hun dagje pretpark blijven ze namelijk sportief. We zien vandaag bijgevolg heel wat elementen die we ook gisteren in Fårup Sommerland opmerkten. Trampolines, kano’s, pedalo’s en go-carts… ze zijn er allemaal. De leukste attractie uit dit rijtje is trouwens een enorme survivalbaan in de bossen van Afrikaland. Deze Junglesti doet denken aan het touwenparcours van Toverland, maar dan op de begane grond en drie keer zo lang. We beleven hier twintig ontzettend plezierige minuten.

Aan alle zeurpieten die klagen over zogenaamd racisme bij Carnaval Festival en Monsieur Cannibale in de Efteling: ga alsjeblieft nooit naar Djurs Sommerland. Ook hier wordt Afrika immers uitgebeeld met kannibalisme, bananen en angstaanjagende wilde dieren. De bijhorende bootvaart is minstens even stereotiep. We kruipen bij Jungle Safari in een soort kano die langs plastic decors en houterige animatronics vaart. We horen te schrikken van grommende krokodillen en we zouden geïmponeerd naar een reusachtige gorilla moeten staren, maar eigenlijk is het vooral lachwekkend. Toch maakt deze thematische boottocht het gemis van een dark ride in Djurs Sommerland net iets draaglijker.

Afrikaland loopt over van de clichés en over het aangrenzende Westernland kan ik hetzelfde vertellen. Westernland is een gezellig countrypleintje met geloofwaardige gevels en details. Ook het attractieaanbod is passend. Er zijn buffel-autoscooters, er staat een knappe zweefmolen (die vreemd genoeg zowel voor- als achterwaarts draait) en je kan goud zoeken in een waterbak. De publiekstrekker van dit gebied is dan weer Rio Grande Rafting, waar de wachttijd tijdens de zomerse middaguren een klein halfuur bedraagt. Op die wachtrij na, doet deze rapid river fel terugdenken aan de versie die we gisteren in Fårup Sommerland deden. Ook hier is de rivier verrassend lang en stroomt ie door een bosrijke zone. Zelfs de natheid is gelijkaardig, want weerom stappen we kurkdroog uit de sloep. Een leuke attractie is het beslist, maar voor verfrissing zijn we duidelijk niet aan het juiste adres.

Als ik verfrissing zoek, is Colorado River de attractie die me verder wil helpen. Sterker nog: wanneer we uit deze boomstammenbaan stappen, voelt het alsof er iemand zonet drie emmers water over m’n hoofd kieperde. Letterlijk. De lay-out en de hardware zijn identiek aan die van Fårup z’n versie, al werden de drie lifthills hier in een kunstmatig rotsmassief verwerkt. Die berg heeft echter een flinke poetsbeurt nodig, want echt fris ziet het er allemaal niet meer uit.

Via de app merken we dat de wachttijd van DrageKongen inmiddels naar een halfuur geslonken is. Dat is goed nieuws en we wandelen dus vrolijk naar deze twee maanden eerder geopende coaster. DrageKongen bevindt zich in een gloednieuw Aziatisch themadeel en het ziet er (net zoals de rest van het park) bijzonder goed uit. Djurs Sommerland creëerde een aangename wachtruimte en een prachtig stationsgebouw. De begroeiing moet weliswaar zijn werk nog doen, maar dat kan je een piepjonge attractie als deze moeilijk kwalijk nemen. Het mysterieuze sfeertje wordt moeiteloos doorgetrokken naar het opstapperron, waar belichting en luide muziek van elke dispatch een feestje maken.

DrageKongen is een familiale inverted coaster en doet terugdenken aan de geniale Orkanen in Fårup Sommerland. De first drop en de daarop volgende bocht lijken zelfs letterlijk gekopieerd. Toch is er een opmerkelijk verschil: de baan van Fårup werd door Vekoma gefabriceerd, terwijl deze DrageKongen een Intamin-product is. Op papier zou DrageKongen dus de betere van het tweetal moeten zijn, eens te meer omdat hij hoger, sneller en langer is. Helaas blijkt dat een foute veronderstelling, want DrageKongen valt qua ritervaring lelijk tegen. Ruwheid, dat is het grote probleem. Intamin slaagde erin om banen als Intimidator 305 en Taron soepel te krijgen, maar bizar genoeg leek dat bij deze simpele familiebaan een onmogelijke opgave. Het geschok is zowel front- als backseat voelbaar en blijft ook tijdens de tragere passages voortduren. Dit is Djurs’ enige achtbaan die niet aan de verwachtingen voldoet. Dat is jammer, want met z’n comfortabele zitjes en de knappe lay-out had DrageKongen eigenlijk een absolute topcoaster moeten zijn.

We spoelen de teleurstelling weg met een smakelijke (en naar Deense normen betaalbare) lunch in de Pirate’s Food Market. Deze leuk gethematiseerde food court brengt ons logischerwijs naar Piratland, de laatste zone die we van het park tegoed hebben. Piratland is op alle vlakken het meest indrukwekkende gebied in Djurs Sommerland. Het attractieaanbod bevat een bloedmooie octopusmolen, een origineel gedecoreerde freefall, twee achtbanen en een kleine log flume. Men haalde tijdens het thematiseren natuurlijk alle clichés (en een paar plastiekerig ogende poppen) uit de kast, al ziet het eindresultaat er beeldig uit.

Piratland staat bovenaan het verlanglijstje van iedere coasterfan die Djurs Sommerland bezoekt. De topper van deze zone is immers Piraten, een legendarische Mega-Lite. Originaliteitsprijzen zal Djurs niet krijgen voor de naamgeving van deze coaster en ook qua decor is het geen uitblinker. Maar serieus… who cares wanneer er een dergelijk Intamin-juweel naar jou glimlacht? Ik mocht het Japanse broertje al beleven in Tobu Zoo, en ik herinner me de brute kracht waarmee het treintje ons door de compacte lay-out sleurde. Piraten doet dat met minstens even veel overtuiging. Van zodra het voertuig loskoppelt van de kabellift, begint er een intense minuut vol snelheid en power. Het bochtenwerk is extreem en de hoeveelheid airtime is uniek voor een coaster van deze omvang. Groter is niet altijd beter, dat bewijst Piraten. De fun die Intamin in deze 30 meter hoge, 800 meter lange track integreerde, is ongekend. Laat je dus vooral niet misleiden door het cijfermateriaal, want hier staat een van Europa’s strafste rollercoasters.

De wachttijd van Piraten blijft gedurende de hele middag tussen de tien en de twintig minuten schommelen. We maken dus heel wat rondjes. Tussendoor pikken we echter ook een rondje op Skatteøen – wat je mag vertalen naar Schatteneiland – mee. Wie de baan nadert, denkt wellicht automatisch aan Poseidon in Europa-Park. Skatteøen is de compacte versie daarvan, met één lifthill en één splash. Het is leuk dat deze Skatteøen (in tegenstelling tot de Duitse broer) niet onnodig afremt en bovendien is het coastergedeelte opvallend soepeler. Toch wordt al gauw duidelijk dat de sterkte van Poseidon vooral in de lange ritduur zit, iets wat ik hier een beetje mis. Begrijp me niet verkeerd: dit is een prima familieattractie die perfect in het park past. Maar wanneer je twee keer met je ogen knippert, is het leukste gedeelte helaas reeds voorbij.

Laat ons even alles op een rijtje zetten. Eerst en vooral het coasteraanbod: Djurs Sommerland heeft een line-up waar je als pretparkliefhebber blij van wordt. Juvelen? Geweldig. Thor’s Hammer? Erg leuk. Skatteøen? Kort maar krachtig. DrageKongen? Als Intamin zachtere wielstellen installeert… top! Piraten? Geniaal. Djurs wordt regelmatig aanzien als dat park waar je puur voor Piraten heen moet, maar dat is onterecht. Niet alleen de achtbanen, maar ook de waterrides en de unieke familieattracties zijn de moeite waard. Bovendien ademt dit park de typisch Scandinavische sfeer die we gisteren ook in Fårup Sommerland voelden. Locals brengen hun picknicks mee en ze liggen languit in het gras tijdens de zonnigste momenten van de dag. Ten slotte was het personeel ook vandaag een belangrijke schakel in de totaalervaring. Ze zien er doorgaans behoorlijk goed uit (alweer een geldige reden om naar Noord-Europa te reizen) en ook hun vriendelijkheid is legendarisch. Zelden zag ik zoveel vrolijke mensen op hun werkplek als in Djurs Sommerland. Europa-Park en Phantasialand, misschien kunnen jullie hier eens op teambuilding komen?

Als je de hele bovenstaande tekst las en ontdekte dat Djurs Sommerland een Europese topper is, dan vind ik dat fijn. Als je in sneltempo naar de fotootjes keek, is dat echter ook prima. Ik zeg in ieder geval bedankt en hopelijk zie ik jullie morgenvroeg terug in Billund. We sluiten onze Deense driedaagse namelijk af in een van de populairste toeristische trekpleisters van het hele land. Iets met felgekleurde blokjes en (te) grote hordes kleine kinderen.

Djurs Sommerland

Fotogalerij 2017

BONDEGÅRDSLAND

PIRATLAND

MEXICOLAND

SOMMERLAND

VIKINGELAND

AFRIKALAND

WESTERNLAND

WILD ASIA

Bedenkingen? Vragen? Commentaar? Laat gerust een berichtje achter via het invulveld onderaan deze pagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: