Djurs Sommerland

Dag twee van ons zomerse midweekje Denemarken. En vandaag is een dag waar ik persoonlijk fel naar uitgekeken heb. De reden: we bezoeken op deze woensdag een pretpark dat door de Europese fan-community op handen gedragen wordt. Dat park gaat door het leven als Djurs Sommerland en ligt in het schattig klinkende plaatsje Nimtofte. Qua locatie doet dit dorp alvast terugdenken aan Fårup Sommerland, waar we gisteren de dag doorbrachten. Ook vandaag zijn we in the middle of nowhere. Nadat we de autosnelweg ter hoogte van het stadje Randers verlaten, moeten we namelijk nog een goeie dertig kilometer afleggen op een lokale baan. Die route snijdt door eindeloze landbouwvelden en dichtbegroeide bossen. Je zou niet durven vermoeden dat er een pretpark van formaat om de hoek ligt, maar toch wordt Djurs Sommerland door de wereldwijde fan community op handen gedragen. Ik kijk er dus fel naar uit om deze plek te ontdekken. Wanneer de eerste achtbaanrails boven de boomtoppen verschijnen, krijg ik bijgevolg dat gekke gevoel dat ik ook had toen ik voor ’t eerst Europa-Park of Disneyland zag. Zo’n gevoel van gelukzaligheid, met een kleine dosis gezonde stress.

DSC02090

Stress? Waarom stress? Wel ja… wanneer je een bejubeld pretpark voor het eerst bezoekt, wil je natuurlijk dat de omstandigheden ideaal zijn. Ik wil geen druilerige regendag en ik hoop tevens dat ik het park niet moet delen met de halve Deense bevolking. Beide factoren zitten echter mee: hoewel we rond tien uur aankomen, zijn er nog maar drie rijtjes op de (ontzettend ruime) parkeerplaats gevuld en het weer is zo zomers dat een T-shirt voldoet voor vandaag. Wanneer we door een klein stukje bos lopen en vervolgens het legendarische Intamin-staal van Piraten opdoemt, weet ik dus dat dit een mooie dag belooft te worden.

DSC02099

De toegangspoort van Djurs Sommerland is simpel en van een hoofdstraatje zoals in Fårup Sommerland is er geen sprake. De eerste indruk is dus karig, al blijkt dat louter een schoonheidsfoutje. Enkele meters verder mogen we immers meteen kiezen uit drie themagebieden en die zien er wel knap uit. Rechts strekt zich een grootse piratenzone uit, links ligt een gloednieuw Aziatisch hoekje. Wij gaan echter rechtdoor en komen in een überschattig landbouw-decor terecht.

DSC02089DSC02010

Het zogenaamde Bondegårdsland is Djurs’ sterk gethematiseerde kinderzone en bevat een ride-selectie die me aan een willekeurig Plopsa-park herinnert. Ronddraaiende eendjes, springende kikkers, vliegende fietsen, vrijevaltorens in miniatuur en een tractorbaan zouden zelfs rechtstreeks uit Plopsaland De Panne kunnen komen. Hoewel we buiten het doelpubliek van Bondegårdsland vallen, is het hier aangenaam toeven. Bovendien kunnen we met Den Vilde Hønsejagt direct een credit op onze teller aanvinken. Deze Zierer opende in 2015 en krijgt een originaliteitsprijs voor z’n decoratie. Je mag de naam immers vertalen naar de wilde kippenjacht, wat uitgebeeld wordt door een vos die pluimvee achtervolgt. Top-idee en top-uitwerking.

DSC01969DSC01971

Je kan Djurs Sommerland moeilijk verwijten dat ze niet consequent te werk gaan. Men deelde het park op in verschillende themalanden en die worden ook allemaal met het woordje land aangeduid. Dat klinkt aangenaam in het geval van Bondegårdsland en Piratland, maar ik vind het minder natuurlijk bij de zones die Afrikaland en Mexicoland gedoopt werden. Ach, dat is gelukkig slechts een detail en Mexicoland ziet er bovendien helemaal niet slecht uit. Een deel van de Zuid-Amerikaanse sfeer wordt geleverd door Solguden, een oogstrelende molen met watereffecten. Het principe is vergelijkbaar met dat van Maya’s Bloemenmolen in Plopsaland: als je de aanwijzingen in het bijhorende liedje volgt, blijf je droog. Negeer je de soundtrack, dan word je nat. Of doorweekt, want de waterstralen staan hier opvallend hard.

DSC01976

We laten het verfrissende plezier van Solguden aan ons voorbij gaan, want we zijn vooral in Mexicoland voor buurman Juvelen. Dit is niet alleen de langste, maar ook een van de snelste achtbanen die Denemarken rijk is. Dankzij een kilometer bochtige track en twee lanceringen die je uiteindelijk naar een topsnelheid van 85 kilometer per uur brengen, blijkt Juvelen inderdaad geen kleintje. Toch zijn het niet louter de statistieken die overtuigen, want ook thematisch maakt deze coaster een goeie indruk. Het stationsgebouw werd vormgegeven als een eeuwenoude tempel, iets wat zowel qua exterieur als qua interieur honderd procent geslaagd is. Bovendien wordt de eerste launch vooraf gegaan door een kleinschalig, doch sfeervol stukje darkride. De eigenlijke rit stelt niet teleur: Juvelen blijft vaak laag tegen de grond en creëert zo een uitstekend snelheidsgevoel, dat trouwens met enkele near-misses benadrukt wordt. De trein rijdt daarenboven met een bijzondere souplesse en ik kan dus helemaal niks negatiefs over deze attractie zeggen. Of toch… ik mis een wandelpad dat wat dichter bij de track komt, want vanuit fotografisch standpunt is Juvelen niet zo boeiend.

DSC01975DSC01977DSC02075

Rond openingstijd snel naar de achterzijde van het park gaan; het blijft een gouden truc in de pretparkwereld. Ook hier in Djurs Sommerland lijkt de menigte zich ’s voormiddags nauwelijks te verspreiden. Als we Djurs’ smartphone-applicatie mogen geloven, staan de Denen momenteel drie kwartier in de rij voor Piraten en de gloednieuwe inverted coaster heeft zelfs zeventig minuten wachttijd op de teller. Wij merken voorlopig helemaal niks van drukte: bij Juvelen waren we na vijf minuten aan de beurt en ook bij de aanpalende Thor’s Hammer staat er bijna niemand. Dit is een zogenaamde Gerstlauer bobsled coaster, al vind ik dat een vreselijk misleidende naam. Dit type heeft namelijk helemaal niks met bobsleeën te maken, want het is eerder een XXL-variant van de klassieke wild mouse. Thor’s Hammer is qua lay-out trouwens (nagenoeg) identiek aan G’Sengte Sau in Tripsdrill, wat al bij voorbaat goed nieuws betekent. Dat wil immers zeggen dat de baan snel, gevarieerd en op sommige punten ook verrassend intens is. Het imposante Tripsdrill-kasteel ontbreekt, al is dat duistere vikingdorp eigenlijk een evenwaardige vervanger.

DSC01979DSC01990DSC01986

Wie ooit plannen maakt om een eigen pretpark te openen in Scandinavië, moet onthouden dat daar regels aan verbonden zijn. En de allerbelangrijkste regel is: bouw genoeg doe-het-zelf-attracties. Als je de plaatselijke parken bezoekt, besef je opeens waarom die Denen, Zweden en Noren er vaak opvallend fitter uit zien dan de meeste andere Europeanen: zelfs tijdens hun dagje pretpark blijven ze sportief. We zien vandaag bijgevolg heel wat elementen die we ook gisteren in Fårup Sommerland opmerkten. Een enorm grasveld vol trampolines? Check. Een waterplas waarop je met kano’s of een pedalo kan varen? Aanwezig. Een parcours om naar hartenlust te go-carten? Double check. De leukste attractie uit het rijtje goed voor de conditie is trouwens een enorme survivalbaan die nogal verscholen ligt tussen de bossen van Afrikaland. Deze Junglesti doet denken aan het touwenparcours van Toverland, maar dan op de begane grond en drie keer zo lang. We beleven hier twintig ontzettend plezierige minuten, al moet Steven het klauterwerk bekopen met een nogal pijnlijke wonde aan z’n hand. Auw.

DSC01980DSC01992DSC02078DSC02082DSC02005

We maken een retourtje langs de EHBO-kiosk en staan opnieuw in Afrikaland. Aan alle zeurpieten die ooit klaagden over zogenaamd racisme bij Carnaval Festival en Monsieur Cannibale in de Efteling: ga alsjeblieft nooit naar Djurs Sommerland. Ook hier wordt Afrika immers uitgebeeld met kannibalisme, bananen en angstaanjagende wilde dieren. De bijhorende bootvaart is minstens even stereotiep. We kruipen bij Jungle Safari in een soort kano die langs plastieken decors en houterig bewegende animatronics vaart. We horen te schrikken van grommende krokodillen en we zouden geïmponeerd naar een reusachtige gorilla moeten staren, maar eigenlijk is het vooral lachwekkend. Toch maakt deze thematische boottocht het gemis van een darkride in Djurs Sommerland net iets draaglijker.

DSC01998DSC02000

Afrikaland loopt over van de clichés en over het aangrenzende Westernland kan ik hetzelfde vertellen. Dat betekent helemaal niks negatiefs: Westernland is zelfs een ontzettend gezellig countrypleintje met geloofwaardige gevels en details. Ook het attractieaanbod is passend. Er zijn buffel-autoscooters, er staat een knappe zweefmolen (die vreemd genoeg zowel voor- als achterwaarts draait) en je kan goud zoeken in een waterbak. De publiekstrekker van dit gebied is dan weer Rio Grande Rafting, waar de wachttijd tijdens de zomerse middaguren een klein halfuur bedraagt. Op die wachtrij na, doet deze rapid river trouwens fel terugdenken aan de versie die we gisteren in Fårup Sommerland deden. Ook hier is de rivier verrassend lang en stroomt ie door een bosrijke zone. Zelfs de natheid is gelijkaardig, want weerom stappen we kurkdroog uit de sloep. Een leuke attractie is het beslist, maar voor verfrissing zijn we duidelijk niet aan het juiste adres.

DSC02074DSC02072DSC02080

Als ik verfrissing zoek, is Colorado River dé attractie die me verder wil helpen. Sterker nog: wanneer we uit deze boomstammenbaan stappen, voelt het alsof er iemand zonet drie emmers water over m’n hoofd kieperde. Letterlijk. De lay-out en de hardware zijn identiek aan die van Fårup z’n versie, al werden de drie lifthills hier in een kunstmatig rotsmassief verwerkt. Die berg heeft echter een flinke poetsbeurt nodig, want echt fris ziet het er allemaal niet meer uit. Dat is jammer, eens te meer omdat dit eigenlijk de enige Djurs-attractie is die niet tiptop voor de dag komt.

DSC02057DSC02061DSC02064

Steven checkt regelmatig z’n Djurs-app en merkt dat de wachttijd van DrageKongen inmiddels naar een halfuur gereduceerd werd. Dat is goed nieuws en we wandelen dus vrolijk deze twee maanden eerder geopende coaster tegemoet. DrageKongen bevindt zich in een gloednieuw Aziatisch themadeel en het ziet er – net zoals de rest van het park – bijzonder goed uit. Djurs Sommerland wist immers een aangename wachtruimte en een prachtig (doch ietwat te blauw) stationsgebouw te creëeren. De begroeiing moet weliswaar z’n werk nog doen, maar dat kan je een piepjonge attractie als deze moeilijk kwalijk nemen. Het mysterieuze sfeertje wordt moeiteloos doorgetrokken naar het opstapperron, waar belichting en behoorlijk luide muziek van elke dispatch een feestje maken.

DSC02051DSC02048DSC02101

DrageKongen is een familiale inverted coaster en doet terugdenken aan de geniale Orkanen in Fårup Sommerland. De first drop en de daarop volgende bocht lijken zelfs letterlijk gekopieerd. Toch is er een opmerkelijk verschil: de baan van Fårup werd door Vekoma gefabriceerd, terwijl deze DrageKongen een Intamin-product is. Op papier zou die laatste dus de betere van het tweetal moeten zijn, eens te meer omdat hij beduidend hoger, sneller en langer is. Helaas blijkt dat een foute veronderstelling, want DrageKongen valt qua ritervaring lelijk tegen. Ruwheid, dat is het grote probleem. Intamin slaagde erin om banen als Intimidator 305 en Taron soepel te krijgen, maar bizar genoeg leek dat bij deze simpele familiebaan een onmogelijke opgave. Het geschok is zowel front- als backseat hard voelbaar en blijft ook tijdens de tragere passages voortduren. Dit is dus Djurs’ enige achtbaan die niet aan de verwachtingen voldoet. Dat is jammer, want met z’n comfortabele zitjes en de knappe lay-out had DrageKongen eigenlijk een absolute topcoaster moeten zijn.

DSC02100DSC02052DSC02056

We spoelen de teleurstelling weg met een smakelijke (en naar Deense normen betaalbare) lunch in de Pirate’s Food Market. Deze leuk gethematiseerde food court brengt ons logischerwijs naar Piratland, de laatste zone die we van het park tegoed hebben. Piratland is op alle vlakken het meest indrukwekkende gebied in Djurs Sommerland. Het attractieaanbod varieert van een bloedmooie octopus-molen en een origineel gedecoreerde freefall tot twee coastercredits en een schattige miniatuur-logflume. Men haalde tijdens het thematiseren natuurlijk alle clichés (en een paar plastiekerig ogende poppen) uit de kast, al ziet het eindresultaat er beeldig uit.

DSC02025DSC02029

Piratland staat bovenaan het verlanglijstje van iedere coasterfan die Djurs Sommerland bezoekt. De knaller van deze zone is immers Piraten, een van die legendarische Mega-Lites. Originaliteitsprijzen zal Djurs niet krijgen voor de naamgeving van deze coaster en ook qua decor is het geen uitblinker. Maar serieus… who cares wanneer er een dergelijk Intamin-juweel naar jou glimlacht? Ik mocht het Japanse broertje Kawasemi al beleven in Tobu Zoo, en ik herinner me de brute kracht waarmee het treintje ons door de compacte lay-out sleurde. Piraten doet dat met minstens even veel overtuiging: zodra het voertuig loskoppelt van de kabellift, begint er een intense minuut vol snelheid en power. Het bochtenwerk is extreem en de hoeveelheid airtime is uniek voor een coaster met zulke gemiddelde statistieken. Groter is niet altijd beter, probeert Piraten in je oor te fluisteren. En inderdaad: de coasterfun die Intamin uit deze 30 meter hoge, 800 meter lange track wist te sleuren, is eenmalig. Laat je dus vooral niet misleiden door het cijfermateriaal, want hier staat wel degelijk een van Europa’s strafste rollercoasters.

DSC02027DSC01968DSC02020

De wachttijd van Piraten blijft gedurende de hele middag tussen de tien en de twintig minuten schommelen, iets wat resulteert in een bisnummertje of vijf. Tussendoor pikken we echter ook een rondje op Skatteøen – wat je mag vertalen naar Schatteneiland – mee. Deze Mack watercoaster ligt er oogstrelend bij en sinds onze rit in die boomstammenbaan maakt een druppel meer of minder niet uit. Wie de baan nadert, denkt wellicht automatisch aan Poseidon in Europa-Park. En inderdaad: Skatteøen is de compacte versie daarvan, met één lifthill en één splash. Het is leuk dat deze Skatteøen (in tegenstelling tot z’n Duitse broer) niet onnodig afremt en bovendien is het coastergedeelte opvallend soepeler. Toch wordt al gauw duidelijk dat de sterkte van Poseidon vooral in de lange ritduur zit, iets dat ik hier een beetje mis. Begrijp me niet verkeerd: dit is een prima familieattractie die perfect in het park past. Maar wanneer je twee keer met je ogen knippert, is het leukste gedeelte helaas reeds voorbij.

DSC02016DSC02032DSC02038DSC02093

Laat ons even alles op een rijtje zetten terwijl Steven en Glenn de leukste coasters (plus de go-carts en kano’s) nog eens opnieuw bezoeken. Eerst en vooral het coasteraanbod: Djurs Sommerland heeft een line-up waar je als pretparkliefhebber blij van wordt. Juvelen? Geweldig. Thor’s Hammer? Erg leuk. Skatteøen? Kort maar krachtig. DrageKongen? Als Intamin zachtere wielstellen installeert… top! Piraten? Genialiteit met de grote G. Djurs wordt regelmatig aanzien als dat park waar je puur voor Piraten heen moet, maar dat is onterecht. Niet alleen de achtbanen, maar ook de waterrides en de unieke familieattracties zijn hier de moeite waard. Bovendien ademt dit park de typisch Scandinavische sfeer die we gisteren ook in Fårup Sommerland aanvoelden. De locals brengen hun picknicks mee en ze liggen languit in het gras tijdens de zonnigste momenten van de dag. Het levert een heel relaxt gevoel op dat in onze contreien haast ondenkbaar is. Ten slotte was het personeel ook vandaag een belangrijke schakel in de totaalervaring. Ze zien er doorgaans behoorlijk goed uit (alweer een geldige reden om naar Noord-Europa te reizen) en ook hun vriendelijkheid is legendarisch. Zelden zag ik zoveel vrolijke mensen op hun werkplek als in Djurs Sommerland. Europa-Park en Phantasialand, misschien kunnen jullie hier eens op teambuilding komen?

DSC02110

Als je de hele bovenstaande tekst las en beseft dat ik Djurs Sommerland bij de Europese topparken reken, dan is dat ontzettend fijn. Als je in sneltempo naar de fotootjes keek, is dat echter ook prima. In dat geval hoop ik echter wel dat je met enige jaloezie naar het bovenstaande plaatje met een lege (!) wachtruimte van Piraten staarde. Ik zeg in ieder geval bedankt en hopelijk zie ik jullie morgenvroeg terug in Billund. We sluiten onze Deense driedaagse namelijk af in een van de populairste toeristische trekpleisters van het hele land. Iets met felgekleurde blokjes en (te) grote hordes kleine kinderen.

DSC02113

Tot morgen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: