Fårup Sommerland

Fårup Sommerland

Blokhus, Denemarken

Waardering: 4 uit 5.

“Fantastisch familiepark met een uitgesproken Deense sfeer”

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat ik nog in Scandinavië was. Het werd dus de hoogste tijd om nogmaals naar dat noordelijke stukje van Europa te reizen. Het is een regio met goedlachse locals, wondermooie natuur, levendige steden en een unieke pretparkcultuur. Dankzij die vele pluspunten vergeef ik Scandinavië zelfs met plezier het wisselvallige weer en het feit dat je een klein fortuin spendeert aan eten en drinken.

Het is begin juli, de zon draait overuren en drie populaire Deense pretparken staan klaar om ontdekt te worden. We ontdekken tijdens de komende dagen het originele Legoland in Billund en het legendarische Djurs Sommerland. Onze minitrip begint vandaag echter in Fårup Sommerland. Fårup Sommerland ligt in de noordelijke uithoek van Denemarken, op een halfuur rijden van de stad Aalborg. Op de landkaart ziet die locatie er afgelegen uit, maar dankzij een rechtstreekse vlucht tussen Schiphol en Aalborg geraak je er eigenlijk vrij eenvoudig. Ook de resterende kilometers – die we met onze huurwagen afleggen – zijn alles behalve stresserend. Het begrip ochtendspits lijkt in Aalborg onbestaande en we tuffen de laatste twintig kilometer zelfs eenzaam door eindeloze weilanden. Het park ligt letterlijk in niemandsland, maar Alton Towers en Nigloland hebben reeds bewezen dat zoiets geen slecht voorteken hoeft te zijn.

Wanneer we arriveren, verrast Fårup Sommerland me meteen met iets ongebruikelijks. De ingang van het park ligt hier namelijk vóór de parking. We scannen onze online aangekochte entreekaarten dus vanuit de wagen, waarna we Fårup Sommerland binnen rijden. Het parkeerterrein ligt hier binnen de parkgrenzen, iets wat handig is voor de aan picknicken verknochte Denen. Ze kunnen ’s middags immers gewoon hun knäckebröd, de vruchtensapjes en de braadworsten uit de kofferbak ophalen. Ook visueel is de bijzondere parkeersituatie een meevaller: vanuit de wagen zien we Fårups beroemdste achtbanen immers al volop testrondes draaien.

We volgen de stroom schaars geklede Denen (18 graden is voor hen duidelijk een hoogzomers tafereel) en we belanden op een gezellig inkomplein. Er hangt een leuke sfeer, maar een echt uitbundige hoofdstraat is er niet voorzien. In plaats daarvan krijgen we al snel de simpele keuze: willen we eerst de linker- of de rechterzijde van Fårup Sommerland ontdekken? We lopen naar links en staan meteen voor de eerste nieuwe credit van deze Deense trip: Pindsvinet. Voor de kick moeten we deze naar egels vernoemde kiddie coaster alvast niet doen. Dit is een piepklein ding en het treintje bonkt redelijk lomp door de bochten. De ultrakorte wachtrij en de schattige egel-mascotte maken gelukkig veel goed.

Over naar het betere coasterwerk. Om de hoek lonken immers een houten achtbaan en de fotogenieke Orkanen. Werkelijk alles aan deze familiale inverted coaster is beeldschoon: de helderblauwe tracks stralen in de ochtendzon, het stationnetje is leuk aangekleed en het pas geopende Fårup Hotel vormt de honderd procent Scandinavische backdrop. Ook de rit overtuigt. De eerste afdaling – die in een mistige tunnel onderwater verdwijnt – is briljant en de daarop volgende bocht is verrassend intens. Vervolgens blijft Orkanen aan een hoge snelheid langs het water razen en pas in de eindremmen krijgen we een adempauze. Die eindremmen zijn trouwens meteen ook het perron, en laat dat exact de enige zwakte van deze geniale achtbaan zijn. Hoewel het geen buitengewoon lang traject is, zou Orkanen immers echt wel een tweede trein kunnen gebruiken. In de huidige situatie is dat onmogelijk, waardoor de capaciteit relatief laag ligt. Tijdens drukke dagen sta je hier wellicht lang aan te schuiven.

Hetzelfde tafereel speelt zich af bij buurman Falken, want ook hier beschikt men over een enkele trein. Bovendien houdt één personeelslid de baan vandaag draaiende, wat behoorlijk lange dispatch-tijden oplevert. De beperkte doorstroom is bij Falken echter in mindere mate een probleem, want eigenlijk hoef ik deze baan heus geen tweede keer te doen. De rechte stukken zijn prima en deze S&S-woodie genereert zelfs een goeie dosis airtime, maar in de bochten gaat het mis. Ondanks de niet zo indrukwekkende statistieken stuitert deze valk namelijk alsof zijn leven er van af hangt. Ergens is het ruwe ritverloop lachwekkend, maar echt vrolijk word je hier niet van.

Water speelt een grote rol in Fårup Sommerland. Zo vinden we naast Orkanen en Falken een kleinschalig waterpark dat gewoon inbegrepen is in de toegangsprijs. Omwille van de frisse bries is dit gedeelte vandaag niet populair, maar rustig met een bootje varen kan natuurlijk wel. Er zijn in Fårup Sommerland trouwens veel mogelijkheden om met een bootje te varen. Pedalo’s, roeibootjes, kano’s of kleine motorbootjes… het kan allemaal. Het zijn deze dingen die dit park typisch Scandinavisch maken. Denen hebben niet noodzakelijk behoefte aan de grootste of snelste thrills, maar ze willen gewoon een dagje plezier voor de hele familie.

Nog meer waterplezier bij de rapid river en de boomstammenbaan. Ze gaan hier door het leven als Fårup Rafting en het letterlijk vertaalde Træstammerne. Fårup Rafting is vanaf de wandelpaden nauwelijks zichtbaar, wat de lange lay-out en de stroomversnellingen nog ietwat boeiender maakt. Decoratie is er niet, maar het is sowieso een solide attractie met een hoog fungehalte. We vinden het trouwens helemaal niet erg dat we er droog uitstappen, maar bij log flume Træstammerne hebben we minder geluk. Deze baan heeft drie splashes en we worden aanzienlijk verrast door het tweede, kleinste exemplaar. Verwacht ook van deze ride geen thematische wonderen, want het is een vrij kaal ding.

Recht tegenover de boomstammenbaan vinden we het gebouw van 4D Biograf. Voor 3D-film pas ik meestal, zeker wanneer die film in een onverstaanbare taal ingesproken wordt. Toch is er een reden waarom we uiteindelijk wel binnenstappen: het feit dat we hier Ed Euromaus en de andere mascottes uit Europa-Park zien. Fårup Sommerland kocht Das Geheimnis von Schloss Balthasar, wat in het Deens Slottets Hemmelighed wordt. We begrijpen helemaal niks van de gesproken tekst, maar het is fijn om Eurosat en Silver Star nog eens terug te zien. Bovendien geeft de Europa-Park hymne (het melodietje dat in de Deutsche Allee speelt) me stiekem kippenvel.

Lunchen is een plezier in Fårup Sommerland. Je vindt hier typische fastfood, maar ook gezonde alternatieven of all-you-can-eat formules. Wij belanden bij een gezellig terras langs de roeivijver en ik geniet van een zalig zomerslaatje met gegrilde kip. Zoals het in Denemarken hoort, is dat echter niet goedkoop. Misschien dat de locals daarom massaal hun lunchpakket meebrengen? In tegenstelling tot de meeste pretparken in onze omgeving, heeft Fårup Sommerland daar trouwens helemaal geen probleem mee. Wel integendeel… er is centraal in ’t park een enorme picknickweide met barbecues ter beschikking. Kijk dus niet vreemd op wanneer je de bezoekers hier met een reusachtige voorraad eten ziet sleuren. Dat is volkomen normaal.

Zonder parkmap is het lastig om mezelf te oriënteren, maar dankzij wegwijzers zien we onze Fårup-bingo gelukkig dichterbij komen. Het familiale achtbaanplezier wordt verzekerd door Mine Expressen en Flagermusen, respectievelijk een Vekoma junior en een spinning coaster van Reverchon. Deze rides zijn goed verstopt tussen de bomen en dat voegt wel degelijk wat spanning toe. Op een kaal plein zou je deze banen definiëren als ‘die Vekoma die in quasi elk pretpark staat’ of ‘die draaiende kermisachtbaan die blauwe plekken oplevert’, maar in deze setting zijn het prima familieattracties.

Op zoek naar dark rides? Dan volgt er in Fårup Sommerland misschien een teleurstelling. We denken kortstondig dat er achter de gevel van Ræven’s Hule een spookhuis schuilt, maar het blijkt in realiteit een duister fun house te zijn. Dat is natuurlijk niet verkeerd en de finale (een scheef gebouwde kamer) doet mijn brein zelfs effe wankelen. Vlak naast dit fun house liggen dan weer een doolhof en een enorm hindernissenparcours in openlucht. Dat is een ideaal tussendoortje dat eigenlijk in geen enkel pretpark zou misstaan. Toch lijken zulke dingen vooral in Scandinavische parken populair. Ook typisch aan deze regio: enorme grasvelden vol trampolines. Fantastisch dat zulke dingen hier allemaal gewoon kunnen, terwijl veel andere pretparken vooral angstig zijn voor ongevalletjes en schadeclaims.

Fårup Sommerland is eerder een familie- dan een thrillpark, al is er een parkgedeelte waar het gerust wat heftiger mag. De maagomdraaiende flat ride Hvirvelvinden is de nieuwigheid van 2017 en die staat netjes naast de gelanceerde Gerstlauer Lynet. We bezoeken tijdens deze trip drie verschillende Deense parken, maar we zullen slechts één achtbaan met inversies tegenkomen. We moeten onze hele voorraad overkop-thrill dus aanvullen bij deze groene machine. Je mag Lynet beschouwen als een kleine broer van onze eigen Anubis, inclusief dezelfde lompe beugels en de ietwat brute bochten. Toch overtuigt Lynet dankzij de krachtige launch en een intense airtime-heuvel. Het afsluitende bochtenwerk bevat dan weer foute knikken en had gerust geschrapt mogen worden. Lynet geeft me dus een gelijkaardig gevoel als zijn West-Vlaamse tegenhanger: slecht is het niet, maar legendarisch is deze achtbaan evenmin.

Wachttijden blijven vandaag binnen de perken (gelukkig, want in dat claustrofobische gangenstelsel van Lynet zou ik geen uur willen aanschuiven) en we kunnen de topachtbanen ’s namiddags gerust nog een keertje bezoeken. Wat die coasters betreft, kan ik concluderen dat Orkanen de superster van Fårup Sommerland is. Nooit gedacht dat ik het over een Vekoma zou zeggen, maar deze baan zou letterlijk in elk pretpark ter wereld mogen staan. Het ding is snel, extreem soepel en erg comfortabel. Orkanen, u bent geweldig!

Orkanen is eigenlijk de enige attractie van topniveau en je zou dus verwachten dat ik Fårup niet bijster hoog quoteer. Toch straalt dit park zoveel sfeer en gemoedelijkheid uit dat ik het ontbreken van extra knallers met een glimlach door de vingers zie. Het zijn de unieke belevenissen die Fårup Sommerland zo fijn maken. Dat moment waarop we na veel moeite uit het doolhof geraakten, bijvoorbeeld. Of die vaartocht in een kano op een oogstrelend Scandinavisch vijvertje. En dat moment waarop je barbecue-lucht opsnuift terwijl honderden Denen hun picknickmanden uitladen. Wat ik wil zeggen… de sterkte van Fårup Sommerland is exact het anders zijn. Dit is heus geen kopie van Europa-Park of PortAventura en het vormt ook geen concurrentie voor de Europese top. Maar toch genoot ik des te meer van de bijzondere, rustgevende sfeer die er hier hangt.

Morgenvroeg rijden we naar het honderd kilometer zuidoostelijker gelegen plaatsje Nimtofte. Je kent dit plattelandsdorp wellicht niet en dat begrijp ik volkomen. Maar wanneer ik Juvelen, DrageKongen en Piraten zeg, gaat er misschien wel een belletje rinkelen? In ieder geval… Djurs Sommerland, we komen eraan.

Fårup Sommerland

Fotogalerij 2017

Bedenkingen? Vragen? Commentaar? Laat gerust een berichtje achter via het invulveld onderaan deze pagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: