Fårup Sommerland

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat ik nog in Scandinavië was. Het werd dus de hoogste tijd om nogmaals naar dat noordelijke stukje van Europa te reizen, want ik hou ervan met m’n hele hart. Het zijn de goedlachse locals en de wondermooie natuur, maar evenzeer de levendige steden en de unieke pretparkcultuur die het ‘m doen. Dankzij die vele pluspunten vergeef ik Scandinavië zelfs met plezier het wisselvallige weer en ’t feit dat je een klein fortuin spendeert aan eten en drankjes. Kortom: ik moest in 2017 opnieuw naar Scandinavië en de keuze viel – net zoals vorige keer – op Denemarken. De omstandigheden van beide reizen kunnen nauwelijks verder uit elkaar liggen. Toen we Kopenhagen in 2015 bezochten, was dat tijdens de eindejaarsperiode. Het waren ijskoude dagen waarop de hemel eigenlijk slechts een zestal uur per dag niét duister was. Wanneer we dit jaar naar Denemarken reizen, lijken de dagen daarentegen eindeloos te duren. Het is begin juli, de zon draait overuren en drie populaire Deense pretparken staan klaar om ontdekt te worden. Laat maar komen.

DSC01929

Als je naar een vreemd land gaat, vind ik het belangrijk om op z’n minst geïnteresseerd te zijn in de do’s, de don’ts en de lokale gebruiken. Taal is daar een onderdeel van en Deens is toevallig behoorlijk sappig om naar te luisteren. Sappig, maar beslist niet zo eenvoudig. Voor vertrek organiseer ik dus een bescheiden lesje Deens voor beginners. Bijvoorbeeld: de in België onbekende letter Æ spreek je uit als een lange ‘e’ en je gebruikt ‘m bijvoorbeeld voor prætpark, entrækaart en Vækoma. De letter ø staat dan weer voor een ‘eu’-klank en je kan deze gerust benutten voor de woorden røllercøster of frøntsæt. De å tenslotte is een soort lange ‘o’-klank en wordt gebruikt in båmstammetjes, råmmelbåk en… in Fårup Sommerland.

DSC01930DSC01880

Fårup Sommerland ligt in de noordelijke uithoek van Denemarken, nabij het strandstadje Blokhus en op nauwelijks een halfuur rijden van ons hotel in Aalborg. Op de landkaart ziet die locatie er tamelijk afgelegen uit, maar dankzij een rechtstreekse vlucht tussen Schiphol en Aalborg geraak je daar eigenlijk vrij eenvoudig. Ook de resterende kilometers – die we met onze huurwagen afleggen – zijn alles behalve stresserend. Het begrip ochtendspits lijkt in Aalborg onbestaande en we tuffen de laatste twintig kilometer zelfs eenzaam door grenzeloze weilanden. Het park ligt letterlijk in niemandsland, maar Alton Towers en Nigloland hebben reeds bewezen dat zoiets geen slecht voorteken hoeft te zijn. Wanneer we arriveren, verrast Fårup Sommerland me trouwens meteen met iets ongebruikelijks. De ingang van het park ligt hier namelijk vóór de parking. We scannen onze online aangekochte entreekaarten dus vanuit de wagen, waarna we Fårup Sommerland letterlijk binnen rijden. Het parkeerterrein ligt hier binnen de parkgrenzen, iets wat handig is voor de aan picknicken verknochte Denen. Ze kunnen ’s middags immers gewoon hun knäckebröd, de vruchtensapjes en de braadworsten uit de kofferbak ophalen. Ook visueel is de bijzondere parkeersituatie een meevaller: vanuit de wagen zien we Fårups beroemdste achtbanen immers al volop testrondes draaien.

DSC01879DSC01894

We volgen de stroom schaars geklede Denen (18 graden is voor hen duidelijk een hoogzomers tafereel) en we belanden zodoende op een gezellig inkomplein. Er hangt een leuke sfeer, maar een echt uitbundige hoofdstraat is er niet voorzien. In plaats daarvan krijgen we al snel de simpele keuze: willen we eerst de linker- of de rechterzijde van Fårup Sommerland ontdekken? We lopen naar links en staan meteen voor de eerste nieuwe credit van deze Deense trip: Pindsvinet. Voor de kick moeten we deze naar egels vernoemde kiddiecoaster alvast niet doen. Dit is een piepklein ding en het treintje bonkt redelijk lomp door de bochten. De niet-bestaande wachttijd en de schattige egel-mascotte maken gelukkig veel goed.

DSC01890DSC01891

Over naar het betere coasterwerk: om de hoek lonken immers een houten achtbaan en de fotogenieke Orkanen. Werkelijk alles aan deze familiale inverted coaster is beeldschoon: de helderblauwe tracks stralen in de ochtendzon, het stationnetje is leuk aangekleed en het pas geopende Fårup Hotel vormt de honderd procent Scandinavische backdrop. Ook de rit overtuigt: de eerste afdaling – die in een mistige tunnel onderwater verdwijnt – is verrassend en ook de daarop volgende bocht pakt intenser uit dan ik verwachtte. Vervolgens blijft Orkanen aan een hoge snelheid langs het water razen en pas in de eindremmen krijgen we een adempauze. Die eindremmen zijn trouwens meteen ook het perron, en laat dat exact de enige zwakte van deze geniale achtbaan zijn. Hoewel het geen buitengewoon lang traject is, zou Orkanen immers echt wel een tweede trein kunnen gebruiken. In de huidige situatie is dat helaas onmogelijk, waardoor de capaciteit relatief laag ligt. Gelukkig zou het vandaag niet al te druk worden en bezoeken we dit pareltje vanmiddag opnieuw. Toch sta je hier tijdens de drukkere dagen wellicht lang aan te schuiven.

DSC01886DSC01882DSC01956DSC01947DSC01883

Hetzelfde tafereel speelt zich af bij buurman Falken: ook hier beschikt men over een enkele trein. Bovendien houdt één personeelslid de baan vandaag draaiende, wat behoorlijk lange dispatch-tijden oplevert. De beperkte doorstroom is bij Falken echter in mindere mate een probleem, want eigenlijk hoef ik deze baan heus geen tweede keer te doen. De rechte stukken zijn prima en deze S&S-woodie genereert zelfs een goeie dosis airtime, maar in de bochten gaat het mis. Ondanks de niet zo indrukwekkende statistieken stuitert deze valk namelijk alsof z’n leven er van af hangt. Ergens is het ruwe ritverloop lachwekkend, maar echt vrolijk word je hier niet van. Ach… Falken vormt dankzij z’n locatie gelukkig wel de perfecte aankleding voor de parkeerplaats, laat het ons daarop houden.

DSC01959DSC01887DSC01932DSC01963

Water speelt een grote rol in Fårup Sommerland. Zo vinden we naast Orkanen en Falken een kleinschalig waterpretpark dat gewoon inbegrepen is in de toegangsprijs. Omwille van de frisse bries is dit gedeelte vandaag niet bijster populair, maar rustig met een bootje varen kan natuurlijk wel. En geloof me: er zijn in Fårup Sommerland ontzettend veel mogelijkheden om met een bootje te varen. Pedalo’s, roeibootjes, kano’s of kleine motorbootjes… het kan eigenlijk allemaal. ’t Zijn dingen als deze die dit park typisch Scandinavisch maken: de Denen hebben niet noodzakelijk behoefte aan de grootste of snelste thrillrides, maar ze willen gewoon een dagje plezier voor de hele familie.

Nog meer waterplezier bij de rapid river en de boomstammenbaan. Ze gaan hier door het leven als Fårup Rafting en het letterlijk vertaalde Træstammerne. Die attracties zijn alletwee niet van uitzonderlijke elementen of honderd meter hoge drops voorzien, maar ze verbazen beiden dankzij de geslaagde integratie in het groen en dankzij hun flinke lengte. Fårup Rafting is vanaf de wandelpaden bijvoorbeeld nauwelijks zichtbaar, wat de lange lay-out en de stroomversnellingen nog ietwat boeiender maakt. Decoratie is er niet, maar het is sowieso een solide attractie met een hoog fungehalte. We vinden het trouwens helemaal niet erg dat we er droog uitstappen, maar bij logflume Træstammerne hebben we minder geluk. Deze baan heeft drie splashes en we worden aanzienlijk verrast door het tweede, kleinste exemplaar. Verwacht ook van deze ride geen thematische wonderen, want het is een vrij kaal ding.

DSC01892DSC01904

Recht tegenover de boomstammenbaan vinden we het gebouw van 4D Biograf. Voor zo’n bioscoopervaring met een 3D-bril en/of watereffecten pas ik tegenwoordig meestal, zeker wanneer die film in een onverstaanbare taal ingesproken wordt. Toch is er één reden waarom we uiteindelijk wel binnenstappen: het feit dat we hier Ed Euromaus en de andere mascottes uit Europa-Park te zien krijgen. Fårup Sommerland kocht ‘Das Geheimnis von Schloss Balthasar’, wat in het Deens ‘Slottets Hemmelighed’ wordt. ’t Is voor Steven en mij al te lang geleden dat we nog eens zelf naar Rust konden reizen, waardoor dit bescheiden aandenken best deugd doet. We begrijpen weliswaar helemaal niks van de gesproken tekst, maar ’t is erg fijn om Eurosat en Silver Star nog eens terug te zien. Bovendien geeft de Europa-Park hymne (het melodietje dat in de Deutsche Allee speelt) me stiekem kippenvel. Of zorgt m’n natte T-shirt en de zaal met airco daarvoor?

DSC01906

Lunchen is een plezier in Fårup Sommerland. Het aanbod is namelijk groot: je vindt hier typische fastfood, maar tevens gezondere alternatieven en het andere uiterste: all-you-can-eat formules. Wij belanden bij een gezellig terras langs de roeivijver en ik geniet van een zalig zomerslaatje met gegrilde kip. Zoals het in Denemarken hoort, betaal ik een aanzienlijke duit voor dit schaaltje eten. Misschien dat de locals exact daarom massaal hun lunchpakket meebrengen? In tegenstelling tot de meeste pretparken in onze omgeving, lijkt Fårup Sommerland daar trouwens helemaal geen probleem van te maken. Wel integendeel: er is centraal in ’t park een enorme picknickweide voorzien en daar staat zelfs een groot aantal barbecues ter beschikking. Kijk dus niet vreemd op wanneer je de bezoekers hier ’s voormiddags bolderkarren met genoeg eten voor een hele familie ziet voort trekken. Dat is volkomen normaal.

DSC01909DSC01910

We zijn inmiddels al een tijdje in de rechtse helft van Fårup Sommerland, een gedeelte dat veel uitgestrekter en groener is dan de hoek van Orkanen en Falken. Zonder parkmap in m’n handen is het lastig om mezelf hier te oriënteren, maar dankzij wegwijzers zien we onze coasterbingo gelukkig dichterbij komen. Het familiale achtbaanplezier wordt hier verzekerd door Mine Expressen en Flagermusen, respectievelijk een Vekoma junior en een spinning coaster van Reverchon. Deze rides zijn goed verstopt tussen de bomen en dat voegt wel degelijk wat spanning toe. Op een kaal plein zou je deze banen definiëren als die Vekoma die in quasi elk pretpark staat of die draaiende achtbaan die je blauwe plekken bezorgde op de kermis, maar in deze setting zijn het eigenlijk prima familieattracties.

DSC01897DSC01896DSC01934DSC01928

Op zoek naar darkrides? Dan volgt er in Fårup Sommerland misschien een teleurstelling. We denken kortstondig dat er achter de gevel van Ræven’s Hule wel een spookhuis of iets dergelijks schuil gaat, maar het blijkt in realiteit een duister funhouse te zijn. Da’s natuurlijk ook niet verkeerd en de laatste, scheef gebouwde kamer doet m’n brein zelfs effe wankelen. Vlak naast dit funhouse liggen dan weer een doolhof en een enorm hindernissenparcours in openlucht. Dat is een superplezierig tussendoortje dat eigenlijk in geen enkel pretpark zou misstaan. Toch lijken zulke dingen eigenlijk vooral in Scandinavische parken van de grond te komen. Ook typisch aan deze regio: enorme grasvelden vol trampolines. Fantastisch dat zulke dingen hier allemaal gewoon kunnen, terwijl veel andere pretparken vooral angstig zijn voor ongevalletjes en schadeclaims.

DSC01913DSC01914DSC01938

Fårup Sommerland is eerder een familie- dan een thrillpark, al is er een parkgedeelte waar het gerust wat heftiger mag. De maagomdraaiende flatride Hvirvelvinden is hier de nieuwigheid van 2017 en die staat netjes naast de gelanceerde Gerstlauer Lynet. We bezoeken tijdens deze trip drie verschillende Deense parken, maar we zullen slechts één achtbaan met inversies tegenkomen. We moeten onze hele voorraad overkop-thrill dus aanvullen bij deze groene machine. Je mag Lynet gerust beschouwen als een kleine broer van onze eigen Anubis, inclusief dezelfde lompe beugels en de ietwat brute bochten. Toch overtuigt Lynet dankzij de krachtige launch en een airtime-heuvel die ons heftig uit de zitjes probeert te gooien. Het afsluitende bochtenwerk bevat dan weer typische Gerstlauer-knikken en had eigenlijk gerust geschrapt mogen worden. Ik heb bij ‘Lynet’ uiteindelijk dus een gelijkaardig gevoel als bij z’n West-Vlaamse tegenhanger: slecht is het zeker niet, maar legendarisch is deze achtbaan evenmin.

DSC01915DSC01920DSC01927

Wachttijden blijven vandaag netjes binnen de perken (gelukkig, want in dat claustrofobische gangenstelsel van Lynet zou ik geen uur willen aanschuiven) en we kunnen de topachtbanen ’s namiddags gerust nog een keertje bezoeken. Wat die coasters betreft, kan ik concluderen dat Orkanen de onbewiste superster van Fårup Sommerland is. Nooit gedacht dat ik het over een Vekoma zou zeggen, maar deze baan zou letterlijk in elk pretpark ter wereld mogen staan. Het ding is snel, extreem soepel en erg comfortabel. Orkanen, u bent geweldig!

DSC01946DSC01957

Orkanen is eigenlijk de enige Fårup-attractie van topniveau en je zou dus verwachten dat ik het park niet bijster hoog quoteer. Vergis je echter niet: dit park straalt immers zoveel sfeer en gemoedelijkheid uit dat ik het ontbreken van extra knallers met een glimlach door de vingers zie. Het zijn de unieke belevenissen die Fårup Sommerland zo fijn maken. Dat moment waarop Steven en ik slechts na veel moeite uit het doolhof geraakten, bijvoorbeeld. Of die vaartocht in een kano op een oogstrelend Scandinavisch vijvertje. En dat moment waarop je barbecue-lucht opsnuift terwijl honderden Denen hun picknickmanden uitladen. Wat ik wil zeggen… de sterkte van Fårup Sommerland is exact het anders zijn. Dit is heus geen kopie van Europa-Park of PortAventura en het vormt ook geen concurrentie voor de Europese top. Maar toch genoot ik des te meer van de bijzondere, rustgevende sfeer die er hier hangt.

DSC01893

Moet je speciaal voor Fårup Sommerland meteen naar deze noordelijke uithoek van Denemarken reizen? Neen, helemaal niet. Als je het park echter kan combineren met een citytripje, een natuurgebied of een ander pretpark in de omgeving, zou ik zeggen… doen! Dat laatste is trouwens exact wat wij van plan zijn, want morgen rijden we naar het ruim honderd kilometer zuidoostelijker gelegen plaatsje Nimtofte. Je kent dit plattelandsdorp wellicht niet en dat begrijp ik volkomen. Maar wanneer ik Juvelen, DrageKongen en Piraten zeg, gaat er misschien wel een belletje rinkelen? In ieder geval… Djurs Sommerland, we komen eraan.

Wordt vervolgd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: