Mystic Mountain Halong

Mystic Mountain

Ha Long City, Vietnam

Rating: 3 out of 5.

“Fotogenieke plek aan de oevers van de wereldberoemde Ha Long Bay”

Ik bracht de middag door in Dragon Park Halong, een van de modernste en grootste themaparken van Vietnam. Ik genoot er van een prima B&M, twee goeie familieachtbanen en verbazend leuke thema’s. Maar er is meer. Sun World Halong Complex heeft namelijk nog een tweede themapark en dat ligt bijna tweeënhalve kilometer verder, aan de overzijde van de baai. Men creëerde gelukkig een stijlvolle manier om de oversteek te maken: de Queen Cable Car. Men noemt dit gevaarte een luchttram en de voertuigen zijn opmerkelijk groter dan die van een klassieke kabelbaan. De twee verdiepingen tellende cabines vervoeren maar liefst 230 personen per keer, genoeg voor een wereldrecord. Ook de 190 meter hoge ondersteuningspaal brak trouwens een record. Je kan jezelf bijgevolg voorstellen dat deze Queen Cable Car een zeer imposant apparaat is.

De views vanuit de luchttram zijn onbetaalbaar. Mijn toegangskaart voor deze Queen Cable Car was gelukkig wèl betaalbaar, al blijkt het opmerkelijk duurder dan dat pretparkticket van daarstraks. Ik tel hier namelijk 350.000 dong neer, iets meer dan 13 euro. Dit bedrag omvat een retourtje op de luchttram en een bezoek aan Mystic Mountain, het themapark aan het andere eind van de kabelbaan. Verwacht van dit tweede themapark vooral geen B&M’s (en helaas ook geen dark rides), maar volgens Coaster-Count staan er toch twee credits.

Terwijl Dragon Park fungeert als klassiek attractiepark, is Mystic Mountain eerder een fotopark. Die verdeling herinnert me aan de Sun Group-parken in Da Nang. Daar was Sun World Danang Wonders het attractiepark en Sun World Ba Na Hills fungeerde als het Instagram-park. Zulke Instagram-parken lijken voor een westerling ietwat vaag, maar Aziatische toeristen zijn er helemaal weg van. Ze maken hier de ene geposeerde foto na de andere, om vervolgens elk social media-kanaal vol te spammen. Mystic Mountain is dus een fotogenieke plek. Het park ligt bovenop de honderd meter hoge Ba Deo Mountain, die fantastische uitzichten op Ha Long Bay en Ha Long City garandeert.

Een unieke wandelbrug lijkt een vereiste bij zulke #Instathemeparks. Sun World Ba Na Hills pronkt met de wereldberoemde Golden Bridge, Mystic Mountain heeft de Koi Bridge. En hoewel die handenbrug de meest legendarische van het duo is, blijkt ook deze Koi Bridge een pareltje. We praten over twee felrode Japanse bruggen die verticaal gespiegeld lijken. Een speelse kromming geeft het geheel een dynamisch karakter en de Insta-waardigheid is groot. Wat Koi Bridge zo mogelijk nog leuker maakt, is de rust. Terwijl je op de Golden Bridge haast moet vechten voor elke vierkante centimeter, heb ik Koi Bridge bijna voor mij alleen. #Cool

Via de Koi Bridge beland ik in een oogstrelende Japanse tuin. Ik staar er naar een vijver vol peperdure koikarpers en laat me een halfuur vermaken door het waterpoppentheater. Deze voorstelling vindt plaats in het Moonlight Puppet Theater, een prachtig amfitheater in openlucht. Waterpoppentheaters zijn big business in Vietnam. In Hanoi betaal je als toerist zelfs veel geld om een dergelijke voorstelling bij te wonen. Ik ben blij dat Mystic Mountain me op een gratis (nu ja… inbegrepen) versie trakteert, want buitengewoon is de ervaring niet. De muzikale begeleiding verdient daarentegen veel lof. Het orkest klinkt prima en er wordt bovendien live gezongen. Kippenvelmomentje.

Een waterpoppentheater is niet m’n ultieme verlangen, een achtbaan komt al dichter in de buurt. Mystic Mountain heeft in dit segment de Samurai Slide, een dubbele Alpine Coaster van Wiegand. Omwille van de onbestaande drukte is er vandaag slechts één baan operationeel. Niet onbegrijpelijk, wel jammer voor m’n Coaster-Bingo. Toch heb ik aan de rechterhelft wellicht weinig gemist, want de linkse track maakt geen blijvende indruk. Beide Samurai Slides zijn nauwelijks 500 meter lang en het snelheidsgevoel is beperkt. Ondanks de leuke locatie blijkt dit dus een matige attractie en wachttijden kunnen hier aanzienlijk oplopen, als je het mij vraagt. Voor de veiligheid wordt er namelijk maar één karretje op de afdaling toegelaten, wat een capaciteit van hooguit veertig bezoekers per uur oplevert.

De blikvanger van Mystic Mountain – het 115 meter hoge Sun Wheel – kan meer volk aan. Hoewel dit reuzenrad identiek is aan z’n naamgenoot in Sun World Danang Wonders, oogt het hier zo mogelijk nog machtiger. Het ding staat immers op de top van een honderd meter hoge heuvel. Deze attractie levert bijgevolg niet alleen fantastische uitzichten, maar het is ook een heuse blikvanger in de skyline van Ha Long City. Zonnige dagen leveren wellicht knappe views op de kenmerkende heuvels in de baai, maar daar is het vandaag te mistig (en inmiddels ook te donker) voor. Jammer.

Ik zweef met de luchttram opnieuw naar het centrale punt en sluit m’n dag stilaan af. Sun World Halong Complex was het laatste grote themapark-resort van de reis, maar zeker niet het minst boeiende. Wel integendeel: ik denk dat dit m’n favoriete resort van Vietnam is. Het complex heeft een perfect uitgebalanceerd aanbod voor de hele familie. Locals verkiezen blijkbaar Mystic Mountain en z’n moeilijk te evenaren uitzichten, maar voor mij was Dragon Park de uitschieter van het resort. Dit piepjonge themapark heeft een uitstekend attractieaanbod, de thema’s zijn knap uitgewerkt en ik vind het personeel erg aangenaam. De parken gaan bovendien professioneel om met Covid-19, het virus dat in februari 2020 dreigend door Azië – en de rest van de wereld – raast. Aan de toegangspoort kreeg ik een mondmaskertje, er staan overal handreinigingsstations en regelmatig weerklinken er audio-boodschappen met tips over hygiëne. Dat zijn weliswaar geen zaken die ik met een dagje pretpark associeer, maar het geeft me wel een veilig gevoel.

Ha Long Bay is een niet te missen onderdeel van elke reis naar Vietnam. En Sun World Halong Complex is op zijn beurt een niet te missen onderdeel van elke reis naar Ha Long Bay. Het resort levert de beste Vietnamese achtbaan, een kabelbaan van sensationele omvang en fotogelegenheden waar iedere influencer stikjaloers van wordt. Ja serieus, Sun World Halong Complex was fantastisch.

FOTOGALERIJ

Bedenkingen? Vragen? Commentaar? Laat gerust een berichtje achter via het invulveld onderaan deze pagina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s