Liseberg

Liseberg

Göteborg, Zweden

Waardering: 4.5 uit 5.

“Unieke Scandinavische sfeer, knappe collectie attracties”

Na enkele bloedhete dagen in Stockholm, Gröna Lund en Kolmården, is het een verfrissende ervaring om in Göteborg aan te komen. Letterlijk. Na een ruim drie uur durende treinreis, voelen we namelijk dat het hier enkele graden koeler is dan aan de oostkust van Zweden. Met een graad of vijfentwintig is de temperatuur gelukkig nog steeds zomers, dus de omstandigheden voor ons weekendje Göteborg lijken alvast ideaal. Zet deze stad zeker op je verlanglijst wanneer je zoekt naar hippe openluchtbars en schattige kanaaltjes, maar vooral wanneer je houdt van kwalitatief hoogstaand vermaak. Göteborg is immers al bijna honderd jaar de thuishaven van Liseberg, de ultieme parel van het Scandinavische pretparklandschap. Wanneer ik op het treinstation ballonnen met groene konijntjes en immense Toblerone-dozen zie, besef ik dat dit paradijsje opeens heel dichtbij is.

We bezoeken Göteborg tijdens de Gothia Cup, een soort wereldkampioenschap voetbal voor jeugdteams. Dat evenement interesseert ons niet, maar het brengt helaas nadelen met zich mee. Hotelkamers zijn lastig te vinden, betaalbare hotelkamers nog lastiger en we delen de stad met vele tienduizenden bezoekers. Omdat deelnemers van de Gothia Cup gratis toegang krijgen tot Liseberg, vrees ik dus voor de drukste pretparkdag van 2018. Gelukkig merken we dat er nog één kamer beschikbaar is in het Liseberg Heden Hotel. Daar wordt weliswaar een stevig prijs voor neergeteld, maar er zijn privileges aan dit officiële parkhotel verbonden. Het belangrijkste voordeel is gekend als Liseberg Prio. Dankzij Liseberg Prio mogen we het park al om half tien betreden. Wetende dat de grote massa pas vanaf elf uur binnen kan, wil dit zeggen dat Liseberg anderhalf uur ons privéterrein is. Kan ik hier ergens op de Like-knop duwen?

Liseberg Prio, dat is het uitgelezen moment om Helix te ontdekken. Deze iconische lanceerachtbaan werd geleverd door Mack Rides en hij opende ruim vier jaar geleden. Sinds 2014 oogst Helix bijna uitsluitend lovende commentaren. Alleen al naar deze coaster kijken, is een puur plezier. De tracks van Helix werden sierlijk op een bergflank gebouwd en de baan heeft heel wat interactie met nabijgelegen flat rides, de log flume en Lisebergbanan. Wanneer we de heuvel (met behulp van roltrappen) beklimmen en vervolgens de wachtrij betreden, gaat het visuele feestje onverminderd verder. De wachtruimte van Helix is namelijk adembenemend knap. Ik kan me goed inbeelden dat velen deze industriële setting te clean of afstandelijk vinden, maar ik ben er helemaal weg van. De wandelpaden lijken te zweven, de belichting is cool en IMAscore’s trendy beats maken het helemaal af. Wachten voor Helix is dus helemaal geen straf, maar meteen instappen – zoals vanochtend – is natuurlijk nog beter.

Ik ontdekte Helix tijdens het openingsjaar en de operations verliepen toen vlot. Het gemiddelde tempo van Europa-Park werd weliswaar niet geëvenaard, maar al bij al was er geen reden tot klagen. Anno 2018 is dat helaas anders. De huidige dispatch-tijden liggen hoger, iets wat volgens mij vooral aan recent geïnstalleerde riempjes ligt. Geen idee waarom dat moest en geen idee waarom een gemiddelde Zweed de werking van een simpele gordel niet kent, maar het gaat tegenwoordig opvallend traag bij Helix. Tijdens deze Prio-opening vormt dat gelukkig geen probleem: we kunnen de baan twee maal backseat en een keertje frontseat testen binnen het halfuur.

En de ritervaring? Die bleef even geniaal als in 2014. Ik hou van de originele start, van de intense airtime en van die krachtige helix vlak voor de tweede lancering. Eigenlijk heeft Helix alles wat ik zoek in een achtbaan: soepelheid, een voldoende lange ritduur en veel variatie. Het is een feit dat de acceleraties gerust heftiger mochten, maar een immens probleem is dat in mijn ogen niet. Voor mij is Helix dus zonder twijfel een van de meest volmaakte rollercoasters op onze planeet. Topkwaliteit uit Waldkirch, zullen we maar zeggen.

Liseberg Prio is ideaal om je Helix-teller omhoog te jagen, maar ook voor de kleintjes valt er ’s ochtends veel te beleven. Tijdens Prio opent men namelijk het hele Kaninlandet. Deze kinderzone oogt stijlvol en je vindt er verrassend veel rides en speeltuigen. Omdat de rijen voor die rides overdag soms behoorlijk lang worden, is deze exclusieve opening een welgekomen extra. Het is ook een goed moment om je coaster-bingo te verzekeren. Kinderachtbanen Rabalder en Stampbanan zijn zo goed als leeg, dus die credits zijn al snel binnengehaald.

Sommige pretparken openen één topachtbaan of een themagebied vroeger voor verblijfsgasten, maar Liseberg Prio is meer dan dat. Bijna het hele park is toegankelijk en vier van de vijf achtbanen draaien hun (overwegend lege) rondjes. We twijfelen dus niet om meteen een rit op de houten achtbaan te maken. De in 2003 geopende Balder werd in het verleden vaak aanzien als Europa’s beste woodie. Wanneer we vandaag plaatsnemen, lijkt het echter alsof ik in een totaal andere Balder zit. De eerste afdaling is plezierig, maar daarna lijkt de trein in elke bocht stil te vallen en de airtime van weleer is grotendeels verdwenen. Zelfs wanneer we ’s avonds een tweede poging ondernemen (hopend dat Balder op dat moment warm gelopen is), valt de ervaring tegen. Ik was nooit een liefhebber van Balders vrij monotone ritverloop en nu is het helemaal saai geworden. Wie deze coaster nooit in de glorieperiode deed, houdt de verwachtingen dus maar beter laag. Want als je Balder nog kent als een heftige thrillmachine, is er inmiddels veel veranderd. Spijtige evolutie.

Balder is zijn glans verloren en dat zal in de nabije toekomst extra in de verf gezet worden. Direct naast de deur staat Valkyria namelijk in de startblokken. Deze B&M Dive Machine heeft de plaats van Kanonen ingenomen en dat is een goeie zaak. Kanonen was in mijn ogen altijd net niet en sinds de komst van Helix leek deze blauwe Intamin Accelerator helemaal overbodig. Vervanger Valkyria ziet er een stuk imposanter uit dankzij de verticale afdaling, drie inversies, een oogstrelende kleurstelling en een beeldschoon stationsgebouw. Jammer genoeg wordt er dit weekend nog hard doorgewerkt aan de coaster en een spoedige opening zit er (volgens aanwezige personeelsleden) niet in. We moeten ons dus tevreden stellen met het uitzicht op testritjes.

Valkyria blijft dicht. Zonde. Gelukkig is er in de omgeving van deze goudgele beauty meer thrill te vinden. Zo is er bijvoorbeeld Mechanica, een Star Shape van Zierer. Ik zag dit attractietype ooit op de kermis en daar vond ik het een indrukwekkende machine. Dankzij de hippe aankleding en de epische soundtrack is dat gevoel hier ook aanwezig. Toch is de uiteindelijke rit veel minder heftig dan ik vermoed. Eigenlijk worden we in deze attractie gewoon constant tegen de zijkant van onze beugel geduwd. Comfortabel is dat niet, sensationeel al evenmin.

Dan is de nabijgelegen Loke veel interessanter. Ik had eigenlijk geen zin in deze draaiende megaschommel, maar op dag twee is er eigenlijk geen ontkomen aan. We spraken opnieuw af met Hjälmar en Niek en zij hebben duidelijk geen boodschap aan het zinnetje ‘Neen, daar word ik kotsmisselijk van’. Tien minuten later mag ik echter goed nieuws verkondigen. Eerst en vooral is er van misselijkheid geen sprake en mijn maag is dus sterker dan ik dacht. Ten tweede is Loke echt wel een topmachine. Nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar dat ritje was fantastisch. Het ding genereert veel kriebels en het snelheidsgevoel ligt hoog.

Onze dagen in Göteborg zijn weliswaar de koudste van de hele vakantie, maar het blijft heerlijk weer voor waterattracties. En het toeval wil dat Liseberg twee behoorlijk prettige exemplaren in huis heeft. Nummer één is Flume Ride. Net zoals de naam, bevat ook de eigenlijke attractie weinig overbodige franjes. Deze boomstammenbaan werd prachtig tegen de heuvel aangebouwd en er is veel interactie met aanpalende achtbanen, maar de decoratie is sober. Toch is Flume Ride sowieso een waanzinnig toffe attractie. Het leuke is dat alle sensatie zich in de laatste dertig seconden van de rit concentreert. Na drie minuten gezapig rondvaren en lifthills beklimmen, werden er op het einde namelijk twee grote drops en een mini-afdaling achter elkaar geplaatst. Dat is verrassend en het zorgt voor heel wat hilariteit. Vooral het ritje dat we tezamen met Hjälmar en Niek maken (waarbij het water letterlijk over elke rand van de boot binnen stroomt) is nu reeds legendarisch.

Lisebergs tweede verkoelingsoptie heet Kållerado. Dit is een rapid river met alle klassieke elementen: grote golfbaden, snellere gedeelten en interactie tussen de verschillende boten. Het zijn zulke dingen die soortgenoten als Piraña en Fjord Rafting zo goed maken. Kållerado mag beschouwd worden als een Noord-Europese variant op die beide toppers, al is hij minder intens. Doorweekt word je hier dus niet. Bovendien maakt Kållerado het gemis van een nat pak goed met zijn uitwerking. Het station is heel tof gethematiseerd en de baan kronkelt prachtig door een bosrijk stukje Liseberg. Het oog wil ook wat.

Direct naast Kållerado ligt een van de meest bejubelde attracties van Liseberg, al valt het ding nauwelijks op. Wanneer je op het verkeerde moment met je ogen knippert, heb je de ingang van Spökhotellet Gasten misschien al gemist. Dat zou echter jammer zijn, want dit doorloopspookhuis verdient absoluut een bezoek. Het is misschien een beetje vreemd dat exact ik zoiets zeg. Ik probeer pretparken namelijk te vermijden tijdens het Halloween-seizoen en drie dagen geleden bedankte ik nog vriendelijk voor House of Nightmares in Gröna Lund. Toch wist Spökhotellet Gasten me in 2014 te overtuigen met zijn erg sterk uitgevoerde thema. Dit is niet gewoon een griezelige walk-through met acteurs, maar het is een thematische totaalervaring. Ik heb dus heel veel respect voor het brein achter Spökhotellet Gasten en ik wil het vandaag beslist opnieuw beleven. Maar gewoon ter info: ik loop nog steeds niet vooraan. Bedankt aan Phae om die bloedstollende taak over te nemen.

Het is zaterdag, het weer is heerlijk en de Gothia Cup brengt een paar tienduizenden bezoekers extra naar Göteborg. Dat lijken ideale ingrediënten voor een tjokvol Liseberg, maar verrassend genoeg valt de drukte mee. We schoven weliswaar drie kwartier aan voor Hotell Gasten, maar dat is meteen ook de langste rij van de dag. Bij Helix, Flume Ride of Balder wacht je ’s namiddags ongeveer een halfuur, bij andere attracties nog minder. We bezoeken het park dus in perfecte omstandigheden en dat is heerlijk. Ook heerlijk zijn de zoetigheden die je in Liseberg kan winnen aan talrijke loterijkramen. Het gegeven betaalspelletjes is in België en Nederland niet onbekend, maar in Zweedse pretparken lijkt dit een totaal aparte cultuur. Vele bezoekers lopen hier met verschillende chocoladerepen rond en de spelkramen zijn haast even populair als attracties. Wij wagen ook een kans, maar grijpen helaas naast de prijzen.

Het rad van fortuin draait voor ons niet al te best, octopusmolen JukeBox doet het gelukkig opvallend beter. Pretparkversies van klassieke kermisattractie zijn vaak een tikkeltje saai, maar niet in Liseberg. Deze Polyp draait op volle kracht en we spinnen hard. De piekfijn vormgegeven gondels en de swingende muziek maken deze attractie bovendien helemaal af. Even sfeervol gaat het er aan toe bij Atmosfear, al heeft de sfeer daar wel een duister tintje. Deze Intamin drop tower heeft een ereplaats op de heuveltop en oogt daardoor nog machtiger dan hij is. Ook de wachtruimte en het station – is dat de juiste term bij een vrijevaltoren? – weten te overtuigen met hun industriële karakter. De eigenlijke val ervaar ik helaas minder sensationeel, al kan ons recente bezoek aan Gröna Lund daar voor iets tussen zitten. Daar ontdekte ik immers de perfectie van Ikaros, die minstens tien keer leuker is dan een klassieke free fall.

Wist je dat Atmosfear in een vorig leven een panoramatoren was? Vanuit deze toren kon je in alle rust van het uitzicht genieten, zonder dat daar negentig meter vrije val op volgde. Tegenwoordig moeten we voor dat chill-and-view-momentje bij het aanpalende reuzenrad zijn. Knappe vergezichten op Liseberg, Göteborg en de groene omgeving zijn gegarandeerd. We hebben van daaruit ook zicht op Aerospin (een molen met vliegtuigjes) en Uppswinget. Die laatstgenoemde is mijn favoriete flat ride van Liseberg. Ik hou niet van doorsnee schommelschepen, maar deze moderne variant is heel tof. De bewegingen zijn intenser en de zitjes/beugels geven een heerlijk gevoel van vrijheid. Dankzij een toplocatie wordt de ervaring trouwens nog cooler.

Lisebergbanan… ik was ‘m heus niet vergeten. Dit is zelfs de attractie die we dit weekend het vaakst bezoeken. Helix is sinds 2014 de koning van de berg, maar dit blijft de Queen. Alleen al de statistieken van deze in 1987 geopende terrain coaster zijn imposant. De track is ruim 1,3 kilometer lang, 45 meter hoog en de topsnelheid ligt op zowat 80 kilometer per uur. Klinkt allemaal spectaculair, al blijft Lisebergbanan in eerste instantie een familieachtbaan. Voor de ultieme thrill moet je hier niet zijn, maar het fungehalte ligt erg hoog. Bovendien rijden de treinen zelfs na dertig jaar nog best soepel en de totale capaciteit is immens. Lisebergbanan verdient dus alleen maar lovende woorden en dat krijgt ie bij deze ook.

Zowat 2.700 meter achtbaanrails op een heuvel, loterijtjes op elke straathoek, kletsnatte boomstammetjes en een nogal luguber hotel… het was niets minder dan geniaal. Ik weet niet hoe dat komt, maar Scandinavische pretparken hebben bij mij een streepje voor. Zelfs zonder diepgaand thema weten deze parken een ongeziene sfeer te creëren. Dat is in Liseberg niet anders. Het personeel is schitterend, de wachtrijen schuiven doorgaans vlot op en we eten hier erg lekker. Ik moet echter toegeven dat het huidige attractieaanbod net niet compleet is. Nu Balder zijn laatste pluimen verloren heeft, waren we immers aangewezen op het familievermaak van Lisebergbanan en de thrills van Helix. En hoewel Helix de perfectie benadert, zou een extra spektakelbaan het plaatje pas echt afronden. Die baan is gelukkig onderweg, in de zeer nabije toekomst zelfs. Over enkele weken gaat Liseberg z’n positie als Europese must-do pretparkbestemming dus met glans bevestigen. Jammer dat we de opening van Valkyria op een haar na missen, maar goed… Göteborg is het andere eind van de wereld niet.

Er zijn pretparken met bergen waarin een Disco-Yeti woont. Daarvoor moet je naar Orlando. Er is ook een pretpark tussen Koreaanse bergen waarin een van ’s werelds meest legendarische houten achtbanen staat. Geïnteresseerden boeken best zo vlug mogelijk hun vliegticket naar Seoul. En ooit al gehoord van dat country-pretpark tussen groene heuvels waar je op zondagmiddag naar de kerk kan? Dan is Tennessee het plekje waar je heen moet. Maar toch… weinig bergachtige pretparkadressen presteren zo buitengewoon sterk als Liseberg. Zet Göteborg dus vlug op de agenda wanneer je topvermaak met een vleugje Zweedse flair wil. Liseberg was top, is top en zal in de toekomst hoogstwaarschijnlijk ook top blijven. Hier kom ik liefst zo snel mogelijk terug.

Liseberg

Fotogalerij 2018

HOTEL LISEBERG HEDEN

LISEBERG

TERUG IN DE TIJD

Bedenkingen? Vragen? Commentaar? Laat gerust een berichtje achter via het invulveld onderaan deze pagina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: