Terug in de tijd

Tijden veranderen… pretparken ook. Dit is geen klassiek tripverslag over een specifieke plek, maar wel een verzameling foto’s van weleer. Je zal merken dat er op al de onderstaande plaatjes elementen staan die er vandaag niet meer (of in een andere vorm) te vinden zijn. Een reisje terug in de tijd.

2005

Terug naar 2005, het jaar waarin Europa-Park z’n dertigste verjaardag vierde. Wie vertrouwd is met de skyline van het park, zal in de onderstaande foto merken dat er heel wat veranderd is sindsdien.

Europa-Park B09

In 2005 was Atlantica SuperSplash de grootse nieuwigheid waar Europa-Park mee uitpakte.

Atlantica B21

Atlantica straalt vandaag de dag een puur zomergevoel uit en dat was amper twee weken na z’n officiële opening niet anders. Maar ehm… waar is Wodan?

Atlantica B31

… en waar is dat enorme schip aan de ingang?!

Atlantica B18

De wachtruimte van Atlantica zag er inderdaad niet hetzelfde uit, toen in 2005.

DSCN2426

Atlantica is vandaag helemaal anders, hè?

Atlantica B09

Poseidon was in 2005 al vijf jaar lang een vaste waarde in het aanbod van Europa-Park, maar het grootste verschilpunt met 2018 zie je in de achtergrond van onderstaande foto…

Poseidon B19

… Silver Star deed het toen namelijk nog zonder die lelijke geluidswand naast z’n eerste afdaling.

DSCN2551

In 2005 moest je niet op zoek naar FoodLoop of naar Europa-Park Historama. In ruil daarvoor vond je het station van de kleine monorail en een behoorlijk indrukwekkende lasershow in dit opvallende gebouw.

Europa-Park B12

In 2005 was ik 15 jaar. Vergeef me dus dat ik het leuk vond om kadertjes en watermerken op m’n foto’s te plakken. Dat deed ik onder andere bij onderstaande foto uit Movie-Park Germany, waar je de vorige kleurstelling van hun wild mouse op kan zien. Deze Mad Manor was voorheen gethematiseerd naar Tom & Jerry en doet het tegenwoordig met SpongeBob-decoratie.

Mad Manor A01

Ice Age Adventure was beslist niet ’s werelds meest indrukwekkende darkride, maar hey… alles is beter dan een leegstaande hal?

Ice Age A01

Panorama Park is een specialleke in deze lijst. Dit Duitse familiepark sloot in 2007 permanent en is vandaag dus niet meer te bezoeken.

Panorama-Park A01

Panorama Park was de thuishaven van meerdere rodelbanen en twee achtbanen. De meest opvallende was Flinker Fridolin, een verrassend lange Zierer Tivoli Coaster. Voor wie het jammer vindt dat hij/zij deze baan nooit gedaan heeft… er is goed nieuws: hij werd verplaatst naar het Deense BonBon-Land. Daar draait hij tegenwoordig z’n rondjes als Hemmelige Verden.

DSCN1601

De meest bizarre attractie van Panorama Park was de zogenaamde Wasserbob, een soort boomstammenbaan in kleine bobsleetjes. Op deze foto zie je trouwens enkele leden van Rollercoaster Friends, de vriendengroep waarmee ik Panorama Park in 2005 bezocht.

DSCN1592

Diezelfde pretparktrip bracht ons ook in CentrO.Park en ook dit park bestaat tegenwoordig niet meer. Is dat een ramp? Neen, niet echt. De belangrijkste attracties van CentrO (tegenover het gelijknamige winkelcentrum in Oberhausen) waren deze wild mouse en een behoorlijk imposante toren met glijbanen.

Speedy A01

Van Oberhausen naar Ieper, waar Bellewaerde Park ook toen al een gecombineerd dieren- en attractiepark was. Een van de topattracties was toen de (inmiddels verdwenen) darkride Los Piratas.

DSCN1405

Je hoeft vandaag bovendien niet meer te zoeken naar deze Octopus in het Canadese themagebied.

DSCN1347

… en herinnert iemand zich de Monorail van Bellewaerde nog?

DSCN1374

In augustus 2005 bezocht ik tezamen met Rollercoaster Friends enkele beroemde Italiaanse themaparken. De eerste dag bracht ons in het beroemde Gardaland, waar de Egyptische darkride toen nog zonder high-tech toevoegingen bestond.

DSCN1889

Tegenwoordig is deze Vekoma Double Loop Corkscrew gekend als Shaman, in 2005 was de naam nog Magic Mountain. Niet alleen de naam, maar ook de kleurstelling én de voertuigen veranderden sindsdien.

DSCN1903

Gardaland had in 2005 nog z’n eigen jungle-bootvaart, overduidelijk gebaseerd op Disney’s klassieke attractieconcept Jungle Cruise. Tunga moest echter wijken ten voordele van B&M wing coaster Raptor. Een goeie deal, lijkt mij persoonlijk.

DSCN1934

De volgende dag bezochten we Mirabilandia nabij Ravenna. Er was in die tijd nog geen sprake van iSpeed, maar op diezelfde locatie stond nog wel een oogstrelend witte houten achtbaan.

DSCN2015

Sierra Tonante was een ontzettend ruwe baan, maar de originele lay-out was een pluspunt en hij zag er bovendien erg goed uit.

DSCN2018

De derde en laatste dag van dat Italiaanse weekendje bracht ons opnieuw naar het Gardameer, waar Movieland Studios op de planning stond. De ultieme thrill-bestemming was dat absoluut niet, want er stond welgeteld één powered coaster.

DSCN2088

Wie in 2005 Bobbejaanland zei, zei eigenlijk de vliegtuigskes van Air Race. Deze iconische attractie met z’n felgekleurde vliegmachines werd later omgebouwd tot Dreamcatcher.

DSCN2183

Slechte foto om de reeks van 2005 te beëindigen, I know. Maar toen we in oktober het Duitse Holiday-Park bezochten, konden we daar nog een klassieke Corkscrew-achtbaan ontdekken. De zogenaamde Superwirbel is inmiddels al lang verleden tijd.

DSCN2339

2006

De Efteling is al jaren een van mijn favoriete dichtbij-bestemmingen. En tijdens al m’n bezoeken zag ik al heel wat zaken veranderen. Hier staat tegenwoordig bijvoorbeeld een schitterende darkride…

DSCN4572

… en hier werd ondertussen een speeltuin opgetrokken. Zo’n absurd lange wachtruimte heeft Villa Volta tegenwoordig heus niet meer nodig.

DSCN4537

In 2006 had De Vliegende Hollander eigenlijk z’n poorten moeten openen, maar de  falende techniek stak daar een stokje voor. Uiteindelijk zouden we dus nog een jaartje extra naar de levenloze rails van deze waterachtbaan moeten kijken.

DSCN4519

Als je onderstaande foto vandaag probeert te maken, word je wellicht voor de rest van je leven uit de Efteling verbannen. En je loopt het risico om door een enorme fontein geraakt te worden. Aquanura maakte immers een einde aan het bestaan van de Roeivijver. In 2006 was het echter nog een gewoonte om tijdens de drukke middaguren even de rust van deze schilderachtige waterplas op te zoeken.

DSCN4593

Ook in dat andere Nederlandse pretpark veranderde er heel wat. Walibi Holland was twaalf jaar geleden nog beter bekend als Walibi World en de beroemde kangoeroe speelde toen nog een belangrijke rol.

DSCN4229

Xpress draaide nog steeds in z’n Superman-kleurstelling…

DSCN4235

… en Goliath had z’n iconische groen-paarse kleurcombinatie nog.

DSCN4236

Op de plaats waar je tegenwoordig kinderachtbaan Drako terugvindt, stond in 2006 nog de Mack wild mouse Flying Dutchman Gold Mine. Deze baan werd inmiddels verplaatst naar een pretpark nabij Parijs.

DSCN4257

Ze schilderen graag in Walibi Holland, zoveel is duidelijk. Maar deze La Via Volta kreeg niet alleen een grondige paintjob; hij werd ook aardig geplust tot de hippe Speed of Sound.

DSCN4260

El Rio Grande staat er nog steeds, maar moest z’n golvende boten helaas inruilen voor de standaardversies van Hafema.

DSCN4278

Nog een opmerkelijke verfbeurt was die van El Condor. Van wit en groen naar oranje en groen. De pijnlijke schokken bleven uiteraard gelijk.

DSCN4279

Een kleine tussenstop in Madrid, waar Parque de Atracciones toen nog ’s werelds groenste achtbaan bezitte. Alles aan deze Tornado was knalgroen, tot de treinen en het station toe. Tegenwoordig is deze attractie trouwens grotendeels zwart geverfd.

DSCN4771

Eind augustus bezochten we Plopsaland De Panne, waar toen nog geen sprake was van de huidige entreezone. Bovendien kon je het park nog van bovenaf bewonderen met een monorail.

DSCN4648

In 2006 was Spring nog een behoorlijk trendy jeugdgroep, maar dat kunnen we tegenwoordig niet meer zeggen. Deze Spring Flyer werd dus logischerwijs opnieuw gethematiseerd naar een ander succes van Studio 100.

DSCN4671

Wie de coaster-bingo van Plopsaland wilde binnenhalen, moest toen nog de twee lange wachtrijen van de beide Vleermuis-tracks overwinnen.

DSCN4703

Wizzy en Woppy… wie kent dat nog? Ik herinner me dit hyperkinetische schouwspel wel, maar voor de huidige doelgroep van Studio 100 ligt dat wellicht anders. Daarom werd ook het thema van Dongo’s Race ingeruild voor iets hedendaagser.

DSCN4714

Niet alleen de Monorail verdween uit Plopsaland De Panne, ook deze Panoramic moest plaatsmaken. Jarenlang lag de site van Panoramic er verlaten bij, maar inmiddels werd de Heidi-zone op deze locatie opgetrokken.

DSCN4719

2007

Het nieuwe pretparkseizoen van 2007 startten we in Disneyland Paris, waar Main Street USA gesierd werd door opvallende lantaarnpalen tijdens verschillende seizoenen.

DSC00950

Wie Disneyland Paris een beetje kent, weet dat de grootste veranderingen van het voorbije decennium vooral in Walt Disney Studios plaatsvonden. We kunnen er vandaag genieten van topattracties als Tower of Terror en Crush’s Coaster, die beiden in 2007 openden. Wanneer je het park vlak voor de opening van die beide rides bezocht, moest je echter rekening houden met…

DSC00986

… tientallen meters constructiehekken. Het hele park was een enorme bouwwerf waarin de Disney-magie ver te zoeken was.

DSC00991

Tower of Terror was heus niet altijd z’n oogstrelende zelve.

DSC00990

Van Disneyland Paris naar de Efteling, waar 2007 eindelijk de opening van De Vliegende Hollander markeerde. Dankzij een wedstrijd van radiozender MNM mochten m’n broer en ikzelf er trouwens bij zijn wanneer deze nieuwigheid z’n eerste rondjes voor de pers en genodigden draaide.

DSC01131

Ooit al heel veel Efteling-prominenten in één bootje willen zien? Dan is dit de foto waar je naar zocht.

DSC01094

Een van de eerste zomerse dagen van ’t jaar brachten we door in Walibi Belgium, waar Vampire toen nog in z’n originele kleurstelling te bewonderen was.

DSC01705

Ook stond er in die tijd (en vele jaren daarna, ik geef het toe) nog een reuzenrad in het Waverse pretpark. Dat reuzenrad was niet alleen een blikvanger vanaf de autoweg…

DSC01678

… maar het leverde ook deze voorspelbare foto op. Zoals je ziet, was het een drukke dag begin mei. Heel veel mensen kwamen naar Walibi Belgium en even veel mensen werden teleurgesteld, want…

DSC01719

… die prominente nieuwigheid Vertigo bleef nog stevig op slot.

DSC01680

Het woord prominent lijkt me wel op z’n plaats voor deze enorme staalconstructie. Vertigo zocht het evenwicht tussen rollercoasters en kabelbanen, maar werd voornamelijk berucht omwille van z’n eindeloze lijst technische mankementen. Toch hoef ik mezelf niet té negatief uit te laten over Vertigo, want…

DSC01687

… ik mag mezelf een van de weinige gelukkigen noemen die deze credit uiteindelijk wel kon binnenhalen. We springen dus even verder naar ons tweede Walibi-bezoekje, dat ergens begin augustus plaatsvond.

DSC02364

Dat Vertigo afschuwelijk lelijk is, spreekt voor zich. Walibi is sowieso niet ’s werelds meest perfect aangelegde pretpark, maar Vertigo was een absolute doorn in ’t oog. Toch kon ik mezelf na m’n twee rondjes beter verzoenen met het gedrochtelijke aanzicht, want damn… dit was een tof ding!

DSC02367

Vertigo creëerde geen thrill in de meest letterlijke zin van het woord, maar het vlieggevoel en de vrijheid waren werkelijk ongeëvenaard. Zonder deze attractie onnodig op te hemelen, wil ik dus benadrukken dat ’t érg jammer is dat ie er niet meer staat. Ik vond het een bescheiden topper en bovendien de unieke ride die Walibi Belgium hard nodig heeft.

DSC02368

Terug naar de Efteling, waar een bezoekje tijdens de legendarische Zomeravonden een jaarlijkse must-do op onze agenda was. In die tijd was dat uiteraard nog inclusief de kleinschalige woodie Pegasus.

DSC02492

Pegasus was pijnlijk, kort en oninteressant, maar je ziet dat hij daardoor niet noodzakelijk onpopulair was.

DSC02501

Pegasus blijft vooral legendarisch omwille van z’n onweerstaanbare belichting tijdens die Zomeravonden.

DSC02550

Ook legendarisch – maar weliswaar om totaal andere redenen – is de houten Wild Mouse in Blackpool Pleasure Beach. Ik bezocht dit enorme achtbaanpark tijdens de UK-trip van Rollercoaster Friends en mocht toen deze out-of-control credit aanvinken. De reactie van Nico en Joris spreekt boekdelen wat betreft het spectaculaire ritgevoel.

DSC01886 (Large)

Blackpool verandert z’n coasteraanbod regelmatig. Deze creepy kinderachtbaan kan je vandaag bijvoorbeeld niet meer terugvinden…

DSC01895 (Large)

… en ook de sfeervolle indoor coaster Space Invader 2 werd verwijderd.

DSC01896 (Large)

Diezelfde trip door het Verenigd Koninkrijk bracht ons ook in Camelot Theme Park, een pretpark dat tegenwoordig zelfs niet meer bestaat.

DSC01939 (Large)

Camelot was een pretpark dat heel wat vergane glorie uitstraalde, maar men had wel recent een nieuwe achtbaan aangekocht. Geen kleintje trouwens, want deze Knightmare zag er behoorlijk sensationeel uit. Het ritverloop is nagenoeg gelijk aan dat van Jetline in Tivoli Gröna Lund.

DSC01951 (Large)

Knightmare bleef – helaas voor ons – gesloten in juli 2007. Dankzij een vriendelijke parkmedewerker mochten we gelukkig de treintjes wel eens van naderbij bekijken.

DSC01963 (Large)

In 2007 was Phantasialand reeds aan z’n enorme expansie begonnen. Twee jaar na de toevoeging van Black Mamba presenteerde het park z’n wereldberoemde Talocan aan het publiek. Wist je dat er tijdens de beginjaren nog een monorail rakelings langs de vuureffecten van deze top spin reed?

DSC02566

Ook het Mexicaanse plein aan de achterzijde van Talocan zag er nog helemaal anders uit in 2007. De twee klassieke log flumes en een imposant monorailstation stonden toen nog op de plek waar je tegenwoordig Chiapas terugvindt.

DSC02574

Enkele honderden kilometers zuidelijker bezochten we in 2007 uiteraard ook Europa-Park. In het Europa-Park Museum spotten we onder andere onderstaande map, die Duitsland’s grootste park in andere tijden toont.

DSC02301

In 2007 was Europa-Park gelukkig al een stuk completer dan op de hierboven afgebeelde parkmap. Atlantica SuperSplash draaide inmiddels al twee jaar z’n rondjes en lag er oogstrelend bij. Wie op een near-miss met Wodan hoopte, moest daar echter nog vijf jaar op wachten.

DSC01338

Wie van en naar de hoofdparking van Europa-Park reed, deed dat op het terrein waar je tegenwoordig het IJslandse themagebied terugvindt. Van Blue Fire, Wodan en de Gazprom-hal was helemaal geen sprake.

DSC01229

Jammer, maar helaas: ook onderstaande foto hoort in deze reeks thuis. De grote brand van 26 mei 2018 legde het gehele Scandinavische straatje in de as. Europa-Park heeft het gebied inmiddels op een minstens even gezellige wijze heropgebouwd, maar dit beeld komt sowieso nooit meer terug.

DSC02930

Ook deze iconische fotogelegenheid werd geïntegreerd in het vernieuwde Scandinavië, weliswaar op een andere locatie.

DSC02928

Het Fjord Restaurant was altijd een geliefde plek om te lunchen met zicht op het wilde golfbad van de aanpalende rapid river. Oplettende kijkers merken misschein dat het Fjord Restraurant in 2007 nog geen openluchtterras had aan deze zijde.

DSC02923

De grootschalige darkride Piraten in Batavia was het grootste slachtoffer van de bewuste brand in Europa-Park. Men heeft gecommuniceerd dat ook deze attractie in een vergelijkbare versie terug zal verschijnen. Wordt ongetwijfeld vervolgd over enkele maanden.

DSC02859

Tot in 2017 werd Eurosat jaarlijks omgetoverd tot ’s werelds grootste pompoen tijdens het Halloween-seizoen…

DSC02969

… en men voorzag zelfs een (behoorlijk amateuristisch) naambord voor deze ombouw.

DSC02979

De transformatie die Eurosat onderging, was niet spectaculair. De transformatie die ikzelf op de afgelopen elf jaar ondergaan heb, is dat echter wel. Glenneke van 17 jaar… het is bijna pijnlijk om te zien.

DSC02972

Ook in België werd Halloween gevierd. Zo ook in Bellewaerde, waar men het coole Halloween The Sixth organiseerde. Dit evenement stond in het teken van de zes verschillende themagebieden, die elk door een ander griezelcreatuur overgenomen waren.

DSC03036

In het Mexicaanse themagebied was er bovendien een coole knipoog naar de recent afgebroken Monorail te vinden.

DSC03018

De Keverbaan werd voor de gelegenheid omgetoverd tot een creepy ervaring met deze mistige tunnel. Niet super-speciaal, maar het gaf wel een bijzondere touch aan deze standaard achtbaan.

DSC03008

In de Canadese zone werd dan weer een vreemde splash-ervaring gecreëerd bij Niagara, terwijl Screaming Eagle (zichtbaar in de achtergrond) een grappige remake à la Jack in the Box kreeg. Eerlijk is eerlijk: Halloween The Sixth was in mijn ogen een van de meest complete Halloween-evenementen die ik ooit in een pretpark gezien heb.

DSC03040

Enkele dagen na ons koude bezoek aan Bellewaerde zijn we al in het zonnige Spanje. We genieten daar zelfs begin november van zomerse temperaturen én we zien dat er ook een leven voor Shambhala is. Dragon Khan was in 2007 nog de onbetwiste koning van PortAventura.

DSC03184

Onderstaand bord bewijst dat Spanjaarden dat Halloween-gedoe heus wel kunnen smaken. En het bewijst dat PortAventura in 2007 nog een beetje achter liep, want deze krijtborden zijn inmiddels allemaal vervangen door digitale exemplaren.

DSC03178

2008

In 2008 trok ik samen met Rollercoaster Friends voor ’t eerst naar de Verenigde Staten. We maakten een ruim twee weken durende trip die ons van Atlanta en Las Vegas tot in Los Angeles en San Francisco zou brengen. Een heuse ervaring, dat kan ik je verzekeren. En als ik vandaag de foto’s van toen bekijk, kom ik tot de ontdekking dat er inmiddels al heel wat veranderd is. In Knott’s Berry Farm verdwenen Boomerang en de gigantische Perilous Plunge, attracties die inmiddels vervangen werden door HangTime en een Wild Mouse van Mack Rides.

En ook in Los Angeles’ ultieme thrillparadijs zien de dingen er tegenwoordig anders uit. De fotogenieke witte houten achtbaan Colossus werd in 2015 heropend als de geniale Twisted Colossus, een meesterwerk dat door RMC ontworpen is. Ook Six Flags Magic Mountain z’n Giant Inverted Boomerang verdween uit het park, iets wat wellicht vooral aan z’n beperkte betrouwbaarheid te wijten was.

Hoofdbestemming van onze reis langs de Amerikaanse westkust was het Disneyland Resort in Anaheim. In dit heerlijke resort zijn de veranderingen vooral zichtbaar in Disney California Adventure, een park dat in 2008 nog matig geapprecieerd werd door het grote publiek. Disney besefte dit en bedacht een masterplan om dit noodlijdende park uit het slop te trekken. Met resultaat, want Disney California Adventure hoort tegenwoordig bij de beste Disney-themaparken van de wereld. Het mag daarom niet verbazen dat dit park tegenwoordig niet meer te herkennen valt, in vergelijking met 2008.

2011

Wanneer we terug naar Europa kijken, ontdekken we ook in het Noord-Duitse Heide Park opmerkelijke verschillen. Een van de opmerkelijkste wijzigingen valt op te merken aan de achterzijde van het park, waar de legendarische Wildwasserbahn II helaas gesloten werd. Dat was een bijzondere keuze, eens te meer omdat Heide Park z’n andere boomstammenbaan ongetwijfeld minder boeiend is als deze. De attractie moest plaats maken voor B&M Wing Coaster Flug der Dämonen, maar je kan vandaag nog bepaalde gedeelten van het vaarkanaal zien.

278462_2193645637147_7973234_o

Wildwasserbahn II was een schitterende log flume met een verbazend diepe afdaling. En als je pech had, kon je ook tijdens een rustig vaargedeelte aardig nat worden.

272134_2193645037132_5037003_o

Heide Park heeft tegenwoordig themazones, maar die voelen best geforceerd aan. Het vroegere Heide Park was ook een allegaartje, maar dat kon ik dankzij de typisch Duitse sfeer best appreciëren. Weten jullie nog dat er centraal in ’t park ooit een kopie van het Vrijheidsbeeld stond? En dat er Amerikaanse stoomschepen rond vaarden?

279146_2193633356840_6505140_o

2014

Wie vandaag de dag over Disney’s Hollywood Studios praat, die praat over Galaxy’s Edge. Deze themazone rond de Star Wars-filmfranchise is zowat hét pretparknieuws van 2019/2020 en dat lijkt terecht. Wanneer je bekijkt wat er vroeger op de locatie van Star Wars Land stond, kan je trouwens alleen maar zeggen: ja, dat is een verbetering.

10548046_10203748503689554_5683804082601650884_o

Het Amerikaanse straatbeeld van bovenstaande foto verdween, net zoals een ander icoon van het park. Disney’s Hollywood Studios werd lange tijd aanzien als het park met de Mickey-tovenaarshoed, maar ook dit onding behoort inmiddels tot de verleden tijd. Gelukkig, zeg dat wel.

10498407_10203748506729630_1286756600389340493_o

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

 

%d bloggers liken dit: