Quiz 14 mei

Dit zijn de vragen van een quiz die ik op donderdag 14 mei organiseerde voor leden van Rollercoaster Friends en Pretpark.club. Onderaan de pagina vind je de juiste antwoorden.

RONDE 1 // OOST WEST, BENELUX BEST

1. We beginnen niet ver van huis, in Waver om precies te zijn. Het plaatselijke pretpark heette al Walibi Wavre en Six Flags Belgium, maar sinds welk seizoen is de officiële naam ‘Walibi Belgium’?

  • A) 2001
  • B) 2003
  • C) 2005
  • D) 2007

2. Nu we het toch over Walibi Belgium hebben. Wat heeft Walibi Belgium gemeen met het Italiaanse Gardaland en het Duitse Europa-Park?

  • A) Deze drie parken hadden hetzelfde bezoekersaantal in 2018.
  • B) Deze parken hebben alledrie een Huss schommelschip.
  • C) Je kan deze drie parken met één abonnement bezoeken.
  • D) De officiële opening van deze parken vond plaats in dezelfde maand van hetzelfde jaar.

3. De onbetwiste koning van ons lokale pretparklandschap is de Efteling. En wil je een ereplaats voor hun avondshow Aquanura? Dan heeft het park een speciaal arrangement waarbij je plaats mag nemen op een verhoogd terras van het Efteling Theater. Wat is de naam van dit panoramaterras?

  • A) Applaus
  • B) Auditorium
  • C) Loreley
  • D) Twinkel

4. Over naar het Reizenrijk. Hoe groot moet je minimaal zijn om een ritje in Vogel Rok te maken? (Bron: efteling.nl)

  • A) 110 cm
  • B) 112 cm
  • C) 120 cm
  • D) 132 cm

5. De eerste B&M van de Benelux opende voor het grote publiek op een snikhete woensdag. Maar wat was de exacte datum van deze heuglijke gebeurtenis?

  • A) 1 juli 2010
  • B) 1 juli 2015
  • C) 30 juni 2016
  • D) 7 juli 2018

6. Wat is géén bestaande achtbaan in de Benelux? (Bron: Roller Coaster Database)

  • A) Zilvermijn
  • B) Dolle Pier
  • C) London City Coaster
  • D) Wickie Coaster

7. Plopsaland De Panne bestaat ondertussen alweer 20 jaar en er is in die tijd veel veranderd. Bijvoorbeeld ook bij Viktor’s Race. Naar welke Studio 100-reeks was deze ride gethematiseerd tussen 2000 en 2012?

  • A) Kaatje
  • B) Samson & Gert
  • C) Spring
  • D) Wizzy & Woppy

8. Welke Walibi Holland-achtbaan uit dit lijstje is het hoogst? (bron: Roller Coaster Database)

  • A) Condor
  • B) Lost Gravity
  • C) Untamed
  • D) Xpress: Platform 13

9. Untamed zet de wereld 4 keer op z’n kop, maar er zijn nog andere attracties die dit doen. Hoeveel Vekoma Mad Houses staan er tegenwoordig in de Benelux?

  • A) 2
  • B) 3
  • C) 4
  • D) 5

10. We praten in deze ronde over de Benelux-pretparken, maar vergeten daarbij stelselmatig die laatste drie letters. Hoeveel achtbanen heeft Luxemburg eigenlijk? (uitgezonderd transportabele coasters, bron: Roller Coaster Database)

  • A) Geen enkele
  • B) één
  • C) twee
  • D) drie

 

RONDE 2 // DE CONSTRUCTEUR-TECHNIEK-EN-STATISTIEKENRONDE

11. Welk coaster-element uit deze reeks staat niet op Roller Coaster Database en heb ik dus zelf uitgevonden?

  • A) Inclined Raven Turn
  • B) Cobra Loop
  • C) Zero-G Winder
  • D) Scorpion Tail

12. Welke dark ride uit deze lijst maakt geen gebruik van een trackless ritsysteem?

  • A) Hotel Transylvania (Motiongate Dubai)
  • B) Benno’s Great Race (Ferrari World Abu Dhabi)
  • C) Star Wars: Rise of the Resistance (Disney’s Hollywood Studios / Disneyland)
  • D) Ant-Man And The Wasp: Nano Battle! (Hong Kong Disneyland)

13. Welke achtbaan in deze lijst is een zogenaamde ‘Family Drop Coaster’ van constructeur Intamin?

  • A) Cagliostro (Magicland)
  • B) Inferno (Cinecittà World)
  • C) Tower of Terror (Gold Reef City)
  • D) Verbolten (Busch Gardens Williamsburg)

14. Ik ben volgens de Roller Coaster Database 1.269 meter lang, 45,1 meter hoog en ik haal een topsnelheid van 104,6 km/h. Welke achtbaan ben ik?

  • A) Colossos – Kampf der Giganten (Heide Park)
  • B) DC Rivals HyperCoaster (Warner Bros Movie World Gold Coast)
  • C) Dragon Khan (PortAventura Park)
  • D) Katun (Mirabilandia)

15. Wat was op 3 mei 2001 de hoogste rollercoaster van Europa?

  • A) Big One (Blackpool Pleasure Beach)
  • B) Shambhala (PortAventura Park)
  • C) Silver Star (Europa-Park)
  • D) Stealth

16. Welke rollercoaster in Fuji-Q Highland bevat zowel een lancering als een lifthill?

  • A) Do-Dodonpa
  • B) Eejanaika
  • C) Fujiyama
  • D) Takabisha

17. Wat is ‘Time Warp’ in Canada’s Wonderland?

  • A) Arrow Suspended Coaster
  • B) Giant Jump² van Huss Park Attractions
  • C) VR Coaster met freefall-element
  • D) Zamperla Volare

18. Welk achtbaantype wordt als volgt beschreven op de website van Vekoma?

“XXX is a newly designed high-speed, high-thrill looping coaster. This compact ride is loaded with many surprising elements and is not for the faint of heart. Thrill seekers are sure to get their adrenaline going as they fly down the twisted vertical drop and rocket through the many twists, airtime hills and inversions.”

  • A) Bermuda Blitz
  • B) Flying Coaster
  • C) Hyper Space Warp
  • D) Suspended Family Coaster

19. Welke van deze Britse achtbanen is een Bobsled Coaster gebouwd door Gerstlauer?

  • A) Avalanche (Blackpool Pleasure Beach)
  • B) Cobra (Paultons Park)
  • C) Rage (Adventure Island)
  • D) Raptor Attack (Lightwater Valley)

20. Welk pretpark heeft een line-up met (onder andere) deze achtbanen?

– S&S Sansei 4D Free Spin
– Rocky Mountain Construction IBox Track
– Vekoma Boomerang
– Intamin Mega Coaster
– B&M Floorless Coaster

  • A) Six Flags America
  • B) Six Flags Fiesta Texas
  • C) Six Flags Mexico
  • D) Six Flags New England

 

RONDE 3 // ACHTBAARDRIJKSKUNDE

21. Welke van deze pretparken ligt het VERST van mijn woonplaats Antwerpen? De berekening werd in vogelvlucht gemaakt (met behulp van de website afstand.org)

  • A) Happy Valley Wuhan (China)
  • B) IMG Worlds of Adventure (Verenigde Arabische Emiraten)
  • C) Novosibirsk Central Park (Rusland)
  • D) Six Flags Discovery Kingdom (Verenigde Staten)

22. Rainbow’s End is met drie achtbanen het grootste coasterpretpark van zijn land. Over welk land hebben we het?

  • A) India
  • B) Indonesië
  • C) Nieuw-Zeeland
  • D) Venezuela

23. Op deze foto zie je de enige B&M in Vietnam, al heeft hij z’n oorsprong in een ander land. Welke naam heeft deze 12 jaar oude achtbaan nog NIET gehad?

DSC02841

  • A) Dragon’s Run
  • B) Led Zeppelin – The Ride
  • C) Time Machine
  • D) Eagle Warriors

24. En nu we toch in Vietnam zijn… In Sun World Danang Wonders vernoemde men deze draaiende flat ride naar een cocktail. Wat is de naam van deze tipsy-makende machine?

DSC02474

  • A) Aviation
  • B) Bloody Mary
  • C) Moscow Mule
  • D) Singapore Sling

25. De Singapore Sling brengt ons naadloos bij het diner… Welke van onderstaande restaurants bevindt zich niet in Universal Orlando Resort?

  • A) Comic Strip Café
  • B) Finnegan’s Bar & Grill
  • C) Hollywood & Vine
  • D) Restaurant Mythos

26. Elke zichzelf respecterende wereldstad hoort een stadspretpark te hebben. Hoe heet het pretpark dat middenin de Chileense hoofdstad Santiago ligt?

  • A) Fantasilandia
  • B) Feria de Chapultepec
  • C) Parque de la Ciudad
  • D) Parque de la Costa

27. Gaat 20th Century Fox World dit jaar eindelijk openen? Wanneer ik dit park en zijn vier achtbanen binnenkort zo snel mogelijk wil bezoeken, naar welke luchthaven boek ik dan best een vlucht?

  • A) Beijing Capital Airport
  • B) Chennai International Airport
  • C) Kuala Lumpur International Airport
  • D) Seoul Incheon Airport

28. Welke filmfranchise/animatiefilm/serie heeft op dit moment geen eigen ride in Motiongate Dubai?

  • A) Cloudy With a Chance of Meatballs
  • B) Kung Fu Panda
  • C) The Green Lantern
  • D) Trolls

29. Parking-achtbanen… Six Flags Magic Mountain kent er wel iets van. Hun Colossus (tegenwoordig Twisted Colossus) is een van de meest oogstrelende exemplaren. Hij speelde ooit zelfs een hoofdrol in de begingeneriek van een Amerikaanse komische serie. Welke serie was dat?

  • A) The Fresh Prince of Bel-Air
  • B) Full House
  • C) Step By Step
  • D) Two and a Half Men

30. Als een pretpark niet nabij een Amerikaanse kust ligt, lijkt het automatisch een stuk minder gekend. Wat is het belangrijkste pretpark in de directe omgeving van Kansas City?

  • A) Frontier City
  • B) Silver Dollar City
  • C) Six Flags Over Texas
  • D) Worlds of Fun

 

RONDE 4 // THEMATISCH BELANG

31. Wie componeerde de onboard soundtrack van ‘Space Mountain – De la Terre à la Lune’ in Disneyland Paris?

  • A) James Newton Howard
  • B) Hans Zimmer
  • C) Michael Giacchino
  • D) Steve Bramson

32. Wat is het thema van een nieuwe dark ride die Universal Studios Hollywood in 2020 opent?

  • A) Bourne Identity
  • B) Jurassic World
  • C) The Secret Life of Pets
  • D) Abominable

33. Welke rollercoaster ligt in de themazone ‘France’ van Busch Gardens Williamsburg?

  • A) Alpengeist
  • B) Griffon
  • C) Grover’s Alpine Express
  • D) InvadR

34. Welke attractie uit dit rijtje heeft op dit moment geen soundtrack van IMAscore?

  • A) Fury (Bobbejaanland)
  • B) Karacho (Tripsdrill)
  • C) Valkyria (Liseberg)
  • D) Wodan Timburcoaster (Europa-Park)

35. Naar welke superheld is het Flying Theatre (Soarin’-ritsysteem) van Warner Bros World Abu Dhabi gethematiseerd?

  • A) Aquaman
  • B) Batman
  • C) Green Lantern
  • D) Superman

36. Vanuit welk fictief treinstation vertrekt ‘Pégase Express’ in Parc Astérix?

  • A) Gare d’Angerix
  • B) Gare de Troie
  • C) Gare de Montparnassos
  • D) Gare Discobélix

37. Hansa Park heeft een Vekoma Junior Coaster uit 1993 die onlangs een naamswijziging onderging. Rasender Roland gaat tegenwoordig door het leven als…

  • A) Kleine Zar
  • B) Highlander
  • C) Royal Scotsman
  • D) Schlange von Mitgard

38. In welk pretpark vind je dit gewillige zusje van The Little Mermaid?

20190521_201014

  • A) Blackpool Pleasure Beach
  • B) Kennywood
  • C) Ocean Park Hong Kong
  • D) Wiener Prater

39. Alton Towers had ooit een themazone met de naam ‘Ug Land’. Welke themazone heeft tegenwoordig de plaats daarvan ingenomen?

  • A) Cloud Cuckoo Land
  • B) Dark Forest
  • C) Gloomy Wood
  • D) Mutiny Bay

40. Als het over thema gaat, mag BonBon-Land niet onbesproken blijven. Dit Deense pretpark staat bekend als een plek waar de gekste thema-ideeën realiteit worden. Drie van onderstaande rides bestaan echt in BonBon-Land. Maar welke vond ik zelf uit?

  • A) boomstammenbaan met ratten
  • B) monorail met zeemeeuwen
  • C) achtbaan met zwijnen
  • D) spinning coaster met schildpadden

 

RONDE 5 // MACHTIGE MICKEY

41. In welk Disney Resort werd er geen functionerend restaurant in een scène van ‘Pirates of the Caribbean’ geïntegreerd?

  • A) Disneyland Resort
  • B) Shanghai Disney Resort
  • C) Tokyo Disney Resort
  • D) Walt Disney World Resort

42. Wat was het derde themapark dat Disney ooit opende?

  • A) Disney California Adventure Park
  • B) Epcot
  • C) Magic Kingdom
  • D) Tokyo Disneyland

43. Welke uitspraak hoort niet in dit rijtje thuis?

  • A) “Slow down. You’re not racing yet.”
  • B) “Foolish mortals! You looked into my eyes.”
  • C) “My friends… The brakes may be needing a little adjustment.”
  • D) “Snakes… You guys are on your own.”

44. Welk themapark opende de eerste versie van Space Mountain?

  • A) Disneyland (Anaheim)
  • B) Disneyland Park (Paris)
  • C) Magic Kingdom
  • D) Tokyo Disneyland

45. Welk character was nooit te zien in de zomerversie van de legendarische avondshow ‘Disney Dreams!’ in Disneyland Paris?

  • A) Alice
  • B) King Louie
  • C) Mater
  • D) Ursula

46. Welke dark ride kan je terugvinden in Hong Kong Disneyland?

  • A) Lion King’s Adventure on Pride Rock
  • B) Peter Pan’s Flight
  • C) Snow White’s Scary Adventures
  • D) The Many Adventures of Winnie The Pooh

47. Sindbad’s Seven Voyages werd door vele bezoekers van Tokyo DisneySea aanvankelijk als ‘te griezelig’ bestempeld, waarna het park deze attractie grondig aanpakte. Een van de belangrijkste toevoegingen in de familievriendelijke versie was een tijgercharacter. Wat is zijn naam?

  • A) Apu
  • B) Chandu
  • C) Rajah
  • D) Sindbad

48. Welk hotel bestaat niet echt?

  • A) Disney’s Royal Pacific Resort
  • B) Disney Explorers Lodge
  • C) Tokyo Disney Celebration Hotel
  • D) Disney’s Paradise Pier Hotel

49. Hoe heet het restaurant- en winkelgebied dat vlak naast Shanghai Disneyland gebouwd werd?

  • A) Disney Village
  • B) Disney Promenade
  • C) Disneytown
  • D) Downtown Disney

50. Een Disney-bestemming die vaak vergeten wordt, is Aulani. Dit resort heeft geen themaparken, maar er staat wel een beeldschoon hotel op een oogstrelende locatie. Op welke exotische vakantiebestemming kan je dit Disney-resorthotel vinden?

  • A) Cabo San Lucas, Mexico
  • B) Castaway Cay, Bahama’s
  • C) Oahu, Hawaii, Verenigde Staten
  • D) Paradise Island, Nassau, Bahama’s

 

RONDE 6 // FOTOGRAFISCH GEHEUGEN

51. In welk jaar maakte ik de bijgevoegde foto?

DSC06438

  • A) 2008
  • B) 2009
  • C) 2010
  • D) 2012

52. Deze foto werd gemaakt in het Franse Nigloland, dat vertel ik je graag. Maar hoe heet het attractietype dat je ziet?

DSC05803

  • A) Fun Pilot
  • B) Sky Pilot
  • C) Sky Fly
  • D) Sky Roller

53. Ik maakte deze foto in april 2017. Maar hoe heet deze achtbaan anno 2020?

DSC00447

  • A) Hurler
  • B) Iron Hurler
  • C) Mystic Timbers
  • D) Twisted Timbers

54. In welk Aziatisch themapark vind je deze legendarische achtbaan?

DSC07237

  • A) Berjaya Times Square Theme Park
  • B) Dragon Park Halong
  • C) E-DA Theme Park
  • D) Imagicaa

55. In welk themapark maakte ik deze foto?

DSC08800

  • A) Busch Gardens Tampa
  • B) Disney’s Animal Kingdom
  • C) Djurs Sommerland
  • D) Walibi Belgium

56. In welk themapark werd deze foto gemaakt?

DSC04805

  • A) American Adventure Theme Park
  • B) Everland
  • C) Six Flags Great America
  • D) Imagicaa

57. In welk pretpark maakte ik deze foto?

DSC08424

  • A) Chimelong Paradise
  • B) Europa-Park
  • C) Familypark
  • D) Parque Warner Madrid

58. Zo zien we wachtrijen natuurlijk het liefst… leeg. Maar welke Europese achtbaan verschuilt zich achter deze lege wachtruimte?

dsc021101

  • A) Drachenritt (Belantis)
  • B) Piraten (Djurs Sommerland)
  • C) Storm (Etnaland)
  • D) Tornado (Särkänniemi)

59. Welk park moet je bezoeken om deze foto te maken?

dsc05263

  • A) Universal Studios Florida
  • B) Universal Studios Hollywood
  • C) Universal Studios Japan
  • D) Universal Studios Singapore

60. En we eindigen met een streepje nostalgie… Hoe heette deze attractie in Heide Park, die inmiddels plaats moest ruimen voor B&M Wingrider ‘Flug der Dämonen’?

278462_2193645637147_7973234_o

  • A) Schweitzer Falls
  • B) Super Splash
  • C) Wildwasserbahn I
  • D) Wilwasserbahn II

 

ANTWOORDEN

Ronde 1 – OOST WEST, BENELUX BEST

  • Vraag 1 // Antwoord C // Walibi Wavre werd in 2001 omgedoopt naar Six Flags Belgium. In de lente van 2005 ging het park open als Walibi Belgium.
  • Vraag 2 // Antwoord D // Juli 1975 was een belangrijke maand voor de Europese pretparkbusiness. Op 12 juli opende Europa-Park, op 19 juli Gardaland en op 26 juli ging Walibi Wavre officieel open.
  • Vraag 3 // Antwoord C // ‘Panoramaterras Loreley’ is doorgaans enkel tijdens de zomermaanden toegankelijk, in combinatie met een hapjes- en drankenarrangement. ‘Applaus’ is dan weer de naam van het restaurant dat zich in de foyer van het Efteling Theater bevindt.
  • Vraag 4 // Antwoord C // Zowel ‘Vogel Rok’, ‘Python’ als ‘De Vliegende Hollander’ hebben een minimale lengte-eis van 120 cm. Bij ‘Joris en de Draak’ zijn bezoekers welkom vanaf 110 cm en bij ‘Baron 1898’ geldt een minimumlengte van 132 cm.
  • Vraag 5 // Antwoord B // De eerste B&M van de Benelux was ‘Baron 1898’ en die opende op 1 juli 2015 in de Efteling. De andere data hebben overigens ook een betekenis. Op 1 juli 2010 ging ‘Joris en de Draak’ open, 30 juni 2016 was de officiële openingsdatum van ‘Taron’ en op 7 juli 2018 opende de tweede B&M in de Benelux: ‘Fenix’ in Toverland.
  • Vraag 6 // Antwoord A // ‘Dolle Pier’ staat in DippieDoe Attractiepark, ‘London City Coaster’ staat in Duinen Zathe en ‘Wickie Coaster’ vind je terug in Plopsa Indoor Hasselt. Zilvermijn bestaat niet, al heeft Drievliet een achtbaan die ‘Kopermijn’ heet.
  • Vraag 7 // Antwoord D // ‘Viktor’s Race’ was voor 2013 gekend als ‘Dongo’s Race’, gethematiseerd naar de (behoorlijk irritante) serie Wizzy & Woppy. Daarna kwam het thema van Kaatje.
  • Vraag 8 // Antwoord C // Dit was geen strikvraag en het meest voor de hand liggende antwoord is dus juist: ‘Untamed’ wint met 36,5 meter. ‘Condor’ is 31,0 meter hoog, ‘Lost Gravity’ 32,0 meter en ‘Xpress’ 25,8 meter.
  • Vraag 9 // Antwoord C // België heeft ‘Houdini’ (Bellewaerde Park) en ‘Palais du Génie’ (Walibi Belgium), terwijl Nederland ‘Villa Volta’ (Efteling) en ‘Merlin’s Magic Castle’ (Walibi Holland) biedt.
  • Vraag 10 // Antwoord A // I get a coaster bingo, you get a coaster bingo… everybody gets a coaster bingo!

Ronde 2 – CONSTRUCTEUR-TECHNIEK-EN-STATISTIEKENRONDE

  • Vraag 11 // Antwoord A // De Cobra Loop is onderdeel van ‘Storm Runner’ (Hersheypark), een Zero-G Winder vind je onder andere terug op ‘Taiga’ (Linnanmäki) en de Scorpion Tail behoort tot ‘Cobra’ in het Zwitserse Conny-Land. De Inclined Raven Turn is een samentrekking van reële elementen, maar bestaat vooralsnog niet.
  • Vraag 12 // Antwoord D // ‘Ant-Man And The Wasp: Nano Battle’ is een Omnimover, net zoals zijn voorganger ‘Buzz Lightyear Astro Blasters’. De andere drie attracties maken (al dan niet gedeeltelijk) gebruik van een trackless ritsysteem.
  • Vraag 13 // Antwoord B // ‘Cagliostro’ en ‘Tower of Terror’ zijn totaal andere types achtbanen. ‘Verbolten’ is wel enigszins vergelijkbaar met ‘Inferno’, maar werd gebouwd door Zierer.
  • Vraag 14 // Antwoord C // Akkoord… dit was geen makkelijke, want de statistieken van bovenstaande coasters zijn allemaal best vergelijkbaar. Toch is Dragon Khan het enige juiste antwoord. Als ik had toegevoegd dat er ook 8 inversies aanwezig zijn, zou deze vraag te makkelijk geworden zijn, hè?
  • Vraag 15 // Antwoord A // Big One is de enige achtbaan uit bovenstaande lijst die in 2001 al actief was.
  • Vraag 16 // Antwoord D // Do-Dodonpa heeft enkel een (heel krachtige) lancering. Eejanaika en Fujiyama doen het met een klassieke lifthill. Takabisha is een Gerstlauer Eurofighter die zowel een lancering als een verticale lifthill bevat.
  • Vraag 17 // Antwoord D // Pijn is fijn, want het pijnlijkste antwoord was meteen ook het juiste antwoord.
  • Vraag 18 // Antwoord A // Het juiste antwoord is ‘Bermuda Blitz’, een type dat bij vele coasterfans beter bekend is als ‘Lech Coaster’ in het Poolse Legendia.
  • Vraag 19 // Antwoord B // ‘Avalanche’ is een Bobsled Coaster van Mack Rides, ‘Rage’ is een Eurofighter van Gerstlauer en ‘Raptor Attack’ is een overdekte Schwarzkopf-achtbaan.
  • Vraag 20 // Antwoord D // Six Flags America heeft geen S&S Free Fly, RMC en Vekoma Boomerang / Six Flags Fiesta Texas heeft geen Intamin Mega Coaster / Six Flags Mexico heeft geen Intamin Mega Coaster en B&M Floorless Coaster

Ronde 3 – ACHTBAARDRIJKSKUNDE

  • Vraag 21 // Antwoord D // In oplopende volgorde: Antwerpen – Novosibirsk: 4.982 km / Antwerpen – Dubai: 5.164 km / Antwerpen – Wuhan: 8.651 km / Antwerpen – Vallejo: 8.823 km
  • Vraag 22 // Antwoord C // Nieuw-Zeeland mag dan wel een waanzinnig landschap hebben, maar voor pretparkfans is er weinig te beleven. Het land heeft in totaal vier achtbanen, waarvan er dus drie in Rainbow’s End staan.
  • Vraag 23 // Antwoord D // In de Verenigde Staten was deze achtbaan eerst gekend als ‘Led Zeppelin – The Ride’ in Hard Rock Park. Toen het park verkocht werd, veranderde de naam naar ‘Time Machine’. In Vietnam draagt hij sinds 2017 de naam ‘Dragon’s Run’. ‘Eagle Warriors’ is een andere Vietnamese achtbaan.
  • Vraag 24 // Antwoord D // Ik heb deze vraag serieus genomen en uiteraard elke cocktail eens getest. Besluit: ze zijn alle viel heel lekkel, maa… hips… die attlakzie heedt Singapore Sling.
  • Vraag 25 // Antwoord C // ‘Comic Strip Café’ bevindt zich in Toon Lagoon, ‘Mythos Restaurant’ in The Lost Continent (beiden Universal’s Islands of Adventure). ‘Finnegan’s Bar & Grill’ is een Irish pub in het New York-gedeelte van Universal Studios Florida. ‘Hollywood & Vine’ is een restaurant in Disney’s Hollywood Studios.
  • Vraag 26 // Antwoord A // Feria de Chapultepec ligt in Mexico-Stad, Parque de la Ciudad en Parque de la Costa liggen nabij de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.
  • Vraag 27 // Antwoord C // 20th Century Fox World ligt in Genting Highlands, ten noordoosten van Kuala Lumpur. Ik geef toe dat je er vanuit de andere drie luchthavens misschien ook geraakt, maar ‘zo snel mogelijk’ was wel degelijk een belangrijk onderdeel van deze vraag.
  • Vraag 28 // Antwoord D // ‘Cloudy With a Chance of Meatballs’ vormt het bijzondere thema voor een rapid river, ‘Kung Fu Panda’ heeft een minizone met (onder andere) een simulator en ‘The Green Hornet’ leverde de inspiratie voor een Gerstlauer Bobsled Coaster. Trolls is (voorlopig) nog niet aanwezig onder de vorm van een attractie.
  • Vraag 29 // Antwoord C // Zoek zeker eens op YouTube naar ‘Intro Step By Step’ om het Six Flags Magic Mountain uit lang vervlogen tijden te zien. Vooral tot het einde blijven kijken voor een knap staaltje parking-camouflage.
  • Vraag 30 // Antwoord D // Frontier City ligt nabij Oklahoma City, Silver Dollar City ligt bij Branson en Six Flags Over Texas vind je dicht bij Dallas.

Ronde 4 – THEMATISCH BELANG

  • Vraag 31 // Antwoord D // Michael Giacchino was verantwoordelijk voor de soundtrack van ‘Mission 2’ en John Williams is hoorbaar in de Star Wars-overlay. Doet James Newton Howard de volgende versie? Laat het ons vooral hopen.
  • Vraag 32 // Antwoord C // ‘The Secret Life of Pets – Off The Leash’ had eigenlijk in maart gepresenteerd moeten worden, maar die opening is (om welbekende redenen) even uitgesteld. ‘The Bourne Identity’ wordt op dit moment ook vertaald naar een attractie, maar die opent in Universal Orlando Resort.
  • Vraag 33 // Antwoord B // ‘Alpengeist’ is onderdeel van de Duitse zone, ‘Grover’s Alpine Express’ ligt in ‘Sesame Street Forest of Fun’ en ‘InvadR’ is onderdeel van themagebied ‘New France’. En dat is inderdaad niet hetzelfde als France.
  • Vraag 34 // Antwoord D // De soundtrack van Wodan werd gecomponeerd door Hendrik Schwarzer.
  • Vraag 35 // Antwoord C // Voluit heet deze attractie ‘Green Lantern – Galactic Oddysey’ en je vindt deze ride in het Metropolis-themagebied.
  • Vraag 36 // Antwoord C // Gare Montparnassos is de enige juiste oplossing. Dankzij de vele hilarische details is dit overigens een van de mooiste stationsgebouwen voor een achtbaan in Europa.
  • Vraag 37 // Antwoord C // ‘Kleine Zar’ en ‘Schlange von Mitgard’ zijn andere familieachtbanen in Hansa Park. ‘Highlander’ is dan weer de Free Fall die vlak naast ‘Royal Scotsman’ gebouwd werd.
  • Vraag 38 // Antwoord D // Deze verre tweelingzus van Ariel is te vinden bij ‘Aqua Gaudi’, de boomstammenbaan van Wiener Prater.
  • Vraag 39 // Antwoord B // Ug Land was vooral bekend als de thuishaven van de klassieke ‘Corkscrew’, die nu voor visueel spektakel zorgt aan de ingang van Alton Towers. Aanvankelijk werd ‘Rita’ naast Corkscrew gebouwd en bleef de naam Ug Land behouden. Pas toen ‘Thirteen’ in 2010 opende, werd de gehele zone omgedoopt tot Dark Forest.
  • Vraag 40 // Antwoord D // BonBon-Land heeft een spinning coaster én er werd een zweefmolen naar schildpadden gethematiseerd, maar deze combinatie bestaat niet. Tenzij je naar Walt Disney Studios Park gaat natuurlijk…

Ronde 5 – MACHTIGE MICKEY

  • Vraag 41 // Antwoord D // In Anaheim en Tokyo vind je ‘Blue Bayou Restaurant’, Shanghai Disneyland Resort heeft ‘Barbossa’s Bounty’. Walt Disney World heeft de kortste versie van ‘Pirates of the Caribbean’, zonder restaurant.
  • Vraag 42 // Antwoord B // Het is geen geheim dat Disneyland (1955) in Anaheim Disney’s eerste themapark was. Daarop volgden Magic Kingdom (1971) en Epcot (1982)
  • Vraag 43 // Antwoord A // Drie van bovenstaande slagzinnen komen uit ‘Indiana Jones Adventure – Temple of the Forbidden Eye’. De andere uitspraak komt uit ‘Radiator Springs Racers’ in Disney California Adventure Park.
  • Vraag 44 // Antwoord C // Disneyland Anaheim is de thuishaven van vele Disney-prototypes, maar ‘Space Mountain’ is een van de uitzonderingen. Hij opende namelijk eerst in Magic Kingdom (1975). Later volgden Disneyland (1977), Tokyo Disneyland (1983), Disneyland Park (1995) en Hong Kong Disneyland (2005).
  • Vraag 45 // Antwoord C // Ursula speelt mee in de slechteriken-scène en Alice is tijdens de finale te zien. King Louie zat dan weer in de eerste versie van Disney Dreams (2012-2013). Animatiefilm ‘Cars’ en de daarbij horende Mater waren nooit te zien.
  • Vraag 46 // Antwoord D // Men koos ervoor om ‘Peter Pan’s Flight’ en ‘Snow White’s Scary Adventures’ niet te bouwen in Hong Kong. ‘Lion King’s Adventure on Pride Rock’ is een dark ride die (helaas) alleen in mijn gedachten bestaat.
  • Vraag 47 // Antwoord B // Chandu is het correcte, 100% aaibare antwoord. Sindbad was (uiteraard) voordien al present in de attractie. Apu en Rajah zijn andere Disney-figuren die je kan spotten in de themazone Arabian Coast.
  • Vraag 48 // Antwoord A // Het Royal Pacific Resort is een hotel van Universal Orlando Resort.
  • Vraag 49 // Antwoord C // ‘Disney Village’ is de naam in Parijs, ‘Downtown Disney’ wordt gebruikt in Anaheim en ‘Disney Promenade’ bestaat op dit moment niet.
  • Vraag 50 // Antwoord C // Als men me vandaag naar één van deze vier bestemmingen stuurde, zou ik geen moment twijfelen. Maar als je per se naar Aulani wil, is het Hawaiiaanse eiland Oahu de enige juiste bestemming.

Ronde 6 – FOTOGRAFISCH GEHEUGEN

  • Vraag 51 // Antwoord C // In 2008 was blue fire Megacoaster nog niet gebouwd. In 2009 was er nog geen sprake van de Gazprom-hal en Whale Adventures, beiden zichtbaar. Vanaf 2012 zou Wodan Timburcoaster op de foto gestaan hebben.
  • Vraag 52 // Antwoord C // Dit is een ‘Sky Fly’ van Gerstlauer. De zogenaamde ‘Sky Roller’ bestaat ook, maar maakt gebruik van een verticale toren in plaats van deze diagonale draaiarm.
  • Vraag 53 // Antwoord A // Deze woodie in Carowinds heette in 2017 ‘Hurler’ en dat is in 2020 nog steeds de officiële naam. Een gelijkaardige houten achtbaan in Kings Dominion werd weliswaar omgebouwd naar RMC-versie ‘Twisted Timbers’, maar Carowinds plande die ombouw (voorlopig) nog niet.
  • Vraag 54 // Antwoord A // Dit pretpark is onderdeel van de Berjaya Times Square Shopping Mall in Kuala Lumpur, Maleisië.
  • Vraag 55 // Antwoord D // Walibi Belgium is sinds enkele jaren behoorlijk goed bezig qua decoratie. Dit is bijvoorbeeld een sfeerbeeldje nabij de recent geopende dark ride ‘Popcorn Revenge’.
  • Vraag 56 // Antwoord B // De attracties op deze wegwijzer staan allemaal in Everland. De Koreaanse tekens vormden een extra tip.
  • Vraag 57 // Antwoord C // De vier parken hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal een YoungStar Coaster van Mack Rides in het aanbod. Deze specifieke foto werd echter gemaakt in het Oostenrijkse Familypark, dat in een vorig leven Familienpark Neusiedlersee heette.
  • Vraag 58 // Antwoord B // Een bescheiden ERT’tje organiseren op Intamin z’n geniale ‘Piraten’… dat was perfect mogelijk tijdens deze zomerdag in Djurs Sommerland.
  • Vraag 59 // Antwoord C // ‘Mel’s Drive-In’ bestaat in meerdere Universal-parken, maar enkel in Osaka kan je de rails van een B&M Hyper Coaster in de achtergrond spotten.
  • Vraag 60 // Antwoord D // Schweitzer Falls is de waterval in Disney’s Jungle Cruise, Super Splash is (onder andere) de naam van een flume ride in Hansa Park. Wildwasserbahn I is de boomstammenbaan die tegenwoordig nog steeds in Heide Park staat. Het correcte antwoord is dus Wildwasserbahn II.

 

 

%d bloggers liken dit: