Lockdown Land 2.0

Enkele dagen geleden zeiden we vaarwel tegen het jaar 2020. En terwijl het illegale vuurwerk knalde, slaakten we collectief een zucht van verlichting. Pfiew, dat rotjaar is achter de rug. Toch moeten we nog niet te vroeg juichen, want het coronavirus en de bijhorende gevolgen zullen helaas ook in 2021 een grote rol in ons leven spelen. En daar horen ook levensvragen bij. Waarom past anderhalvemetermaatschappij niet op een Scrabble-bord? Hoeveel rollen toiletpapier hebben we nog in voorraad? Kan je de Britse variant oplopen door naar Geordie Shore te kijken? Tja, het zijn onzekere tijden.

In deze naar alcoholgel geurende wereld zijn er maar weinig manieren om je te vermaken. Ik zie de pakjesbezorger vaker dan m’n beste vrienden, ik likete haast elke foto op Instagram en Netflix draait al maandenlang overuren. Een drankje in de bar? Niet toegestaan. Een avondje op restaurant? Dacht het niet. Een bezoekje aan een Europees themapark? No way… of toch? Hoewel de hele pretparkwereld op z’n gat ligt, blijft er één adres op volle toeren draaien. Welkom in Vlaanderens nummer één toeristische trekpleister van het moment. Welkom in Lockdown Land.

Ik bezoek Lockdown Land op zondag 3 januari, de laatste dag van de kerstvakantie. Zaterdagen en zondagen staan sowieso bekend als de rustigste dagen in Lockdown Land (men definieert dat hier als het weekendeffect) en dat blijkt helemaal correct. In maart konden we nochtans over de koppen lopen in Lockdown Land. Het park was toen gloednieuw en men organiseerde een heleboel toffe evenementen. In februari vierde men carnaval en het Italiaanse après-ski-festijn, in maart waren de zogenaamde Lockdown Parties erg populair. Maak gerust zelf de vergelijking tussen de drukte in maart…

… en de kalmte op deze 3de januari.

Ook wanneer het rustig is, is veiligheid een topprioriteit. Daarom word je bij binnenkomst meteen verzocht om je handen te ontsmetten met alcoholgel. Lockdown Land probeert natuurlijk het nuttige aan het plezierige te koppelen. Je handjes wassen, dat doe je immers met een spectaculaire rit op Expedition Virus

… en de echte durfals ontsmetten hun handen in het helderblauwe bassin van Pureller Coaster. Aangeraden wordt om je neus en ogen te sluiten wanneer de achtbaantrein het alcoholbad nadert, maar ieder z’n ding natuurlijk.

Operatie propere handen: check. Na de ontsmettingsformaliteiten staan we officieel met de beide voeten in Lockdown Land en dat voelt goed. Terwijl we over Corona Avenue kuieren, merk ik op dat de kerstdecoraties nog niet opgeborgen zijn. Beroemde hits als ‘Do They Know it’s Covid Time at all’ en ‘Marc Van Ranst is Coming to Town’ maken de sfeer nog wat vrolijker.

Ook handig: op Corona Avenue houdt een parkmascotte de coronacijfers van Lockdown Land nauwgezet bij.

Corona Avenue is de hoofdstraat van het park en helemaal op het uiteinde van deze laan staat het oogstrelende Contamination Castle. Dit is het icoon van Lockdown Land en elke bezoeker moet hier dus een verplichte selfie maken. In maart was dit kasteel nog versierd met rollen toiletpapier, ter ere van de toen geldende hamsterwoede. Tegenwoordig is Contamination Castle echter gedecoreerd met een ander waardevol goed. Hmmm… benieuwd waarom de raampjes voortdurend aandampen.

Ik schiet vlug enkele foto’s bij het kasteel, maar ik heb momenteel vooral zin in een achtbaankick. Die vind ik gelukkig vlakbij. In het Quarantine Quarter-themagedeelte van Lockdown Land staat namelijk The Great Recession, een van de populairste rollercoasters van het hele park. Veiligheid staat nog steeds voorop, want bij deze attractie wordt social distancing ten volle gerespecteerd.

In je eentje op een stoel zitten, genietend van entertainment… het lijkt wel een doorsnee dag tijdens het afgelopen jaar. Gelukkig moet ik deze keer geen genoegen nemen met de zoveelste Netflix-serie, maar krijg ik een indrukwekkende thrill voorgeschoteld. Deze rollercoaster simuleert de economische impact van de corona-pandemie en dat ziet er ongeveer zo uit:

Ook de oudere achtbanen van Lockdown Land werden – al dan niet tijdelijk – aangepast aan de nieuwe anderhalvemeterregels.

Een andere spectaculaire rollercoaster is Corona Airlines. We missen het vliegen en reizen waarschijnlijk allemaal, maar deze attractie simuleert een vlucht langs al je favoriete plekken op deze planeet.

Lockdown Land is er gelukkig niet enkel voor sensatiezoekers en achtbaanfreaks. Er zijn natuurlijk ook een heleboel familieattracties te beleven. Eentje daarvan is CoVideo 4D. Zoals de naam reeds doet vermoeden, is dit een 4D-bioscoop waarin afwisselend de familiefilm ‘Het is maar een griepje’ en horrorfilm ‘Ik knip mijn haar wel zelf’ vertoond worden. Om de ervaring zo realistisch mogelijk te maken, werden er ook water- en windeffecten toegevoegd. De smaak- en geureffecten zijn helaas al een hele tijd buiten gebruik.

Handig om weten: de wachtruimte van CoVideo 4D is ingericht door de genieën die ook PowerPoint-presentaties maken voor de Belgische overheid. De wachtruimte bestaat dus uit een oneindig zigzaggedeelte, er zijn doodlopende stukken en de deuren kregen handige namen als Dock_01, ingang 2B en uitgang 83C-2. Als goede Vlaming vind je ongetwijfeld de weg, maar het vergt enige tijd.

Net zoals dat bij andere pretparken het geval is, werd Lockdown Land gedecoreerd naar mystieke plekken en verre oorden. Zo is er bijvoorbeeld het sprookjesachtige kasteel Virologica, waar het op elk moment van de dag vijf voor twaalf is.

Lockdown Land is ook de thuishaven van een schitterende Egyptische zone, al wordt het momenteel ten stelligste afgeraden om daarheen te reizen. Ik doe m’n best om geen weekje quarantaine aangesmeerd te krijgen, dus ik kijk vanaf een afstand hoe hele hordes mensen van een (wellicht) meesterlijke achtbaan genieten.

Rond het middaguur ga ik op zoek naar een lekkere lunch. De restaurants in Lockdown Land houden weliswaar hun deuren gesloten, maar afhaalmaaltijden zijn gelukkig wel talrijk beschikbaar. Voor een hapje kunnen we terecht bij Corona Canteen, Cough Café of de alom geroemde Pandemic Pub. Ik opteer vanmiddag voor de beroemdste eetgelegenheid van het hele park: Wuhan Delights. De lokale specialiteit (rauwe vleermuizensoep) schijnt heerlijk te zijn, maar ik kies voor de in bleekwater gefrituurde nuggets.

Een moment van rust is fijn, zeker wanneer je pas gegeten hebt. Dat komt goed uit, want ik ben net op tijd voor Donald’s Komieke Corona Show. Deze voorstelling gaat meerdere keren per dag door en de hoofdrolspeler is een superverspreider als het over humor gaat. Hij herhaalt uiteraard zijn klassieke moppen als “It’s going to disappear. One day – it’s like a miracle – it will disappear” en “Maybe we could inject disinfectant”, maar er wordt ook nieuw werk gepresenteerd. Binnenkort staan er trouwens nog meer shows op het programma. Op dit moment combineert Donald twee jobs, maar vanaf eind januari staat hij full-time in Lockdown Land. That will be a tremendous success, right?

Belangrijk om weten: Donald vraagt zijn publiek met aandrang om geen mondmasker te dragen. En neen, da’s geen nepnieuws.

Donald’s Komieke Corona Show was hilarisch, maar de stem van deze stand-up comedian gaat me na een tijd ontzettend irriteren. Dan hoor ik nog liever het monotone liedje van It’s a Small Pandemic, de belangrijkste dark ride van Lockdown Land. In deze attractie varen we langs tientallen landen en zien we hoe zij met de hele coronasituatie omgaan. Het bijhorende muziekstuk gaat gegarandeerd viraal, maar dan op de goede manier.

De nieuwste attractie van Lockdown Land is Vaccine Voyage, een vrijevaltoren in de vorm van een injectiespuit. Het ding ziet er sensationeel uit, maar de wachttijd is dat helaas ook. Je moet momenteel ruim acht maanden aanschuiven voor deze attractie, dus ik sla ‘m vandaag even over. Er is trouwens wel een afzonderlijke wachtruimte voor ouderen, dus dat is een mooie geste van Lockdown Land.

Een andere recent geopende attractie is Knuffelcontact – The Ride. Deze familieachtbaan werkt met ultra-krappe wagentjes, waarin de innige band met je knuffelcontact ongetwijfeld versterkt wordt. Om helemaal in de covid-sfeer te blijven, simuleert deze ride de vlucht van een vleermuis.

Global warming leek in 2020 helemaal van het toneel verdwenen, maar dat is het uiteraard niet. Lockdown Land kijkt vooruit en houdt rekening met het opwarmende klimaat… door waterattracties te bouwen. Tijdens hete Belgische zomers kunnen bezoekers zich afkoelen met een kletsnatte rit op De Eerste Golf

… of ze kunnen het doorweekte spektakel van De Tweede Golf opzoeken. Bij deze tweede waterattractie stap je in een speedboot, waarna de bestuurder probeert om tussen alle virusdeeltjes te manoeuvreren. Spanning verzekerd!

De Eerste Golf en De Tweede Golf waren succesverhalen. Het was dus een kwestie van tijd voor er een opvolger zou komen. De onderdelen voor De Derde Golf zijn recent geïmporteerd vanuit de Canarische Eilanden en de skigebieden, de opbouw ervan volgt snel. Ik neem een kijkje op de bouwplaats en zie dat de werken aardig vlotten.

Lockdown Land is een pretpark der superlatieven. De achtbanen zijn intenser, de golven groter en de komieken lachwekkender dan elders. Zelfs de avondklok gaat vroeger in, want om zes uur ’s avonds gaan de poorten onverbiddelijk dicht. Terwijl ik het park verlaat, houd ik echter nog halt bij een spelletjeskraam. De host overtuigt me om een gokje te wagen aan zijn Rad van Fortuin vol interessante prijzen.

Yes! Jackpot! Ik verlaat Lockdown Land met een hoofdprijs onder de arm en kan alleen maar besluiten dat het een topdag was. Hoewel ik reikhalzend uitkijk naar de heropening van andere Europese themaparken, kom ik hier dus graag opnieuw. En jullie? Zetten jullie dit pretpark ook op je bucket list?

Hartelijk dank aan Robert Bogers voor hulp met de foto’s. Ik wil graag benadrukken dat dit reisverslag over Lockdown Land volledig fictief is en dat ik het beschouw als een luchtige kijk op deze donkere tijden. Dus alsjeblieft… neem het niet te serieus.

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: