Hong Kong Disneyland

We gaan naar Disneyland… in Hong Kong. Laat ons eerlijk zijn: dat is doorgaans niet de Disney-bestemming waar iedereen over spreekt. We kennen allemaal Disneyland Parijs en Walt Disney World, terwijl de fan community lovend is over de Californische en Japanse resorts. Ook Shanghai Disneyland krijgt behoorlijk wat aandacht sinds z’n opening twee jaar geleden. Enkel Hong Kong Disneyland blijft een beetje achterop hinkelen. Als ’s werelds kleinste Disney Resort lijkt het voor velen niet de moeite om zo ver te reizen. Maar is dat eigenlijk wel terecht? Is dat Disney-complex op een boogscheut van Hong Kong effectief minder boeiend dan de andere resorts? Er staat ten slotte toch een van ’s werelds meest legendarische darkrides in dit park? Er is slechts één manier om het uit te zoeken: Hong Kong in drukletters op m’n agenda noteren om Mickey Mouse een bezoekje te brengen.

DSC04386

Na een negen uur durende vlucht vanuit Sydney, landen we op maandagavond in Hong Kong. Deze Aziatische metropool werd wereldberoemd dankzij z’n iconische skyline en straalt pure exotiek uit. Het is meestal broeierig warm, de geuren zijn onbekend en je kuiert er langs schreeuwerige neonborden vol onleesbare tekens. Voor sommigen klinkt dat misschien niet als de meest ideale vakantiesfeer, maar in mijn ranking staat Hong Kong al jarenlang erg hoog. Disneyland, dat ergens tussen de groene heuvels van het eiland Lantau ligt, is daar trouwens mede verantwoordelijk voor. We brengen daarom twee volle dagen op die magische plek door.

DSC04125DSC04100

Je kan de magie (en ook de prijs) van zo’n Disney-verblijf meestal aardig plussen door op het domein te slapen. Je blijft vierentwintig uur per dag in de juiste sfeer en je staat ’s morgens bovendien sneller aan de poorten van het park. In Hong Kong is zo’n Disney-hotel zelfs een must als je dicht bij de actie wil verblijven. Er liggen hier namelijk geen partnerhotels direct naast het resort, zoals dat in Parijs, Anaheim, Orlando en Tokyo het geval is. Daarom valt onze keuze op een van Disney’s drie eigen accommodaties, die schilderachtig aan de oevers van Discovery Bay liggen. Het in art deco uitgevoerde Hollywood Hotel en het Victoriaanse Hong Kong Disneyland Hotel zijn er sinds de inhuldiging van het resort. Wij opteren echter voor de nauwelijks één jaar geleden geopende Disney Explorers Lodge. Een goeie keuze, zouden we ontdekken.

DSC04128DSC04129DSC04130

Explorers Lodge gebruikt avontuur als een centraal thema. De verschillende vleugels van het hotel zijn respectievelijk gedecoreerd naar Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Polynesië. Behoorlijk uiteenlopend, maar de verschillen zitten ‘m voornamelijk in subtiele details. Het grote geheel baadt immers vooral in een tropisch, Adventureland-achtig thema. Als iemand ‘Wij vertrekken op safari’ zou roepen in de hotellobby, dan zou ik dat meteen geloven. Die lobby ziet er trouwens prachtig uit. Het doet wat terugdenken aan de entree van Animal Kingdom Lodge, al worden de dieren hier ingeruild voor een schitterend uitzicht op het water en de bergen rond Hong Kong. Onze slaapplek blijkt al minstens even knap. Net zoals dat bij de meeste Disney-hotelkamers het geval is, werd het thema ook hier niet overdreven doorgevoerd. Dat bedoel ik positief: in Europa-Park zijn hotelkamers soms bijvoorbeeld ietwat te uitbundig gedecoreerd. Geen kwaad woord over Bell Rock of Colosseo, maar de subtiele details van Explorers Lodge stralen net iets meer maturiteit uit. Denk op onderstaande foto’s trouwens wel even de feestelijke ballonnen en die afschuwelijke plaids weg; die waren blijkbaar (ongewild) inbegrepen bij ons arrangement.

DSC04126DSC04308

De Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse, Aziatische en Polynesische invloeden beperken zich niet tot het interieur, maar worden ook prachtig uitgebeeld in de tuin. Team landscaping heeft aardig z’n best gedaan om vier verschillende subtuinen te creëren, met een bescheiden familiezwembad als centraal punt. De tuin straalt – net zoals het hotel zelf – rust en exotiek uit, iets wat m’n ochtendwandeling beslist wat boeiender maakt. Neem zeker ook eens een kijkje aan de waterkant: op heldere dagen kan je van hieruit zelfs de wolkenkrabbers van Kowloon en Hong Kong Island bewonderen.

DSC04378DSC04310DSC04320

De lobby oogt prachtig, de tuin is een streling voor het oog, dat bed ligt uitzonderlijk comfortabel en het ontbijtbuffet neemt epische proporties aan. De hoofdreden om hier te overnachten, blijft echter dat themapark naast de deur. Hong Kong Disneyland ligt op een goeie tien minuten wandelen, al verklaren Cast Members je half gek wanneer je besluit om erheen te stappen. Het gebruik van een complimentary shuttlebus lijkt hier de norm, al zet die bus je ook weer op vijf wandelminuten van de hoofdingang af. Er is dus nauwelijks tijdswinst (integendeel zelfs) en je mist bovendien een prachtig gedeelte van het Hong Kong Disneyland Resort wanneer je de bus neemt. De wandelroute tussen de hotels en het park is namelijk zo sfeervol dat ik ‘m niet zou willen missen. Het pad brengt je langs minutieus getrimde plantsoenen, schattige fonteinen en een fotogenieke entreeboog, terwijl er instrumentale Disney-klassiekers weerklinken. En weet je wat het allerleukst is? Net omdat de hotelmedewerkers zo hard benadrukken dat je eigenlijk de shuttlebus moet nemen, is het hier altijd uitgestorven. Het bevreemdende gevoel om alleen door een Disney Resort te wandelen, vergroot de fun aanzienlijk. Bekijk het als een shotje themapark-perfectie, nog voor je de poorten van Disneyland bereikt hebt.

DSC04137DSC04387

Dat Hong Kong Disneyland nog relatief jong is, voel je aan de lay-out van het complex. Je merkt fel dat Disney Imagineers hier hun ervaringen van eerder gebouwde resorts bundelden en perfectioneerden. Net omdat het resort kleinschalig opgevat werd, kon men elke uithoek van een Disney-sausje voorzien. Er staat bijvoorbeeld geen lelijk treinstation nabij het park, zoals dat in Parijs en Tokyo het geval is. In ruil daarvoor bouwde men een prachtig perron in Disney-stijl, waar je met Mickey’s eigen metrolijn arriveert. Ook over het plein aan de toegangspoort is nagedacht: er staat een schitterende fontein, de security-check is mooi geïntegreerd en er is veel ruimte om eventuele drukte op te vangen. Van die drukte is vandaag hoegenaamd geen sprake: Cast Members aan de veiligheidscontrole en ingang staan ons bijna letterlijk op wachten.

DSC04142

Het is altijd een beetje speciaal om een Disney-themapark te betreden, zeker wanneer dat (voor de verandering) eens niet Disneyland Paris is. Dat moment waarop je de eerste glimp van Main Street opvangt, is bijvoorbeeld goud waard. ’t Is weliswaar spijtig dat zowel het beroemde Main Street Station als Sleeping Beauty Castle momenteel niet in hun beste vorm te zien zijn, maar voor de rest straalt Main Street USA zoals het hoort. Deze zone werd grotendeels gekopieerd uit het originele park in Anaheim en da’s een goeie zaak. Het is dus allemaal wat kleinschaliger dan in andere resorts, al werkt die intimiteit hier perfect. Wat Hong Kong Disneyland uniek maakt, is trouwens het uitzicht. Dankzij de groene heuvels achter het kasteel krijgt Main Street een behoorlijk tropische touch.

DSC04330DSC04187DSC04181DSC04339

Zei iemand daar tropisch? Dan zeg ik Adventureland. Deze zone is een klassieker in de Disney-parken, maar de jungle-achtige setting was zelden zo geloofwaardig als hier. Het zwoele klimaat van Hong Kong speelt daarin een rol, net zoals de omvang van het geheel. Adventureland is immers verrassend uitgestrekt, al is het attractieaanbod niet in proportie. Op zoek naar Pirates of the Caribbean, een jeeptocht met Indiana Jones of verwacht je een draaimolen met Aladdin z’n vliegende tapijtjes? Dan ben je hier helaas niet aan het juiste adres. De enige mechanische ride van formaat is Jungle River Cruise, een doorontwikkeling van Walt Disney’s legendarische attractieconcept. Aan de basis van Jungle Cruise werd niet gesleuteld: je vaart nog steeds in een expeditieboot door de jungle terwijl een zogenaamde skipper je trakteert op flauwe humor. Wat deze versie echter uniek maakt, is z’n imposante finalescène en het feit dat de humor hier nog minder aanslaat dan in andere parken. Misschien hebben we gewoon pech, maar het Engels van onze skipper is zo moeilijk verstaanbaar dat hilariteit heel veraf blijft. Zouden de versies in het Kantonees en Mandarijn grappiger zijn? Ik hoop het van ganser harte.

DSC04180DSC04243DSC04244

Bootje varen in Adventureland kan niet alleen met Jungle River Cruise, maar ook met de vlotten die naar Tarzan’s Treehouse varen. Het uitzicht vanuit die boomhut is knap, maar omwille van de traag opschuivende wachtrij slaan we deze attractie vandaag over. Dan spendeer ik liever veertig minuten van m’n tijd aan het vlakbij gelegen Festival of the Lion King. De kaskraker uit 1994 blijkt een dankbare film om shows op te baseren. Je vindt de musical niet alleen in theaterdistricten als West End en Broadway, maar ook in verscheidene Disney-themaparken wordt er inspiratie uit geput. Voor de allermooiste pretparkvariant moet je trouwens hier zijn. Hong Kong Disneyland presenteert met Festival of the Lion King een show die kwalitatief ver boven het doorsnee niveau uitstijgt. Er wordt live (en ijzersterk) gezongen, de effecten zijn behoorlijk knap en men schrapte al die overbodige interactiviteit uit de Animal Kingdom-show. Het resultaat daarvan is een halfuurtje kippenvel en het besluit dat we het morgen allemaal opnieuw komen beleven. Hopelijk kan men dat hoge niveau handhaven voor de vlakbij gelegen Moana-show die later dit jaar opent.

DSC04248DSC04391

Ga niet tevergeefs op zoek naar Frontierland wanneer je in Hong Kong Disneyland bent, want dat gedeelte is er simpelweg niet. Gelukkig heeft men met Grizzly Gulch een perfect alternatief voorzien. De westernhuisjes staan wat schever en de geisers spuiten wat speelser dan in Frontierland, maar het concept is verder identiek. De blikvanger is overigens het grootse bergmassief van Big Grizzly Mountain Runaway Mine Cars. Een hele mond vol, dat wel, maar de lengte van die naam weerspiegelt meteen ook de genialiteit van deze rollercoaster. Big Grizzly Mountain bewijst namelijk dat het perfect mogelijk is om ieder aspect van een achtbaan te thematiseren. Wie een ritje maakt, beleeft eigenlijk gewoon één grote brok storytelling. Grizzlyberen die per ongeluk een wissel in de verkeerde richting duwen, een knappende liftkabel (waarna de trein achterwaarts verder rijdt) en een onbedoelde dynamiet-ontploffing… werkelijk elke wending in deze Vekoma is er met een goeie reden. Qua opbouw is de rit bovendien prachtig uitgebalanceerd: het begin is tam, het achterwaartse gedeelte is een klein beetje spannender en de afsluitende lancering creëert zelfs behoorlijk wat power. Hoewel Big Grizzly Mountain zeker geen buitencategorie thrillcoaster is, vind ik dit dus echt een topper vanjewelste. Dankzij de hoge capaciteit die men met drie treinen behaalt, komt de wachttijd trouwens nooit hoger dan vijf minuten. Met andere woorden… tijdens de komende twee dagen worden we goeie vrienden met die beren.

DSC04167DSC04168DSC04373

De beren van Grizzly Gulch zijn schattig en leuk, maar onze allerbeste vriend in Hong Kong Disneyland is een primaat. Albert is z’n naam en hij woont in het statige landhuis van Lord Henry Mystic. We komen aan in Mystic Point, het legendarische themagebied waar Hong Kong Disneyland veel van z’n internationale roem aan te danken heeft. Mystic Point is een tropisch minilandje dat – net zoals Grizzly Gulch – eigenlijk slechts uit één attractie en een horecapunt bestaat. Net zoals bij de buren, is die ene ride echter zo verdomd goed dat ik daar absoluut geen probleem van maak. Integendeel… het zou zelfs een belediging zijn om een wereldtopper als Mystic Manor geen eigen themazone te gunnen.

DSC04161

Wat Mystic Manor zo geliefd maakt bij de fan community, is het feit dat de Imagineers zich nog eens volledig lieten gaan zonder er klassieke Disney-characters bij te betrekken. In plaats daarvan kwam men op de proppen met het verhaal rond Lord Henry Mystic, een reiziger en verzamelaar die tezamen met aapje Albert de wereld verkent. Hun thuis is Mystic Manor, waar Henry z’n collectie artefacten met enige trots aan het publiek presenteert. Deze verhaallijn wordt verduidelijkt in de wachtruimte (hier zit trouwens ook een eervolle verwijzing naar Danny Elfman, die een geniale soundtrack voor de attractie componeerde) en een korte preshow. Moet ik je nog vertellen dat ik al kippenvel heb sinds we Mystic Point in de verte zagen opdoemen? Het exterieur van de villa, de schitterende wachtruimte en de iconische slagzin ‘Welcome one and all to Mystic Manor’… elk onderdeel van deze ervaring maakt me intens gelukkig. En de eigenlijk darkride moet op dit punt zelfs nog beginnen.

DSC04153DSC04365DSC04370

Mystic Manor wordt soms gelijkgesteld aan Haunted Mansion, maar die vergelijking gaat wat mij betreft niet op. Eerst en vooral beleef je deze attractie niet vanuit een Omnimover, maar wel in een zogenaamde Mystic Magneto Electric Carriage. Dit trackless ritsysteem zorgt voor een nauwkeurige timing van effecten en het brengt je ook dichter bij de actie. Dichter bij het magische muziekdoosje waar alles om draait, bijvoorbeeld. Deze muziekdoos werd recent toegevoegd aan de collectie en zou volgens de legende doodgewone objecten tot leven wekken. Hoewel Lord Henry er zelf hoegenaamd niet in gelooft, blijkt er toch een behoorlijk sterke grond van waarheid aan het verhaal te hangen. Van zodra het muziekdoosje geopend wordt door Albert, begint er immers een schouwspel waarin saaie museumobjecten de meest gekke dingen beginnen te doen.

DSC04394DSC04371

De opbouw in de scènes is sterk en vooral in het tweede deel van de rit verwerkte men een aantal heel coole effecten (let bijvoorbeeld goed op in de Stormkamer, waar Imagineering het allerbeste van z’n kunnen toont). Ook verschillend ten opzichte van Haunted Mansion is de algemene sfeer. Hoewel Mystic Manor met momenten weliswaar duister en mysterieus is, voelt de ride beduidend luchtiger aan dan een spookhuis. Dat is vooral te danken aan Albert, die in quasi elke scène wel een komische tussenkomst voor z’n rekening neemt. Zo ook in de allerlaatste kamer, waar hij maar net op tijd de muziekdoos opnieuw kan afsluiten. En geloof me: deze laatste scène is de meest grandioze climax die ik mezelf voor een darkride kan inbeelden. Alle suspense van de voorgaande minuten komt hier samen in een finale vol visuele en auditieve volmaaktheid. Wanneer de lichten even later opnieuw aan gaan en de deuren richting uitgang openen, moet ik concluderen dat geen enkele attractie ter wereld zoveel perfectie in zich heeft als deze. Mystic Manor is mijn absolute nummer één en ik wil ‘m liefst zo vlug mogelijk opnieuw beleven. Dankzij de wachttijd van nul minuten is dat vandaag gelukkig geen enkel probleem.

DSC04151

Je merkt het: Glenn heeft niet veel nodig om gelukkig te zijn. Geef me gewoon een wachttijdloze darkride van 200 miljoen en ik blijf een hele dag zoet. Zoveel schoonheid doet me zelfs vergeten dat de sterkste en de zwakste themazone van Hong Kong Disneyland vlak naast elkaar liggen. De derde en laatste minizone aan de zuidkant van het park is namelijk Toy Story Land. Je kent deze zone ongetwijfeld uit de Franse Walt Disney Studios en het geheel ziet er bijna hetzelfde uit. Er zijn hier weliswaar wat extra decoratieve elementen toegevoegd, maar de basis en het attractieaanbod zijn identiek. Er staan dus zo’n afzichtelijke parachute-toren (tezamen met Primeval Whirl wellicht de lelijkste Disney-ride ooit), een familiemolen en RC Racer. Carrie blijkt die reuzenschommel trouwens nog nooit gedaan te hebben. Dat vinden we een schande, eens te meer omdat ze op minder dan tien kilometer van Hong Kong Disneyland woont en werkt. We nemen onze Aziatische BFF dus graag (alweer zonder aanschuiven) mee op deze Intamin Halfpipe, om daarna Toy Story Land achter ons te laten. Goed voor Disney dat Toy Story en de bijhorende themazones zo populair zijn, maar mij doet het allemaal weinig.

DSC04359DSC04357

Van gaan van Pixar’s flitsende speelgoedwereld naar de klassieke Disney-magie van Fantasyland. Net zoals dat in andere resorts het geval is, richt deze zone zich vooral op families met jonge kids. Dat betekent echter niet noodzakelijk dat wij er niet van kunnen genieten. Mickey’s PhilharMagic vind ik bijvoorbeeld een ijzersterke 4D-voorstelling waarbij wereldberoemde filmscènes (en hun minstens even beroemde muziek) gecombineerd worden met verrassende effecten. Of wat dacht je van The Many Adventures of Winnie The Pooh? Deze darkride staat weliswaar tien trappen lager dan z’n Japanse collega, maar uiteindelijk is het een prima familieattractie waarbij vooral de lange ritduur me positief opvalt. Omdat Hong Kong Disneyland geen andere Fantasyland-klassiekers als Peter Pan’s Flight, Snow White of Pinocchio in ’t aanbod heeft, kunnen de wachttijden bij Winnie The Pooh trouwens behoorlijk oplopen. Ook wij staan er ongeveer een halfuur, terwijl zowat elke andere topattractie walk-on is.

DSC04355DSC04221DSC04213

Hoewel vele gebruikelijke Fantasyland-darkrides ontbreken, is dé absolute oerklassieker wel aanwezig in Hong Kong Disneyland. It’s a Small World hoort immers bij Disney zoals cocktails bij Europa-Park. Mijn mening over It’s a Small World komt trouwens niet overeen met de algemene opinie. De meeste fans vinden die simpele poppetjes en het catchy muziekje dodelijk irritant, maar ik ervaar het stiekem als een schitterende darkride. Zeker hier in Hong Kong, waar mijns inziens de meest sfeervolle versie staat, is It’s a Small World echt wel de moeite. De kenmerkende façade oogt prachtig met die groene heuveltoppen als achtergrond en de decors zijn überschattig. Top.

DSC04200DSC04209

De term Sprookjesbos doet ons in de Lage Landen onmiddellijk aan de Efteling denken. In Hong Kong verwacht je zoiets eigenlijk niet, maar toch is het er. Dat Fairy Tale Forest is er sinds december 2015 en het bevat voornamelijk lieflijke tafereeltjes waarin Disney-prinsessen een hoofdrol spelen. Deze miniatuurscènes doen me denken aan de Storybook Land bootvaarten in Anaheim en Paris, al zijn die allebei duidelijk uitgebreider. Deze walkthrough is dus eerder simpel, al lijken de aan selfies verslaafde locals daar weinig problemen mee te hebben.

DSC04236DSC04225DSC04232

Fantasyland is in Hong Kong Disneyland oogstrelend mooi. Zelfs nu de wijde omgeving van het kasteel afgesloten is, blijft het een aangenaam gebied om te vertoeven. Het allermooiste plekje van Fantasyland is trouwens het Storybook Theater, waar enkele keren per dag Mickey and the Wondrous Book opgevoerd wordt. Ik hou van Disney’s stageshows en ben behoorlijk verwend op dat vlak, maar wow… hier werd ik nog eens weggeblazen. Deze voorstelling haalt een vijftal herkenbare filmscènes boven en combineert die met live zang en vrolijke dansmoves. Dat principe is niet nieuw (eigenlijk is quasi elke Disney-show zo opgebouwd) maar de kwaliteit lag zelden zo hoog als hier. Mickey and the Wondrous Book trakteert je immers op een vlot te volgen verhaallijn en de zangers zijn simpelweg steengoed. Daarenboven vormt de tweetaligheid geen minpunt. Hoewel er tijdens de show veel Kantonees gesproken wordt, kunnen we op clever ingebouwde schermen immers de Engelse vertaling aflezen. Disneyland Paris is met z’n Mickey and the Magician goed bezig, maar deze voorstelling is in mijn ogen superieur. De catchy themesong zal je trouwens meteen herkennen indien je Magic Kingdom’s huidige vuurwerkdisplay al zag.

DSC04220DSC04199

Het entertainment in Hong Kong Disneyland is om van te smullen. Met twee theatervoorstellingen van wereldniveau en een schitterende nachtparade – meer info volgt natuurlijk straks – ligt de lat namelijk hoog. Net daarom lijkt de dagparade misschien wat minder imposant. Begrijp me niet verkeerd: Flights of Fantasy is tof en de muziek kruipt in je hoofd voor de rest van de middag, maar dit is geen parade zoals je die bijvoorbeeld in Tokyo ziet.

DSC04351DSC04344

Over naar Tomorrowland, het lelijke eendje in zowat elk kasteelpark van Disney. Het is niet vanzelfsprekend om Tomorrowland er ook effectief als de wereld van morgen te laten uit zien, dus vaak zijn het gedateerde zones met een overschot aan beton. Eerlijk is eerlijk: dat probleem heeft Hong Kong Disneyland (nog) niet. Aangezien het park pas in 2005 opende, ziet Tomorrowland er met z’n speelse lijnen en felle kleuren nog altijd hip uit. Net zoals in de meeste Disney Resorts, is ook hier de hype rond Star Wars aanwezig. Er zijn Jedi-trainingen en thrillcoaster Space Mountain gaat tegenwoordig door het leven als Hyperspace Mountain. Misschien ligt het aan mij, maar ik vind dat jammer. Vooral die fabuleuze soundtrack van Michael Giacchino is een groot gemis, want die creëerde voor mij de ultieme spanningsopbouw tijdens het beklimmen van de lifthill. Gelukkig blijft de coaster op zich wel briljant. Hyperspace Mountain heeft een groot snelheidsgevoel, de rit duurt verrassend lang en de soepelheid is lovenswaardig. Wanneer men die rommel van Star Wars buiten smijt, is dit dus meteen weer een van ’s werelds sterkste indoor achtbanen.

DSC04188DSC04191

Bezoekers van Hong Kong Disneyland zijn vreemde wezens. Bij Hyperspace Mountain staat er een hele dag niemand in de wachtrij, maar voor een simpele ruimtescheepjesmolen willen toeristen ruim een halfuur aan te schuiven. Ook bij de vorig jaar geopende Iron Man Experience ontstaan er ’s ochtends rijen, maar tijdens de namiddag kunnen we hier gewoon doorwandelen. Iron Man Experience was de eerste Marvel-ride in een themapark van Disney en er zullen er binnenkort nog vele volgen. Net zoals Star Wars, is Marvel iets dat je adoreert of haat. Een tussenweg lijkt voor velen niet te bestaan, behalve voor mezelf. Ik merk vandaag immers dat ik Iron Man Experience een prima simulator vind, maar ook niet meer dan dat. Bekijk dit gerust als een quasi exacte kopie van Star Tours, inclusief een gelijkwaardige portie humor en dezelfde oeps-er-gaat-iets-mis-wending. Ik vind het overigens een waardevol element dat de verhaallijn zich grotendeels in Hong Kong Disneyland en de nabijgelegen grootstad afspeelt. Dat geeft Iron Man Experience toch een zekere eigenheid en meerwaarde. Een bezoekje aan deze attractie is dus geen tijdverspilling, al moet je de verwachtingen gewoon op een realistisch niveau leggen.

DSC04342DSC04196DSC04340

Hong Kong Disneyland blijft tijdens ons verblijf dagelijks tot 20h15 geopend. Dat lees je goed: men sluit niet om acht uur of om halfnegen, maar netjes daar tussenin. De exacte reden voor dat gekke sluitingsuur ken ik niet, al heeft het wellicht iets te maken met de beide avondspektakels die men in petto heeft. Een klassieke vuurwerkdisplay is daar helaas geen onderdeel van. Terwijl het park aan een groter sprookjeskasteel bouwt, blijven de vuurpijlen immers aan de grond. Als compensatie is er echter We Love Mickey, een projectieshow op de gevels van Main Street USA. Disney heeft ons inmiddels geleerd dat videomapping een kunstige stiel is. Je kan er verhalen mee vertellen en je kan er zelfs gebouwen mee tot leven brengen. Met We Love Mickey doet men vooral dat tweede, want een verhaal kan ik niet ontdekken in deze kakofonie van geluid en kleur. Misschien ligt het aan mijn neutrale Europese smaak, maar ik vind het hele gebeuren nogal schreeuwerig en nietszeggend. Uiteraard is het knap dat men projecteert op alle façades van Main Street en ik heb geamuseerd om mee heen gestaard. Maar of dit nu echt de storytelling en de kwaliteit is die je van Disney mag verwachten? Neen, dat ook weer niet.

DSC04269

Gelukkig komt er nog een herkansing qua nachtelijk entertainment. En geloof me: daarmee haalt Disney wel m’n twaalf spreekwoordelijke Eurosongpunten binnen. Wanneer avondparade Paint The Night door de straten van Disneyland schuift, kan ik namelijk alleen maar dromerig toekijken. Men selecteerde enkele moderne en een paar klassieke Disney-films, maakte er praalwagens van en strooide daar tenslotte een paar tienduizenden lichtjes over. Het resultaat is een van de vrolijkste en meest blitse parades die je tegenwoordig in pretparkland vinden kan. Paint The Night is dus het hedendaagse alternatief voor die oubollige Main Street Electrical Parade en ik geniet er met volle teugen van. Het aanstekelijke refrein van de bijhorende muziek vat m’n gevoel eigenlijk perfect samen: when can we do this again?

DSC04419DSC04287DSC04429DSC04432

Morgen is het antwoord op die vraag. En hoewel je Hong Kong Disneyland eigenlijk makkelijk op één dag kunt zien, vind ik dat allesbehalve een ramp. Zo’n tweede parkdag creëert namelijk wat extra rust en bovendien heeft Hong Kong Disneyland behoorlijk wat toppers waarbij een bisnummertje verantwoord is. Het coasterplezier van Big Grizzly en Hyperspace Mountain herbeleven we verschillende keren, het entertainment zie ik met plezier een tweede maal en Mystic Manor… tja, daar krijg ik eigenlijk nooit genoeg van. Je mag gerust zeggen dat dit een klein themapark met een beperkt attractieaanbod is, maar je kan echt geen verwijten maken als het over de kwaliteit gaat. Hong Kong Disneyland heeft twee schitterende shows, een collectie ijzersterke rides, goeie horeca en een avondparade om van te smullen. Bovendien ligt het themaniveau in het gehele resort hoog en is de sfeer optimaal. Exact daarom beschouw ik Hong Kong Disneyland als een van de beste Magic Kingdoms ter wereld.

DSC04403

Et voilà, dat was Hong Kong Disneyland. Voor velen een klein resort dat de lange reis niet waard is, in mijn ogen een verborgen parel aan de kroon der Disney-themaparken. Wellicht gaat het resort in de toekomst aan populariteit winnen, want er staan enkele heel mooie projecten op de planning. Men start binnenkort bijvoorbeeld met een drastische uitbreiding van het kasteel, Marvel gaat Tomorrowland verder veroveren en er volgt ook een geheel nieuwe zone in het thema van Frozen. Met andere woorden: het komt heus wel goed met Hong Kong Disneyland. Maar zo lang het grote publiek z’n weg hierheen niet vindt, kunnen wij genieten van Mystic Manor zonder wachtrij. Ik klaag dus helemaal niet.

 

5 reacties

      1. We zijn plannen aan het maken voor een trip naar Australië, maar Hong Kong is een mogelijke tussenstop 🙂 Bijkomende tips altijd welkom!

        Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: