Toverland

Rollercoaster Traveller. Deze website is m’n kindje. En dan bedoel ik een braaf, gehoorzaam en welopgevoed kindje. Het eet niks, het drinkt niks, het wil geen spelletjes op m’n iPad spelen terwijl ik naar vliegtuigtickets zoek en het kost me nauwelijks iets. Nu ja, dat laatste is niet helemaal correct… Als die reizen waarover ik vertel er niet geweest zouden zijn, zou er hoogstwaarschijnlijk een extra nulletje op m’n bankrekening staan. Maar wat ik eigenlijk wil zeggen: ik schrijf doodgraag voor deze website en ik wil er alles aan doen om een zo volledig mogelijke database van reports uit te bouwen. Maar of ik ooit naar ordinaire speeltuinen zou gaan? En of ik daarover zou schrijven? Geen haar op m’n hoofd dat daaraan denkt. Vind je het dan niet vreemd dat ik me toch aan een schrijfsel over Toverland waag? Toverland werd in 2001 per slot van rekening als een veredeld overdekt speeltuintje met een kleine achtbaan geopend. Correct, daarin heb je honderd procent gelijk. Maar als je denkt dat dit domein in Nederlands Limburg vijftien jaar later nog steeds om kleutervermaak draait, heb je het grondig mis. Toverland onderging namelijk een best indrukwekkende expansie en speelt vandaag zelfs bij de top drie der Nederlandse attractieparken. Dat willen we zien, toch?

dsc00537

Het is maandag 18 juli 2016 en de zomer heeft West-Europa eindelijk omarmd. Combineer het stralende weer met drie vrije dagen en het logische antwoord is: let’s get out of here. Afgelopen week bezocht ik tezamen met Phaedra nog ons geliefde Europa-Park, maar ook vandaag en morgen reizen we naar die geliefde oosterburen. De bombastische kermis van Düsseldorf en het al minstens even bombastische coastergeweld van Taron zijn onze belangrijkste bestemmingen. Als er op de route naar die beroemde Rheinkirmes echter een pretpark ligt dat voor Phaedra nog volkomen onontgonnen terrein is, dan vertrek je met plezier enkele uren eerder dan gepland. En zo gommen we dat vreselijke maandagochtendgevoel onverbiddelijk weg met een achtbaan of vier en de toverdoos van Toos. Wat dat laatste ook exact moge betekenen…

dsc00536

We arriveren kort na tien uur aan de ingang, waar we met onze vooraf aangekochte entreekaarten een bescheiden wachtrij kunnen omzeilen. Daardoor staan we letterlijk meteen in het ‘Land van Toos’, vernoemd naar de mascotte van het park. Toos blijkt in realiteit een niet al te aantrekkelijk heksje te zijn en we vinden het beslist geen ramp dat we haar toverdoos niet te zien krijgen. We krijgen in ruil daarvoor een blik op de gloednieuwe zweefmolen ‘Djinn’ en het best overtuigend gethematiseerde gebiedje daarrond. ‘Land van Toos’ kreeg tijdens de afgelopen jaren immers een aanzienlijke make-over en oogt momenteel voornamelijk oosters. ’t Moet echter gezegd worden dat de enscenering zich beperkt tot de inkomzone en die zweefmolen, want verder is die eerste hal vooral een goedkope opeenstapeling van simpele rides. Tussen het kinderachtige gedoe spotten we gelukkig wel een vermakelijke bootjesglijbaan en de oudste achtbaan van het park. De zogenaamde Boomerang slingert door het hele gebied en maakt de hal best levendig. Je kan de baan haten omwille van het irritante belletje dat op de locomotief geïnstalleerd werd of omwille van het behoorlijk lompe bochtenwerk, maar het is eveneens een ride waar de jongsten van smullen. Als Toverland nog even voor een gezelliger perronnetje en een passende wachtruimte zorgt, zou het plaatje wat mij betreft compleet zijn.

dsc00530dsc00529

De beschrijving van die eerste zone is vrij summier, daar ben ik me van bewust. Maar als je geen kleuter meer bent, breng je nu eenmaal weinig tijd door in het ‘Land van Toos’. Interessanter wordt het in hal nummer twee en dat is ‘Magic Forest’. Dat klinkt als een wondermooi gebied met dichte begroeiing, elfjes en trollen. In realiteit is het echter een kille fabriekshal waarvan de wanden toevallig groen geschilderd zijn. Noem dat ‘Magic Forest’ dus gerust een decoratieve misser, maar het gaf Toverland wel een enorme boost qua attracties in 2004. Tezamen met de zone openden namelijk drie rides die vandaag nog bij de toppers gerekend mogen worden. De eerste die we aanvinken, is Backstroke. Het wordt een warme dag en dan zou deze logflume vanmiddag wel eens een aanzienlijke wachttijd kunnen opbouwen. Nu kunnen we na amper vijf minuten inschepen en vervolgens opmerken dat Mack oerdegelijke boomstammenbanen ontwerpt. ‘Backstroke’ pronkt met niet minder dan drie draaischijven, een kleine achterwaartse drop en een finale afdaling om U tegen te zeggen. Bovendien is de decoratie best oké, waardoor dit een meer dan geslaagde totaalervaring is.

dsc00528dsc00518

Tevens in 2004 geopend: Booster Bike. Deze felgroene achtbaan was in die tijd de grootste thrill van Toverland, maar oogt inmiddels een beetje achterhaald. De lay-out is simpel, de trein dendert behoorlijk ruw over de rails en de thematische omkadering is om bij te huilen. Vooral dat laatste is een doorn in het oog. Toverland heeft recentelijk namelijk succesvol getoond dat ze thema belangrijk vinden en dan oogt een dergelijke miskleun opeens vreselijk storend. Het ding past hier simpelweg niet. Ik begrijp natuurlijk best dat kinderen het cool vinden om op een motor over een achtbaan te suizen, maar van een mystieke of toverachtige setting is er niet het minste spoor. Neen, ‘Booster Bike’ is beslist niet mijn favoriete rollercoaster in Sevenum.

Toverland lijkt te beseffen dat ‘Magic Forest’ allesbehalve oogstrelend is en pakte vorig jaar een hoek van de hal aan. En ik moet toegeven: dat deden ze goed! Het resultaat daarvan is Maximus’ Blitz Bahn, vervanger van de vroegere ‘Woudracer’. De baan en het ritsysteem werden (quasi) volledig vernieuwd, maar het was vooral de decoratie die naar een hoger niveau getild werd. Wie zich de ‘Woudracer’ herinnert, weet dat het een kale ride was die in een betonnen sleuf vertrok. Vandaag is zowel de wachtruimte als het perron in een heerlijk kneuterig Oostenrijks jasje gestopt en dat maakt de tergend trage rij toch gedeeltelijk goed. Ook de rit die erop volgt, is leuk. Je haalt in deze Bobkart weliswaar geen astronomische snelheden, maar het rodelgevoel wordt best goed benaderd. Met wachttijden die zelfs op deze relatief kalme dag oplopen tot zowat drie kwartier, is één ritje echter voldoende.

dsc00527dsc00526

Alles wat ‘Magic Forest’ in mijn ogen mist qua uitwerking en sfeer, dat maakt Toverland goed met de ‘Magische Vallei’. Deze outdoor-zone benadrukt sinds 2013 dat Toverland beslist niet meer die overdekte speeltuin van weleer is. We ontdekken een ruim opgezet, gezellig gebied vol klaterend water, imposante rotsformaties en uitnodigende terrasjes. Bovendien is het attractieaanbod al minstens even aantrekkelijk. De grootste ride in de ‘Magische Vallei’ is Djengu River. Deze rapid river kronkelt sierlijk door het grillige landschap en werd van een verrassend indrukwekkend stationsgebouw voorzien. Helaas is de hele setting spectaculairder dan de uiteindelijke ervaring; Hafema zette hier een tamelijk brave rit neer. Rapid rivers van dit Duitse bedrijf moeten het doorgaans hebben van hun speciale elementen. Toverland bestelde echter geen draaikolken of metershoge afdalingen, waardoor ‘Djengu River’ een vrij mak, kabbelend beekje is. Begrijp me niet verkeerd: het hoge themaniveau maakt een hele hoop goed en dit is zowat familieattractie numero uno in Toverland. Maar als Intamin de klus had geklaard, zou er wellicht een nog betere ride gestaan hebben.

dsc00522dsc00521

Ondanks het prachtige weer en de schoolvakantie wordt het vandaag niet overdreven druk in Toverland. We stonden bij ‘Booster Bike’ en ‘Djengu River’ bijvoorbeeld niet langer dan een kwartier in de rij, en ook bij spinning coaster Dwervelwind kunnen we rechtstreeks naar het station slenteren. Met slechts één operationele trein staan we daar alsnog een tijdje te wachten, maar dat is geen straf in die wondermooie omgeving. Neen echt: ik ben verliefd op het perron van ‘Dwervelwind’ en daar is de dromerige soundtrack van IMAscore niet in het minst verantwoordelijk voor. De Duitsers componeerden trouwens niet alleen muziek voor het station, maar er werd ook onboard-audio voorzien voor deze Mack-achtbaan. En die achtbaan… die is absurd goed! ‘Dwervelwind’ is pijlsnel, bevat krachtig bochtenwerk en rijdt soepel als een pas gesmeerde B&M. Reken daar de indrukwekkend weerklinkende onride-muziek en desoriënterende draaibewegingen bij om de perfectie van deze rollercoaster in te schatten. Ik weet dat het een gedurfde uitspraak is in het land van ‘Goliath’, ‘Lost Gravity’ en ‘Baron 1898’, maar dit zou wel eens mijn favoriete achtbaan van Nederland kunnen zijn.

dsc00532dsc00534

In het rijtje van Nederlandse topachtbanen heeft Toverland trouwens niet één, maar twee exemplaren op haar grondgebied. Ik weet nog dat we met z’n allen vreemd opkeken wanneer het park Troy aankondigde. Wat gaat zo’n overdekt kinderpark in godsnaam met een van Europa’s meest indrukwekkende houten achtbanen doen? Dat was de vraag die velen zich stelden in 2007. Maar terwijl we ons collectief afvroegen waarom ‘Troy’ er überhaupt kwam, prikten we ook met z’n allen een datum om eens naar Toverland te reizen. Want tja, zo’n kanjer van GCI op een steenworp van de Belgische grens, die moeten we toch eens gaan uittesten. En wat merkten we? Dat het een waanzinnig toffe uitbreiding was! ‘Troy’ is immers een woodie pur sang, inclusief het te gekke out-of-control gevoel dat GCI typeert. Ook nu, bijna tien jaar later, blijft dit een knaller van formaat. Natuurlijk dendert de trein ietwat turbulenter over de rails dan in het openingsjaar, maar dat voegt tegelijk een portie authenticiteit toe. Kortom: hoewel ‘Dwervelwind’ mijn favoriete coaster binnen Toverland is, blijkt ook ‘Troy’ een uitzonderlijk goeie achtbaan. Het helpt bovendien dat de vocale versie van het ‘Troy’-themaliedje eindelijk afgevoerd is in het stationsgebouw.

dsc00524dsc00531

De zogenaamde ‘Troy-Area’ (origineel hè?) wordt aangevuld door een kinderattractie en het imposant gethematiseerde schommelschip ‘Scorpios’, al laten we die allebei aan ons voorbij gaan. Ik keek er eerder naar uit om het survivalparcours nog eens te doen, maar die blijft vandaag helaas gesloten. Geen geklauter tussen touwen en schommelende balken voor Glenn dus. Om het gemis te compenseren, kunnen we gelukkig ‘Troy’ en ‘Dwervelwind’ nog een extra keertje aanvinken vooraleer we het park verlaten. Toverland houdt Phae en mij uiteindelijk tot een uur of drie zoet. Ik zou het park dan ook niet definiëren als een dagvullende activiteit. Dat stoort ons overigens helemaal niet: we beleefden hier enkele fijne uurtjes en bovendien wilden we in de late namiddag sowieso op de kermis in Düsseldorf arriveren. Toverland is in dat geval een ideale pitstop waar je voor een relatief lage inkomprijs terecht kan.

dsc00525

Toverland wordt gezien als de rising star aan de Nederlandse pretparkhorizon. Ik begrijp goed waarom: het park maakte tijdens haar jonge bestaan reusachtige stappen voorwaarts. Je voelt jezelf hier tegenwoordig dan ook geen verdwaalde volwassene meer in een kinderachtige speeltuin. Toch merk ik in Toverland een enorm contrast tussen de oude en nieuwe zones op. Het gebied rondom ‘Troy’ en de ‘Magische Vallei’ zijn bijvoorbeeld knap in thema gezet, maar tegelijkertijd oogt ‘Magic Forest’ behoorlijk schraal. Daardoor mist Toverland samenhang en voel ik niet echt een ziel in het geheel. Het park schijnt echter grootse plannen te hebben voor de toekomst en ik ben ervan overtuigd dat het management dit soort pijnpunten vroeg of laat wel aanpakt. Het recente verleden toont immers dat men aan een kwalitatief ijzersterk themapark wil bouwen. Geef Toverland dus nog enkele jaren of decennia; het zou me niet verbazen dat hier nog waanzinnige dingen staan te gebeuren. Wordt in de toekomst ongetwijfeld vervolgd.

Een gedachte over “Toverland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s