Skara Sommarland

Een tussendoortje. Opvulmateriaal. Een tussenstop op de route naar interessantere bestemmingen. De foute noot. Veel lovende woorden worden er op voorhand inderdaad niet uitgesproken over de plek waar we op maandag 30 juni halt houden. We, dat zijn de Rollercoaster Friends. Voor wie het vorige hoofdstuk oversloeg en nu pas inschakelt – foei! – herhaal ik even dat we met een man of vijftig door Scandinavië reizen om daar de lokale parken en steden aan te doen. Stockholm was het bloedmooie decor voor de eerste twee dagen, maar de Zweedse hoofdstad ligt inmiddels al enkele honderden kilometers achter ons. Bye bye Stockholm, hello desolaat landschap van het binnenland. Göteborg, haar geroemde stadspretpark en ‘Helix’ lonken wellicht ergens aan de horizon, maar voorlopig moeten we het stellen met groene lapjes landbouwgrond, grillige rotsformaties en de vuurrood geschilderde houten huisjes die daar sporadisch tussen gedropt werden. Maar net wanneer we denken dat het einde van de wereld nabij is, vertellen verkeersborden ons dat we het plaatsje Skara naderen. Niks bijzonders, zou je zo denken. Tot je goed en wel beseft dat de stad haar naam deelt met een charmant pretpark op enkele kilometers buiten het centrum. Heb dus nog even geduld voor de ‘Balder’-beoordeling, verwacht nog geen ‘Kanonen’-kritiek en hou die ‘AtmosFear’-argwaan voor later. Vandaag nemen de Friends en ik je namelijk mee naar ‘Skara Sommarland’.

DSC02641

Ik haalde het woord ‘desolaat’ daarnet al in de mond en hou er niet van om op overdreven wijze met dergelijke woorden te goochelen. De parking van ‘Skara Sommarland’ smeekt kort voor tien uur ’s ochtends echter om een identieke beschrijving als het landschap van daarnet: er valt in de verste verte werkelijk niemand te bekennen. Zo vreemd is dat op zich niet. Volgens het management begint het hoogseizoen sowieso pas een week later, maar de grote schuldige voor deze magere opkomst is het weer. Tezamen met de toegangspoorten openen enkele minuten later namelijk ook de hemelsluizen boven Skara. Geen probleem voor Rollercoaster Friends, die er gewapend met paraplu en regenjas nog steeds vol goeie moed aan beginnen. Bovendien mag je in dit ‘Niet-Zo-Sommarland’ hoe dan ook geen angst hebben voor een waterdruppeltje, zo zou later vandaag blijken.

DSC02649DSC02760

Wat doet een minipretpark als dit eigenlijk op een tripagenda die verder van de ene highlight in de andere overvloeit? Wat zoek je in Skara als Göteborg om de spreekwoordelijke hoek ligt? Waarom verspillen de Friends hun tijd aan een veredeld kinderpark? Het antwoord is simpel: omdat ‘Skara Sommarland’ nu eenmaal veel meer is dan louter een pauze voor onze chauffeur. Neen, dit is uiteraard niet ‘Skara SommarWorld Resort Europe’ en neen, het ‘Skara Studios Park’ staat niet op de onmiddellijke planning. Maar toch wil ik je graag vijf goeie redenen geven om Skara in de toekomst níét van je agenda te schrappen. Let’s go.

Reden nummer één: de Skara-Sfeer

Neem een groen natuurpark met waterpartijen à la ‘Bellewaerde’, voeg een flinke geut Lichtaartse cowboy-kitsch toe, werk ten slotte af met picknickbanken en een piratenschip van ‘den Action’. Leuk, charmant, schattig of ronduit fout? Er valt een aardig woordje over te twisten, maar voor sfeer en gezelligheid krijgt ‘Skara Sommarland’ van mij een welverdiende zeven. Topthema’s blijven – net zoals in quasi elk Scandinavisch pretpark trouwens – achterwege, maar het met beperkte middelen opgetrokken westernstraatje vormt een aangenaam centrum van het park. Daarrond stopt zowat elke verdere vorm van aankleding, tenzij de leverancier van een bepaalde attractie het standaard meelevert. Je vinkt dus aan de lopende band catalogusrides af, terwijl je jezelf afvraagt waar je die stieren op de ‘Break Dance’ en die walvissen op de boomstammenbaan eerder zag.

DSC02657DSC02723DSC02725DSC02728

Themaloos staat gelukkig niet automatisch synoniem voor sfeerloos en daar levert ‘Skara Sommarland’ mooie bewijzen van. Wanneer ik de regen probeer weg te denken, kan ik me namelijk goed inbeelden dat het hier op een Zweedse zomerdag heerlijk toeven is. De door het bos kronkelende paadjes zorgen voor de nodige natuurlijke schaduw en in gedachten zie ik de blonde zonnebaders hun strandmat al opengooien aan het centrale meertje. Ja, dat moet genieten zijn.

DSC02683DSC02697

Reden nummer twee: Karting-Kriebels

Tijdens deze trip worden we door elk pretpark verwend zoals een kindje doorgaans op 6 december verwend wordt. In de grote Scandinavische zak van ‘Skara Sommarland’ zitten onder andere vrijkaartjes voor het lokale kartcircuit. Het park heeft maar liefst drie dergelijke racebanen in haar assortiment en deze vormen een niet te missen schakel in het attractieaanbod. Karting in de gietende regen… een aanrader? De ervaringsdeskundigen zijn slechts gematigd positief. Laaiend enthousiaste reacties zijn er dan weer op de modieuze haarnetjes en op de sexy oppas die ‘Skara Sommarland’ voor de rugzakken regelt.

DSC02739DSC02733DSC02743DSC02746DSC02741

Reden nummer drie: Top-Tranan

Voor coastergeeks van heinde en ver is ‘Skara Sommarland’ helemaal niet zo’n onbekende naam als ik aan het begin van dit report liet uitschijnen. Het park scoorde in 2009 immers nogal wat internationale aandacht dankzij de opening van ‘Tranan’. Laat ik je eerst en vooral omver blazen met de astronomische statistieken ervan. ‘Tranan’ is zeventien meter hoog, doet het met bijna een halve kilometer track en sjeest aan supersonische topsnelheden van veertig kilometer per uur voorbij. Juist ja, wanneer je op een verkeerd moment met de ogen knippert, heb je ‘m gemist.

DSC02658DSC02661

Alle gekheid op een support: ‘Tranan’ is fijn. Ontzettend fijn eigenlijk. Zelfs ondanks het cijfermateriaal dat aan een Vekoma ‘Rollerskater’ doet denken, plantte S&S hier een geslaagd prototype van hun ‘Free Fly Coaster’ neer. Je schommelt in deze achtbaan aan weerszijden van de rails en je hebt dankzij het simpele beveiligingssysteem – verwacht niets meer dan een miniem gordeltje – een indrukwekkend vrijheidsgevoel. Wat van beneden op saai bochtenwerk lijkt, wordt tijdens de rit een verrassende aaneenschakeling van swingende momenten. Nooit gedacht dat ik het over een dergelijk kleinschalig coastertje zou zeggen, maar ik beschouw mezelf wel degelijk als een bescheiden fan van dit ding. ’t Is dan ook jammer dat S&S dit concept met uitzonderlijk veel potentieel nog maar één keer over de toonbank zag gaan. Het pretpark dat een XL-variant bestelt en deze vervolgens van een passend thema en enkele angstaanjagende near-misses voorziet, heeft namelijk een regelrechte hit in huis. Dus lieve parken in de Benelux, doe me een plezier en grijp die kans met beide handen. Als je het ding vervolgens niet ‘De Kraanvogel’ doopt, ben ik al helemaal een gelukkig man.

DSC02666DSC02664

Reden nummer vier: Coaster-Credits

Aanschuiven tussen bendes kleuters en peuters en mezelf in een veel te krap voertuig wringen om vervolgens een achtbaantje te beleven dat zelfs in m’n slaapkamer zou passen? No thanks, ik bespaar me die schaamte liever. En hoewel die mentaliteit m’n reputatie hoog houdt, kost het me in Scandinavië wel degelijk een aantal coaster-credits. ‘Skara Sommarland’ is verrassend genoeg een park waar ook ik schaamteloos de felbegeerde ‘Bingo!’ kan binnenhalen. Dat doe ik helaas niet door middel van een grootse stand-up coaster, want die gigant verhuisde twintig jaar geleden reeds van Skara naar Canada. Ter compensatie ontdekken we wel twee familiaal georiënteerde baantjes. Dat zijn ‘Spinner’ en ‘Gruvbanan’, respectievelijk een standaardmodel van Maurer-Söhne en een custom powered coaster uit Waldkirch. Nummer één overtuigt niet: ‘Spinner’ krijgt mijn nominatie voor kaalste achtbaan in pretparkland en de rit is bovendien ronduit braaf. Met dat in het achterhoofd, verwachten we aanvankelijk bijzonder weinig van de Mack-coaster. Maar ‘Skara Sommarland’ komt hier verrassend uit de hoek met… jawel: thema! Powered coasters en grotten met gedateerde animatronics, het lijkt een gouden combinatie. De Skara-versie is weliswaar fouter dan een supercombo van ‘Elfenfahrt’, ‘Hollywood Tour’ en ‘El Paso’, maar het doet toch op subtiele wijze vergeten dat deze baan best wat meer snelheid zou kunnen gebruiken. Bingo.

DSC02766DSC02688DSC02670

Reden nummer vijf: Visueel Vertier

Last but certainly not least… Je kan je ogen in hier aanzienlijk de kost geven. Dat is grotendeels te danken aan de Zweedse bevolking. Zij kijken immers niet naar de weersomstandigheden, maar redeneren als volgt: als het eind juni is, moeten we ons gewoonweg zomers kleden. ‘Skara Sommarland’ speelt handig in op deze plaatselijke logica door functioneel naakt te legaliseren. Wil je in een strakke speedo of in een piepkleine bikini door het park paraderen? Graag! Ga je gang. En test ondertussen vooral de telewaterskibaan die we op een idyllische waterpartij installeerden. Op een regendag als deze zou je verwachten dat het ding er verlaten bij ligt, maar nogmaals: onderschat de Scandinavische mentaliteit niet. En die mentaliteit werkt overigens aanstekelijk voor enkele Friends. Arne, Bert en Thijs vervoegen het groepje Zweedse jongeren dat er simpelweg niets van bakt en ze tonen een staaltje Belgische kwaliteit door vrij behoorlijk tot ronduit schitterend te presteren. Een tiental andere groepsleden houdt het bij kijken, wat (met of zonder leedvermaak) al minstens even entertainend is.

DSC02758DSC02762DSC02763

Nog meer eyecandy valt er aan de andere zijde van het park te spotten. ‘Skara Sommarland’ is namelijk niet gewoon een amusementspark van bescheiden proporties, maar profileert zich in eerste instantie als het grootste waterpretpark van Scandinavië. Voor dat waterpark is er geen aparte ingang en het gedeelte werd zelfs niet afgescheiden van het conventionele pretpark. Het is dus opnieuw een heel bijzonder zicht om de bende schaars geklede zwemmers voorbij te zien flaneren wanneer wij ons onder een paraplu van de dreigende lucht afschermen, maar hey… why not? Ondanks de temperatuur van nog geen twintig graden wagen ook heel wat Rollercoaster Friends zich aan het glijbaangeweld van ‘Skara Sommarland’ en ze zijn het duidelijk eens: die ‘Cobra’ en de indrukwekkende ‘Big Drop’ zijn kanjers van formaat.

 

DSC02772

Dat zijn ze dan, de vijf redenen waarom je ‘Skara Sommarland’ ooit best eens mag bezoeken. Begrijp me niet verkeerd: ik maan je niet aan om drie weken op vakantie te gaan in Skara en om minimaal vier dagen in het park door te brengen. Het is immers allesbehalve gigantisch en wie er enkel voor de achtbaancredits heen vliegt, komt wellicht nogal bedrogen uit. Voor een ongedwongen, vriendelijke sfeer en uitgebreid waterplezier ben je hier echter aan het juiste adres. Vooral op zomerse dagen lijkt ‘Skara Sommarland’ me een heerlijke plek en ’t is dan ook een ideale halte wanneer je door Zweden reist zoals wij dat doen.

DSC02771

Afscheid pijnlijk? Tja, soms inderdaad wel. Maar de beste manier om dat wrange gevoel te sussen, is door jezelf te trakteren op mooie vooruitzichten. Die zijn er gelukkig in overvloed wanneer we ‘Skara Sommarland’ tijdens de namiddag verlaten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een exclusief halfuurtje ‘Balder’ of een rit op de nieuwe coasterhype van 2014? Het staat ons allemaal deze avond nog te wachten en de Friends hebben er zin in. Dus wees maar jaloers, we gaan naar Liseberg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: